Dodaj do ulubionych

drugie dziecko.

13.02.06, 10:08
część Mamy!wiecie co? chciałabym już mieć drugie dziecko, ale mam 32 lata( w
maju) i trochę się boję. Oleńka ma 3,5 więc chyba najwyższa pora. poradźcie
co robić ,nie jestem za stara? jak max.długo mogę jeszcze czekac,żeby ryzyko
nie było za duże?buziaki.Magda
Obserwuj wątek
    • mamaemilii Re: drugie dziecko. 14.02.06, 08:53
      Magda, jeśli teraz zastanawiasz się, czy nie jesteś za stara, to ile chcesz
      jeszcze czekać ?;)
      Podobno pierwsze dziecko urodzone wcześniej ułatwia sprawę przy drugim, nawet w
      bardziej zaawansowanym wieku. Ale po co z kolei ryzykować, jeśli wiesz, że
      chcesz mieć drugie? I jeśli możesz sobie na to pozwolić, to chyba nie ma na co
      czekać :)
      • agaikuba Re: drugie dziecko. 26.02.06, 18:48
        A ja mam 32 lata i prawie 7 letniego synka. Od jakiegoś czasu też myślę o
        drugim dziecku, ale mam firmę i nie widzę możliwości zostawienia tego
        wszystkiego tak jak przy pierwszym dziecku. Dajecie sobie radę z maleństwem i
        pracą jednocześnie ?
    • jusiadyk Re: drugie dziecko. 14.02.06, 16:50
      Startuj, do dzieła. Ja mam 30 lat (dziś mam urodziny), bardzo chce mieć drugie
      dziecko ale mój mąż powiedział "nie teraz". Uważam, że to musi być nasz wspólna
      decyzja więc nie walczę z tym ale przekonuję go argumentami, że im prędzej tym
      lepiej etc. Mój synek ma 2 lata. Jeszcze raz radzę: zachodź, skoro wiesz, że
      chcesz a nie ma poważnych przeszkód!
      • meaby Re: drugie dziecko. 14.02.06, 22:00
        czesc madzia

ja też mam 32 i 3,5 letnią Olę :-)

myślę o drugim....
        przyznam jednak że jakoś mi się nie chce po prostu

nie chce żeby moja Olka była sama na przyszłość więc kiedyś na pewno się
        zdecyduję

ale dopiero wtedy jak będę pewna na 100% że tego chcę
        pozdr
        Aga
        • marianna18 Re: drugie dziecko. 15.02.06, 10:59
          Ja pierwsze urodziłam w wieku 32 lat a drugie 6 lat później, wcześniej nie
          byliśmy na to gotowi. Okazuje się że wybraliśmy super moment dla nas i dla
          starszego dziecka też, które przepada za młodzszym.
          M.
    • wojt32 Re: drugie dziecko. 15.02.06, 11:21
      Witam,
      Ja też mam 32 lata i 3 letniego Kubusia, będzie miał 3,5 roku jak urodzi mu się
      brat lub siostra:).
      Polecam, zdecyduj się jak najszybciej, to jest super różnica wieku między
      dzieckami, a z czasem będzie coraz trudniej się zdecydować...
      Pozdrawiam
      Wojt
    • sanna2 Re: drugie dziecko. 17.02.06, 09:11
      Mam 36 lat,
      w maju oczekujmy drugiego maluszka,
      wszystko przebiega dobrze, lepiej niż za pierwszym razem,
      nawet jeszcze pracuję, chociaż jest mi oraz ciężej.
      Do dzieła!
      • madziaaaa Re: drugie dziecko. 17.02.06, 09:17
        dziewczyny, dzięki za słowa otuchy. chyba trzeba się brać do pracy...
    • wmk75 Re: drugie dziecko. 17.02.06, 17:04
      A ja mam 31 lat (tzn. skończę w sierpniu) a drugiego malucha planuję za jakieś
      3 lata. Wcześniej koniecznie dieta (po diecie od razu lepiej nie zachodzić, bo
      organizm i tak może być osłabiony), więc potrzebna przerwa a poza tym obecnie
      mam podpisany kontrakt do 2008, wię c tak na prawdę to nie wiem co dalej...
      Muszę mieć wewnętrzny komfort, nie bac się o pracę itd. Pierwsza ciąża była
      dość nerwowa i nie chciałabym tego powtarzać...

Pozdrawiam
      ---------------------
      Wioletta mama Tomka 2-latka i 2/12
    • izelka Re: drugie dziecko. 20.02.06, 20:12
      A ja mam 29 lat i właśnie niedawno zaczęlisy się starać o 2 dziecko(moja córcia
      ma 18 miesięcy). I nie wiem co będzie z pracą, przy pierwszej ciaży musiałam
      leżeć w szpitalu, ale mimo że nie było mnie w pracy rok wróciłam na swoje
      stanowisko, teraz nie wiem - zobaczymy, ale dla mnie drugie dziecko jest
      wazniejsze niż praca
    • 1iwona5 Re: drugie dziecko. 20.02.06, 21:20
      Cześć kobity. Ja mam 29 lat i synka(3latka) z mezem chcielibysmy miec drugie
      dziecko, bo jedynakowi to chyba zle na swiecie, ale niestety jeszcze musimy z
      tym poczekac jakis czas. Mam tylko obawy, ze im pozniej tym gorzej bedzie mi
      sie zdecydowac. Madziaaaa jesli jestes pewna, ze chcecie miec drugiego
      dzidziusia juz teraz no to nie ma na co czekac. Powodzenia
    • tufda Re: drugie dziecko. 21.02.06, 14:10
      Mnie się było bardzo trudno zdecydować. Ale szczęśliwie moja młodsza córa
      zdecydowała za mnie. I tak już od 5 miesięcy jest z nami. Jest ciężko ale
      najbardziej z powodów:
      1. Starsza poszła w tym roku do przedszkola i niestety trochę choruje.
      2. Młodsza urodzona na jesieni i z powodu ciągłego przesiadywania w domu
      dopadła mnie depresja.

Na bazie moich doświadczeń polecam:
      1. nie czekać, bo im "dalej w las" tym trudniej zrezygnować z wypracowenej
      niezależności
      2. wstrzelic się z porodem na lato. Dużo spacerów i kontaktu z ludzmi pozwoli
      uchronić od syndromu zamknięcia w domu, co przy noworodku jest raczej
      nieuniknione.

Życzę tylko właściwej - terminowo - decyzji.

Pozdrawiam.
      • karolcia44 Re: drugie dziecko. 21.02.06, 14:46
        Mam 29 lat i prawie 5letnią Emilkę. Planowałam drugie dziecko jak będzie miała
        mała 10 lat:)ale zachciało mi się wcześniej. Staram się prawie dwa lata i nic.
        • zuzanna56 Re: drugie dziecko. 22.02.06, 16:19
          Między moimi dziećmi jest trochę ponad 4 lata różnicy. Myślę, że jest to dobra
          róznica. Dzieci potrafią się jeszcze razem bawić. A kiedy urodziło sie młodsze,
          starsze było już bardzo samodzielne (jak na swój wiek). Na szczęście pół roku
          po urlopie macierzyńskim mogłam pracować na część etatu (3-4 godziny dziennie).
          Zawsze chciałam mieć dwoje dzieci. I cieszę się, że je mam wtedy kiedy chciałam!
        • ineze Re: drugie dziecko. 22.02.06, 18:44
          podobnie ze staraniami a mam 2 letnią córkę i 35 lat - uznałam, że nie mam na
          co czekać ale narazie nie udaje się nam dodać jej rodzeństwa
    • agus252 Re: drugie dziecko. 13.03.06, 11:41
      Mam 27 lat i prawie trzyletnią córeczkę.Też planujemy następne dziecko,ale
      trochę boję się że stracę pracę.Teraz mam umowę na 3 lata więc po urodzeniu
      zdażylabym wrócic do pracy ale następna umowa będzie na czas nieokreslony i
      może poczekać?Po za tym niedługo zamieszkamy sami i trochę przerazają mnie te
      wszystkie wydatki.Może warto na początek trochę się dorobić a potem spokojnie
      czekac na następne maleństwo?Maż nie chce czekac bo twierdzi że potem będzie za
      stary(teraz ma 30 lat)ale co bedzie jezeli strace prace?Dodam że pracuję w
      firmie juz 5 lat.Co sądzicie?
      • 158r Re: drugie dziecko. 13.03.06, 12:28
        a ja bardzo tęsknię za 2 -gim bobaskiem, może dlatego że wszyscy znajome albo
        zaciązyły, albo mają już drugie. Wokół mnie same narodziny... i moja tesknota.
        Małe ubranka w sklepach.... Do tego coraz gorsza sytuacja a raczej atmosferka w
        pracy... Gdyby nie kredyt jaki mamy to bez zastanowienia a tak musze czekac
        jeszcze jakieś 2 lata :(
        • adypka Re: drugie dziecko. 14.03.06, 10:57
          A Ja mam 30 lat, mąż tyle samo w domu prawie 4 letniego synka i w czerwcu
          urodzi się......drugi synek, radze Ci równiez juz zacząć działać bo czasem to
          tak szybko nie wychodzi jak juz sie zdecydujecie oboje z mężem
    • katek18 Re: drugie dziecko. 14.03.06, 14:07
      Hej. Też mam 32 lata i 3,5 letnią Olę. I jeszcze rocznego Krzysia. I nie
      wyobrażam sobie, że mogloby byc inaczej. Nie ma na co czekać, oprócz różowych
      kresek na teście oczywiście :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka