enterol250 02.08.06, 08:23 kto z szanownych Panstwa dokonal na swoim ciele tego przyjmnego zabiegu? prosz o info: gdzie, jak, za ile (z kim niekoniecznie :-D)? pozdrawiam, ent. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptomb Re: lewatywa 02.08.06, 12:20 Są w aptece specjalne zestawy do lewatywy. Ciecz masz odrazu w tubce. Ważne żeby ciec miała temperature pokojową. Wsadzasz sobie w dupke wciskasz zawartość czekasz 5 minut i lecisz do kibelka. Odpowiedz Link
enterol250 Re: lewatywa 02.08.06, 14:12 hehe, thx, az tak łopatologicznego wyjasnienia nie potrzebowalam :] w kazdym razie interesuje mnie czy ktos z forumowiczow robil lewatywe w placowce medycznej i czy zabieg byl bolesny. pzdr, ent. Odpowiedz Link
tomiis Re: lewatywa 02.08.06, 18:52 Lewatywke mialem robiona kilka razy w szpitalu i raz musialem zrobic sobie ja osobiscie w domu przed badaniem. Nie nalezy ta czynnosc do moich ulubionych-czuje sie w trakcie i po niej okropnie aczkolwiek nie czuje z tego bowodu bolu. Jedynie duzy dyskomfort i uczucie ze zaraz wszystko ze mnie wyplynie. Najgorsza dla mnie byla lewatywa podawana tak jak kroplówka, nie minela chwilka i juz uciekalem do toalety :( Odpowiedz Link
paszczak44 Re: lewatywa 02.08.06, 21:44 Można zrobić samodzielnie w domu. Po co od razu w szpitalu/przychodni? Gotowe zestawy do lewatywy są kiepskie, lepiej zaopatrzyć się w gruszkę do lewatywy z dłuższą kanką lub irygator ( są w sprzedaży irygatory z końcówką do pochwy i pupy). Najlepsze w użyciu są właśnie irygatory. Gruszki mają często za krótkie końcówki; także trzeba się nagimnastykować aby cokolwiek w siebie wlać. W czasie wlewki końcówkę irygatora/gruszki najlepiej posmarować lubrykantem bo inaczej będzie bolało :P Poza tym praktyka czyni mistrza ; ) Odpowiedz Link
paszczak44 Re: lewatywa 02.08.06, 21:55 "Podstawowe zasady bezpieczenstwa: 1. Lewatywe nalezy wykonywac: czystą woda, naparem z rumianku (polecam!), wodą z dodatkiem 2 lyżeczek soli kuchennej, ewentualnie wodą z niedrażniacymi mydlinami. Stosowanie innych roztworów grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Woda nie może zawierać pechęrzy powietrza (powodują ogromny ból). 2. Woda nie może miec więcej niż 36-40°C. Gorąca woda powoduje nieodwracalne zniszczenie blony śluzowej odbytnicy, a nawet smierć. 3. Należy przestrzegać rygorystycznie zasad higieny — jedna osoba=jeden zestaw do lewatywy. Po wykonaniu zabiegu nalezy dokladnie umyć przyrządy wodą z mydlem i wysuszyć je! 4. Lewatywę należy wykonywać z wyczuciem. Nie wolno zbyt gwaltownie wlewać wody, gdyż grozi to poważnymi konsekwencjami. W przypadku, gdy pacjentka uskarza sie na ból, nalezy zrobic przerwę, ewentualnie zmienić pozycję. Sprzęt: • sprawdza sie zarówno stosowana dla dzieci gruszka gumowa zakończona kanka, jak i irygator z wężem gumowym, zakończonym kanką. Najlepsze są jednak zestawy "Bardex". • eksperymentować można tez z dużymi sprzykawkami dostępnymi w aptekach. Objetość: • minimalna objetosc w przypadku osoby doroslej to niespelna litr. Zazwyczaj stosujemy 1,5 do 2 litrów. Tylko niewiele osób jest w stanie przyjąć dużą, 3-litrową lewatywę. Co po lewatywie: • po zaaplikowaniu lewatywy, pacjentka (pacjent) powinna leżeć przez 5-10 minut. Nie powinno sie pozwalać na wypróznienie przy pierwszych parciach. Należy je przeczekac i dopiero udać sie do ubikacji." Sposób wykonania lewatywy jest opisany tutaj: enema1.republika.pl/ogolnie_pozycje.html ;) Odpowiedz Link
enterol250 Re: lewatywa 03.08.06, 03:58 o mamma mia, ales walnał elaborat! :] thx :* tylko sęk w tym, ze ja cykor jestem i samemu sie boje... pozdro, m. Odpowiedz Link