rockbit 06.03.06, 10:06 Witam Szukam kogoś z Zielonej Góry i okolic posiadającego AR z silnikiem 2,4JTD w celu wymiany doświadczeń. Proszę o kontakt również osoby mające wiadomości na temat DOBRYCH mechaników w Zielonej Górze. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 06.03.06, 12:23 Hej Ja jestem z okolic Zielonej Góry. Mam tez 2.4 JTD i ten sam niestety problem :-). Wydaje mi się że przyczyna jest taka jaką opisał w Twoim poprzednim poście "yarogd" - ja mam tak samo jak on. Turbine wykluczam bo chodzi i brzmi ładnie - cichutko sobie pogwizduje no i auto po miescie mknie jak szalone, dopiero przy wyzszych predkosciach/obrotach zaczyna sie problem. Jadę na dniach do ASO w Poznaniu na diagnozę problemu, podsunę im to rozwiązanie o kórym wspominał "yarogd". Napisz jak rozwiążesz problem:-) michalsiak Odpowiedz Link
rockbit Re: ALFA Zielona Góra 06.03.06, 13:08 Witam Również liczę na wiadomości od Ciebie po wizycie w ASO. Podziel się może wspólnie dojdziemy do czegoś. Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 07.03.06, 14:15 Byłem w DIESEL BOSCH SERVICE Trzebniak w Świebodzinie. Komputer pokazał za wysokie ciśnienie doładowania i nieprawidłowy sygnał z przepływomierza. Diagnoza: Łopatki zmiennej geometrii turbiny są zacięte. Trzeba wymontować turbinę, łopatki rozruszać i zamontować. Cena u niego to ok 600 zł. Ja swoją odstawiam chyba w poniedziałek, nie chce uszkodzić turbiny. Trzebniak mówił że to się czasem zdarza jak auto długo stoi lub jakaś korozja itd. Mam nadzieje ze to sie zamknie tylko w takich kosztach. michalsiak Odpowiedz Link
rockbit Re: ALFA Zielona Góra 09.03.06, 08:06 Coś już słyszałem na ten temat. Niejeden miał już chyba problemy z łopatkami. Napisz jak już będzie po wszystkim - czy to coś dało i jakie były ostateczne koszty - bo prawdopodobnie mamy to samo więc też musiałbym się wziąć za to. pozdrawiam Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 10.03.06, 22:32 No więc u mnie to się zakończy wymianą turbosprężarki - cholera. Poczytaj w osobnym poście michalsiak Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 15.03.06, 18:49 jutro dopiero do mnie przyjedzie sprężarka, więc myślę ze ok soboty najwcześniej wyjadę. michalsiak Odpowiedz Link
rockbit Re: ALFA Zielona Góra 20.03.06, 10:16 Witam I jak już po wymianie turbiny? Jakie wrażenia - wszystko jest ok? A tak na marginesie - gdzie zmieniałeś rozrząd? pozdrawiam Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 22.03.06, 19:33 rockbit napisał: > Witam > I jak już po wymianie turbiny? Jakie wrażenia - wszystko jest ok? > A tak na marginesie - gdzie zmieniałeś rozrząd? odebrałem dzisiaj wóz, i jak na razie wszystko w porządku. Nie kręce go wysoko bo dostałem radę żeby przez 1000 km oszczędzać turbinę - musi się dotrzeć,także max 2,500 tys obrotów. Ale samochód pozytywnie jezdzi, bez szarpnięc itd. Dopiero jak przejade tego tysiąca to pokusze sie o poważniejsze nadepnięcie gazu. Wraz z turbiną wymienili mi olej, filtry. Na razie jest super, auto jakby ciszej chodzi - turbinka pogwizduje :-) a rozrząd robiłem we fiacie w Rawiczu (tam kupiłem auto i odrazu kazałem na miejscu wymienić te rzeczy) pozdrawiam michalsiak Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 22.03.06, 22:00 jumbodelo napisał: > Jakie sa koszty wymiany turbiny za zregenerowaną dałem 1200 zł wymiana w warsztacie ok 300 do tego musisz doliczyć nowy olej, filtr , filtr powietrza, uszczelki michalsiak Odpowiedz Link
rockbit Re: ALFA Zielona Góra 05.04.06, 08:13 Witam No to witamy w klubie - u mnie również skończyło się na turbinie - po rozebraniu okazało się że jest dokładnie to samo co u Ciebie. pozdrawiam Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 06.04.06, 00:47 hehe kurde czy te alfy tak maja??? Napisz ile dałes i gdzie wymieniałes. Ja teraz przez 1000 km jezdze ostroznie do 2000 tys obrotów, najpierw musi sie dotrzec turbinka no a potem zobaczymy :-) michalsiak Odpowiedz Link
rockbit Re: ALFA Zielona Góra 06.04.06, 08:51 Chyba tak mają bo spec powiedział że to jego 3 taka turbina z Alfy. Dałem trochę mniej bo za turbinę (igła) dałem 1000PLN a wymiana nic mnie nie kosztowała bo wymieniałem we własnym zakresie. Warsztat jest ok - w Nowym Kisielinie (pod Zieloną Górą - firma P.H.U. Tokarski). A jeszcze jedno - kasowałeś błędy po wymianie? pozdrawiam Odpowiedz Link
michalsiak Re: ALFA Zielona Góra 08.04.06, 01:07 a powiedz gdzie regenerowałeś/kupowałeś turbine??? o kasowaniu błędów nic nie wiem , nie wiem czy ten komp któy posiada trzebniak ma taką mozliwość, to chyba nie jest examiner tylko jakiś uniwersalny do osprzętu boscha. Docierasz turbine?? michalsiak Odpowiedz Link