Dodaj do ulubionych

"Łowca androidów" - najlepszy film science-fiction

26.08.04, 20:40
www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=72570
Czwartek, 26 sierpnia 2004, 16:40 (ostatnia zmiana: 16:59)
"Łowca androidów" Ridleya Scotta został uznany przez 60 naukowców z całego świata za najlepszy film science-fiction w historii kina. Wyniki sondażu opublikował brytyjski dziennik ?The Guardian?.
Na drugim miejscu znalazł się film Stanleya Kubricka "2001: Odyseja kosmiczna". Kolejne pozycje zajęły dwie pierwsze części gwiezdnej sagi: "Gwiezdne wojny" i "Imperium kontratakuje" George'a Lucasa. W pierwszej dziesiątce znalazły się także filmy "Obcy", "Terminator" i "Matrix".
Obserwuj wątek
    • kocibrzuch Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 26.08.04, 20:55
      Co do pierwszego miejsca się zgadzam.
      Odyseję, choć to rzeczywiście Dzieło, przesunąłbym nieco w tył, gdyż przegrywa u mnie osobiście w kategorii "ile razy widziałeś ten film". Matrix w przód.
    • hell Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 01.09.04, 15:06
      Łowca androidow nie ma sobie rownych jak dla mnie klimat wgniata mnie w fotel!
      • system-girl Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 11.09.04, 11:28
        hell napisała:

> Łowca androidow nie ma sobie rownych jak dla mnie klimat wgniata mnie w fotel!

Zgadzam sie w 100%. Mimo ze nowosc to juz nie jest to i tak trzyma bardzo
        wysoki fason. Klimatu jest ta tyle ze po zmaterializowaniu wazyl by z tone ;)
        Nowosci tez sa super, ale Blade Runner rulez :)
    • ignatz Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 01.09.04, 16:50
      W końcu ktoś doszedł do tych samych wniosków co ja :-)
      • werewolf88 Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 01.09.04, 19:29
        Dla mnie o wiele, wiele wyzej niz Matrix stoi "Druzyna piarscienia".
        • system-girl Re: "Łowca androidów" - fantasy vs. s-f 11.09.04, 11:19
          Skoro tak twierdzisz to najwyrazniej jestes bardziej "fantasy" niz "s-f". W
          sumie coz za roznica czyjm sie wojuje skoro efekt moze byc ten sam. Mi
          zedecydowanie odpowiada chodzenie z gunem niz z toporkiem ;)
          • werewolf88 Re: "Łowca androidów" - fantasy vs. s-f 11.09.04, 21:18
            Zdecydowanie bardziej jestem "fantasy", ale SF tez kocham, a od toporka wole
            miecz. Nie odmawiam Blade runnerowi wielkosci, ale jest wiele filmow, ktore
            stoja u mnie w chierarchi wielkosci wyzej.
    • ronstein Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 02.09.04, 18:18
      "Łowca androidów" jest nie tylko najlepszym filmem SF, ale w ogóle znakomitym
      obrazem filmowym, co specjalnie podkreślam, bo TO, CO JEST DOBRE WARSZTATOWO,
      JEST DOBRE I KROPKA - nieważne w jakim gatunku, czy konwencji; kilku aktorów
      (Ford, Hauer, Young) stworzyło tam kreacje, jakich nie udało im się chyba
      powtórzyć; doskonała muzyka Vangelisa, zdjęcia, scenografia - wszystko zrodziło
      klimat grozy, beznadziei i ironii, w której bohaterowie walczą o swoją godność
      (na równi androidy i ludzie);
      i jeszcze mały smaczek: w "NF" nr 9 jest notka o dokonaniach aktorskich Forda
      (przy okazji "Gwiezdnych Wojen"); czy ja źle widzę, czy nie wymieniono tam
      wcale "Łowcy androidów"? w innej gazecie - rozumiem, ale w "NF"?
      pozdr, Ron
    • Gość: nerwus Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 16:35
      "Ła" to dla mnie pewny numer 2. Najlepsza jest "...odyseja..." Kubricka,
      trzecie miejsce dzierży Matrix.
    • Gość: eee Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 08:46
      według mnie najlepsza jest odyseja kosmiczna a blade runner gdzieś na dalszym miejscu
    • adeladeotero Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 23.09.04, 17:45
      A moim zdaniem jest "Łowca..." a potem "Odyseja" a potem długo, długo nic, a
      potem "Mroczne miasto" (Dark City) i dopiero inne.
    • gdur Re: "Łowca androidów" - najlepszy film science-fi 25.09.04, 19:28
      Dla mnie zdecydowanie najlepsza jest "Odyseja ..."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka