Dodaj do ulubionych

ortodonta, gdzie stałe 1 i 2?

01.03.11, 07:49
Zrobiłam małej zdjęcie rtg pantograficzne i okazuje się,że na miejscu jedynek i dwójek nie ma stałych zębów. Ząbki natomiast są spiętrzone(rosną podwójnie po bokach). Na razie mała posiada jeszcze mleczne uzębienie, ma 6 lat. Polećcie proszę dobrego ortodontę z Poznania, Bydgoszczy, Torunia może Gdańska. Ostatecznie może być Warszawa, ale do stolicy mamy kawał drogi. Dobrze by było gdyby był na NFZ ale może być prywatnie. Ortodonta musiałby dobrze znać się na rozszczepach, anomaliach ale też musi mieć dobre podejście do dzieci. Córka przeszła wiele traum w szpitalach i nie ufa medykom, trzeba sporo czasu i cierpliwości by zechciała współpracować. Obeszliśmy kilka foteli stomatologicznych zanim dała sobie w buzialu "pogrzebać". Może ktoś miał podobne ułożenie zębów stałych? Jak to wygląda z czasem, da się tak dużo przesunąć zęby aparatem , czy stosuje się jakieś inne rozwiązania? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • u.too Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 01.03.11, 21:59
      M. wyślij pls swój nr tel na mój mail
      nie mam czasu żeby sensownie odpisać, nazbierało się wiele tematów do omówienia
      pozdr
    • ulunia_dominiczek Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 09.03.11, 19:34
      No właśnie co do ortodonty w Poznaniu,ktoś coś doradzi?Wrocław odpada,moje dziecko się zraziło do tego miejsca.Czy to musi być ortodonta który specjalizuje się w rozszczepach,czy po prostu dobry lekarz?
      • adarn Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 09.03.11, 21:46
        Ostatnio znalzałam stronkę www.orthosmile.pl/index.php?id=20516
        Wygląda zachęcająco. Ale to Wrocław.
        • ulunia_dominiczek Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 09.03.11, 22:47
          Hej.Tak wiem,ale ponoc bardzo drogo:((a co u was?Gdzie wy macie orto?
          • u.too Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 10.03.11, 10:17
            strona ładna, ale info rutyna, na pewno wiecie o co mi chodzi
            na innych forach znajdziecie opinie

w Poznaniu jest 1 orto na nfz, mama Bartusia miała okazję ją poznać a inni moi znajomi korzystali z jej usług- nastolatek (rozszczep wargi, podniebienia, wyrostka) , są zadowoleni z wyników leczenia wygląda,że to sensowna kobieta
            chodzę do dentysty z wyjątkowym wyczuciem , który ma specjalizację chirurga szczękowego, kiedyś wspominał,że zna b.dobrego orto, zapytam jeśli chcesz
            pozdr
            • adarn Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 10.03.11, 20:34
              Może info rutyna ale zdają sobie sprawę, że są pacjenci z rozszczepem. Wygląda na to, że szkolą się i idą z duchem czasu. Nie każdy ortodonta używa miniimplantów przy aparatach. A wygląda na to, że tego się nie boją. www.orthosmile.pl/index.php?id=20516
              Osobiście żałuję, że mam troche za daleko do nich. Choć może poczytam info o nich i się wybiorę. Ula my właśnie jesteśmy w zawieszeniu. Niby jeździmy do Zabrza do profesor ale cały czas nas odsyła. Aparat się nie trzyma. Niby zęby za mało jeszcze wyszły, głównie chodzi o 3 z jednej strony. I będę potrzebować drugiej opinii. Zastanawiam się też na ile leczenie ortodontyczne na NFZ będzie skuteczne. Wiadomo wszędzie oszczędzają i NFZ zwraca za to co najmniej skuteczne. Przerażają mnie koszty prywatne ale jak trzeba to zacisnę pasa. Ostatnio miałam przyjemność poznać jedną ortodontkę z Katowic, która w rozmowie wydawała się bardzo kompetentna. Tylko muszę poszukać jej nazwiska.
              • u.too Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 11.03.11, 09:42
                masz rację zaufanie do lekarza jest b. ważne, ale przecież nie tylko pr i ceny się liczą w ostatecznym rozrachunku
                np. ten dr o którym wspomniałam ma gabinet zupełnie przeciętny, ceny też do przełknięcia, pomimo doktoratu etc, nie spotkałam dentysty, który tak delikatnie i dokładnie opracowywał by ubytek
                w materiałach informacyjnych pokazuje się często spektakularne efekty, ale poziom komplikacji danej wady/ problemu może nie być duży
                mnie kiedyś też zainteresowała ta strona, ale później 'ostudziłam zapał' jak dowiedziałm się więcej o leczeniu orto
                na forum ortodoncja można naprawdę dużo wyczytać
                • u.too Re: ortodonta cd. 11.03.11, 09:49
                  oczywiście życzę Wam sukcesów w leczeniu, w każym gabinecie , również w tym jeśli go wybierzecie
                  pozdr
    • bubasio Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 11.03.11, 10:31
      Witajcie
      Mój 11latek ma 1, ale nie ma 2 - więc w przyszłości będzie implant
      mimo, że jesteśmy z Wałbrzycha, jeździmy co 2 mce do Warszawy do IMiDz do ortodonty - wolałam żeby został pod fachową opieką, niż szukać i testować na jego uzębieniu kolejnych ortodontów - więc w sumie wychodzi jakbyśmy prywatnie chodzili- nie jest tak źle, ino doba z życiorysu wyjęta ;)
      życzę owocnych poszukiwań :)
      pzdr
      Kasia
      • marzena123marzena Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 11.03.11, 11:52
        Dziękuję serdecznie wszystkim za odp.
        Bubasio to już trochę chodzicie do ortodonty, jesteś zadowolona z IMiDz? W jakim wieku synek zaczął nosić aparat? Może jednak będziemy dojeżdżać dalej i w ramach NFZ, prywatnie ceny powaliły mnie z nóg. Na razie szukam najlepszego wyjścia.
        • bubasio Re: ortodonta, gdzie stałe 1 i 2? 11.03.11, 13:04
          Kuba nosi aparat od 3 rż - czyli już 8 lat - jestem bardzo zadowolona z opieki w IMiDzie - jedynka rosła w poprzek, teraz już jest prawie prosta!!
          czekamy, aż reszta mleczaków wypadnie i będzie miał aparat stały
          koszt wyjazdu osoby dorosłej plus syn w obie str to ok 200 zł
          w to wchodzi - nocny pociąg z kuszetkami i powrotny intercity , z tym że Kuba ma orzeczenie o niepełnosprawności i mamy 78% zniżki na bilety (na kuszetki już nie, ale bierzemy te najtańsze bez pościeli)
          wiadomo, że coś tam zawsze zjedzą, nieraz coś kupią- więc tego nie liczę
          autem nie opłaca nam się jechać, bo po 1 - za drogo paliwo by wyszło, no i mąż by się nie wyspał- a tak wyspani są :)
          pzdr
          Kasia
          • ulunia_dominiczek Re: do u.too 12.03.11, 10:15
            Masz rację co do opinii na temat orthosmile,dużo o nich czytałam.Są bardzo drodzy,bardzo.Niby pierwsza wizyta jest bezpłatna i dostaję sie wtedy plan leczenia a podobno pózniej wychodzą dodatkowe koszty.Sama Pani doktor ma złe opinie i cały personel.Moglabys podac namiary do tego ortod.na Nfz w Poznaniu?
            A jakie opinie masz o AM na Bukowskiej?
            • u.too Re: do u.too 12.03.11, 18:14
              ula nie dziwię się,że też masz takie wrażenia po lekturze ...
              osobiście tej pani dr nie znam, być może jest kilka przerysowanych opinii ale nie da się nie zauważyć,że jest kilka elementów w wypowiedziach, które się powtarzają (np. asystentki)
              w każdym razie niezależnie wzięłabym pod uwagę,że 'normalnie' zakłada się,że leczenie orto trwa w zależności od wady od kilku msc. do 2-3 lat, 4 to już naprawdę długo (nie myślę o retencji)
              w przypadku pacjenta z rozszczepem trzeba się liczyć z noszeniem aparatu nawet przez cały okres szybkiego wzrostu
              zwykle z mniejszym albo większym prawdopodobieństwem lekarz trafia z leczeniem,
              u dzieci z rozszczepem koniecznosć zmodyfikowania leczenia może się pojawić częściej, a wiadomo im więcej nie trafionych decyzji - wyższe koszty (nie tylko finansowe)

wg mnie w miarę sensowny lekarz podchodzi sumiennie do oceny sytuacji, ale bez bazowania na strachu

ula am nie mnie oceniać ;) wypytam się o konkretne osoby i dam znać mailem, ok ?
              • ulunia_dominiczek Re: do u.too 13.03.11, 10:38
                ok dziękuje:ulunia_@o2.pl
                • ulunia_dominiczek Re: Poznań 18.06.11, 11:50
                  Jesli kogoś to zainteresuje,bylam z małym u ortodontki która pracowała w AM w Poznaniu,przyjmuje w Kozich głowach,tylko prywatnie.Zrobiła na mnie dobrze wrażenie i sama zaproponowała i dala namiary na ortodontow majacych program dla dzieci z rozszczepem.Poradnia znajduje się na ul.Słowackiej,przyjmuje doktor Zebet,Kurzawski i Biedziak.Jeśli komuś pomogę podaje namiary.Poznań ul.Slowackiego 13 a.tel.061-847-34-67.My w pon.umawiamy się do doktor Biedziak.
                  Zobaczymy jak to będzie.
                  Na Bukowskiej,nie maja juz programu.
                  • ulunia_dominiczek Re: do u.too 18.06.11, 11:52
                    Nie doczekałam się Twojej wiadomości na mail i dopiero doszłam,że podałam zły adres.Miało byc ulunia_83@o2.pl.
                    masz jakieś opinie o Biedziak czy Zebet?
                    • u.too Re: do u.too 19.06.11, 01:21
                      ula, mogę jedynie zapytać, nie gwarantuję , że moje przyjaciółki znają obecną sytuację z programem
                      oprócz problemów ze zgryzem mamy podstawową niedogodność oddychanie przez buzię
                      dlatego w naszym przypadku jak się zregenerujemy po zabiegu zacznę od wizyty u Doleckiego
                      nie chodzi mi jedynie o ustawienie zębów
                      www.mojdentysta.com.pl/artykuly.php

• ulunia_dominiczek Re: do u.too 19.06.11, 11:21
                        A jakies opinie o orto.Biedziak czy Zebel?
                        • u.too Re: do u.too 19.06.11, 15:38
                          hej Ula
                          panią dr, którą już miałaś okazję poznać b. polecali mi rodzice dzieci z rozszczepem więc mozna uznać,że to była rekomendacja, która coś wnosi
                          wspomniałam, że wybrałam innego orto więc nie robiłam wywiadu co do pozostałych bo nasze leczenie jest b. trudne więc i tak pani prof ma decydujące zdanie
                          u dr Doleckiego od lat leczą się właśnie moi znajomi dentyści, mnie interesuje jego zdanie w kilku kwestiach min zakresie funkcjonowania stawu żuchwowego
                          jak wspomniałam o poznańskich orto mogę jedynie wypytać, w sumie dentyści, którzy leczą ich pacjentów doskonale widzą efekty leczenia, pytanie tylko czy moi znajomi pracowali z pacjentami osób które Cię interesują, jak się dowiem dam znać
                          pierwsza wizyta i tak zapoznawcza będzie więc nie zaszkodzi przygotować kilka pytań ;)
                          pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka