solveiga1 25.07.08, 12:59 SOIZIC (czyt. Słazik) - to francuskie imie. Pytanie brzmi meskie czy zenskie? Tych, ktorzy wiedza, znaja to imie prosze o milczenie, to taki moj maly test na temat percepcji imiom zagranicznych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia_slonko Re: Soizic - maly test :) 25.07.08, 13:12 Mnie się wydaje,że dla dziewczynki ale pewna nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Soizic - maly test :) 25.07.08, 13:18 Nie mam pojęcia, zgaduję: męskie? Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Soizic - maly test :) 25.07.08, 13:45 w pierwszym odruchu - meskie, wiec pewnie pytranie jest podchwytliwe i zenskie )) Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Soizic - maly test :) 25.07.08, 14:11 kurcze, w pierwszej chwili pomyślałam, że jest na 100% męskie. Skojarzyło mi się z Ludovikiem. Ale nigdy się z tym imieniem nie spotkałam, więc kto wie Może faktycznie żeńskie? Chyba jest rzadkie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Soizic - maly test :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.08, 14:22 żeńskie? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Soizic - maly test :) IP: 163.1.80.* 25.07.08, 15:28 A, strzele: meskie? Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Soizic - maly test :) 25.07.08, 16:45 Męskie. Dla dziewczynki byłoby Soizique. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Cofam to 25.07.08, 16:51 Sprawdziłam i jest to imię żeńskie. Zaskoczenie, bo, sądząc po końcówce, myślałam, że to męskie. Tak jak Dominic- Dominik Dominique-Dominika. Zaskoczona jestem niemiłosiernie. Mogłabym spytać jaki(i czy w ogóle) jest polski odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Tak 25.07.08, 17:11 Tak to imie zenskie. Chciaz czesc zrodel internetowych podaje, ze mozna tak dak na imie zarowno chlopcu (znacznie rzedziej spotykane), jak i dziewczynce. Najwiecej nadan pod koniec lat 70 i na poczatku 80 www.aufeminin.com/w/prenom/p18066/soizic.html Inna strona internetowa podaje, ze imie to jest wariantem lacinskiego imienia Franciscus, czyli nasz Franciszek www.linternaute.com/femmes/prenoms/prenom/67/soizic/ Nie mam dostepu do zrodel drukowanych. Jezeli ktos znajdzie wiecej informacji w specjalitycznych ksiazkach to chetnie je poznam. Wydaje mi sie, ze to imie pochodzace z Bretanii, bretonska odmiana Françoise Donmari - szkoda, ze tak szybko napisalas, myslalam ze zabawa potrwa chciaz do wieczora... Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Tak 25.07.08, 21:07 choc znam juz odpowiedź to stawiałabym na męskie w pierwszym odruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Tak 28.07.08, 14:48 pytałam o to imię mojego nauczyciela francuskiego, który pochodzi z Bretanii. Powiedział, że jest tam dość popularne, aczkolwiek teraz mniej niż kiedyś. Twierdzi, że to odpowiednik Francoise. I że w innych rejonach Francji raczej nie jest nadawane. W odbiorze uważane raczej za imię ładne i z klasą niż obciachowe Odpowiedz Link Zgłoś
jakas_kobietka Re: Soizic - maly test :) 25.07.08, 22:23 mi wyglda na meskie... hm Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Soizic - maly test :) 26.07.08, 21:07 Też uznałabym, że męskie. Informacje w necie na jego temat znalazłam te same, a żadnych żródeł drukowanych nt. imion bretońskich nie posiadam niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Soizic - maly test :) 26.07.08, 21:24 Francoise jest jednak 100 000 razy śliczniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
nerwena Re: Soizic - maly test :) 28.07.08, 14:14 Wygląda na męskie więc pewnie dla dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś