skynews 13.05.21, 12:14 za przyjęcie do grona uczestników, cieszę sie bardzo i pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luiza-w-ogrodzie Re: Dziękuję... 13.05.21, 12:16 Skynews, looooooooooong time no see! Normalnie cofka do przeszlosci :) Witam Luiza-w-Ogrodzie Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród... Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 13.05.21, 12:45 Luiza, time is running out but we don't change ... Odpowiedz Link
maria421 Re: Dziękuję... 13.05.21, 12:39 Witam i ja, choc zupelnie nie kojarze. Mozesz sie przedstawic, Sky? Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 13.05.21, 12:54 maria421 napisała: > Witam i ja, choc zupelnie nie kojarze. Mozesz sie przedstawic, Sky? Mogę, ale może wieczorem ... tymczasem nie za bardzo sobie radzę jak odpowiadać pod wpisami... Pozdrawiam Odpowiedz Link
xurek Re: Dziękuję... 13.05.21, 17:02 tez nie kojarze, wiec nawet nie wiem, kiedy u Ciebe bedzie wieczor :) Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 13.05.21, 20:05 Jak to nie kojarzysz? To taka firma co newsy daje: skynews.com A do samego nicka to witaj. Dolaczam sie do prosby przedstawienia sie. Wypadaloby by. Odpowiedz Link
akawill Re: Dziękuję... 13.05.21, 20:51 I dissent! Nie przedstawiaj się. Poznamy Cię po wpisach. Haha jakby można było inaczej :) Witam z ukłonem. Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 13.05.21, 20:56 taaaa gosc jest na forum od zarania dziejow... juz poznany co nie znaczy ze przedstawienie sie na nowym forum jest, tak mi sie, wydaje, w slynnej netykiecie ktora tu czasami niektorzy probuja cytowac. Odpowiedz Link
xurek Re: Dziękuję... 13.05.21, 22:14 ja absolutnie nie czaje i "poznawanie po wpisach" jakos malo mnie bawi. moze wiec Akawil i Ertes Skynewsa przedstawia :)? Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dziękuję... 13.05.21, 22:26 Luiza i ja byłyśmy ze Sky'em na innym forum przez kupę lat dawno temu. Sam się przedstawi. Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 13.05.21, 22:28 Ja zawsze lubie wrzucic w wyszukiwqarke ajk cos nowego sie pokazuje. Osoby nie znam albo nie pamietam. Kiedys, dawno temu pisywalem na forum 40+ wiec cholera wie. Potem zrobila sie tam cukierkowa nuda ludzi pod 50tke hehehe Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 14.05.21, 13:11 Przepraszam, wieczorem się nie dało nic napisać - robota była i wróciłem o 2 nad ranem.. "...na innym forum przez kupę lat dawno temu" - oj działo się wtedy... "we were young and wild and free" jak śpiewa Bryan Adams w "Heaven"... Jestem jednak prawie pewny że aktualnie nie miałbym żadnych powodów do narzekania: fizycznie i psychicznie jest lepiej. Ostatnie kilka lat w ogóle nie miałem czasu na żadne fora. Do was zajrzałem w marcu 2020 jak się zaczęło pandemić bo chciałem poczytać co piszą mądrzy ludzie z różnych części świata. Aktualnie jesteśmy w Niemczech, mamy "posiadłość" nad Renem (cudnie, nie skażona natura i powietrze) w chronionym parku krajobrazowym kilkadziesiąt km od holenderskiej granicy i 150km od Luksemburga. Jesteśmy z Wrocławia i tam też przebywamy jak jest taka potrzeba. Informatykę studiowałem w Niemczech i później "dostudiowałem" w Szwajcarii. Od kilkunastu lat mam firmę zarejestrowaną w Luksemburgu (w Niemczech nie da się normalnie prowadzić biznesu) - specjalizacja to serwis dla banków, informatyka przemysłowa, usługi internetowe, analizy, audyty...itp. Jako hobby studiuję historie sztuki. W dzisiejszych trudnych czasach w moim biznesie jeszcze tak dobrze nie było - niesamowite ale prawdziwe... Jeszcze raz dziekuję wszystkim za miłe powitanie :) Odpowiedz Link
xurek Re: Dziękuję... 14.05.21, 13:26 Aktualnie jesteśmy w Niemczech, mamy "posiadłość" nad Renem (cudnie, nie skażona natura i powietrze) w chronionym parku krajobrazowym kilkadziesiąt km od holenderskiej granicy i 150km od Luksemburga. brzmi fantastycznie i chyba jak okolice Düsseldorfu :). Czekam z napieciem na zdjecia nadrenskiej natury. W dzisiejszych trudnych czasach w moim biznesie jeszcze tak dobrze nie było - niesamowite ale prawdziwe... w sumie jest tych branzy kilka i dobrze, bo strach pomyslec, gdyby wszystko siadlo na raz. I dzieki za przedstawienie sie :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Dziękuję... 14.05.21, 14:45 Fajnie ze po odejsciu Ewy nie bede jedyna z frakcji niemieckiej. Witam z polnocnej Hesji :-) Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 17.05.21, 23:57 Nie Düsseldorf...między Koblencją a Bonn - niedokładnie napisałem bo dla mnie Belgia, Holandia i Luxemburg to jedno: Benelux. Powinienem napisać "kilkadziesiąt km od belgijskiej granicy" pomijając że formalnie Belgia nie jest państwem. Zdjęcia nadreńskiej natury - jest cudnie, trzeba przyznać ale nie tylko natura. Widoki są podobne do tych wokół jezior w szwajcarskich Alpach. Tutaj dodatkowo jest dużo zamków romantycznie położonych wśród winnic a nad samym Renem miasteczka ze średniowiecznymi rynkami i murami obronnymi... Może trzeba by założyć jakiś wątek turystyczny żeby to opisać... Odpowiedz Link
xurek Re: Dziękuję... 18.05.21, 08:47 aaa, znam te tereny z czestych wycieczek rowerowych kiedy mieszkalam w Köln i z czestych podrozy pociagiem D-Dorf - Frankfurt. Dolina Renu i Mosel jest bardzo urokliwa. napisałem bo dla mnie Belgia, Holandia i Luxemburg to jedno: Benelux. Powinienem napisać "kilkadziesiąt km od belgijskiej granicy" pomijając że formalnie Belgia nie jest państwem. Mysle, ze Holendrzy, Belgowie oral Luksemburczycy widza to inaczej :). Nie wiedzialam rowniez, ze Belgia nie jest panstwem? Zawsze myslalam, ze jest nawet krolewstwem? Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 19.05.21, 00:30 Nie wiedzialam rowniez, ze Belgia nie jest panstwem? Zawsze myslalam, ze jest nawet krolewstwem? Jest nawet królestwem bo w 1831 wybrali sobie króla Niemca - Leopold I von Coburg i ogłosili niepodległość. Państwem (formalnie) jednak nie jest. Jest południową prowincją (wówczas katolicką) Zjednoczonego Królestwa Niderlandów, która w wyniku powstania oderwała się od Królestwa Niderlandów z powodu zbyt wielkiej dominacji północnych protestanckich prowincji. Zachętą były miedzy innymi rewolucja francuska i powstanie listopadowe przeciw carowi. Nie ma narodu belgijskiego i nie ma języka belgijskiego (są niderlandzki, francuski, niemiecki)...ale to chyba raczej spór dla historyków. Jak Cię jednak temat interesuje to Wikipedia niemiecka obszernie opisuje: Rewolucja belgijska Odpowiedz Link
maria421 Re: Dziękuję... 19.05.21, 07:55 Zgodnie z definicja panstwo to : «zorganizowana politycznie społeczność zamieszkująca określone terytorium, mająca swój rząd i swoje prawa» Belgia ma okreslone granice , ma swoj rzad, ma swoje prawa , wiec jest panstwem. Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 19.05.21, 23:58 "Belgia ma okreslone granice , ma swoj rzad, ma swoje prawa , wiec jest panstwem." Maria. masz rację, tak to jest ale napisałem "formalnie nie jest państwem" - nie zostały spełnione niektóre warunki żeby być państwem (np. nie ma oficjalnej akceptacji Królestwa Niderlandów) i to: "Belgia ma określone granice" - nie do końca: są miejsca gdzie nie ma ustalonego dokładnego przebiegu granicy - dochodzi do absurdów i problematycznych sytuacji, np. w tym samym domu handlowym są dwie różne stawki VAT bo niby granica jest przez środek i trzeba płacić kary obu fiskusom B i NL... "ma swój rząd" - niekoniecznie, dłuższy czas Belgia była w ogóle bez rządu i to nie tak dawno... "ma swoje prawa" - tak, ma...jak właśnie nie ma kolejnego konfliktu flamandzko - walońskiego...regiony mają własną władzę ustawodawczą co nie ułatwia życia... Dodam jeszcze że mam wielu przyjaciół i klientów w Belgii ale nie znam żadnej Belgijki czy Belga...oprócz może jednego: Hercule Poirot w/g Agathy Christie, który oburza się gdy jest brany za Francuza mówiąc że jest Belgiem... ...rozpisałem się tak ale nie sądzę żeby temat był interesujący w tym wątku i na tym etapie rozważań :-) ps Katalonia np. ma swój język, ma swoje granice ma swój parlament i są Katalończycy, którzy są palowani przez hiszpańską (nie katalońską) policję jak tylko pomyślą o niepodległości... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dziękuję... 20.05.21, 00:11 Sorry Sky, ale wg prawa międzynarodowego, ONZ,, UE - Belgia jest państwem. A co tam królestwo Niderlandów kiedyś wieki temu zaakceptowało lub nie - nie ma znaczenia. Belgia jako PAŃSTWO jest krajem członkowskim Unii Europejskiej (i ONZ). Czy jest państwem lepiej lub gorzej funkcjonującym to jest inny temat. Encyclopedia Britannica zadowoli? www.britannica.com/place/Belgium Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 20.05.21, 01:26 Zgoda całkowita, racja...tak jest napisane w wielu encyklopediach: członek UNO, EU i NATO (bo jak Belgia była państwem neutralnym to Niemcy nie uznając tego dwa razy napadli na Belgię) jako państwo w/g prawa międzynarodowego - encyklopedie zadawalają :-) Cytując fragment Britannica: "Initially, Belgium had a unitary form of government. In the 1980s and ’90s, however, steps were taken to turn Belgium into a federal state with powers shared among the regions of Flanders, Wallonia, and the Brussels-Capital Region. Culturally, Belgium is a heterogeneous country straddling the border between the Romance and Germanic language families of western Europe." W związku chociażby z powyższym cytatem pojawiają się pewne wątpliwości: nie wiem jak to przedstawić i nie chodzi mi o to żeby w omawianym kraju było idealnie - zobaczymy co przyszłość pokaże bo tarcia separatystyczne tam są. Mam bezpośrednie kontakty z ludźmi, np. mam od b.dawna dobrą znajomą urodzoną i mieszkającą w Antwerpii (francusko niemiecko języczna) pracującą dla UNICEF i nigdy nie słyszałam żeby mówiła że jest Belgijką. Ma jednak paszport francuski i belgijski...to oczywiście nie jest żadnym argumentem w tych rozważaniach ale może czasami gubi mnie zbyt dokładna analiza - tak już jednak mam:-) Odpowiedz Link
maria421 Re: Dziękuję... 20.05.21, 08:38 Sky, gdyby Belgia nie byla formalnie panstwem, to nie moglaby byc czlonkiem wymienionych juz tu UE czy NATO, jak tez nie moglaby wspoltworzyc BeNeLuxu . Brak oficjalnej akcepracji Krolestwa Niderlandow ( o czym piszesz) nie przeszkodzil Niderlandom w zawartciu z Belgia BeNeLux Treaty. Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 14.05.21, 17:53 Witam. Zbyt duzo to sie chyba nie dowiedziales... No poza tym ze umiemy calkiem niezle sie klocic hahaha Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 17.05.21, 23:20 kłócić się...dawno, dawno temu, jak dobrze pamiętam to byleś proszony o wstawienie swojej fotki półnago ale napisałeś że Playmate of the Month nie chcesz być i tyle Cię widziano na owym forum (pomijając to czy w ogóle można było wtedy wklejać zdjęcia) hahaha Odpowiedz Link
roseanne Re: Dziękuję... 17.05.21, 23:28 nie chce byc tu dozorca, ale ogolnia zasada jest tu taka, ze nie przenosi sie wiadomosci zebranych poza tym konkretnym forum o innych, siebie mozna obsmarowywac, czemu nie Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 18.05.21, 00:16 "nie chce byc tu dozorca, ale ogolnia zasada jest tu taka, ze nie przenosi sie wiadomosci zebranych poza tym konkretnym forum o innych, siebie mozna obsmarowywac, czemu nie" Nie chcesz ale jesteś... a jakie to są konkretne wiadomości zebrane o innych poza tym konkretnym forum ? Nie przejmuj się - żart i tyle... Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 17.05.21, 23:47 "kłócić się...dawno, dawno temu, jak dobrze pamiętam to byleś proszony o wstawienie swojej fotki półnago ale napisałeś że Playmate of the Month nie chcesz być i tyle Cię widziano na owym forum" Chyba mnie pomyliles z kims innym albo ja zupelnie nie pamietam. No i ogolnie nie rozumiem o cho chodzi w tym poscie. Odpowiedz Link
skynews Re: Dziękuję... 18.05.21, 00:02 "No i ogolnie nie rozumiem o cho chodzi w tym poscie." o cho chodzi - nie trudno zrozumieć - to żart... Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 18.05.21, 01:25 Chyba zaczynasz z lewej nogi... zart beznadziejny. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dziękuję... 14.05.21, 23:15 Sky, dzięki za update. Cieszy mnie bardzo, że wszystko u Ciebie w jak najlepszym porządku, a nawet lepiej. Odpowiedz Link
ertes Meteoryt? 27.05.21, 15:41 skynews napisał: > za przyjęcie do grona uczestników, cieszę sie bardzo i pozdrawiam wszystkich :) > > Odpowiedz Link
skynews Re: Meteoryt? 28.05.21, 02:47 Meteoryt? Nie, asteroida, takie sobie ciało niebieskie i do tego jeszcze z kometą - krążymy sobie jeszcze... Odpowiedz Link
ertes Re: Meteoryt? 28.05.21, 03:16 Salsa jak asteroida to dobrze. Kamień z serca spadł. Odpowiedz Link
ertes Re: Meteoryt? 28.05.21, 04:24 Pisanie z telefonu czasami powoduje nieprzewidziane korekcje. A dlaczego "salsa" ? Odpowiedz Link
akawill Re: Meteoryt? 28.05.21, 18:51 Sky, ertes zwraca ci uwagę, że na tym forum obowiązuje kontrakt. W ciągu tygodnia musisz zaliczyć 50 punktów. Za napisanie o kwiatkach 3 punkty, o grzybach 4, ogród jako całość wart ok. 20. Covid obecnie 5, kiedys 10. Nieobecność powinna być zapowiedziana i potem usprawiedliwiona. No chyba że masz kontrakt jak akawill, który pisze co chce, kiedy chce i często niejasno. Odpowiedz Link
skynews Re: Meteoryt? 01.06.21, 01:31 No super, to się wpakowałem, no nie będzie lekko...ale kto powiedział że ma być lekko :-) Odpowiedz Link
ertes Re: Dziękuję... 15.04.25, 19:34 A gdzie ten smieszny gosciu sie zgubil? Nie ma jak widac potrzeby szukania ochow i achow? Odpowiedz Link