Dodaj do ulubionych

Procedura dostania się do IMID

10.03.13, 01:01
Witam, Z góry przepraszam jeżeli poruszam temat z innych wątków, ale przeszukując forum nie natknąłem się na taki wątek, który jednoznacznie rozwiewa moje wątpliwości. Mianowicie:
W czerwcu urodzi się wyczekana córeczka. USG wykazało prawostronny rozszczep wargi i podniebienia. Po intensywnej edukacji doszliśmy do wniosku, że chcemy leczyć naszą księżniczkę w IMID. Chciałbym się dowiedzieć jak technicznie odbywa się dostanie tam? Jakiego rodzaju skierowanie jest potrzebne? Jakie są okresy oczekiwania na zabiegi? W którym momencie należy pojechać tam osobiście? Czy termin konsultacji przed operacją należy ustalać po, czy można przed narodzinami dziecka?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gosiam25 Re: Procedura dostania się do IMID 10.03.13, 09:42
      www.facebook.com/aldona.dzida zalóż jak chcesz konto my pod tym adresem jesteśmy, jest nas już bardzo dużo tam na pewno znajdziesz odp
    • ib.ag Re: Procedura dostania się do IMID 10.03.13, 20:31
      Jeśli jesteście z Wa-wy/okolic to już teraz mama dziecka może zapoznać się z IMiD - skierowanie od ginekologa na USG, podejrzenie rozszczepu. Polecam dr Jaczyńską, dra Pietrasika.

Po pierwszym porodzie dziecko było już pacjentem IMiD, bo tam rodziłam, więc wszystkich informacji jeszcze na porodówce udzielił mi dr Piwowar (akurat on konsultował dziecko po porodzie). Drugi poród odbył się już w innym szpitalu, który w dniu wypisu skierował mnie do dr Piwowara (tzn po wypisie z jednego pojechaliśmy do drugiego - ale tylko, żeby doktor rzucił okiem na dziecko). Obejrzał, stwierdził, że jest ok i żebyśmy na spokojnie umówili konsultację na za miesiąc. Potrzebne było skierowanie od pediatry (konsultacja chirurgiczna z powodu rozszczepu, najlepiej w rejestracji IMiD zapytać co życzą sobie mieć wpisane na skierowaniu). Nie pamiętam już na kiedy umówiliśmy wizytę ale nie było problemu z terminami, więc nie ma potrzeby umawiania przed narodzinami (zresztą nie zgodzą się, nie ma dziecka - nie ma PESELu, obywatel jeszcze nie istnieje ;-). Na tej wizycie wyznaczono nam termin operacji. TAk za jednym jak i za drugim razem wyznaczyli nam termin jak dzieci miały 7-8 miesięcy. Oczywiście potem to już indywidualna kwestia: czy dziecko prawidłowo przybiera (6 kilo do operacji), czy nie złapało infekcji itd., więc data zabiegu jest raczej orientacyjna. U nas w obydwu przypadkach zabieg był przesuwany.
    • asik57 Re: Procedura dostania się do IMID 16.03.13, 11:50
      Do instytutu pojechaliśmy jak Ania miała 6 tygodni, nie mieliśmy jeszcze numeru pesel - dzwoniłam później by go uzupełnić. Wizyta była krótka, bo "wyedukowaliśmy się" dzięki forum, a młoda nie stwarzała problemów. Wyznaczono nam termin operacji - odbyła się planowo jak Ani brakowało 2 dni do skończenia 8 miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka