Dodaj do ulubionych

Alfa 145/146 - audio systemik

06.07.05, 00:39
Właśnie wróciłem z montarzu budżetowego systemiku na przód mojej Alfy jak się
okazało nie wystarczy zakupić dobre głośniki i sprzęt więc od razu
ostrzegam... co trzeba było przy tym wykonać by pozbyc się wszystkich
mankamęntów boczków alfy (skrótowa wersja na życznie rozszerze):
- wygłuszenie części blaszanych drzwi (nie zrywać pianki pomiedzy blachą a
boczkiem (bo sie porwie i bedzie bieda...
- boczki wymalować od wewnatrz budaprenem (rozcieńczonym pozostawi to warstwę
gumową na boczku i tym samy sklei latające wenątrz drzwi plastikowe elementy
- usunąć plastikowe kołki potrzymujące kosz głośnikowy
- usunąć metalowy kosz głośnikowy
- dorobić (koniecznie) stabilny pierścień z mdf'u zamiast kosza
- osadzić głośnik
- przykleić dodatkowo bog od strony silnika specjalnym lepikiem (masa klejąca
części blacharskie) zabiek konieczny ze wzgledu na słabe niestabilne
mozowanie dolnych wnętrznych rogów boczków drzwiowych które mogą wpadać w
drgania)
- klei i maty usztywnią konstrukcje , pierścień wzmocni mocowanie głośnika a
więc sprawa uciążliwych drgań ustaje
próbowałem 3 rodzajów głośników u siebie (SOnego 3 drożne współosiowe 165 -
bez wygłuszenia i stabilizacji tapicerki nie dało sie słuchać poprostu kosze
wpadały w dragania pomimo pożądnego przykręcenia i innych robót
pięknie zagrały dopiero HERTZ'e 165 DSK (systemik separowany) bez wzmacniacza
na radiu JVC KD SH 909 - polecam system nie drogi bo mozna glosniki kupic juz
za 280 zł a grają naprawde czysto no i bez wzmacniacza co u mnie było głównym
kryterium ich wyboru.

Dobra to by było tyle jezeli ktoś ma pytania to zapraszam do dyskusji -
powtarzam zestaw budżetowy ... nie mylić z zestawem za kilka kafli ...
A i z górki przepraszam za błędy

Mariusz
Obserwuj wątek
    • 19-74pm Re: Alfa 145/146 - audio systemik 06.07.05, 15:20
      Witam.Tez borykam się z problemem tych blaszanych mocowań na głosniki.Mam
      wstwione na przodzie magnaty BULL POWER system odseparowany i najgorsze jest to
      ze się całe nie mieszczą mają za duże magnesy.Właśnie się zastanawiałem nad
      dystansem z MDFu ale jak to zamontować bez blachy która dociska boczek do
      drzwi.Pozdrawiam Piotrek
      • rafal.gtv Re: Alfa 145/146 - audio systemik 06.07.05, 15:28
        Po prostu wkręć wkrętami dystans w klasyczne miejsce , a głośnik do dystansu.
        Może być wskazane jego odpowiednie wprofilowanie.
      • mchmiel21 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 06.07.05, 22:11
        jezeli mogę coś dodać to nawet się nie zastanawiaj pogadałem z gościem który
        sie tym zajmuje i jedna rzecz mi zostaje w głowie - boczki alfy są wykonane
        jednym słowem słabo zauważmy że ich mocowanie nie ma gruntownych usztywnień na
        rogach niestety - moim zdaniem więc inwestując w sprzet koniecznie trzeba brać
        pod uwagę przygotowanie mocowań głośników. Co polecam jedź do gościa wywal
        kosze dorób dobre mocowania z mdf'u przykręć je blachowkrętami do blachy i
        tyle. Gość od AUDIO powiedział że koniecznie głośnik musi mieć kompresję
        szczelną przestrzeń w której wytwarzane jest bas. Mówie po sobie oszczędzałem
        nie chciałem wygłuszyć drzwi i zamocować pożądnie głośnika i..... kupiłem jedne
        głośniki, następne zwalając na nie że mi coś brzęczy a teraz jak ręką
        odjęło ... a tak na marginesie w aucie nie mam subwoofera a nieźle grają mi te
        Hertz'e DSK 165. Jestem na etapie narazie dotarcia głośników więc nie
        rozwalałem ich na full power ale grają naprawdę ładnie aż boje się pomyśleć jak
        grają Hertze HSK z dobrym wzmacniakiem. Jak se kupie nowszą Alfę to se takie
        zamontuje.

Mariusz (naprawde się zastanów nad mocowaniami usłyszysz naprawde różnicę)
        • streetfighter69 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 07.07.05, 19:20
          lepiej zagraja tansze glosniki zamontowane w odpowiedni sposob niz drozsze
          zamontowane byle jak. ja moje poprzednie auto rozebralem do golej blachy,
          wyciszylem doslownie wszystko i dopiero zabralem sie za montaz sprzetu. pod
          traxxem600 chodzilo to tak ze zaden plastik nawet nie drgnal, a jak wiadomo
          jest to typowo db dragowy wzmak. chociaz mi bardziej odpowiadaja bardziej
          audiofilskie piece np. audison, genesis, sinfoni.
          a jesli chodzi o system przedni to jest to druga rzecz - zaraz po wylumieniu
          auta - na ktorej nie warto oszczedzac. jak dla mnie absolutne minimum to signat
          H16 + T3 (jedwabne tweetery) ale prawdziwa muzyka to systemy AD, DLS, Morel
          powyzej 1200 zl. z subow polecam Cerwin-Vega albo Ground Zero (mistrz swiata db
          drag) dla milosnikow poteznego cisnienia w kabinie :)

Pozdrawiam
          • 19-74pm Re: Alfa 145/146 - audio systemik 07.07.05, 20:09
            no własnie sie wkurzam że mi słabo grają te Magnaty nie ma dobrego basu.Lepiej
            graja seryjne na tyle w boczkach.Ale mam juz MDF i biore się za robienie
            dystansów.Może z rozpędu wyciszę też drzwi i boczki ale przedtem muszę sie
            zopatrzyć w zatrzaski boczków bo pewnie trochę sie ułamie przy robocie.Do
            wyciszania płata drzwi lepszy płyn czy mata bitumiczna?Piotrek
            • streetfighter69 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 07.07.05, 21:27
              generalnie tam gdzie dojdziesz z mata to poloz mate (byle miekka, najlepiej
              aluminiowa bo twarde zle sie kladzie i moga zima pekac), a tam gdzie sie nie da
              to pasta, plyn itp. nie stosuj natomiast pianki poliuretynowej w drzwiach bo ci
              moze blache powyginac. boczki drzwi tez musisz wygluszyc, najlepiej pasta.
              ps. twoje magnaty zaliczaja sie niestety do glosnikow ktore bez wzmacniacza nie
              zagraja, a ze wzmacniaczem tez nie bedzie to rewelacja. proponuje wymiane
              zestawu przedniego na co najmniej signaty h16/t3 (sa teraz w promocji za
              bodajze 319zl a kosztuja normalnie prawie 500zl) lub hertz esk. bo skoro tyle
              pracy wlozysz w gluszenie auta to szkoda zmarnowac ten efekt kiepskimi
              glosnikami. powodzenia :)
    • streetfighter69 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 07.07.05, 21:33
      mchmiel21 napisał:
      > pięknie zagrały dopiero HERTZ'e 165 DSK (systemik separowany) bez wzmacniacza
      > na radiu JVC KD SH 909

Na KD SH 909 to wszystko gra pieknie :) super radyjko za bardzo rozsadna
      cene!!! :) Dopiero Alpine serii CDA daje mu rade. Ale jesli chodzi o stosunek
      jakosc/cena JVC rulezzz!
      • mchmiel21 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 00:47
        fajnie pogadać z kimś kto tym się interesuje... :-) ja osobiście nie jestem
        audiofilem ale zamiast tych DSK chciałem wwalić ESK chociaż mi odradzono bez
        wzmacniacza - a tego nie chciałem wwalać narazie do auta troszke jestem
        uprzedzony po ostatniej kradzieży ... niestety
        Serce boli że się człowiek stara i traci na co zarobił :( no ale trudno.

Ale o tych kosmosach o których pisałeś Signata itd nawet seria HSK Hertza to
        dla mnie naprade kosmos słyszałem to u kolegi w Passacie ze sterownikiem i
        zmieniarką Alpine - i wzmacniaczem - systemik był na przodzie (HSK) i do tego
        Sub tez HERTza - płuca mi rwało a nie był zgłośniony na maksa. Ale nie
        oszukujmy się myślę że wstawienie dobrego systemu zależy też od jakości wnętrza
        auta (blach) i jego wielkości. Myśle że w mojej 145 grałoby to gorzej. Co o tym
        sądzisz ??
        • malgoska1 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 07:27
          Witam.

> ja osobiście nie jestem audiofilem ale
          > [...] płuca mi rwało a nie był zgłośniony na maksa.

No, po powyższym widać, że raczej nie jesteś. Może gdyby Ci serce się rwało, to
          ewentualnie... ;)

> Ale nie oszukujmy się myślę że wstawienie dobrego systemu zależy też od
          > jakości wnętrza auta (blach) i jego wielkości. Myśle że w mojej 145 grałoby
          > to gorzej. Co o tym sądzisz ??

Nie potrzebnie się przejmujesz wielkością wnętrza auta. Między Twoją 145 a inną
          Alfą wielkiej różnicy nie ma (nie mówiąc o tym , że i tak nie masz na to
          wpływu). Znacznie większe znaczenie ma spasowanie elementów wnętrza,
          wytłumienie, zlikwidowanie wszelakiej maści niepotrzebnych dzwięków,
          poprawienie toru audio (głównie głośniki, wzmaczniacze stand-alone) i przede
          wszystkim - do lekarza, niech przepisze pół kilograma placebo ;)

A już poza wszystkim: audiofilstwo - tak, w aucie - tak sobie. Bo przecież
          należałoby w trakcie słuchania MUZYKI nie włączać silnika, nie otwierać okien,
          powyłączać inne urządzenia elektryczne w aucie, baza stereo jest i tak
          sztucznie przesuwana w kierunku głowy słuchającego przez procesor DSP, bo
          fotele w aucie zwykle nie są umiejscowione na osi bazy stereofonicznej, itd.

Czekam na testy audiofilskich kibli ;))

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
        • streetfighter69 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 09:13
          hertz hsk to bardzo dobre glosniki. to w koncu przedzial cenowy 800-900zl.
          aczkolwiek majac tyle wydac na system przedni wolalbym dolozyc 500zl i kupic AD
          W60 albo DLS UP6. natomiast nie oszukujmy sie ze jakikolwiek glosnik pokaze
          pelnie swych mozliwosci bez zasilania ze wzmaka. przy czym zasada jest taka ze
          im lepszy glosnik tym lepszego wzmaka potrzebuje zeby zagrac tak jak zostal do
          tego stworzony. dlatego nie widze sensu w wydawaniu 800zl na hsk jesli nie masz
          zamiaru dokupic wzmaka z tej samej polki. jesli chodzi o kradzieze to sa na to
          sposoby, mozna ukryc sprzet tak ze nikt nawet nie bedzie podejrzewal jego
          istnienia dopuki nie wlaczysz radia :)
          te signaty o ktorych pisalem to nie jest zaden kosmos, to po prostu takie
          minimum pozwalajace sluchac muzyki a nie halasu. przedzial cenowy 400-600zl.
          i jeszcze uwaga odnosnie tego co napisal maciej (malgoska)... sluchanie muzyki
          w domu i w aucie to rzeczywiscie dwie rozne sprawy, ale przy dobrze wytlumionym
          aucie (mam na mysli wytlumienie calej karoserii, wszystkich plastikow, pokrywy
          silnika, podlogi, podsufitki, bagaznika, itp.) niewiele bedzie slychac z
          zewnatrz, nawet jesli ktos ma diesla z pompowtryskiwaczami :) po prostu
          zakladam ze jesli ktos montuje w aucie sprzet za powiedzmy 10 tys. zl (co jak
          na audiofilskie ambicje nie jest kwota wygorowana) to nie przeznacza na
          wygluszenie auta 300 zl :)) poza tym ja nawet podczas jazdy z uchylona szyba
          slysze roznice miedzy sprzetem za 1500zl a takim za 10 tys.
          ale wg mnie 5000zl to juz bardzo rozsadna kwota za ktora mozna zlozyc bardzo
          fajny systemik.
          • streetfighter69 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 09:16
            aha, jeszcze jedno... kubatura auta nie ma znaczenia. scene dzwiekowa tworzy
            sie wlasnie w oparciu o kubature i akustyke wnetrza dlatego w kazdym przypadku
            system wyglada inaczej. bo czy np sala teatru wielkiego w lodzi ma gorsza
            akustyke niz hala w hipermarkecie? :)
            • malgoska1 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 09:37
              Witam.

Zgadzam się z Twoimi wywodami w tym wątku oprócz poniższych:

> bo czy np sala teatru wielkiego w lodzi ma gorsza akustyke niz hala w
              > hipermarkecie?

Tu brakuje mi choćby kilku uśmieszków, bo inaczej, to ja chyba zrezygnuję z
              filharmonii czy opery i zacznę chodzić do TESCO (mam blisko). Czy Twoim zdaniem
              TESCO w Bydgoszczy ma dobrą akustykę? ;))

> ale przy dobrze wytlumionym aucie (mam na mysli wytlumienie calej karoserii,
              > wszystkich plastikow, pokrywy silnika, podlogi, podsufitki, bagaznika, itp.)
              > niewiele bedzie slychac z zewnatrz, nawet jesli ktos ma diesla z
              > pompowtryskiwaczami :)

Nie tyle dobrze, co bardzo dobrze, albo naprawdę wysokiej klasy limuzyna.

> 10 tys. zl (co jak na audiofilskie ambicje nie jest kwota wygorowana)

Powiedzy, że to już sporo. Oczywiście "pure audiophile" znacznie więcej wyda na
              kable ;))

> poza tym ja nawet podczas jazdy z uchylona szyba
              > slysze roznice miedzy sprzetem za 1500zl a takim za 10 tys.

A co na to Twój laryngolog??? ;)
              Nie w przeciętnym (przepraszam alfisti) aucie z przeciętną prędkością i
              przeciętnie uchyloną szybą. Nie zgadzam się i już ;)

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
              • streetfighter69 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 16:16
                zadalem pytanie czy np sala teatru wielkiego w lodzi ma gorsza akustyke niz
                hala w hipermarkecie po to aby dac do zrozumienia ze wielkosc pomieszczenia nie
                jest wyznacznikiem jakosci dzwieku jaki mozna w nim uzyskac :) bo kolega w
                swoim poscie wyrazal watpliwosci czy dane glosniki zagralyby rownie dobrze w
                jego alfie co w passacie kolegi. zakladam ze chodzilo miedzy innymi o roznice
                wielkosci tych aut.
                wiec jezeli ty odebrales to porownanie jako wyraz mojego uznania dla akustyki w
                tesco i powod do porownywania go z teatrem wielkim to albo uwazasz mnie za
                osobe niespelna rozumu albo sam taka osoba jestes :))
                a tak na marginesie... teatr wielki dalem za przyklad dlatego ze jego scena
                dzwiekowa skonstruowana jest w oparciu o zalozenia przeniesione z antycznych
                teatrow greckich, a jezeli kiedykolwiek byles w greckim teatrze to zapewne
                wiesz ze tam w ostatnim rzedzie ze sceny slychac szept... a efekt ten uzyskuje
                sie bez pomocy jakichkolwiek przetwornikow dzwieku.
                A czy TESCO w Bydgoszczy ma dobrą akustykę to ty mi powiedz bo ja tam nigdy nie
                bylem ;))
                • malgoska1 Re: Alfa 145/146 - audio systemik 08.07.05, 20:21
                  Witam.

> zadalem pytanie czy np sala teatru wielkiego w lodzi ma gorsza akustyke niz
                  > hala w hipermarkecie po to aby dac do zrozumienia ze wielkosc pomieszczenia
                  > nie jest wyznacznikiem jakosci dzwieku jaki mozna w nim uzyskac :)

No więc jest różnica w wielkości pomieszczeń, ale jeśli chodzi o samochody, to
                  oczywiście między samochodami nie ma większej róznicy.

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka