tylkoty0 29.10.07, 16:49 prosze mi napisac czy u mojego 9i pół tygodniowego niemowlaka obwód główki 41jest prawidłowy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskazuza Re: rozwoj 29.10.07, 18:26 A jaki był przy urodzeniu? To dosyć dużo, jak na ten wiek (patrzyłam na siatki centylowe), ale 97 centyla nie przekracza, wiec jesli przy urodzeniu głowa też była w górnych centylach to wszystko raczej jest w porzadku. Poza tym zawsze jeszcze wchodzi w gre bład pomiaru. A jesli masz jakiekolwiek watpliwosci - spytaj pediatre, bo my tu dużo nie pomożemy. Odpowiedz Link
macca4 Re: rozwoj 29.10.07, 20:15 Na usg w 32 tyg (kiedy sprawdzano czy nie ma innych, poza rozszczepem wad u mojego syna) lekarz kilka razy mierzył głowę bo wychodziła mu 3-4 tyg starsza niż reszta. Mały urodził się z obwodem 37 cm. teraz ma 4,5 miesiąca 43 cm. czyli koło 75 centyla. Reszta (waga i długość) od urodzenia w okolicach 25 centyla. Po prostu ma dużą głowę :) Odpowiedz Link
super-kuba Re: rozwoj 30.10.07, 10:04 Mój syn ma 7 tygodni i ma taki sam obwód głowy jak twoje maleństwo ale lekarz nam powiedział że do całej reszty czyli dł.ciała i obwodu klatki jest prawidłowy, spytaj pediatry ale ja myśle że jest ok. pozdrawiam Odpowiedz Link
tylkoty0 Re: rozwoj 30.10.07, 12:16 a ile twoje malenstwo ma obwodu klatki aha jakie ma ciemiączko/ Odpowiedz Link