02.08.06, 08:23
kto z szanownych Panstwa dokonal na swoim ciele tego przyjmnego zabiegu? prosz
o info: gdzie, jak, za ile (z kim niekoniecznie :-D)?

pozdrawiam,
ent.
Obserwuj wątek
    • ptomb Re: lewatywa 02.08.06, 12:20
      Są w aptece specjalne zestawy do lewatywy. Ciecz masz odrazu w tubce. Ważne
      żeby ciec miała temperature pokojową. Wsadzasz sobie w dupke wciskasz zawartość
      czekasz 5 minut i lecisz do kibelka.
      • enterol250 Re: lewatywa 02.08.06, 14:12
        hehe, thx, az tak łopatologicznego wyjasnienia nie potrzebowalam :]
        w kazdym razie interesuje mnie czy ktos z forumowiczow robil lewatywe w placowce
        medycznej i czy zabieg byl bolesny.

pzdr,
        ent.
        • tomiis Re: lewatywa 02.08.06, 18:52
          Lewatywke mialem robiona kilka razy w szpitalu i raz musialem zrobic sobie ja
          osobiscie w domu przed badaniem. Nie nalezy ta czynnosc do moich
          ulubionych-czuje sie w trakcie i po niej okropnie aczkolwiek nie czuje z tego
          bowodu bolu. Jedynie duzy dyskomfort i uczucie ze zaraz wszystko ze mnie
          wyplynie. Najgorsza dla mnie byla lewatywa podawana tak jak kroplówka, nie
          minela chwilka i juz uciekalem do toalety :(
          • enterol250 Re: lewatywa 02.08.06, 19:46
            ok, serdeczne dzieki za info.
            • paszczak44 Re: lewatywa 02.08.06, 21:44
              Można zrobić samodzielnie w domu. Po co od razu w szpitalu/przychodni?
              Gotowe zestawy do lewatywy są kiepskie, lepiej zaopatrzyć się w gruszkę do
              lewatywy z dłuższą kanką lub irygator ( są w sprzedaży irygatory z końcówką do
              pochwy i pupy).
              Najlepsze w użyciu są właśnie irygatory. Gruszki mają często za krótkie
              końcówki; także trzeba się nagimnastykować aby cokolwiek w siebie wlać.
              W czasie wlewki końcówkę irygatora/gruszki najlepiej posmarować lubrykantem bo
              inaczej będzie bolało :P

Poza tym praktyka czyni mistrza ; )
              • paszczak44 Re: lewatywa 02.08.06, 21:55
                "Podstawowe zasady bezpieczenstwa: 1. Lewatywe nalezy wykonywac: czystą woda,
                naparem z rumianku (polecam!), wodą z dodatkiem 2 lyżeczek soli kuchennej,
                ewentualnie wodą z niedrażniacymi mydlinami. Stosowanie innych roztworów grozi
                poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Woda nie może zawierać pechęrzy powietrza
                (powodują ogromny ból).
                2. Woda nie może miec więcej niż 36-40°C. Gorąca woda powoduje nieodwracalne
                zniszczenie blony śluzowej odbytnicy, a nawet smierć.
                3. Należy przestrzegać rygorystycznie zasad higieny — jedna osoba=jeden zestaw
                do lewatywy. Po wykonaniu zabiegu nalezy dokladnie umyć przyrządy wodą z mydlem
                i wysuszyć je!
                4. Lewatywę należy wykonywać z wyczuciem. Nie wolno zbyt gwaltownie wlewać wody,
                gdyż grozi to poważnymi konsekwencjami. W przypadku, gdy pacjentka uskarza sie
                na ból, nalezy zrobic przerwę, ewentualnie zmienić pozycję.

Sprzęt:
                • sprawdza sie zarówno stosowana dla dzieci gruszka gumowa zakończona kanka, jak
                i irygator z wężem gumowym, zakończonym kanką. Najlepsze są jednak zestawy "Bardex".
                • eksperymentować można tez z dużymi sprzykawkami dostępnymi w aptekach.

Objetość:
                • minimalna objetosc w przypadku osoby doroslej to niespelna litr. Zazwyczaj
                stosujemy 1,5 do 2 litrów. Tylko niewiele osób jest w stanie przyjąć dużą,
                3-litrową lewatywę.

Co po lewatywie:
                • po zaaplikowaniu lewatywy, pacjentka (pacjent) powinna leżeć przez 5-10 minut.
                Nie powinno sie pozwalać na wypróznienie przy pierwszych parciach. Należy je
                przeczekac i dopiero udać sie do ubikacji."

Sposób wykonania lewatywy jest opisany tutaj:
                enema1.republika.pl/ogolnie_pozycje.html
                ;)
                • enterol250 Re: lewatywa 03.08.06, 03:58
                  o mamma mia, ales walnał elaborat! :] thx :*
                  tylko sęk w tym, ze ja cykor jestem i samemu sie boje...

pozdro,
                  m.
                  • ankajak Re: lewatywa 03.08.06, 13:44
                    czy lewatywa nie rozleniwia jelit?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka