Dodaj do ulubionych

POZIOMY CUKRU

10.01.09, 21:35
WITAM!
Mam pytanie co do poziomu cukru. Samej wyszło mi że mam podwyższony po obiążeniu glukozą. Proszę wyjaścić, jeśli na czczo mam 98 mg, 96, różnie jest, czy rano on stoi w miejsu czy póżniej może skoczyć(Przed jedzeniem). Bo u mnie jest tak o 8 rano np 96 mg, a jak zmierze sobie o 9 rano to mam więcej 101 mg. I drugie pytanie jeśli jem I śniadanie i po dwóch godzinach mierzy się cukier to nie może przkroczyć 140 mg, to czy w ciągu tych 2 godzin można coś pić i coś przekąsić? Zjadłam śniadanie 9.20, ok 10-11 wypiłam kawe z mlekiem i łyżeczką cukru, o 11.20 zmierzyłam cukier i miałam 141 mg. Czy to jest normalnie
Proszę o odpowiedz, zdaje sobie sprawe że pytania mogą wydać się banalne, ale czasem na proste pytania nie zna się odpowiedzi. Może ktoś będzie wiedział jak to jest z tym cukrem.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: POZIOMY CUKRU 10.01.09, 22:27
      Te 2 godziny powinny być bez żadnych posiłków węglowodanowych. Czyli bez cukru,
      chleba, owoców itp. To dostarcza glukozy i wpływa na pomiar.
      Co do pierwszego pytania, nie jest to normą ale się zdarza. jest bardzo wiele
      róznych chorób określanych zbiorczo jako cukrzyca.
      • d.ewcia Re: POZIOMY CUKRU 10.01.09, 22:33
        Dziękuję za odpowiedz.
        Jest bardzo wiele róznych chorób określanych zbiorczo jako cukrzyca.
        Co Pan miał na myśli?
        • jan-w Re: POZIOMY CUKRU 10.01.09, 23:39
          Twój organizm może nie wytwarzać insuliny, wytwarzać jej za mało, za dużo, w
          odpowiedniej ilości ale nie reagować na nią dostatecznie albo robić to w sposób
          nierównomierny itd itd.
          • d.ewcia Re: POZIOMY CUKRU 11.01.09, 00:32
            itd itd.. dziekuje. Ale dalej nie wiem , czy u zdrowych osob tak moze byc. I czy to swiadczy ze jednak jestem chora. JA DOpiero oswajam sie ze zlym cukrem i wszystko przedemna. I nie wiem wszystkiego. Pozdrawiam
        • dietaoptymalna.com Re: POZIOMY CUKRU 05.04.09, 11:59
          Wahania cukru 96-101 - to pomiary w granicach błędu. To co wypijesz
          słodkiego szybciej wchodzi do krwi. Po 2 godz po śniadaniu - w
          pomiarze będziesz miała nałożenie tego co wzrośnie 2 h po posiłku
          typu śniadanie, i jeżeli po godz. od śniadania wypijesz coś
          słodkiego to po 2 h od śniadania będziesz miała we krwi i śniadanie
          i słodki napój. Szczyt wchlaniania po wypiciu rozpuszczonego cukry
          jest po ok. godzinie. Przestań pić mleko do kawy. Po kawie z mlekiem
          są znaczące wzrosty cukru, po kawie bez mleka te wzrosty cukru są
          mniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka