Dodaj do ulubionych

Gra na przeczekanie

04.08.10, 17:42
Polecam art. Janusza Jankowiaka, głównego ekonomisty Polskiej Rady Biznesu, o wieloletnim planie finansowym państwa na lata 2010 – 2013. Wymaga cierpliwości, ale wystarczy matura (wiedza nie papierek) by złapać o co chodzi.

Cytat
Dynamika prognozowanych przez rząd wydatków jest w latach 2011 – 2012 wciąż wyższa niż prognozowana wysoka dynamika realnego PKB. Dopiero w 2013 r. z powodów, które dadzą się wyjaśnić jedynie koniecznością pokazania deficytu sektora nie większego niż 3 proc. PKB, dynamika wydatków budżetu państwa spada nagle do 1,1 proc. Trudno zgadnąć, jak ma się to dokonać.
www.rp.pl/artykul/132586,516792_Gra_na_przeczekanie.html

Przetłumaczę zacytowany fragment:
Rząd sam zakłada, że w latach 2101-2012 wydatki będą mu rosły szybciej niż zakładany hurra-optymistycznie wzrost Produktu Krajowego Brutto. Po czym nie wiadomo skąd i dlaczego w 2013 spadają. Nie wiadomo, które konkretnie. Drugi Hongkong?
Obserwuj wątek
    • manny-jestem Re: Gra na przeczekanie 04.08.10, 18:28
      Wyglada na to ze PO wzoruje sie na Obamie. Podobnie jak on o wszystko obwinia
      poprzednia ekipe i podobnie jak on przyjumje jak najbardziej optymistyczny
      wskaznik wzrostu dlugu publicznego.
      • oleg3 Re: Gra na przeczekanie 04.08.10, 18:40
        Są jeszcze wzory węgierskie i greckie. W demokracji wyborca zauważy, że coś jest
        nie tak dopiero jak nie dostanie całej pensji.

Polskę czeka bankructwo finansów publicznych przy 4 proc. wzroście PKB w latach
        2010-2013 (średniorocznie). 1% deficytu jest upchnięty w jednostkach
        parabudżetowych (Fundusz Drogowy i inne) i pewnie kolejny, o ile nie więcej, to
        długi samorządów (nie mają udziału w VAT więc podwyżka podatków nie dla nich).
        Budżet ma 7% deficytu. Deficyt finansów publicznych wynosi więc pewnie z 9%. Są
        powody do dumy!
        • oleg3 Re: Gra na przeczekanie 04.08.10, 18:59
          oleg3 napisał:
          > pewnie kolejny, o ile nie więcej, to długi samorządów

Więcej, znacznie więcej. Na koniec 2009 szacowane na 40 mld zł. To 2,5 % PKB.
          Tylko w polskich bankach 29 mld zł.
    • marouder.eu Taa, Hąkąg:) 04.08.10, 19:07
      Zauwazmy, zbiory w tym roku beda marne w wiekszosci krajow Europy, wobec tego
      ceny srodkow produkcji zywnosci wzrona. Dodajmy vat, ktory w Polsce wzrosnie w
      kazdej prawie dziedzinie wytworczosci i uslug.
      A teraz pytanko:
      O ile wzrosnie cena za przyslowiowy chleb, o ile spadnie jego spozycie?
      • andrzejg powiem jeszcze 04.08.10, 19:13
        wzrost cen żywności kilkakrotnie przekroczy wzrost cen spowodowany
        vatem.Teraz zadanie dla PRowców na pokazanie tego w przystępny
        sposób.

A.
        • marouder.eu No to powiedz ty mnie Andrzeju.. 04.08.10, 19:17
          ..ponajakikhuj popierasz te zlude w postaci PO?
          • andrzejg Re: No to powiedz ty mnie Andrzeju.. 04.08.10, 19:20
            marouder.eu napisał:

> ..ponajakikhuj popierasz te zlude w postaci PO?

to myślisz,że PiS poradziłoby sobie lepiej?

Już pisałem - wolę mafię od sekty Prawych i Uczciwych.,

Póki co nie widać na scenie rozsądnej alternatywy.

A.
            • marouder.eu I tylko dlatego popierasz? 04.08.10, 19:30
              Nic pozytywnego nie powiesz o rzadzacej parti?
              • andrzejg Re: I tylko dlatego popierasz? 04.08.10, 19:52
                nic
              • andrzejg A Ty? 04.08.10, 20:18
                popierasz kogoś, czy jesteś przeciw wszystkim?
                A jak popierasz , to napisz coś pozytywnego

A.
                • marouder.eu Poparlbym liberalow, gdyby sie byli w koncu.. 04.08.10, 20:23
                  ..pojawili. Obcnie mam kaca w zwiazku z poparciem, jakiego wczesniej udzielalem PO
                  • gini Jedyna racja dla ,ktorej Andrzej popiera PO 04.08.10, 20:43
                    To nienawisc do katolikow, Andrzej moze sobie nienawidzic, tak jak
                    inni Jego koledzy forumo<wi, ale my katolicy nie mamy prawa sie
                    bronic.
                    Komunistow tez by Andrzej pewnie poparl, bo nie lubia, krzyza i
                    wiary.
                    Jak silna w takim razie musi byc nienawisc, skoro glosuje sie
                    wlasciwie tylko dlatego, by nie rzadzil PIS.
                    • andrzejg Re: Jedyna racja dla ,ktorej Andrzej popiera PO 04.08.10, 21:09
                      pieprzysz głupoty gini, w PO też jest katolików od groma
                      Zapominasz,że obie partia mają solidarnosciowe korzenie, z tym
                      że PiS coraz bardziej zaczyna orbitować wokół RM i ojca Rydzyka,
                      a PO pozostaje przy tym własciwym kościele.

Gdybym nieawidził katolików, to nie głosowałbym ani na PO, ani na PiS

Krzyż ma swoje miejsce, a twoi ulubieńcy tego nie chą przyjąc do
                      wiadomosci. Przeciez to jest walka krzyża z krzyżem i choć kościół
                      odżegnuje się od bycia strona tego konfliktu, to i tak nia jest.
                      NAwet nie stroną. To problem wewnętrzny kościoła.

Jedynie omijam z daleka nawiedzonych , których w PiSie jest multum

Zobacz na swój wpis o mojej rzekomej nienawiści. Zawłaszczasz prawa
                      do krzyża jedynie dla swojej formacji (powód mojej nienawiści).
                      PO ma takie samo prawo do niego jak PiS i ci pełni miłości
                      obrońcy krzyża.

A.
                      • gini Re: Jedyna racja dla ,ktorej Andrzej popiera PO 04.08.10, 21:23
                        andrzejg napisał:

> pieprzysz głupoty gini, w PO też jest katolików od groma
                        > Zapominasz,że obie partia mają solidarnosciowe korzenie, z tym
                        > że PiS coraz bardziej zaczyna orbitować wokół RM i ojca Rydzyka,
                        > a PO pozostaje przy tym własciwym kościele.

To dziennikarze ja tak ustawiaja.

> Gdybym nieawidził katolików, to nie głosowałbym ani na PO, ani
                        na PiS

Tyle, ze na PO glosujesz tylko ze wzgledu na to by zaszkodzic
                        PIS owi.

> Krzyż ma swoje miejsce, a twoi ulubieńcy tego nie chą przyjąc do
                        > wiadomosci.

Jacy moi ulubiency?Pisz do mnie bezposrednio, bo ja jestem
                        przeciw temu, by ten krzyz usuwano tylko dlatego, ze przeszkadza
                        jednej osobie panu Komorowskiemu.
                        Jest ponoc politykiem mogl przewidziec reakcje spoleczenstwa,
                        jeszcze tam nie mieszka, mogl wiec zaproponowac cokolwiek, jakas
                        tablice, wmurowanie czegos takiego nie trwa chyba dlugo, Krzyz
                        spokojnie mozna bylo umiescic w kaplicy, zdaje sie, ze jest taka w
                        palacu.

Przeciez to jest walka krzyża z krzyżem i choć kościół
                        > odżegnuje się od bycia strona tego konfliktu, to i tak nia jest.
                        > NAwet nie stroną. To problem wewnętrzny kościoła.

Jaka walka krzyza z krzyzem,kosciol nie jest monolitem, mamy
                        przeciez ksiezy, biskupow, ktorzy maja wlasciwie stale rubryki w
                        GW, i mowia wszystki co sobie zazyczy Michnik, mnie sie to na
                        przyklad nie podoba.
                        To nie jest tylko problem kosciola, biskupi sobie winni, ze ludzie
                        traca do nich zaufanie.
                        Bo kto w ogole ma bronic krzyza jak nie ksiadz, pytam ja
                        katoliczka.

> Jedynie omijam z daleka nawiedzonych , których w PiSie jest
                        multum
                        >
                        > Zobacz na swój wpis o mojej rzekomej nienawiści. Zawłaszczasz
                        prawa
                        > do krzyża jedynie dla swojej formacji (powód mojej nienawiści).
                        > PO ma takie samo prawo do niego jak PiS i ci pełni
                        miłości

> obrońcy krzyża.
                        >
                        >
                        > A.
                        Andrzej to nie chodzi tylko o ten konkretny krzyz, Ty atakujesz
                        krzyz, gdzie tylko mozesz.
                        • andrzejg Re: Jedyna racja dla ,ktorej Andrzej popiera PO 04.08.10, 21:26
                          jak zwykle masz rację

zostawię Cię z nia.

dobranoc

A.
                          • gini Re: Jedyna racja dla ,ktorej Andrzej popiera PO 04.08.10, 21:41
                            andrzejg napisał:

> jak zwykle masz rację
                            >
                            > zostawię Cię z nia.
                            >
                            > dobranoc
                            >
                            > A.

Andrzej wolalabym nie miec racji ,tyle, ze jak wciaz czytam
                            ateistow, ktorzy wciaz sie krzyza czepiaja, to tez mnie nerwy
                            ponosza, jak ktos nie jest wierzacy, to krzyz powinien mu byc
                            obojetny, wisi to wisi ,stoi to stoi.
                            Owszem mamyobroncow krzyza pod palacem, ale poczytaj sobie fora
                            GW, wszedzie sa ci tzw atakujacy , ten niby obojetny im krzyz.
                            Poczytaj wpisy, na tym forum, (nie Twoje),do obroncow krzyza
                            trzeba strzelac, kulami gumowymi, ostrymi nabojami, palowac,
                            polewac woda, gazem traktowac.
                            Powiedz mi ,z ktorej strony jest wiecej nienawisci?
                  • andrzejg Re: Poparlbym liberalow, gdyby sie byli w koncu.. 04.08.10, 21:17
                    marouder.eu napisał:

..pojawili. Obcnie mam kaca w zwiazku z poparciem, jakiego wczesniej
                    udzielalem PO

Całkowicie Cię rozumiem.
                    Czując realia polityki , daję im jeszcze rok, czy półtora...Po
                    kolejnych wyborach się okaże (o ile wygraja na tyle , aby rządzić)

Mozna być mężem stanu pełną gębą i wprowadzać reformy fiskalne
                    mające zapobiec krachowi , zamiast półśrodków, ale co z tego gdy
                    przegra się wybory i następni te reformy wycofają mając swoją
                    koncepcję.Wybrali drogę na przeczekanie. Na pewno uruchomią ostry PR
                    celem ....ogłupienia społeczeństwa i zapewnienia ,że wybrali
                    najlepszą drogę.

Już tu pisałem, jak po następnych wyborach nic nie zrobią, to tracą
                    mój głos. Na razie jestem w stanie zrozumieć motywy takiego
                    postepowania.

A.
                    • manny-jestem Re: Poparlbym liberalow, gdyby sie byli w koncu.. 04.08.10, 21:43
                      A po wyborach trzeba bedzie przeczekac do nastepnych i tak dalej.
                      • marouder.eu O, to, to! 04.08.10, 21:56
                        A sie jasno opisac, ze PO nie respektuje wyborcy, wiec won, to zdaje sie tylko
                        ja mialem smialosc jawnie powiedziec!
                      • andrzejg Re: Poparlbym liberalow, gdyby sie byli w koncu.. 04.08.10, 21:59
                        manny-jestem napisał:

> A po wyborach trzeba bedzie przeczekac do nastepnych i tak dalej.
                        >
                        >

zawsze tak jest. Jedni mają więcej cierpliwości, inni mniej (jak
                        Maruder)

Nie wierzę w jakieś drastyczne przemeblowanie naszej sceny
                        politycznej do najbliższych wyborów.

A poza tym . Pamietasz te zachwyty forumowiczów nad działaniami
                        Jarosława Kaczyńskiego , który spolaryzował scenę polytyczna ,
                        czyniąc ja praktycznie dwubiegunową? Problem jedynie w tym,że ta
                        polaryzacja nie poszła po mysli Jarosława. PO miało się rozpaść, a
                        na scenie pozostać PiS i prawdopodobnie SLD z resztkami lewej części
                        PO.

No to jest ta polaryzacja dwubiegunowa. W takich warunkach musisz
                        dokonać wyboru za, albo przeciw. Głos na ewentualna przystawkę ,
                        jest głosem straconym. Dlaczego mam głosować na PiS, skoro jej
                        program gospodarczy jest socjalistyczny, a konserwatyzm w poglądach
                        dla mnie za daleko posunięty?

Wybór mam prosty.

A.
                        • marouder.eu Ty wierzysz jak dziecko, Andrzeju, wybacz:/ 04.08.10, 22:23
                          Wierzysz w hasla.
                          Ja zas wierze w profil demograficzny elektoratu okreslonych partyjsmile
                          Jaroslaw razem z jego PiSem nie bedzie w stanie przedsiebrac nic
                          socjalistycznego poza nic nie znaczacymi dla budzetu akcjami, bowiem celuje w
                          malych i srednich przedsiebiorcow, w tym rowniez, moze ci sie to wydac naiwne,
                          absurdalne, co pisze,w dobrych rolnikow.
                          PO natomiast buduje sobie twardy elektorat z administracyjnych biurw i
                          nauczycieli oraz glupiej mlodziezy.
                          Szkoda, ze tego nie widziszuncertain
                          • manny-jestem Re: Ty wierzysz jak dziecko, Andrzeju, wybacz:/ 04.08.10, 22:25
                            marouder.eu napisał:
                            > PO natomiast buduje sobie twardy elektorat z administracyjnych biurw i
                            > nauczycieli oraz glupiej mlodziezy.
                            ==

Dodajmy, ze najbardziej socjalistycznych elementow spoleczenstwa bez wliczania
                            emerytow.

Chcialbym jakies konkretne dowody na to ze PiS istotnie jest partia bardziej
                            socjalistyczna niz PO.
                            • andrzejg Re: Ty wierzysz jak dziecko, Andrzeju, wybacz:/ 04.08.10, 22:30
                              manny-jestem napisał:

>
                              > Chcialbym jakies konkretne dowody na to ze PiS istotnie jest
                              partia bardziej socjalistyczna niz PO.
                              >

byłem u wrózki Manny smile

dowodem może być choćby prywatyzacja
                              Socjalista nie prywatyzuje i za rządów PiSu praktycznie nie
                              prywatyzowano

A.
                          • andrzejg Re: Ty wierzysz jak dziecko, Andrzeju, wybacz 04.08.10, 22:32
                            to dlaczego nie głosujesz na PiS?

A.
                            • marouder.eu Bo z dawna nie lubie:) 04.08.10, 22:44
                              Poczekam na liberalowsmile
                              Na liberalow, ktorzy pozostawia spoleczenstwu przedsiebiorczosc, sobie
                              zostawiajac niewielki podatek, ktorzy zostawia gminom gross przychodow, a Unii
                              Europejskiej gotowi beda powiedziec ni i wyjsc ze wspolnoty, jesli okaze sie to
                              kozystniejszesmile
                              ITP/ITD
                              • andrzejg Re: Bo z dawna nie lubie:) 05.08.10, 07:37
                                czekaj tatka latka

liberałowie konczą jak JKM i jego UPR
                                rządzi ten , który wygrywa wybory

A.
            • manny-jestem Re: No to powiedz ty mnie Andrzeju.. 04.08.10, 19:31
              andrzejg napisał:

> Już pisałem - wolę mafię od sekty Prawych i Uczciwych.,
              >

W zaden sposob pojac tego nie moge.
              • andrzejg Re: No to powiedz ty mnie Andrzeju.. 04.08.10, 19:55
                manny-jestem napisał:

> andrzejg napisał: