kocurek00 22.02.07, 10:46 Witam wszystkie mamy:) Mam pytanie,czy orientujecie się ile wynosi zasiłek dla matki samotnie wychowującej dziecko? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabmar1 Re: zasiłek dla samotnej matki 22.02.07, 15:55 jeżeli jesteś matką samotnie wychowującą dziecko,którgo ojciec nie żyje lub jest nieznany i spełniasz kryterium dochodowe ( 504zł na członka rodziny )żeby otrzymać zasiłek rodzinny ( na dziecko do lat 5 - 48zł ) wtedy dostaniesz 170zł/na dziecko !!! ale jeżeli ojciec dziecka uznał je to jego obowiązkiem jest płacić alimenty,więc możesz się starać tylko o zaiłek rodzinny,czyli te 48zł. no i oczywiście jak przyznają rodzinne to składasz też wniosek o dodatek z tytułu urodzenia się dziecka czyli 1000zł ( to takie drugie becikowe,bo to "urzędowe" masz gwarantowane ). to według przepisów z września 2006r,wtedy kiedy ja wojowałam z w/w przepisami. ale może coś się pozmieniało ??? jak coś zawile przedstawiłam to pytaj - odpowiem w miarę możliwości. pozdrawiam Odpowiedz Link
kocurek00 Re: zasiłek dla samotnej matki 22.02.07, 22:44 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Wszystko jasne i czytelne:) Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
ewa-anna1 Re: zasiłek dla samotnej matki 25.02.07, 18:40 Gdzie można się starać o taki zasiłek i jak obliczyć średnią? Mam małą działalność usługową, mieszkam na terenie podwarszawskiej gminy. pozdrawiam Odpowiedz Link
gabmar1 Re: zasiłek dla samotnej matki 26.02.07, 07:59 ja o taki zasiłek srarałam sie w Miejskim Ośrodku Pomocu Społecznej ( MOPS ). a jeżeli chodzi o dochód to po prostu musisz zsumować wszystkie swoje miesięczne przychody, wliczając w to alimenty i podzielić na członków rodziny którą utrzymujesz ( czyli Ty i dzieci ). nie możesz przekroczyć 504zł na członka rodziny - to jest podstawa do złożenia wniosku. z dzieckiem niepełnosprawnym ok. 540zł. ale składając wniosek dajesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach z roku poprzedzającego rok składania wniosku. to jest takie trochę zagmatwane i najlepiej jak dowiesz się w odpowiednim dla Ciebie urzędzie. pozdrawiam Odpowiedz Link