Dodaj do ulubionych

problem nie do konca z gazem

06.02.06, 15:10
czesc
mam peugoeota partnera z instalacja gazowa prins
od jakiegos czasu "lepiej" jezdzi na gazie niz na benzynie
problem nie dokonca jest zwiazany z instalacja
ale domyslam sie ze jazda na gazie miala wplyw
na jazde na benzynie. chodzi o to ze na benzynie jest
strasznie mulowaty, problem znikia (jest wyrazna roznica)
jak przelaczam na gaz. jezdzilem na rezerwie benzyny.
co moglo sie "zapchac" lub co jest do wymiany w silniku.

dzieki za sugestie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • posik Re: problem nie do konca z gazem 07.02.06, 01:08
      Jazda na rezerwie lub bez benzyny może spowodować zatarcie pompy paliwowej aż
      do całkowitej awarii. Nigdy nie jeździ się poniżej 1/4 zbiornika. Można dolać
      preparat (np. STP) do paliwa - czyści i smaruje pompę,wtryskiwacze i układ
      paliwa.
    • oggga Re: problem nie do konca z gazem 07.02.06, 10:18
      Też to miałam, wtryski ci się zapchały. Jak nie zrobisz z nimi porządku, to ci
      pompa paliwowa siądzie. Jak jeżdzisz tylko na gazie to tak się dzieje. Co któreś
      tankowanie musisz spalić bak benzyny. Samochodziarze mówią, że na 3 baki gazu
      jeden benzyny (podobno można rzadziej). I jeszcze jedna rzecz. Nie dopuszczaj do
      opróźnienia baku benzyny. Powinno w nim być przynajmniej 15 litrów benzyny.
      Wtedy instalacja gazowa lepiej chodzi. Nie znam się na szczegółach technicznych,
      ale tydzień temu musiałam wymienić wtryski (700 zł), bo poprzedni właściciel
      auta jeżdził oszczędnie tylko na gazie. Albo sobie skalkuluj ile oszczędzasz na
      gazie a ile zapłacisz co jakiś czas za wtryski.
      • ispo Re: problem nie do konca z gazem 07.02.06, 10:48
        oggga napisała:

> Też to miałam, wtryski ci się zapchały. Jak nie zrobisz z nimi porządku, to ci
        > pompa paliwowa siądzie. Jak jeżdzisz tylko na gazie to tak się dzieje. Co
        które
        > ś
        > tankowanie musisz spalić bak benzyny. Samochodziarze mówią, że na 3 baki gazu
        > jeden benzyny (podobno można rzadziej). I jeszcze jedna rzecz. Nie dopuszczaj
        d
        > o
        > opróźnienia baku benzyny. Powinno w nim być przynajmniej 15 litrów benzyny.
        > Wtedy instalacja gazowa lepiej chodzi. Nie znam się na szczegółach
        technicznych
        > ,
        > ale tydzień temu musiałam wymienić wtryski (700 zł), bo poprzedni właściciel
        > auta jeżdził oszczędnie tylko na gazie. Albo sobie skalkuluj ile oszczędzasz
        na
        > gazie a ile zapłacisz co jakiś czas za wtryski.

tzn ze mozna poprobowac najpierw z srodkami czyszczacymi (wspomniany STP) czy
        lepiej od razu podjechac do jakiegos mechanika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka