lilunia3 10.06.06, 13:16 Właśnei kończę studja i chciałabym podjąć pracę. Dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Czy muszę o tym mówić przyszłemu szefowi, czy mogę ten fakt zataić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptysiula1 Ojć!! jesli nie musisz robic badan to nie mów 11.06.06, 00:00 Moze dostaniesz umowe ktora da ci prawo do urlopu wychowawczego,kto wie? nie zamartwiaj sie jakims nierealnym poczuciem winy ze go oszukujesz,po to sa prawa dla kobiet zeby z tego korzystac.Jesli Twoja praca nie wymaga zaswiadczenia od lekarza ,to lepiej udawac niewiniatko.uwierz,ze pracodawcy najczesciej nie sa takimi dobrodusznymi ludzmi.Poczatek dopiero sie zacznie jak bedziesz chciala wrocic do pracy...powodzenia,teraz mysl o sobie i dziecku. Odpowiedz Link
lilunia3 Re: Ojć!! jesli nie musisz robic badan to nie mów 11.06.06, 14:14 Dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link
monjan Re: Praca w ciąży 30.06.06, 10:25 a z drugiej strony nie wiem jakie zaufanie bedzie mial do ciebie pracodawca jak zataisz ten fakt, jak długo tam popracujesz no chyba ze ci na tej pracy nie zalezy Odpowiedz Link
an76 Re: Praca w ciąży 30.06.06, 20:53 ok, podejmiesz prace na czas probny lub okreslony np 5 miesiecy i wcale pracodawca nie musi przedluzyc z Toba umowy. I nie zapominaj ze w pozycji siedzacej mozesz pracowac 4 godziny (takie jest prawo pracy). Oczywiscie na rozmowie kfalifikacyjnej nikt ne ma prawa Cie zapytac czy jestes w ciazy, lub czy planujesz. Poza tym moze przyczepic sie do Ciebie ZUS - moze nie chciec placic Ci maciezynskiego, bo stwierdzi, ze go naciagasz (znajdziesz takie historie w necie) Rozwiazaniem byloby, gdybys na okresie probnym w pracy poszla na zwolnienie lekarskie... ale musisz miec porzdna podstawe, zeby nie scigali twojego lekarza (ja na zwolnienie poszlam dopiero 3 tygodnie przed rozwiazaniem) Ale jesli trafisz do porzadnej firmy, to nie powinnas miec zadnych problemow - pod warunkiem, ze faktycznie pozniej wrocisz do pracy. Ja na firme nie narzekam pod tym wzgledem - brali pod uwage, ze moge pojsc na wychowawczy, oczekiwali tylko mojej decyzji. Wrocilam na stanowisko, pozwololi mi pracowac w innych godzinach niz wiekszosc biura, byly jakies podwyzki. Normalnie. Odpowiedz Link