Dodaj do ulubionych

Ból w podbrzuszu po lewej stronie

18.01.06, 17:08
Witam! Od ponad 10 lat mam IBS choć oficjalnie wiem o tym od 3. Często czuję
tępy ból w podbrzuszu po lewej stronie, pojawia się na parę sekund, nasila i
odpuszcza. I tak co minutę. Taki "atak" trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu
minut i skojarzyłam, że pojawia się gdy jestem lekko głodna lub tuż po
obfitszym jedzeniu. Lekarz powiedział mi, że to skurcze jelita (esicy) i to
typowe dla IBS. Czy macie też takie objawy? Nie umiem sobie z tym radzić
(rozluźnić tych skurczy, zatrzymać) a są dośc bolesne. Mam je codziennie w
okolicach posiłków przez parę tygodni, potem chwila spokoju i znowu wracają.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, podpowiedź lub choć potwierdzenie, że
inni "też tak mają" i że to jest faktycznie IBS a nie coś gorszego.
Obserwuj wątek
    • kasiaz75 Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 20.01.06, 23:11
      Witaj! Mam IBS od 2 lat i podobne bóle nad lewym jajnikiem. Spróbuj No-spa
      Forte, wczoraj polecił mi ją gastrolog. Ja jeszcze nie próbowałam, ale no-spa
      zwykła jest za słaba. Lekarz powiedział, że są inne silniejsze leki na to
      świństwo, ale szkodzą na inne organy.
      Pozdrawiam.Kaśka.
      • pieguskaht Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 23.01.06, 14:09
        Dzięki serdeczne za pomoc Kasiu! :) Próbowałam zwykłej nospy kiedyś, ale
        faktycznie nie pomogła. Wypróbuję tę drugą.
        Pozdrawiam!
        Halina
    • arabeski Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 23.01.06, 19:57
      Mnie boli po prawej stronie, to zakrety okreznicy.
    • enterol250 Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 23.01.06, 20:44
      pieguskaht, czy próbowałaś stosować tribux? jest to syntetyczna gastryna
      (hormon stymulujący pracę jelit). tribux jest dość skuteczny jeśli chodzi o
      bóle poposiłkowe. polecam.
      pozdrawiam,
      ent.
      • pieguskaht Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 01.02.06, 14:46
        Cześć Ent! :)
        Nie próbowałam, ale podpytam lekarza.
        Dzięki serdeczne za odpowiedź! :)
        Pozdrawiam
        Pieguska
    • sideman Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 16.02.06, 00:02
      pieguskaht napisała:

> Witam! Od ponad 10 lat mam IBS choć oficjalnie wiem o tym od 3. Często czuję
      > tępy ból w podbrzuszu po lewej stronie, pojawia się na parę sekund, nasila i
      > odpuszcza. I tak co minutę. Taki "atak" trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu
      > minut i skojarzyłam, że pojawia się gdy jestem lekko głodna lub tuż po
      > obfitszym jedzeniu. Lekarz powiedział mi, że to skurcze jelita (esicy) i to
      > typowe dla IBS. Czy macie też takie objawy? Nie umiem sobie z tym radzić
      > (rozluźnić tych skurczy, zatrzymać) a są dośc bolesne. Mam je codziennie w
      > okolicach posiłków przez parę tygodni, potem chwila spokoju i znowu wracają.
      > Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, podpowiedź lub choć potwierdzenie, że
      > inni "też tak mają" i że to jest faktycznie IBS a nie coś gorszego.

Nie pisze tego zeby cie przestraszyc lecz namowic cie do zrobienia tego co kazdy
      cywilizowany czlowiek zrobic powinien. Mowic "cywilizowanym" mam na mysli kraje
      gdzie kolonoskopia jest tak rutynowym badaniem jak rtg pluc. Za darmo. Wiec
      zrob sobie kolonoskopie i wtedy bedziesz miala pewnosc, bo tylko kolonoskopia
      zajrzy tam dokladnie. MNie nikt nie powiedzial tego co ja teraz tobie i po ponad
      10ciu latach wmawiania mi przez lekarzy ze to ZJWrazliwego okazalo sie ze to
      polipy, ktore niewyciete przeszly w forme nowotworu. A przeciez trzeba bylo
      zrobic kolonoskopie, o ktora sam lekarza prosilem, bo chcialem byc czujny, i
      nie zachorowalbym tak powaznie. (teraz jest juz OK, po chemii, powracam do
      zycia). Ale to badanie jest drogie, wiec lekarze niechetnie kieruja na
      kolonoskopie bo przeciez kosztuje sporo kaski i panstwo nie chce placic. Chociaz
      na Swiatynie Opatrznosci to chetnie. Wiec pozostaje jakos prywatnie, ale wtedy
      ze znieczuleniem i kompletnie nie czujesz dyskomfortu. POwaznie, jest OK. Jesli
      w wawie to moge lekarza polecic, znakomity. A poza tym pamietaj ze moze byc sto
      innych nie tak powaznych przyczyn. Trzeba o siebie dbac i od czasu do czasu
      robic badania, tak jak postepujemy przeciez z naszymi samochodami, o ktore
      czestokroc bardziej sie troszczymy. pozdrawiam,
      • libra72 do Siedeman 16.02.06, 14:06
        nie sa chyba mile widziane podobne posty, wchodzac na to forum chce rozmawiac z
        ludzmi ktorzy maja problemy z ibs, a nie czytac o CHEMI,o to proste jak drut ze
        potencjalnie kazdy moze miec polipy nie majac ibsu, i odwrotnie masz ibs i
        mozeszmiec polipy i coooo z tego, od tego jest prosty zabieg polipektomia ,i po
        problemie a co do tego ma zlosliwosc polipow moze je kazdy miec ,wiec moze na
        forum nowotworowe wejdz!
        • ragazza4 Re: do Siedeman 16.02.06, 18:16
          libra, przeginasz.
          • libra72 do Ragazza 16.02.06, 18:23
            sluchaj ,nie zwracaj mi uwagi ,bo to co wypisujecie to jest
            kompromitacja ,zastanow sie czy wogole masz cos wspolnego z tym forum, chyba
            nic cie nie boli jak nie potrafisz zrozumiec , tego ze to nie jest forum o
            popuszczaniu gazow w miejscach poblicznych nieco glosniej niz inni, jezeli tego
            nie rozumiesz to tez zmien forum,
            • kasiaz75 Re: do Libry 17.02.06, 09:33
              Przeginasz Libra, i to baaaaaaardzo. Jak masz bzika na punkcie swoim i swoich
              objawów, to może napisz o tym książkę albo załóż własne forum. Myślę, że na
              niniejszym forum powinny być poruszane takie troszkę "odbiegające" tematy, ale
              pokrewne. Nie zawsze przecież objawy IBS-u muszą w 100% wskazywać na IBS. Kaśka.
              • zoe13 Re: do Libry 01.03.06, 16:28
                Nie w temacie?? 4 lata leczono mnie na IBS objawowo..po czym okazało sie
                przypadkowo po usg "odśrodkowym" że było to zupełnie co innego . Leczono mnie
                NIE w temacie i czasami warto odbiec od tematu i posłuchać innych przypadków.
                Jak mówisz kasiu-
      • pieguskaht Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 22.02.06, 14:46
        Dzięki Sideman! Co tu dużo mówić, masz rację. W życiu różnie bywa. W sumie
        jestem chyba bliska podjęciu decyzji o zrobieniu badania. Wiem, że osoby z IBS
        je przeważnie robią. Dzięki za mądre słowo i oby zdrowie Ci już zawsze
        dopisywało!
        Pozdrawiam!
        Pieguska
        • sideman Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 11.03.06, 01:14
          Dzieki za zyczenia, Piegusko ! 28 marca mam wyniki badan konczacych 5 letni
          okres leczenia. Jesli po 5 latach od operacji nie masz przerzutow to uwaza sie
          ze jestes osoba wyleczona. Wierze ze tak bedzie.
          Wierze rowniez, ze nic zlego nie grozi Tobie. Czuje to.
          Sciskam
          Sideman

• mika281 Re: Ból w podbrzuszu po lewej stronie 15.03.06, 12:29
      ja mam takie same objawy i czasami mam dość, leżałam juz nawet w szpitalu
      poprawiło sie na krótko a teraz znowu wraca :(
      • pieguskaht Re: Ból w podbrzuszu - mam chyba sposób 19.04.06, 15:58
        Hej Mika! Hej Wszyscy!
        Zauważyłam, "mój" ból pojawia się kiedy jestem głodna a potem tuż po najedzeniu
        się. I okazało się, że jeśli nie dopuszczam do uczucia głodu - ból się nie
        pojawia. Od paru tyg. noszę ze sobą do pracy np. 2 jabłka i jogurt. Podjadam je
        przed obiadem, a potem po, a więc zawsze coś tam "mam w żołądku". A jak po
        pracy mam gdzieś iść, to przed wyjściem też coś zjadam by się nie przegłodzić.
        Bóle się nie pojawiają. Muszę tylko pilnować by nie było dużych przerw w
        podjadaniu, bo wtedy jednak trochę mnie pobolewa. Owoce i jogurty to nietuczące
        przekąski, więc może warto spróbować tej metody.
        Pozdrawiam!!!
        Pieguska
        • enterol250 Re: Ból w podbrzuszu - mam chyba sposób 19.04.06, 16:07
          Piegusko, a co z tribuxem, probowalas? Ja z niego zrezygnowalam, bo musialam
          brac coraz wieksze i wieksze i wieksze dawki. Teraz lecze sie tylko ziolami.
          Skutecznosc umiarkowana, ale zdecydowanie lepiej niz farmakologia.

pozdro,
          ent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka