Dodaj do ulubionych

Wybory w Polsce

24.09.05, 16:03
Robilem sobie jakas tam ankiete i wyszlo mi ze powinienem glosowac na PO.
Glosujecie? uwazacie ze emigranci powinni czy nie powinni?

Ja nie glosuje gdyz musialbym jechac do LA a to 100 km nie wspominajac juz o
tym ze Maria mnie nastraszyla slumsami. A poza tym mysle ze emigranci nie
powinni glosowac.
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Wybory w Polsce 24.09.05, 16:08
      Zdaje sie takich jak ja w USA jest wiecej:

W Stanach Zjednoczonych trwa już głosowanie w wyborach do polskiego Sejmu i
      Senatu. Lokale wyborcze na wschodnim wybrzeżu USA otwarto o 6 rano, czyli w
      południe czasu polskiego.
      Wśród amerykańskiej Polonii zainteresowanie udziałem w głosowaniu jest jednak
      niewielkie.

Choć w Stanach Zjednoczonych mieszka kilka milionów ludzi przyznających się do
      polskich korzeni, a setki tysięcy ma polskie paszporty, do udziału w wyborach
      zarejestrowało się zaledwie 7 tysięcy osób.
    • don2 Re: Wybory w Polsce 24.09.05, 16:11
      Wybory sa:powszechne,tajne,dobrowolne.tak m.in. mowi konstytucja i
      ordynacja.jak ktos chce i jest uprawniony to niech glosuje.Nie glosowanie tez
      jest glosowaniem.nie glosujac zwiekszasz szanse innych partii w tym ,ktorych nie
      popierasz.
      • ertes Re: Wybory w Polsce 24.09.05, 16:19
        To wiadomo. Znaczy o tym glosowaniu. Ale to tyczy sie, moim zdaniem, tych w
        Polsce. Co mnie jednak ciekawi to czy emigranci powinni glosowac. Niezaleznie od
        tego jakimi przymiotnikami sa okreslane wybory.
        Czy mamy moralne prawo wybierac ludzi w kraju w ktorym nie mieszkamy i
        konsekwencje naszego wyboru nie beda nas dotyczyly.
    • jutka1 Re: Wybory w Polsce 24.09.05, 17:10
      Jesli sie jest obywatelem, ma sie slynny paszport, to powinno sie miec prawo
      glosu, jak Konstytucja stanowi o rownosci. Emigrant, ktory zrzeka sie
      obywatelstwa, albo nie ubiega sie o dowod tozsamosci, sam sobie rozwiazuje dylemat.
      Wybor nalezy do kazdego. Jesli ktos uwaza, ze nie powinien glosowac, to nie
      glosuje i juz.

Ja glosowalam w prawie kazdych wyborach, wprawdzie zagranica dostawala mi sie
      zawsze lista warszawska a nie lokalna, ale tak czy siak.
    • maria421 Re: Wybory w Polsce 24.09.05, 17:16
      Aby glosowac musialabym jutro jechac do Kolonii. Nie warto.
      • jutka1 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 09:48
        Niniejszym udaje sie do lokalu wyborczego.
        Na pohybel Romanowi G., Endrju L., i im podobnym.

Potem na zakupy, bo przeciez musze czyms Sinistera z Brazem nakarmic, prawda? :-))))
        • don2 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 13:37
          Nie zapomnij zakupic tez slodkie likiery,najlepiej w kolorze rozowym :)))
          • maria421 Dla glosujacych i nieglosujacych na odreagowanie 25.09.05, 14:33
            www.cfaniacy.com/endrju.html
    • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 14:43
      kolejny nonsens. Jestem przeciwna, nikt ze znajomych sie rowniez w to nie bawi.
      Nie mam pojecia co sie w Polsce dzieje, zreszta nie czuje juz tych klimatow.
      • lalka_01 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 14:47
        jestes przeciwna czemu? Zeby Polonia glosowala? Bo ze sie nie bawisz to Twoja
        tylko sprawa, kazdy ma inaczej poukladane (albo i nie)w glowie.
        • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 14:58
          Mieszkasz tam ? Raz w roku w odwiedzinach, na kilka dni, wiec co mozesz
          wiedziec, czy czuc. Zgadywanka ? Wybor a pozniej rzady i tak Cie nie beda
          dotyczyly. Jesli Ci tak zalezy na losach Polski, wracaj i dzialaj.
          Wyjechalas tylko w celu zarobkowym ??????
          • don2 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 15:17
            Podczas południowej modlitwy Anioł Pański papież po polsku papież
            powiedział :"Matce Bożej polecam wszystkie pragnienia i wybory narodu
            polskiego". Obserwatorzy uznali to za sensacyjny komentarz do polskich wyborów.

Uwazam ,ze to niedopuszczalne mieszanie sie Glowy obcego panstwa w wewnetrzne
            sprawy PL.I do tego bezczelne oficjalne poslugiwanie sie bliskimi kontaktami
            Z kobieta,ktora jak wiadomo ma duzy posluch w PL m.in. za pomoca
            radia ,ktorego nazwy oczywiscie nie moge tu wymienic ze zrozumialych wzgledow
            • jutka1 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 15:23
              Cisza wyborcza ciszom wyborczom ortzam....

Na marginesie, mysle, ze gdyby tzw. Polonii decyzje rzadu nie dotyczyly, to nie
              byloby petycji i pianobicia w temacie paszportow, podatkow, wpuszczania, nie
              wypuszczania itp.

Ale kazdy ma wybor czy chce glosowac, czy nie. I ten wybor miec powinien
              zagwarantowany.

PS. Zaglosowalam w mojej wsi. Oprocz mnie bylo 3 panow lekko nieswiezych, albo
              pozostalosci z wczoraj albo juz od rana swietowali. Siedli sobie za "kurtynka"
              (wszyscy trzej w jednej kabinie) i tylko bylo slychac "glosuj kurwa na
              Samoobrone, no!!". Starch sie bac :-)))
              • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 15:41
                jutka1 napisała:
                > Na marginesie, mysle, ze gdyby tzw. Polonii decyzje rzadu nie dotyczyly, to
                nie byloby petycji i pianobicia w temacie paszportow, podatkow, wpuszczania, nie
                > wypuszczania itp.

sama sobie juz odpowiedzialas jaki kandydat bylby dobry dla Polonii,
                ale czy tym samym potrafilby rozwiazywac problemy istotne dla Polski ?
                • jutka1 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 15:53
                  Niekoniecznie, choc jedno drugiego nie wyklucza.

Napisalam tez: "Ale kazdy ma wybor czy chce glosowac, czy nie. I ten wybor miec
                  powinien zagwarantowany."

:-)
                  • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 16:05
                    jutka1 napisała:
                    > Napisalam tez: "Ale kazdy ma wybor czy chce glosowac, czy nie. I ten wybor
                    > miec powinien zagwarantowany."

a ja , gdybym mieszkala w Polsce, nie chcialabym, aby jakis "niedzielny
                    visitor" mial wplyw na to kto bedzie rzadzil w Polsce, a ktorego skutki
                    tylko ja na codzien odczuje

• jutka1 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 16:10
                      Bella, pomysl. Tych niedzielnych visitorow (zam.) ilu jest? Ilu glosuje bo chce
                      i bo moze (paszport)?

Mnie to nie robi, ze Polonia glosuje, bo i tak w zadna strone nie przewaza. Ale
                      jesli sa obywatelami PL, to prawo glosu maja miec i juz.

Nie zapomnij tez, ze Polacy zagranica tez wracaja do Polski. I maja prawo miec
                      wplyw na to, do jakiej Polski wroca.

:-))
                      • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 16:33
                        jutka1 napisała:

>Bella, pomysl. Tych niedzielnych visitorow (zam.) ilu jest? Ilu glosuje bo chce
                        >i bo moze (paszport)?

jesli glosuja z powodow jakie podalas, to kieruja sie wlasna prywata,
                        a tego chyba nie chcesz ?
                        Emigracja z powodow ekonomicznych, znajdziesz takich w Canadzie,
                        Australii i Europie.

> Nie zapomnij tez, ze Polacy zagranica tez wracaja do Polski. I maja prawo miec
                        > wplyw na to, do jakiej Polski wroca.

To sie ich lepiej zapytaj, dlaczego nie wracaja tylko siedza i zbijaja kase,
                        przeciez Polskla jest wolna juz od 15 lat, mieli mnostwo czasu na
                        przeprowadzke.
                        a skad wiesz, ze moja wizja Polski za X -lat bedzie Tobie odpowiadac ?

• maria421 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 16:41
                          Bella, w cywilizowanym kraju prawo wyborcze ma KAZDY obywatel, obojetnie czy
                          mieszka w kraju czy zagranica.
                          Kazdy kto posiada polski paszport moze dzisiaj glosowac, czy to w kraju, czy w
                          konsulacie RP.
                          Prawo wyborcze nie jest zadnym przymusem, korzysta z niego kto chce. Ja nie
                          korzystam, bo nie chce mi sie w tym celu jechac ponad 200 km do Kolonii. Ale
                          ciesze sie ze to prawo mam i ze to ja sama decyduje czy z niego skorzystam, czy
                          nie.

To, co Ty proponujesz, to podzial Polakow na kategorie A i B.
                          • ertes Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 17:13
                            kazdy powinien miec prawo wyborcze. W niektorych krajach wyboru nie ma gdyz jest
                            to obowiazek.
                            Jednak ktos to w POlsce nie mieszka i nie zamierza mieszkac nie powinien glosowac.
                          • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 22:26
                            maria421 napisała:

> Ja nie korzystam, bo nie chce mi sie w tym celu jechac ponad 200 km
                            > do Kolonii. Ale ciesze sie ze to prawo mam i ze to ja sama decyduje
                            > czy z niego skorzystam, czy nie.

nie rozumiem tej twojej radosci. emigrant zarobkowy ? tesknisz po
                            nocach czy co ?

> To, co Ty proponujesz, to podzial Polakow na kategorie A i B.

ja nic nie proponuje, odpowiadam tylko na pytanie, "czy EMIGRANCI POWINNI..."
                            • maria421 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 22:50
                              bella-donna napisała:

> nie rozumiem tej twojej radosci. emigrant zarobkowy ? tesknisz po
                              > nocach czy co ?

Bella, czy moge zapytac kiedy Ty wyemigrowalas z Polski?
                              Bo ja w marcu 1982. Wtedy bylam zdrajca bo nie wrocilam do kraju i nie
                              zanioslam paszportu PRL spowrotem do urzedu paszportowego...
                              Wiesz jaka waznosc mial moj polski paszport? JEDEN MIESIAC! Po miesiacu stalam
                              sie bezpaszportowcem, bezpanstwowcem...

A teraz takie czasy nastaly, ze jak chce , to moge nie ruszajac sie z Niemiec
                              brac udzial w wyborach w Polsce. Jest normalnie! Cywilizowanie! I z tego sie
                              ciesze.

Co do mojego dorobkiewiczostwa- w 1982 roku nie wyjezdzalo sie na dorobek, ale
                              Ty pewno tych czasow nie pamietasz.
                              Oczywiscie, ze sie przez te 23 lata dorobilam i zle by bylo, gdyby bylo inaczej.

> > To, co Ty proponujesz, to podzial Polakow na kategorie A i B.
                              >
                              > ja nic nie proponuje, odpowiadam tylko na pytanie, "czy EMIGRANCI
                              POWINNI..."
                              >

Wiec jako emigrantka mow za siebie, nie za innych. Niech kazdy sam decyduje
                              czy powienien.
                              • bella-donna Re: Wybory w Polsce 26.09.05, 02:31
                                maria421 napisała:

>A teraz takie czasy nastaly, ze jak chce , to moge nie ruszajac sie z Niemiec
                                brac udzial w wyborach w Polsce. Jest normalnie! Cywilizowanie! I z tego sie
                                ciesze.

-i coz to za radosc, jak Ci sie nie chce tylka za przeproszeniem ruszyc jechac
                                i glosowac w tak WAZNYCH chwilach dla Polski, dla mnie to zwykla
                                obludna "milosc".

>- w 1982 roku nie wyjezdzalo sie...

a na jakiej zasadzie wyjechalas z Polski w 82 r. ?

Ps. czy w Niemczech mozna miec dwa obywatelstwa ?
                                • maria421 Re: Wybory w Polsce 26.09.05, 09:28
                                  bella-donna napisała:

> maria421 napisała:
                                  >
                                  >
                                  > -i coz to za radosc, jak Ci sie nie chce tylka za przeproszeniem ruszyc
                                  jechac
                                  >
                                  > i glosowac w tak WAZNYCH chwilach dla Polski, dla mnie to zwykla
                                  > obludna "milosc".

Bella, chcesz mi dyktowac jak mam sie cieszyc, co moze byc dla mnie radoscia, a
                                  co nie i jak mam sie zachowywac?

Poniewaz chyba nie zrozumialas o co mi chodzi, powtarzam raz jeszcze: ciesze
                                  sie, ze RP, w porownaniu z PRL jest na tyle cywilizowane, ze nie traktuje
                                  emigrantow jak zdrajcow i pozwala im glosowac.

Jezeli Ciebie takie drobne roznice nie obchodza, to Twoja sprawa.
                                  >
                                  > >- w 1982 roku nie wyjezdzalo sie...
                                  >
                                  > a na jakiej zasadzie wyjechalas z Polski w 82 r. ?

Na zaproszenie British Council, ktore bylo wystawione jeszcze przed stanem
                                  wojennym. Moj wyjazd do Anglii byl zaplanowany na luty 1982, niestety, po 13
                                  grudnia 1981 trzeba bylo zalatwiac wszystko od nowa- nowe zaproszenie,
                                  pozwolenie na wyjazd od rektora uniwersytetu, przepustke na podroz do Warszawy
                                  po wize w Ambasadzie UK , do ktorej dojscia pilnowalo wojsko...
                                  I tak zamiast 7 lutego, wylecialam z Polski 13 marca 1982 do Londynu..

> Ps. czy w Niemczech mozna miec dwa obywatelstwa ?

Nie. Ja mam polski paszport i prawo stalego pobytu w Niemczech.

Czy jeszcze chcesz cos wiedziec, Bella?
                        • jutka1 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 16:45
                          bella-donna napisała:

> jesli glosuja z powodow jakie podalas, to kieruja sie wlasna prywata,
                          > a tego chyba nie chcesz ?
                          Bella, nie rozumiemy sie. Glosowac zagranica moga jedynie obywatele polscy
                          ktorzy posiadaja wazny paszport. Jest to jakis tam, nie wiem jaki, ulamek
                          wszystkich Polakow mieszkajacych zagranica. Nie rozumiem Twojego stwierdzenia,
                          ze "kieruja sie wlasna prywata".

Moj glowny "point" jest taki, ze nie wolno odbierac prawa glosowania jakiejs
                          grupie obywateli, w tym wypadku z powodu ich zamieszkiwania zagranica (mniej lub
                          bardziej czasowo). Amerykanie zagranica tez glosuja w wyborach, Rosjanie tez, i
                          obywatele multum innych krajow.
                          Konstytucja stanowi, ze obywatele sa rowni wobec prawa, wiec nie mozna odbierac
                          jednej grupie prawa i obowiazku wybierania wladz kraju, ktorego sa
                          obywatelami. Oczywiscie, nie musza - ale wazne zeby mogli.

Czy Twoja wizja Polski za X lat bedzie mi odpowiadac? Moze tak, moze nie, a czy
                          wizja Polski Kowalskiego z drugiego konca wsi bedzie mi odpowiadac? Tez nie
                          wiadomo...
                          Demokracja.

Co do powrotow i "zbijania kasy na Zachodzie".
                          Widzisz, to chyba temat na osobny watek o tym, co to jest Polonia, czy to
                          okreslenie ma jeszcze sens, etc. Polacy, jak inni, moga teraz jezdzic i
                          pracowac gdzie chca jesli rynek pracy ma na nich zapotrzebowanie. Nic w tym
                          wstydliwego ani pejoratywnego. Moga tez wrocic kiedy chca, albo nie. Swiat sie
                          skurczyl.

I na moim przykladzie (z tego forum) widzisz, ze powroty sa mozliwe, ale tez, ze
                          nie mowie, ze jeszcze gdzies nie pojade, jesli ktos mi cos ciekawego zaoferuje.
                          Ale to juz temat na osobny watek.

:-)
                          • bella-donna Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 22:18
                            jutka1 napisała:
                            >Nie rozumiem Twojego stwierdzenia,
                            >ze "kieruja sie wlasna prywata".

to bylo na wspomniane przez Ciebie problemy paszportowe

>Moj glowny "point" jest taki, ze nie wolno odbierac prawa glosowania jakiejs
                            grupie obywateli...

Przeciez ertes jasno postawil pytanie : "czy EMIGRANCI POWINNI ..."
                            a wy dyskutujecie o prawie, dla mnie sa to 2 rozne kwestie.

>Czy Twoja wizja Polski za X lat bedzie mi odpowiadac?

tak naprawde to nie wiesz co to jest emigracja

>Co do powrotow i "zbijania kasy na Zachodzie".
                            >Moga tez wrocic kiedy chca, albo nie. Swiat sie skurczyl.

wiesz, ja dorobkiewiczow nie nazywam emigrantami...
                            • don2 Re: Wybory w Polsce 25.09.05, 22:32
                              Bella ,ty masz cos nie wszystkie filizanki w kredensie co? Wg.ciebie
                              ludzie ,ktorzy za granica ,dobrze pracuja ,ruszaja glowa ,to sa dorobkiewicze?
                              Z jakiego lamusa wyciagnelas te slowo? Oby wszyscy naraz stali sie
                              dorobkiewiczami.A kim ty jestes? Wyjechalas z milosci do jakiegos faceta jak
                              czesto sie czyta? Albo jestes jakims geniuszem ,ze porwala cie amerykanska
                              firma? Albo prawde mowiac ruszylas swoja dupe z PL by sobie polepszyc los ?
                              Cholerna polska zawisc !!Po to m.in. opuszcza sie swoj kraj,by sie dorobic !!
                              i to jest normalne ludzkie i pozytywne.Bo byc biednym kazdy idiota potrafi i
                              do tego nie trzeba sie ruszac ze swojej zapyzialej wiochy.
                              • bella-donna Re: Wybory w Polsce 26.09.05, 02:29
                                Dzisiaj , na szanownym forumie bylo o Dyzmie, wiec pozwolilam sobie
                                zapozyczyc slowa, karierowicz, dorobkiewicz...o;

1. powiedz mi, czy Ty przez pierwsze 20 lat na emigracji mogles
                                jechac do Polski ?

2. ktos podpisujacy z zagraniczna firma kontrakt na 0.5 czy 1 rok
                                zaliczany jest juz do emigrantow ? ( watek jest o emigrantach a
                                nie o pracownikach "sezonowych".
    • ertes Do 16:30 frekwencja - 27,79 proc. 25.09.05, 18:18
      niezle :(
      • don2 Re: Do 16:30 frekwencja - 27,79 proc. 25.09.05, 19:59
        Przedstawiamy praktyczne informacje związane z wyborami parlamentarnymi

Kto może głosować?

1. Obywatele polscy, którzy skończyli 18. rok życia.

2. Osoby, które nie są pozbawione praw wyborczych.

3. Osoby, które nie są obywatelami żadnego państwa, a mieszkają w naszym kraju
        od pięciu lat.
        • maria421 Ale sie PO-PiSali ! 25.09.05, 20:12
          Mial byc PO-PiS, jest PiS-PO
          • ertes 38% 25.09.05, 21:30
            Wiecie co? Polacy to jednak narod baranow i debili. Po co nam niepodleglosc...
            • mon101 Re: 38% 25.09.05, 21:49
              Zgadzam sie, to skndal, wszyscy narzekaja a nikt glosowac nie idzie! Mamy
              takich politykow na jakich zasluzylismy (na ktorych zesmy glosowali)
              • ertes Re: 38% 25.09.05, 22:08
                Rownie przerazajace jest ponad 10% SLD.
            • sabba nie uogolniaj 25.09.05, 22:09
              i nie denerwuj sie.
              • ertes Re: nie uogolniaj 26.09.05, 00:51
                Jak mozna nie uogolniac jesli chodzi o narod?
                Jest mnostwo naprawde wartosciowych jednostek.
                Jednak nie potrafimy i nigdy nie potrafilismmy zbudowac narodu. Taka frekwencja
                wyborcza swiadczy tylko o glupocie.
                • drapieznik Re: nie uogolniaj 26.09.05, 04:58
                  o Diebold slyszales?
    • maly.ksiaze Re: Wybory w Polsce 26.09.05, 05:46
      Uważam, że nie powinni. Moja niekumatość i brak wyczucia tego, co dzieje się w
      Polsce przerażają mnie samego. Trzeba coś wiedzieć, aby głosować...
      • kan_z_oz Re: Wybory w Polsce 26.09.05, 09:52
        maly.ksiaze napisał:

Uważam, że nie powinni. Moja niekumatość i brak wyczucia tego, co dzieje się w
        Polsce przerażają mnie samego. Trzeba coś wiedzieć, aby głosować...

Podpisuje sie pod ta wypowiedzia i zaznaczam, ze PiS az do dnia dzisiejszego
        kojarzyl mi sie tylko i wylacznie z jednym (piss = wysikac sie).
        Zdaje sobie tez sprawe, ze moje moronstwo polityczne, moze dla niektorych z Was
        razace, jest swiadomie przeze mnie wybrane. Nie czuje sie tez z tego powodu
        zle, chociaz nie mam sie tez czym chwalic.
        Mam nadzieje, ze rozluzni to 'Belle', bo sie zupelnie zestresowala. A fe, nie
        wstyd Wam? (zartuje).

Pzd Kan
        • don2 Re: Wybory w Polsce 26.09.05, 10:14
          I mk i kan maja tez racje.Nie interesuja sie,nie ma dla nich znaczenia,Polska
          jest tylko krajem pochodzenia,nie maja zamiaru wracac,i to jest w porzadku.
          nalezy oddzielic prawo do glosowania z celowoscia takiego.Czesc glosuje bo
          sobie wbili w glowe ,ze to cokolwiek zmieni,inni znowu bo uwazaja sie za
          odpowiedzialnych obywateli (tak nagle po wyjezdzie)Inna znowu grupa to stara i
          bardzo stara emigracja,dla nich to doniosly akt,manifestujacy ich troske o kraj
          I to tez dobrze-starzy ludzie maja swoje wspomnienia ,ktore juz pomieszaly sie i
          obraz dzisiejszej polski najczesciej nie odpowiadajacy rzeczywistosci.
          I tak prawde mowiac dla Polaka za granica nie ma zadnej roznicy kto jest w PL
          u wladzy.Ani ma z tego pozytek ani mu gorzej nie bedzie.I w przypadku
          obojetnosci ,glosowanie nie ma jakiegos zasadniczego sensu.
    • ozpol Ozland glosowal ...nedznie 26.09.05, 12:59
      Podobno w calej Austalii oddano okolo 1000 glosow na okolo 60-100,000 emgrantow
      czli plama.
      Pogodoba byla barowa czyli dobra na wybory.
      W Sydney w miar eOk bo okolo 650 glosow a reszta ..dupa zimna.
      Ja glosowalem i uwazam ze mam prawo glosowac bo:
      - czuje sie Polakiem ciagle
      - lubie te zabawe ..takich dlugich list do glosowania nawet OZland nie ma
      - nigdy niewiadomo jak may kamyczek przechyli szale
      A co do frekwencji w Polsce ..to maja to na co zasluzyli.
      Moze kiedys sie obudza ze przy takiej frekwencji takie oszolomy jak Andrzejek L
      czy LPR'wska banda beda widoczne ..no ale taka wola narodu..
      • drapieznik najbardziej zainteresowal mnie kamyczek 26.09.05, 14:42
        "nigdy niewiadomo jak may kamyczek przechyli szale" -precious.
    • sabba nie glosowalam 26.09.05, 15:28
      z roznych wzgledow i z tychze jakos mnie zupelnie szczerze i prawdziwie nie
      ruszylo kto wygral. Nawet dobrze nie znam obozow partyjnych. NIe wiem co to jest
      podatek liniowy i takie tam. I po trochu sobie mysle, ci co zaglosowali i co
      nie, samis a odpiwedzialni za swoja kolomyje. Ale zobaczymy jak bedzie. Porzadek
      i Sprawiedliwosc!
      • drapieznik czy byla kielbasa 'na 36' z ciezarowek? 26.09.05, 17:00
        po angielsku 'piss' oznacza 'szczyny'.
        • lalka_01 Re: czy byla kielbasa 'na 36' z ciezarowek? 26.09.05, 17:12
          no i co z tego wynika? W kontekscie kielbasy na 36...
          • don2 Re: czy byla kielbasa 'na 36' z ciezarowek? 26.09.05, 17:17
            PiS-Prawo i Sprawiedliwosc
            • sabba Re: czy byla kielbasa 'na 36' z ciezarowek? 26.09.05, 18:30
              jak wiadomo prawo mozna roznie interprezowac:) i sprwiedliwosc tymbardziej...
              • ertes Teraz bedzie 26.09.05, 18:47
                Po-PiS i zobaczymy jak sie Po-PiSze.
                • morsa Re: Teraz bedzie 26.09.05, 20:20
                  A propos ankiety: moj wynik: SdPl.
                  Jak wypadli? - Marnie.
                  PIS i PO - partie obce pogladowo. Dla mnie.
                  • morsa Re: Teraz bedzie 26.09.05, 20:23
                    Dodam jeszcze - nie glosowalam - powod: praca.
                    I nie tylko. Nie wiem, czy skorzystalabym z prawa glosu.
                    Bywam czesto w Polsce, jednak nie znam realiow zycia
                    zbyt dobrze.
                    • don2 Re: Teraz bedzie 26.09.05, 20:46
                      Znaczy masz poglady lewicowe? No no !! w tej Szwecji to wszystko mozliwe a juz
                      w Lund to szczegolnie :))
                      • ertes Re: Teraz bedzie 26.09.05, 20:52
                        Poglady lewicowe sa OK. Jednak glosowanie na SLD to wstyd.
                        • morsa Re: Teraz bedzie 26.09.05, 20:55
                          Tak. Mam poglady lewicowe.

Don - dlaczego Lund? Tutaj Folkpartiet.
                          • don2 Re: Teraz bedzie 26.09.05, 21:37
                            Dlaczego Lund? Bo w Lundzie przechodza wszelkie dziwactwa. A co to sa poglady
                            lewicowe? jestes komunistka ,czy tez socjalistka lub ich odmiana? jestes za
                            walka klas i nacjonalizacja srodkow produkcji? Chcesz zabrac bogatym i rozdac
                            biednym? Chcesz zmienic Krola na prezydenta?
                        • don2 Re: Teraz bedzie 26.09.05, 21:40
                          Poglady lewicowe sa OK. Jednak glosowanie na SLD to wstyd.

A na kogo ma glosowac lewica? na Krola Maciusia I,albo na myszke miki ?
    • ertes Glupota Polakow 26.09.05, 21:15
      Krzystof Cugowski został senatorem

Cugowski nie ma doświadczenia w polityce. Jeszcze w sierpniu mówił: "Chciałbym
      zająć się tym, na czym się znam, czyli kulturą i sportem.

-----------

• don2 Re: Glupota Polakow 26.09.05, 21:31
        jako senator moze zajac sie czym tylko zechce ! to i tak nikogo nie interesuje
        senat to stowarzyszenie starych zgredow,odstawionych na bok politykow i smiech
        na sali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka