sofija_biala 13.02.11, 20:56 Hej Dziewczyny Poradźcie. Co mój M powinien przygotować do sądu na rozprawę o uregulowanie kontaktów? Kalendarz odbytych spotkań? Fotografie? Idzie bez adwokata. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konstancja16 Re: Pytanie - sprawa w sądzie 13.02.11, 21:49 Sofija, nie pamietam dokladnie Twojej historii, Ex utrudnia? W ogole uniemozliwia czy nie pozwala na dluzej czy o co chodzi? Ile lat ma dziecko i czy chce kontaktow czy jest przerazone? Niezaleznie, mysle ze: 1) przede wszystkim nalezy przedstawic konkretna wizje tych kontaktow np. co drugi weekend od piatku o 18 do niedzieli o 18, odbior z tego i tego miejsca i odstawienie tamze. Albo kazda sobota od 10 do 14, odbior tu i tam. plus polowa wakacji, w lata parzyste wybiera matka, w nieparzyste ojciec. albo (jesli jest bardzo zle – dwa tygodnie wakacji letnich, termin wybiera matka, ale musi go cos zaproponowac np do 1 kwietnia - zebyscie mieli czas cos zaplanowac). konkrety, jak najbardziej doprecyzowane w razie problemow z egzekucja. taki plan powinien wyraznie pokazac sadowi ze facet nie chce dokopac Ex tylko uzgodnic wygodne dla niej odbieranie i odstawianie wlasnego dziecka, zaplanowane z korzyscia dla wszystkich i bez utrudniania nikomu. pewnie jakis ogolny plan zostal zawarty we wniosku o ustalenie kontaktow, ale warto sobie przygotowac wersje B i C i D, na wszelki wypadek, w zaleznosci co powie Ex (np. jesli w kazda sobote o 16 dziecko ma zajecia korekcyjne z czegos tam gdzies tam to trzeba to uwzglednic). i cokolwiek powie druga strona, przyjac pozycje: ja sie dostosuje, aby tylko bylo wyraznie ustalone, przewidywalne i bez utrudnien. a to czy pierwszy i trzeci czy drugi i czwarty weekend w miesiacu to juz pikus. 2) jesli matka do tej pory utrudniala te kontakty to jakies dowody na to typu: w dniu takim i takim, zgodnie z wczesniejszym uzgodnieniem telefonicznym mialem odebrac dzieciaka, pojechalem 60 km i nikogo nie bylo w domu. czekalem od 18 do 18.35. swiadek (gdyby byl). dzwonilem dwa razy, ale matka nie odbierala. 3) kalendarz odbytych spotkan i fotografie sa ok, ale moga sie nie przydac, bo posiedzenie w sprawie kontaktow to moze byc chwila moment. warto tez zebrac sobie do kupy rozne dowody na to, ze ojciec sie interesuje i uczestniczy w zyciu dziecka. moze jakies potwierdzenie bezposrednich kontaktow ze szkola, na pewno przypomnienie sobie w ktorej dziecko jest klasie, kto jest wychowawca, z czego jest dobry(a) z czym ma klopoty, ktorych nauczycieli lubi i z kim sie przyjazni. na co choruje, co lubi jesc i jakiej muzyki slucha. czy gra w kosza czy woli gimnastyke artystyczna. 4) przypomniec (sadowi i matce, jesli potrzeba), ze przerwa w kontaktach moze byc nie do nadrobienia. dzieciak rosnie szybko i latwo stracic z nim wiez i podkopac zaufanie przez miesiac czy dwa niewidzenia. kontakty moga byc rzadkie, krotkie, ale musza byac REGULARNE. najlepiej sobie spisac wszystko na kartce, bo na sali sadowej kazdy sie moze zdenerwowac i zapomniec jezyka w gebie. wiec pod reka uzasadniona propozycja kontaktow i lista przykladow na utrudnienia z drugiej strony. cala reszta (te szkolne i muzyczne czy sportowe dygresje to na wszelki wypadek, bardziej psychologicznie, zeby wbic sie w nastroj: to moje dziecko, znam je i lubie, chce je widywac regularnie, mamy fajny kontakt i boje sie go stracic, dziecko szybko rosnie i ta strata bedzie nie do odrobienia. tego sie nalezy trzymac – ze im dluzsza przerwa tym trudniej odrobic). nic mi na razie wiecej nie przychodzi do glowy. ustalenie kontaktow to prosta sprawa i generalnie mozna sie tu obejsc bez adwokata. ale czasem lepiej zaplacic profesjonaliscie i oszczedzic sobie nerwow i stresu. szczegolnie jesli Ex uzywa papugi do takich spraw. ale nie panikowalabym, bo nawet w Polsce sady zaczynaja dostrzegac ze ojciec to tez rodzic. Odpowiedz Link
sofija_biala o 15.02.11, 20:35 dzięki wielkie, M w weekend ma sobie takie notatki porobić. "nasza" exia utrudnia kontakty, manipuluje dziećmi, jest coraz gorzej. A orientujesz się, czy badanie w RODK jest standardem, czy trzeba o nie jakoś występować dodatkowo? Odpowiedz Link
mw144 Re: o 16.02.11, 07:50 Dodatkowo, jeśli matka stawia opór w ustaleniu kontaktów (że niby dzieci nie chcą, boja się ojca i takie tam) sąd może nakazać. Jak długo czeka się teraz od złożenia wniosku do pierwszej rozprawy? Wkrótce czeka mnie "aneks" Odpowiedz Link
13monique_n Re: o 16.02.11, 10:39 Badanie w RODK nie jest standardem. Jak będziecie mieli dokumentację, to możecie zawnioskować. Prawda jest taka, ze jeśli matka naprawdę utrudnia kontakty (a nie ojciec zbiera za swoje zaniedbania - nie złość się, moje dzieci cierpią z powodu ojca, który wszystko inne ma na pierwszym miejscu), to warto jest wystąpić o to badanie, bo w nim często wychodzą katastrofalne dla dzieci skutki mamuni, która odgrywa się na byłym mężu grając dziećmi (ja bym za to łamała kołem baby!) Odpowiedz Link
kwiatek_30 Re: mam dla ciebie dobry artykuł na ten temat 16.02.11, 09:33 Ostatnio koleżanka podała mi linka do strony z artukułem co sie zmieniło w sprawie, kontaktów z dzieckiem oraz jakie kary są za utrudnianie tych kontaktów, jak sie doczytałam ustawa weszła w życie. Są tam ciekawe artykuły na temat majatku dziecka, kontaktów, kto pomoże, może na coś ci sie to przyda. prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/112705,rodzice_i_dzieci_maja_obowiazek_utrzymywania_kontaktow.html Odpowiedz Link