Gość: qlfon IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 13:40 Napiszcie co sądzicie o tym twórcy - prosiłbym o polecenie mi jakiejś jego dobrej książki, na razie kupiłem Dobry Omen i Kosiarza - są świetne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ł.G Re: Terry Pratchet IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 15.07.02, 21:54 Polecam cały cykl "Świat Dysku". Oprócz tego namawiam do kupienia przez Ciebie ksiażek których współtwórcą jest właśnie Terry Pratchet. Ewentualnie możesz spróbować zdobyć jakąś antologię np. wydana kilka lat temu przez Playboya antologia powiadań SF & FANTASY zamieściłą rewelacyjne opowiadanie tegoż autora. Naprawdę dobrą pozycją jest równoumagicznienie z w/w cyklu. pozdrawaim i Ż Y C Z Ę P R Z Y J E M N E J L E K T U R Y Ł.G Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlfon Re: Terry Pratchet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 19:59 Wielkie dzięki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Am Re: Terry Pratchett IP: *.adsl.highway.telekom.at 17.07.02, 20:31 Gość portalu: Ł.G napisał(a): > Polecam cały cykl "Świat Dysku". zdecydowanie to trzeba przeczytac. akurat jak na razie przeczytalam z tej seri tylko "blask fantastyczny", "mort" i ostanio "czarodzicielstwo", ale wszystko to mi sie podobalao, prawie sikalam ze smiechu (moze nie przy "morcie", ale jak tam juz tylko rzucilo mi sie w oczy imie Rincewind to juz sie smialam dokaldnie). polecam, oleca i jeszcze raz polecam :) a przy okazji dowiedzialam sie o innych jego utworach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pierzaczek Re: Terry Pratchet 16.07.02, 20:03 Tak jak wyżej. Świat Dysku w całości! Dodatkowo polecam trylogię o Nomach.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
manwe Re: Terry Pratchet 17.07.02, 13:07 "Dobry omen" napisany razem z Neil'em Gailmanem (!) absolutnie obowiązkowa pozycja, moim zdaniem to jedna z najleprzych pozycji gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlfon Re: Terry Pratchet IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 19:22 To że Omen jest dobry to wiem, napisałem że go już mam, ale dzięki wszystkim za uwagę Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Terry Pratchet 18.07.02, 01:06 Warto przeczytać przede wszystkim pierwszych 5 książek( do Czarodzicielstwa. Te są najlepsze. Następne trochę gorsze ale i tak świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Am Re: Terry Pratchet IP: *.adsl.highway.telekom.at 18.07.02, 21:44 oj, mam pytanko. czy ktos mi moglby spiac po kolei tytuly "swiata dysku", bo wydaje mi sie, ze to co ja mam to nie po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewtoja Re: Terry Pratchet 19.07.02, 12:00 To chyba idzie jakos tak: Kolor magii, Blask fantastyczny, Równoumagicznienie, Mort, Trzy wiedźmy, Czarodzicielstwo, Piramidy, Eryk, Ruchome obrazki (polecam te ksiazke zwlaszcza), Straż! Straż!, Nauka Świata Dysku, Kosiarz, Wyprawa Czarownic, Pomniejsze bóstwa, Panowie i damy i najnowsza bodajze Zbrojni czy jakos tak. Troche pewnie pokrecilem kolejnosc ale to i tak bez znaczenia (oprocz cyklu o Rincewindzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Am Re: Terry Pratchet IP: *.adsl.highway.telekom.at 19.07.02, 14:01 andrewtoja napisał: > To chyba idzie jakos tak: Kolor magii, Blask fantastyczny, Równoumagicznienie, > Mort, Trzy wiedźmy, Czarodzicielstwo, Piramidy, Eryk, Ruchome obrazki (polecam > te ksiazke zwlaszcza), Straż! Straż!, Nauka Świata Dysku, Kosiarz, Wyprawa > Czarownic, Pomniejsze bóstwa, Panowie i damy i najnowsza bodajze Zbrojni czy > jakos tak. Troche pewnie pokrecilem kolejnosc ale to i tak bez znaczenia > (oprocz cyklu o Rincewindzie). dzieki, dzieki :) to jest jakis odzielny cykl o Rincewidzie? czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Terry Pratchet 19.07.02, 16:48 Gość portalu: Am napisał(a): cyklu o Rincewindzie). > > dzieki, dzieki :) > to jest jakis odzielny cykl o Rincewidzie? czy jak? Kolor Magii, Blask Fantastyczny, Mort (epizodycznie) i Czarodzicielstwo to o ile się nie mylę jedyne książki w których on występuje. Właściwie z całego cyklu tylko jedna ksążka (Blask Fantastyczny) jest kontynuacją poprzedniej (Kolor Magii) I coś jeszcze Akcja książek napisanych po Blasku Fantastycznych ma miejsce po wydarzeniach w nim przedstawionych - Bibliotekarz na początku książki stał się orangutanem a w każdej kolejnej książce Bibliotekarzem jest małpiszon. Uuk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Terry Pratchet IP: 62.233.140.* 22.07.02, 11:06 Gość portalu: Am napisał(a): > oj, mam pytanko. czy ktos mi moglby spiac po kolei tytuly "swiata dysku", bo > wydaje mi sie, ze to co ja mam to nie po kolei. Polecam stronę www.lspace.org. Tam sie dowiesz wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Gaiman 19.07.02, 20:14 Neil Gaiman, poza tym, że napisał razem z Pratchettem "Dobry Omen", jest też autorem trzech znakomitych książek: "Gwiezdny Pył", "Nigdziebądź" i "Amerykańscy Bogowie" oraz zbioru opowiadań "Dym i Lustra". Jeśli podobał wam się "Dobry Omen", to polecam też pozostałe książki Gaimana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melva Re: Terry Pratchet IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 11:00 Właśnie jestem w trakcie "Zbrojnych". Fajnie się czyta, trzyma poziom serii. A autor podoba mi się za oryginalne podejście do tematu fantastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Terry Pratchet IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 23.07.02, 15:21 > Właśnie jestem w trakcie "Zbrojnych". Fajnie się czyta, trzyma poziom serii. > A autor podoba mi się za oryginalne podejście do tematu fantastyki. Nie wiem jak po przetłumaczeniu (choć PWC to MSZ najlepszy tłumacz w branży) ale w oryginale "Men at arms" to jedna z najlepszych i najzabawniejszych części serii. Choć od 2 dni czytam "Jingo" i powiem że jest co najmniej równie dobre jak nie lepsze. No i mocno na czasie dzięki Bin Ladenowi ;-) Pedro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlfon Dokonałem wyboru :) IP: *.strzyzow.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 13:16 Dxięki za wszystkie podpowiedzi, kupiłem Morta. Świetne. Wracam do czytania! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś