meow_meow1 16.09.06, 11:16 CZy wiecie może czy ktoś gdzieś w Polsce przeprowadza badania diagnostyczne przy użyciu wspomnianej kamery? I za ile. Bo ja mam termin na kolono na następny rok. No, chyba że za 550zeta, to od ręki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka37 Re: Kamera w kapsułce 16.09.06, 14:48 Pisza o tym w Tinie nr 7 z 3 września; cena 3ooo zł tak, trzy tysiące, nie refundowane oczywiscie, a robią w Colegium Medicum UJ Odpowiedz Link
darotka1 Re: Kamera w kapsułce 17.09.06, 11:55 Weź Mruczek poczekaj po prostu na refundowaną kolonoskopię cierpliwie, a podczas "spastycznej poczekalni" trenuj spokój ducha, oddychaj przeponą i degustuj dobrą literaturę. PS. Nie, nic nie piłam, ja tak mówię normalnie:) - naucz się oddychać przeponą (to dotlenia układ pokarmowy i uspokaja nerwy). Odpowiedz Link
leoncjo1 Re: Kamera w kapsułce 17.09.06, 18:44 Ja to robiłem 2 miesiace temu we Wrocławiu w Centrum Medycznym na ul. Pilczyckiej. Badanie rewelacyjne, nieuciążliwe w ogóle , trzeba być na lekkiej dietce 2 dni, łykasz kapsułkę, idziesz do domu na czas trwania badania na 8-godzin, potem wracasz, oddajesz aparat przyczepiony do brzucha,oni obrabiają materiał i dostajesz film na płycie z całej "podróży" kapsułki przez układ pokarmowy oraz oczywiście opis badania. Wszystko widac jak w TV. ALE CENA!!! ZAPOROWA : 4.100 zł !!!!! Nierefundowane. PS. Kapsłkę wydala się na drugi dzień i zachować ją można na pamiątke. L. Odpowiedz Link
libra72 Re: Kamera w kapsułce 17.09.06, 19:46 tez o tym myslalam od dawna ,ale cena a pozatym jak kamera pokaze jakies zmiany w jelicie to i tak trzeba bedzie zrobic kolo. i pobrac wycinki bo inaczej sie nie da ,i to jest problem czy robic to badanie , bo mozna stracic pieniadze i tzreba bedzie itak robic kolo. Odpowiedz Link
leoncjo1 Re: Kamera w kapsułce 18.09.06, 12:34 To nie tak do końca jak piszesz. Generalnie badanie kapsułką polega na obejrzeniu przełyku, żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego bez uciążliwych gastroskopi. Niestety kolonoskopia to tylko jelito grube, a gastroskopia to tylko żołądek i dwunastnica no a na jelito cienkie pozostaje tylko kapsułka bowiem nie słyszałem aby coś innego wymyślono. Jelito cienkie to średnio u człowieka 4-5 mb rury ale najdłuzsze mierzyło ponad 10 mb. Zatem jest co ogladać. Odpowiedz Link
siliana1 meow 20.09.06, 20:10 ja zrobilam kolono w lekkiej narkozie i powiem, ze badanie w tym stanie wogole nie straszne, tylk oto przygotowanie piekielne. Odpowiedz Link