Dodaj do ulubionych

Opel astra 1.6 16v

23.02.04, 21:49
Jak w temacie ciekaw jestem czy warto założyć instalacje do takiego
samochodu. Jeśli tak to za ile i jaką. Dodam jeszcze, że mamy tu do czynienia
z silnikiem x16xel z aluminiowym kolektorem dolotowym, samochód ma
przejechane ok. 103 tyś km. Rocznie wychodzi mi, że przejeżdżam ok 33 tyś km.
Może to pytanie nie na miejscu ale ciekaw jestem także gdzie w Łodzi
najlepiej było by wykonać taki zabieg i jak już wyżej pytałem jakie są tego
koszty.

Pozdrawiam
Rafał
Obserwuj wątek
    • gaziarz Re: Opel astra 1.6 16v 26.02.04, 12:19
      coz, warto jeszcze dodac, czy jest to samochod nowy, czy nie...
      tzn, czy ba dwa katalizatory (gdzies od 2002 roku, ale sadzac po przebiegu,
      raczej gdzies 2001)
      zakladajac, ze samochod pali Ci przecietnie 8 litrow benzyny, to rocznie, nie
      uzywajac gazu, tracisz okolo 4300zl.
      Instalacja do Twojego auta kosztuje okolo 1700zl u nas, wiec zwroci sie po 4
      miesiacach, a potem zostawia 400zl/mies w kieszeni.
      Nie odpowiem nic o warsztatach w Lodzi, dodam, ze miewamy klientow z Lodzi i sa
      zadowoleni, ze przejechali te 200km na montaz do nas.
      wiec i Ciebie do nas :)
      • rkarolak1 Re: Opel astra 1.6 16v 26.02.04, 16:17
        Witam ponownie
        Samochód jest z 1997 roku więc z tego co wiem to ma 1 katalizator.
        Pali przeciętnie raczej poniżej 8 bliżej 7 (na pełnym baku 52l przejeżdżam od
        600 - 750km). Według moich wstępnych wyliczeń tankuje do pełna 4 razy w
        miesiącu tj. ok. 4x50l, daje to średnio zależnie od ceny paliwa ok 600zł
        miesięcznie na benzyne. :(
        Mam więc świadomość tego, że na gazie wyniesie to średnio o połowe mniej.
        Zastanawia mnie jednak i trochę sie obawiam czy będzie to dobrze działało
        (samochód jest mi potrzebny do pracy i nie bardzo mogę sobie pozwolić na to
        żeby mi nie działał).
        Co zaś tyczy się jeżdżenia do Siedlec na przerobienie na gaz to może nie był by
        zły pomysł pod warunkiem, że nie wymagało by to później już żadnych regulacji i
        przeglądów itp.
        Tak więc raczej będę szukał czegoś bliżej tyle, że nie wiem czy tanie powiem
        szczerze, że wątpie.
        Jakieś rok temu dowiadywałem się w łódzkiej firmie "na-gaz" o taka instalacje
        jaką mi Pan zaproponował wtedy zaśpiewali mi za to 2500 z butlą w koło. To
        chyba jednak dość drogo, jak Pan uważa, a może teraz to poprostu staniało i
        warto by się dowiedzieć raz jeszcze ?
        Pozdrawiam
        Rafał
        • opelciarz Re: Opel astra 1.6 16v 05.03.04, 12:27
          Jezdze Vectra z tym silnikiem(16XEL) 97rok prod. i juz rok temu planowalem
          zalozenie gazu ale w tym modelu o ile dobrze pamietam, pan z autoryzowanej
          stacji powiedzial ze moga byc problemy bo mixer musi byc polozony dalej a
          polaczenie dosyc dlugie wiec gaz w tym przewodzie przy samozaplonie moze
          stanowic zagrozenie... ze mi spadnie albo sie przedziurawi czy cos a tym stylu.
          Moze ten problem ciebie nie dotyczy bo u mnie sprawe komplikuje klima i stad
          jest tam za mnlo miejsca. Niemniej napisz jednak jakiej firmy instalacje
          zalozyles i jak sie jezdzi. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka