Dodaj do ulubionych

alfa 145 termostat i czujnik temperatury

17.12.05, 21:05
Jaka jest temperatura otwarcia ermostatu w silniku 1.6 boxer 103KM 8v? w moim
samochodzie teraz w zime temperaura nie przekracza 50 stopni a wąż od obiegu
zewnetrznego grzeje sie od razu. czy to na pewno termostat? pytanie 2 gdzie
jest czujnik emp w tej afie.
Obserwuj wątek
    • was.em146 Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 17.12.05, 22:59
      Org. termostat ma temp. otwarcia 86 stopni. Na zegarze powinieneś mieć ok. 80
      (normalna praca to: wskazówka w czasie nagrzewania się silnika powinna przekroczyć 80 na zegarze, po zadziałaniu termostatu powinna opaść pod 80 i utrzymywać się w okolicach 80 raz wyżej, raz niżej) Nie licz na to że twój boxer będzie się grzał szybko (zima) bo to Italiano, ale w końcu swoją temp. osiągnie.
      Nowy termostat ok. 80 zł. (z opaskami koniecznie) plus trochę płunu do chłodnicy
      (trochę uleci przy wymianie) i 1 h roboty (najlepiej odkręcić alternator, bo przeszkadza) Powodzenia a będzie cieplej w aucie.

PS. miałem ten sam problem. Pozdrawiam.

146 1,6 Boxer-Łódź
      • maciek1972a Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 18.12.05, 18:22
        Wskazania zegara temperatury mogą być niestety niedokładne często zdarza się
        zaniżenie wskazań temperatury o około 15 - 20 stopni przez zegar.
        -
        Maciek
        • grabos146 Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 19.12.05, 07:59
          ostatnio tez wymieniałem termostat w 1,6 boxer tyle ze w 146. Tez mialem
          temperature w granicach 50 stopni,teraz jest w okolicy 80. Za termostat
          płaciłem 130 zł. i tak jak mówia poprzednicy najlepiej zdjac alternator, ja tak
          wymodziłem ze wyleciał mi cały płyn chłodzacy wiec lepiej sie w niego
          zaopatrzyc.
          pozdrawiam
          • w1ru5 Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 20.12.05, 23:53
            Wszyscy mowia dobrze tu lezy termostat co do roboty to bardzo szybko sie to robi
            ja przy wymianie termostatu machnolem odrazu plyn tak dla pewnosci co do grzania
            sie to w miescie (przed wymiana) grzal sie dosc ladnie (korki) 80-90 st. a na
            trasie przy 150 - 170 km/h spaldalo czasami do 50-40 po wymianie trasa stoi na
            80 rowno czasami ponad lekko mieasto (korki) 90 przy szybszej jezdzie spada do
            80 lecza zauwazylem dzisiaj jak stalo na 90 w miescie wskaznik temp. na zegarze
            zaczol dziwnie skakac o kilka stopni gora i dol na przemian po wlaczeniu sie
            wiatraka (ale tylko po...)czy ktos moze wyjasnic to zjawisko ? czy to moze
            brudne styki na czujniku czy moze czujnik choc na trasie jak jade 2-3h non stop
            120 -150 jest na 80 i nie zauwazylem zeby skakal dzisiaj po fakcie z miasta !

pozdro.
            • w1ru5 Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 20.12.05, 23:56
              ps zapomnialem dodac auto boxer 1,4 al 145 95r.
            • rafal.gtv Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 22.12.05, 22:29
              Płynne zmiany wskazań temperatury są naturalne. Jeżeli zaś miernik skacze
              gwałtownie , to może włączony wentylator pędem powietrza porusza kablami na
              złączu czujnika. W takiej sytuacji po przeczyszczeniu i zamocowaniu problem
              zniknie.
              • w1ru5 Re: alfa 145 termostat i czujnik temperatury 23.12.05, 11:36
                hej dzieki za zainteresowanie sprawdze jak tylko bede mial okazje pogrzebania w
                aucie dzieki i Wesolych Swiat

pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka