Dodaj do ulubionych

zasiłek dla samotnej matki

22.02.07, 10:46
Witam wszystkie mamy:)
Mam pytanie,czy orientujecie się ile wynosi zasiłek dla matki samotnie
wychowującej dziecko?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gabmar1 Re: zasiłek dla samotnej matki 22.02.07, 15:55
      jeżeli jesteś matką samotnie wychowującą dziecko,którgo ojciec nie żyje lub
      jest nieznany i spełniasz kryterium dochodowe ( 504zł na członka rodziny )żeby
      otrzymać zasiłek rodzinny ( na dziecko do lat 5 - 48zł ) wtedy dostaniesz
      170zł/na dziecko !!! ale jeżeli ojciec dziecka uznał je to jego obowiązkiem
      jest płacić alimenty,więc możesz się starać tylko o zaiłek rodzinny,czyli te
      48zł. no i oczywiście jak przyznają rodzinne to składasz też wniosek o dodatek
      z tytułu urodzenia się dziecka czyli 1000zł ( to takie drugie becikowe,bo
      to "urzędowe" masz gwarantowane ). to według przepisów z września 2006r,wtedy
      kiedy ja wojowałam z w/w przepisami. ale może coś się pozmieniało ??? jak coś
      zawile przedstawiłam to pytaj - odpowiem w miarę możliwości. pozdrawiam
    • kocurek00 Re: zasiłek dla samotnej matki 22.02.07, 22:44
      Dziekuje bardzo za odpowiedz.
      Wszystko jasne i czytelne:)
      Pozdrawiam cieplutko
    • ewa-anna1 Re: zasiłek dla samotnej matki 25.02.07, 18:40
      Gdzie można się starać o taki zasiłek i jak obliczyć średnią? Mam małą
      działalność usługową, mieszkam na terenie podwarszawskiej gminy.
      pozdrawiam
      • gabmar1 Re: zasiłek dla samotnej matki 26.02.07, 07:59
        ja o taki zasiłek srarałam sie w Miejskim Ośrodku Pomocu Społecznej ( MOPS ). a
        jeżeli chodzi o dochód to po prostu musisz zsumować wszystkie swoje miesięczne
        przychody, wliczając w to alimenty i podzielić na członków rodziny którą
        utrzymujesz ( czyli Ty i dzieci ). nie możesz przekroczyć 504zł na członka
        rodziny - to jest podstawa do złożenia wniosku. z dzieckiem niepełnosprawnym
        ok. 540zł. ale składając wniosek dajesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o
        dochodach z roku poprzedzającego rok składania wniosku. to jest takie trochę
        zagmatwane i najlepiej jak dowiesz się w odpowiednim dla Ciebie urzędzie.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka