tommi24 24.01.04, 21:24 Witam ! Chciałem zapytać do czego służy i jakie ma zadanie emulator sondy lambda, kiedy powinno się stosować takie urządzenie i jak to działa ? Dzięki ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaziarz Re: Sonda Lambda 25.01.04, 13:22 sonda L wysyla do komputera samochodowego sygnaly, ktore potem zamieniane sa na impulsy zwiazane z doborem mieszanki benzyny. Poniewaz na gazie to wyglada troche inaczej, potrzebny jest uklad oszukujacy komputer samochodu- wysylajacy mu sygnaly, jakby wszystko bylo ok. A komputer gazowy przechwyca te sygnaly rzeczywiste i interpretuje je na swoj gazowy sposob, dobierajac odpowiednia mieszanke gazu z powietrzem. Tak w skrocie. Oczywiscie problemem jest to, ze zwykle emulowanie obortow jalowych przy instalacjach II generacji jest pomijane i dlatego czasem samochody (nowsze) lapia bledy. Emulator sondy L jest zintegrowany z elektronika Landi, powinno sie je stosowac... no coz, pp prostu sa samochody, gdzie jest to konieczne. Wtedy zwykle jest proponowana elektronika landi (piecio- szesciokrotnie drozsza od polskiej) Odpowiedz Link
gregorbial Re: Sonda Lambda 18.04.05, 18:57 Gaziarz: Ja mam instalke II generacji Lovato z elektronika Bingo S4. Czy tam jest emulator sondy Lambda ? Pytam, bo nie wiem czy moze miec to zwiazek z moimi falaujacymi czasem obrotami jalowymi. Odpowiedz Link
river25 Re: Sonda Lambda 21.04.05, 21:50 W Bingo S jest emulator SL, a falujace obroty maga byc spowodowane zabrudzeniem silniczka krokowego prz przepystnicy, badz za duzym zakresem aktuatora na biegu jalowym. Ja bym najpierw stawial na to 1. Odpowiedz Link
nietyjek1 Re: Sonda Lambda 27.04.05, 23:37 Witaj. A czy moge się dopytać w jakim samochodzie chodzi Ci ten sterownik "Bingo S4". Moje pytanie podyktowane jest właśnie pojawiającymi się problemami z pracą na benzynie co jak do tej pory się dowiedziałem może być związane z emulacją sondy lambda. Odpowiedz Link
oluuu Problem z ustawienien Lecho Maxilambda 23.04.05, 22:32 Witam! W sprawie sondy prośba o poradę: jaką procedurę zastosować w ustawieniu lecho maxilambda, aby komputer silnika Fiata Tempry 1.6 i.e. nie przeprogramowywał się po ujechaniu 50km na gazie? Obecnie po kilkunastu km na gazie na benzynie gaśnie i trzebaby ciągle odłączać akumulator. Proszę jeśli nie o szczegółową, to ogólną poradę, co trzeba sprawdzić i co robić. Auto jest całkowicie sprawne. Dziękuję. Odpowiedz Link