zyziula 17.02.09, 15:19 Czy jest taka możliwość? Gdzie i za ile? Czy mogę po prostu odmówić rodzenia sn, podpisać papier i zrobią mi cc? Za pierwszym razem miałam z konieczności i teraz tez chcę. dziękuję za każdego posta P. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allia80 Re: GDYNIA - cc 24.02.09, 22:39 po legalu chyba nie ma takiej możliwości ;] nawet w swissmedzie chcą mieć papier Odpowiedz Link
whisky7 Re: GDYNIA - cc 28.02.09, 21:31 Ja przyłączam się do pytania. Czy można odmówić i co wtedy i czy biorą pod uwagę zaświadczenia od psychologów? Nie ukrywajmy.. zdrowie psychiczne jest również b.ważne. Odpowiedz Link
allia80 Re: GDYNIA - cc 02.03.09, 10:48 W Polsce nie ma cesarskiego cięcia na życzenie... a już na bank nie w państwowym szpitalu.. w Swissmedzie są dość liberalni, to znaczy trzeba mieć papier ale nie wnikają.. także nawet od psychiatry raczej przyjmą.. w państwowym szpitalu zaświadczenia od psychiatry mogą być nie brane pod uwagę Odpowiedz Link
whisky7 Re: GDYNIA - cc 02.03.09, 11:40 Alu tu nie chodzi o życzenie, a wskazanie medyczne. Odmawiając współpracy przy porodzie naturalnym powoduje się realne zagrożenie dla matki i dziecka, co jest podstawą do wykonania cc. Tokofobia to też wskazanie, tylko w tym chorym kraju nikt nie bierze pod uwagę tego, co może się tak naprawdę zdarzyć lekceważąc paniczny strach kobiety przed porodem i zmuszając ją do rodzenia SN. Traktowane jest jako fanaberia, tymczasem może prowadzić do długotrwałej traumy, głębokiej depresji, nienawiści do własnego dziecka i myśli samobójczych. Tyle, że to już nie w szpitalu, więc można mieć to w d...Z tego forum wiem, że w niektórych szpitalach akceptowane są takie zaświadczenia. Odpowiedz Link
allia80 Re: GDYNIA - cc 06.03.09, 19:59 w takim razie Tobie odpowiadam - w niektórych szpitalach są akceptowane takie zaświadczenia (o tokofobii)... ale w większości państwowych szpitali nie są... a samo "pier.... nie rodzę naturalnie" podczas akcji porodowej nie wystarczy żeby robić cc... nie łudź się.. sama mam tokofobię.. ale załatwiłam sobie papier od innego lekarza, takiego którego akceptują wszędzie ) tak czy siak, papier od kogoś musisz mieć.. bo w żadnym szpitalu Ciebie bez skierowania do cc nie przyjmą... no chyba że w jakimś prywatnym... ale od razu mówię, że w swissmedzie np. też sobie jakieś zaświadczenie życzą.. a jak sobie to zaświadczenie zdobędziesz... w to już nie wnikam i życzę powodzenia )) Odpowiedz Link
whisky7 Re: GDYNIA - cc 07.03.09, 21:43 Wedle wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego: "Wskazania psychiatryczne Są rzadkimi, ale jednymi z bardziej kontrowersyjnych wskazań pozapołożniczych. Najczęściej w uzasadnieniu wskazuje się na brak akceptacji porodu siłami natury i nastawienie lękowe do porodu. Wiele tego typu wskazań należy traktować krytycznie oraz rozważać je jako wskazania czasowe, które mogą podlegać weryfikacji w czasie skutecznej psychoterapii i farmakoterapii oraz nabywania wiedzy o porodzie w szkole rodzenia." Według mnie zaświadczenie od psychiatry powinno być akceptowane. Tak czy inaczej w tym kraju oczywiście wszystko da się załatwić. I oczywiście rodzić naturalnie nie zamierzam i nie będę. W Swissmedzie poza tym na pewno honorowane są zaświadczenia od psychiatry/psychologa. Płacić jednak 5.5 tys.nie zamierzam. Dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych. Odpowiedz Link
allia80 Re: GDYNIA - cc 09.03.09, 12:46 whisky7 napisała: > Według mnie zaświadczenie od psychiatry powinno być akceptowane. według mnie też.. ale zrozum, że to co my sobie myślimy ma się NIJAK do tego, jak takie zaświadczenie zinterpretują lekarze... dlatego podpowiadam... nie ma w Polsce cc na życzenie i czegoś takiego, że coś podpiszesz i zrobią Tobie cc bo się boisz rodzić sn... musisz sobie załatwić od kogoś papier, a następnie znaleźć szpital, który Tobie ten papier zaakceptuje (czyli liberalnego lekarza pracującego w owym szpitalu, z którym się na to cc umówisz)... Zdarza się, że w szpitalach (państwowych) negują potrzebę przeprowadzenia cc nawet jeśli ma się papier Odpowiedz Link