Dodaj do ulubionych

Philip K. Dick

22.06.02, 23:00
Wiem, ze to dobry pisarz sf/fantasy, ale czy moglibyscie
mi polecic kilka jego najlepszych pozycji? w ksiegarniach
na polkach zalegaja dziesiatki jego ksiazek, tak, ze
trudno cokolwiek z tego wylowic, jedyne co mi sie rzucilo
w oczy to 'symulkara' (chyba taki tytul). dlatego prosze o
jakies wsparcie, nie chce eksperymentowac samemu, bo
jeszcze trafie np na jego jedynego gniota...
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: Philip K. Dick 23.06.02, 00:52
      Człowiek z Wysokiego Zamiku
      Valis
      Trzy stygmaty Palmera Eldtricha
      Ubik
      Płyńcie łzy moje, rzekł policjant
      Boża inwazja
      Pięć tomów opowiadań

Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to dam znać, Panie Adminie :D
      • mikolaj7 Re: Philip K. Dick 24.06.02, 15:34
        ignatz napisał(a):

> Człowiek z Wysokiego Zamiku
        > Valis
        > Trzy stygmaty Palmera Eldtricha
        > Ubik
        > Płyńcie łzy moje, rzekł policjant
        > Boża inwazja
        > Pięć tomów opowiadań
        >
        > Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to dam znać, Panie Adminie :D

to jeszcze pare dni, chyba nie zapomnieli o mnie :D

dzieki za tytuly :-)
    • Gość: Pedro Re: Philip K. Dick IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 23.06.02, 00:58
      Gniotów to jest akurat sporo... Facet był geniuszem, tyle że żył (i wiele lat
      ćpał) z pisania. A że nie płacili dużo to dużo pisał. Moim zdaniem najlepsze są
      (kolejność dowolna): Ubik, Trzy Stygmaty Palmera Eldritcha (mój nr 1), Oko na
      niebie, Przez ciemne zwierciadło, Marsjański poślizg w czasie, A teraz zaczekaj
      na zeszły rok. I pewnie sporo innych ale nie przychodzą mi w tej chwili inne
      tytuły do głowy. Z innej baczki są 2 arcydziełka, tyle że ciężkie w odbiorze:
      Valis i Boża Inwazja. A - no i Blade Runner (czyli "Czy androidy śnią o
      elektrycznych owcach"). Też niezłe (lepsze niż film, bardzo Dickowe, film nie
      jest taki Dickowy).
      A w ogóle to Dick jest/był the best ;-)
      Pedro
      • Gość: Pedro Re: Philip K. Dick IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 23.06.02, 01:01
        Zapomniałem dodać 2 rzeczy:
        1. Super są opowiadania. Dużo lepsze niż większośc powieści. Szczególnie te
        najstarsze. Rewela.
        2. Większość lepszych Dicków była wydana pare lat temu i nie sądzę żeby były
        wznowienia (może poza tymi które zostały wydane w mainstreamowej Salamandrze).
        Większość Dicków obecnych w tej chwili w księgarniach to knoty (Simulakra, Dr.
        Futurity itp).
        • mikolaj7 Re: Philip K. Dick 24.06.02, 15:37
          Gość portalu: Pedro napisał(a):

> Zapomniałem dodać 2 rzeczy:
          > 1. Super są opowiadania. Dużo lepsze niż większośc powieści. Szczególnie te
          > najstarsze. Rewela.

no wlasnie, ja stronie raczej od opowiadan. wole dluzsze
          ksiazki, a juz najlepiej serie...

> 2. Większość lepszych Dicków była wydana pare lat temu i nie sądzę żeby były
          > wznowienia (może poza tymi które zostały wydane w mainstreamowej Salamandrze).

znajda sie na pewno. w kazdej ksiegarnii jest go masa, wiec
          pewnie cos dobrego wypatrze :-)

> Większość Dicków obecnych w tej chwili w księgarniach to knoty (Simulakra, Dr.
          > Futurity itp).

dzieki za rady, wszystkim of korz :-)

jak bede mial za soba Ziemiomorze to lece po Dicka :-)))
          • kuba# Re: Philip K. Dick 24.06.02, 19:31
            Też zacząłem Ziemiomorze :-)
    • kuba# Re: Philip K. Dick 23.06.02, 09:29
      Rzeczywiście, to co widać na półkach to raczej te słabsze powieści. A co trzeba
      przeczytać? IMHO to przede wszystkim: "Ubik", "Człowiek z Wysokiego
      Zamku", "Słoneczna loteria", "Trzy stygmaty Palmera Eldrichta", "Oko na niebie".
      No i jak już zauważył Pedro, bardzo często opowiadania wychodziły mu o klasę
      lepsze niż dłuższe formy, choćby wydany przez Amber, świetny zbiór "Ostatni Pan i
      Władca".
      • Gość: Alex Re: Philip K. Dick IP: 193.0.117.* 23.06.02, 15:39
        Nie jestem specjalnie oryginalny: Ubik i Stygmaty. Opowiadania są rzeczywiście
        rewelacyjne. Rozczarował mnie człowiek z wysokiego zamku i czy androidy śnią o
        elktrycznych owcach. Od tej ostatniej pozycji lepszy był film łOWCA aNDROIDÓW.
        Jak na razie Dick ekranizowany był 2 razy. Ale w obu wypadkach różnica między
        podstawą a ekranizacją była olbrzymia. Najciekawsze z prozy Dick`a jest jednak
        Valis. Samotny krzyk człowieka który sądzi, że odkrył wielką tajemnicą, którą
        wszyscy interpretują jako jego chorobę.
        Z Dickiem jest trochę tak samo jak z W.Allenem. Kręci co i róż nowy film ale to
        wariacja na ten sam temat, a bohater jest bardzo allenowski. Bardzo urocze u
        Dick`a zawsze były kłopoty jego bohaterów z żonami i ptróba eleminacji kłopotu
        bez konsekwencji prawnych ....
        • spiralarchitect Re: Philip K. Dick 23.06.02, 17:28

> Jak na razie Dick ekranizowany był 2 razy. Ale w obu wypadkach różnica między
          > podstawą a ekranizacją była olbrzymia.

STOP ! Przynajmniej 3:
          1. "Blade Runner"
          2. Film na podstawie opowiadania "Now we'll remember it to You wholesale" czy
          jakos tak. Po polsku "Przypomnimy to panu hurtowo", jak on sie nazywal do
          cholery, ten z Arnoldem??????? Uwazam ze byl OK.
          3. Film na podstawie opowiadania "The Second Variety"

a obecnie Spielberg kreci "Raport mniejszosci" na podstawie jednego z opowiadan.
          • kuba# Re: Philip K. Dick 23.06.02, 17:38
            > 2. Film na podstawie opowiadania "Now we'll remember it to You wholesale" czy
            > jakos tak. Po polsku "Przypomnimy to panu hurtowo", jak on sie nazywal do
            > cholery, ten z Arnoldem??????? Uwazam ze byl OK.
            "Total Recall" czyli jak kto woli "Pamięć absolutna". Rzeczywiście OK, szkoda, że
            tylko jako film akcji bo Dicka to tam za wiele nie było (opowiadania nie
            czytałem, więc nie wiem jak wypada porównanie)

> 3. Film na podstawie opowiadania "The Second Variety"
            A co to takiego? (nie jestem aż takim szpecem od Dicka)

Jeszcze takie cóś jak "Tajemnica Syriusza" to też podobno na podstawie Dicka.
            • ignatz Re: Philip K. Dick 24.06.02, 00:12
              "Second variety" to, zaleznie od tłumacza, "Model nr 2" lub "Odmiana druga". Jedno z najlepszych opowiadań Dicka. A film na jego podstawie to właśnie "Tajemnica Syriusza".
            • Gość: Dabro Re: Philip K. Dick IP: *.bialap.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 09:16
              kuba# napisał(a):

> > 2. Film na podstawie opowiadania "Now we'll remember it to You wholesale"
              > czy
              > > jakos tak. Po polsku "Przypomnimy to panu hurtowo", jak on sie nazywal do
              > > cholery, ten z Arnoldem??????? Uwazam ze byl OK.
              > "Total Recall" czyli jak kto woli "Pamięć absolutna". Rzeczywiście OK, szkoda,
              > że
              > tylko jako film akcji bo Dicka to tam za wiele nie było (opowiadania nie
              > czytałem, więc nie wiem jak wypada porównanie)
              [cut]
              Jak zwykle w przypadku Dicka film był o czym innym (to już chyba tradycja).
              Opowiadanie jest dowcipną historyjką o zwykłym facecie, który okazuje się
              niezwykły, bo zależą od niego losy świata. Film to futurystyczna strzelanka
              oparta w części na kawałku pomysłu Dicka.
              IMHO Dick w całośi jest nie do strawienia przez kulturę masową. Dlatego z
              niepokojem czekam na Spilbergowski "Minority Raport".
              • kuba# Re: Philip K. Dick 27.06.02, 09:23
                Ale trzeba przyznać, że Dickowski motyw, kiedy nie wiadomo czy cała ta przygoda
                to jawa czy jeszcze sen w firmie gwarantującej wspomnienia, jest obecny.
                • macdabro Re: Philip K. Dick 27.06.02, 09:57
                  kuba# napisał(a):

> Ale trzeba przyznać, że Dickowski motyw, kiedy nie wiadomo czy cała ta przygoda
                  >
                  > to jawa czy jeszcze sen w firmie gwarantującej wspomnienia, jest obecny.

Są jeszcze androidy, spisek itd., ale atmosfery typowej dla PKD niewiele.
                  To już w "Matrixie" jest więcej dikowszczyzny.

Dabro
                  (ten sam, co jako gość)
          • Gość: kpsting Re: Philip K. Dick IP: *.new-york-14rh16rt-ny.dial-access.att.net 24.06.02, 04:57
            spiralarchitect napisał(a):

> a obecnie Spielberg kreci "Raport mniejszosci" na
            podstawie jednego z opowiadan
            >

...no to chyba juz nakrecil, w piatek byla premiera
            "Minority Report"
        • Gość: Pedro Re: Philip K. Dick - ekranizacje IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 24.06.02, 00:49
          Co do ekranizacji, to jest sens mowić tylko o Blade Runnerze, który jako jedyny
          ma w sobie coś z prawdziwego Dicka. Choc też nie za wiele. Znam 2 inne
          ekranizacje - Pamięć absolutna i Tajemnice Syriusza, obie nie zasługują na to
          by wymieniać nazwisko Dicka w kontekscie tych filmów. To znaczy Total Recall to
          jest nawet ok, ale Dicka w tym zero. Oba te filmy po prostu eksploatują świetne
          dickowe pomysły na fabułe z opowiadan, nic poza tym. W tej chwili Spielberg
          robi Minority Report i liczę ze będzie to drugi prawdziwy film Dickowy. W
          kinach zaraz będzie też Impostor, tez według jednego z opowiadan PKD, ale po
          przeczytaniu recenzji myśle ze będzie to raczej kategoria nr 2...

A porównanie z Woody Allenem jest bardzo bardzo trafne.

Pozdro, Pedro
          • grisznak Re: Philip K. Dick - ekranizacje 24.06.02, 01:09
            A co powiecie o fabule "szóstego zmysłu"? Z niczym sie nie kojarzy?
            • kuba# Re: Philip K. Dick - ekranizacje 24.06.02, 08:12
              Pytanie sugeruje, że powinna kojarzyć się z Dickiem...
            • Gość: Pedro Re: Philip K. Dick - ekranizacje IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 24.06.02, 10:58
              Zerżnięta z Ubika że historia ;-)
              • marcinuss Re: Philip K. Dick - ekranizacje 24.06.02, 13:22
                Zagadka - "Trumman Show", z ktorym Dickiem wam sie kojarzy ?
                • Gość: Pedro Re: Philip K. Dick - ekranizacje IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 24.06.02, 13:47
                  No generalnie to z większością ;-))) Pomysł wzięty żywcem z największej
                  Dickowej obsesji ;-) Jeszcze tylko żelaznych rąk i twarzy na niebie brakuje ;-)
                • kuba# Re: Philip K. Dick - ekranizacje 24.06.02, 16:36
                  Rzeczywiście kojarzy to się z całością prozy Dicka :-))) A tak poza tym, to
                  m.in. "Czas poza czasem" - IMHO jedna ze słabszych.
                  • marcinuss Re: Philip K. Dick - ekranizacje 24.06.02, 18:30
                    kuba# napisał(a):

> Rzeczywiście kojarzy to się z całością prozy Dicka :-))) A tak poza tym, to
                    > m.in. "Czas poza czasem"

Bingo !!! :-)
                    • kuba# Re: Philip K. Dick - ekranizacje 24.06.02, 19:32
                      Co wygrałem?
    • okazja nuuuuuda 25.06.02, 10:28
      generalnie kdick nudny jak flaki z olejem .... ciagle te same watki ....
      prawdopodobnie zwiazane z paranoja ponarkotyczna...... moim zdaniem najlepsze
      dicki ukazaly sie w czasach czarwonych pajakow..... w serii z kosmonauta...
      czlowiek z wysokiego zamku oraz sloneczna loteria..... oraz ubik ..... reszta
      powiesci to wariacje nt. ubika.....
    • Gość: kpsting Re: Philip K. Dick IP: *.omr.state.ny.us 26.06.02, 21:50
      Czy ktos mi moze powiedziec na podstawie jakiej jego ksiazki powstal "Minority Report"?... no bo chcialbym
      porownac sobie z filmem. A propo, przed projekcja MR puszczaja tutaj teaser "Solaris"... to jest dopiero ironia,
      hehehe!
      • Gość: Pedro Re: Philip K. Dick IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 26.06.02, 22:05
        To nie książka tylko opowiadanie, pod tytulem również "Minority report". O co
        ci chodzi z tą ironią na temat Solarisa?
        Pedro
        • Gość: kpsting Re: Philip K. Dick IP: *.omr.state.ny.us 26.06.02, 22:12
          Chodzi o obsesje Dicka na temat Lema
          • okazja Re: Philip K. Dick 27.06.02, 09:19
            dokladnie....diku mial swira na punkcie lema..... uwazal ze jeden czlowiek nie
            jest w stanie napisac tylu odmiennych od siebie ksiazek w tak krotkim
            czasie ..... sadzil ze lem to grupa komunistycznych myslicieli..... jak
            myslicie kompleksik jakowys mial..... bo jego znow ksiazki wszystkie na jedno
            kopyto.....
            • spiralarchitect Re: Philip K. Dick 27.06.02, 09:31
              okazja napisał(a):

> dokladnie....diku mial swira na punkcie lema..... uwazal ze jeden czlowiek nie
              > jest w stanie napisac tylu odmiennych od siebie ksiazek w tak krotkim
              > czasie ..... sadzil ze lem to grupa komunistycznych myslicieli..... jak
              > myslicie kompleksik jakowys mial..... bo jego znow ksiazki wszystkie na jedno
              > kopyto.....

Przesadzasz.

• okazja Re: Philip K. Dick 27.06.02, 09:34
                oprocz ostatniej kwestii..... wypowiedzi dika o lemie pochodza od samego
                lema.....
                • spiralarchitect Re: Philip K. Dick 27.06.02, 17:38
                  okazja napisał(a):

> oprocz ostatniej kwestii.....

Dla mnie wlasnie w niej. Mial kilka obsesji, ale nie znaczy to ze sie wciaz
                  powielal.

wypowiedzi dika o lemie pochodza od samego
                  > lema.....

Wiem, czytalem o tym. Bezwzgledny dowod i objaw paranoi :). Ale i tak Phil byl
                  wielki.

• Gość: imbir Re: Philip K. Dick IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 20:02
      Który Dick zrobil na was największe wrazenie ? Na mnie Trzy stygmaty...i
      opowiadanie Model nr...
    • mikolaj7 a w ksiegarni..... 27.06.02, 22:58
      no coz wybor duzy (ze 20 tytulow bedzie), a z tych przez
      Was poelcanych tylko 'czlowiek z wysokiego zamku' i
      'boza inwazja'... najwieksza ksiegarnia w Krakowie, z
      osobnym dzialem na sf i takie nic... w innych jest
      podobnie.

szkoda, chcialem tego Ubika przeczytac tez, czy 'model nr
      2'.
      • Gość: Pedro Re: a w ksiegarni..... IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 28.06.02, 00:04
        > no coz wybor duzy (ze 20 tytulow bedzie), a z tych przez
        > Was poelcanych tylko 'czlowiek z wysokiego zamku' i
        > 'boza inwazja'... najwieksza ksiegarnia w Krakowie, z
        > osobnym dzialem na sf i takie nic... w innych jest
        > podobnie.
        >
        > szkoda, chcialem tego Ubika przeczytac tez, czy 'model nr
        > 2'.

Poszukaj lepiej, powinieneś znaleźć akurat te dwie rzeczy. Ubik wyszedł
        stosunkowo niedawno (jakieś 2 - 3 lata temu) w serii albo z Salamandrą albo z
        Kameleonem - a te to leżą w księgarniach masowo. Musisz znależć. Widziałem Ubika
        w Empiku tydzień temu. Co do "Second variety" to jest to opowiadanie a
        pięciotomowy zbiór opowiadań (oczywiście do kupienia każdy tom z osobna) też jest
        spokojnie dostępny (seria "Nowej Fantastyki, ta co Pratchett i Moressy). To
        opowiadanie jest o ile pamiętam w tomie trzecim.
        Jednym słowem - głowa do góry i szukaj dalej ;-)
      • okazja Re: a w ksiegarni..... 28.06.02, 09:34
        sprobuj na allegro..... jest ubik, przypomnimy to panu hurtowo, czlowiek z
        wysokiego zamku i wiele innych
        oraz absolutny hit..... moby dick .... najlepsza powiesc z wymienionych, ale
        nie juz dicka......
        • mikolaj7 Re: a w ksiegarni..... 28.06.02, 10:48
          okazja napisał(a):

> sprobuj na allegro..... jest ubik, przypomnimy to panu hurtowo, czlowiek z
          > wysokiego zamku i wiele innych
          > oraz absolutny hit..... moby dick .... najlepsza powiesc z wymienionych, ale
          > nie juz dicka......

nie... na allegro nie pojde. chyba, ze nie bede mial wyjscia.
          bardzo nie lubie tamtego serwisu. pfuj...
    • Gość: prof.Nic Re: Philip K. Dick - Menu: Deser IP: 2.3.STABLE* / 192.168.2.* 01.07.02, 18:42
      Witając,

na deser proponuję ciekawą biografię pióra Lawrence'a Sutina pt "Philip K.
      Dick: Boże Inwazje" w przekładzie L. Jęczmyka (wyd. Zysk i S-ka, Poznań 1999).

Chwilami czyta się z podobnymi emocjami jak "Ubika", "Człowieka..." czy inne.

Miał facet życie...
      Że też nikt nie zekranizował jeszcze jego biografii?

Pozdrawiający
      Profesor Nic

PS
      Hmm, czemu pomyślałem teraz o A. Wajdzie...?? ;)

• Gość: Alex Re: Philip K. Dick - Menu: Deser IP: 193.0.117.* 01.07.02, 19:05
        Wstrząsające jesr Valis - to autobiografia pokazująca narastające szaleństwo
        Dick`a
    • decayro Re: Philip K. Dick 07.07.02, 19:32
      Uwielbiam Dicka – ta psychoza, te głosy. Strasznie bardzo polecam „Labirynt
      śmierci” Dicka. Rzeczywistość i
      szaleństwo, życie i śmierć, grzech i zbawienie. Nic nie jest tym, czym nam
      się z pozoru wydaje. Jeszcze „Trzy stygmaty Palmera Eldritcha”- ironia, kicz a
      do tego najważniejsze pytania o egzystencje człowieka, granice między dobrem a
      złem, hm... i takie lekko Dankenowskie.
    • decayro Re: Philip K. Dick 07.07.02, 19:36
      jeszcze coś np. "Ubik" nie doprowadził mnie do takiej euforii, ale nie ma
      takiej jego pozycji, która by była "gniotem(?)"
    • mikolaj7 3 stygmaty Palmera Eldritcha 10.07.02, 18:21
      przeczytalem to, co w tytule i... wrazenia mam mieszane
      /nie moge sie bardzo rozpisac, bo stukam jednym
      palcem.../ - kawal dobrego sf, ale jednoczesnie do szalu
      doprowadzalo mnie to, ze nie wiedzialem ciagle -
      halucynacja, czy rzeczywistosc... i to wytlumaczenie, ze
      one sie mieszaja... ciekawe, szybko sie czyta, ale meczy
      niemilosiernie. bede szukal innych, mam nadzieje, ze to
      nie jest typowy dickowski styl :-)
      • Gość: Pedro Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 10.07.02, 22:41
        To jest bardzo typowy dickowy styl w najlepszym jego wydaniu. Jesli ci się to nie
        podoba - nie męcz się z innymi, to nie lektura szkolna ;-)
        • mikolaj7 Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha 10.07.02, 23:47

> To jest bardzo typowy dickowy styl w najlepszym jego wydaniu. Jesli ci się to n
          > ie
          > podoba - nie męcz się z innymi, to nie lektura szkolna ;-)

ja nie czytam lektur :-)

nie jestem w staniepowiedziec, czy mi sie nie podoba. nigdy
          nie czytalem czegos tak zakreconego :-)
          • Gość: Pedro Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 11.07.02, 12:46
            > nie jestem w staniepowiedziec, czy mi sie nie podoba. nigdy
            > nie czytalem czegos tak zakreconego :-)

One wszystkie takie pokręcone są - gościu był poważnie chory psychicznie w
            końcu...

Przeczytaj Valis - to jest dopiero zakręcone.

P.
            • mikolaj7 Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha 12.07.02, 16:06

> > nie jestem w staniepowiedziec, czy mi sie nie podoba. nigdy
              > > nie czytalem czegos tak zakreconego :-)
              >
              > One wszystkie takie pokręcone są - gościu był poważnie chory psychicznie w
              > końcu...

jak to chory psychicznie? i o co chodzi z tym Lemem?
              • kuba# Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha 12.07.02, 19:14
                No wiesz Mikołaj, po tobie się tego nie spodziewałem :-)) Czytaj uważniej wątek,
                a znajdziesz przynajmniej częściową odpowiedź. Kilka postów wyżej, okazja napisał:
                "dokladnie....diku mial swira na punkcie lema..... uwazal ze jeden czlowiek nie
                jest w stanie napisac tylu odmiennych od siebie ksiazek w tak krotkim
                czasie ..... sadzil ze lem to grupa komunistycznych myslicieli..... jak myslicie
                kompleksik jakowys mial..... bo jego znow ksiazki wszystkie na jedno kopyto....."
                • mikolaj7 Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha 12.07.02, 19:35
                  to czytalem, ale ja chce szczegolow - czemu tak, co z tego
                  wyniklo, co na to lem, czy dick byl niezrownowazony i takim
                  umarl, czy mu przeszlo itd itd...
                  • Gość: Pedro Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 13.07.02, 01:26
                    Był najnormalniej w świecie chory (jakaś paranoja czy coś, nie znam się) a na
                    punkcie Lema miał dodatkowo obsesję. Inna sprawa że jego choroba była w dużej
                    części spowodowana wieloletnim nadużywaniem wszelkich możliwych dragów...

Lem na to (chyba) nic, a Dick zmarł na serce.

Przeczytaj biografię PKD ("Boże inwazje") - naprawdę warto

Pedro
                  • Gość: Nu! Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha IP: *.bmj.net.pl 13.07.02, 02:43
                    To jest temat szeroki, ale pozostający jakby bez większego związku z twórczością Dicka. To znaczy te wszystkie oskarżenia, jakie Dick kierował pod adresem wielu ludzi, w tym pod adresem Lema są wyrazem jego choroby po prostu. I dlatego najlepiej zasiegać informacji na ten temat w tekstach biograficznych (Na przykład Sutin i "Boże inwazje"). Oczywiscie mozna by snuć domniemania, czy ktoś podejżliwy mógłby takie przypuszczenia pod adresem Lema formułować (teoretycznie). Więc teoretycznie mógłby. Z punktu widzenia specyficznej religijności Dicka, Lem jawi się jako eksponent metarializmu, scientyzmu, ateizmu, nawet nihilizmu.
                    Ukazują bąź moze ukazały się korespondencje Dicka, w których z pewnością jest sporo o tych jego obsesjach - paranojach...
                    Przykład: www.thesmokinggun.com/archive/pkdick1.shtml
                    • mikolaj7 Re: 3 stygmaty Palmera Eldritcha 13.07.02, 11:25
                      dzieki. po liscie juz sie zorientowalem o jakie paranoje
                      mniej wiecej chodzi...
    • nuzwykrzyknikiem Re: Philip K. Dick 11.07.02, 20:42
      Polecam szczególnie (prócz wymienionych wyżej):

"Cłowiek o jednakowych zębach"
      "Przez ciemne zwierciadło"
      "Kosmiczne marionetki"

"Galaktyczny druciarz" jest równiez niezły.

I oczywiście te 5 tomów opowidań to prawdziwa kopalnia ciekawych tekstów. Oczywiście nie wszystkie są rewelacyjne, ale tych dobrych i bardzo dobrych jest wystarczająco dużo, żeby usprawiadliwić przeczytanie a nawet zakup wszystkich pięciu tomów.

Dla czytajacych po angielsku niezły miejscem do studiów dickologicznych jest to:
      www.philipkdick.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka