adam.kula 07.03.06, 10:58 motoryzacja.interia.pl/news?inf=725338 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
de_silva Re: wreszcie - 8C Competizione idzie do produkcji 07.03.06, 11:11 no ladne cacko!!! ;))) Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Ochyda 07.03.06, 11:58 Pewnie moja opinia zaskakuje wszystkich Alfisti, kocham Alfę za jej linie i za to co lubie, czyli za ostre krawędzie, a to, co to ma być, całkowite odejście same krągłości :( do tego wygląda jak typowy amerykańczyk dokladnie kojarzy mi się ze starą corvetą. Odpowiedz Link
de_silva Re: Ochyda 07.03.06, 12:07 >do tego wygląda jak typowy amerykańczyk dokladnie kojarzy mi się ze starą corvetą. Oj chyba jednak bardziej z Maseratti, o gustach sie nie dyskutuje, ale przynajmniej jakis pozadny "big block" w koncu zaimplikowali pod maske, swoja droga moze spece z AR sledza nasze forum i postanowili odpowiedziec na watek o watpliwym cuoresportivo :))) Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Ochyda 07.03.06, 13:28 No zobaczymy może jak się ukaże to będzie cacy bryka oczywiście bestia z 12 garkami by się przydała. Odpowiedz Link
yarogd Re: Ochyda 07.03.06, 16:55 Ostre krawedzie? Patrze na swoja AR156 i zastanawiam sie, gdzie szukac tych krawedzi? Lampy przednie i tylnie zaokraglone, halogeny okragle. We wnetrzu same kraglosci: zegary glowne, zegary na konsoli srodkowej, regulatory klimy, galki radia, wyloty powietrza... Qrde, nawet kierownica jest okragla ;). Alufelga + 7 otworow tez okragle :)). Alfa jest pelna kraglosci. Kraglosci i ostrych linii, ale nie krawedzi. Ostre krawedzie widze u siebie tylko na bocznym kierunku :). BTW: ta Alfa 8C ma typowo alfowskie (patrze ciagle na moja 156:) lusterka i bardzo charakterystyczne linie na masce i blotnikach przednich/drzwiach. Halogeny przednie jakby zdemontowali ze 156... ;). Auto jest si :). Odpowiedz Link
nicolaromeo Re: Ochyda 07.03.06, 17:26 Może kolega się zapatrzył na RZ tam nawet światła były kwadratowe :) Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Ochyda 07.03.06, 17:47 W porownaniu z Brera to raczej designerska pomylka... Nadmuchana karoseria nieudolnie nasladujaca amerykanskie muscle cars, a wnetrze tez jakies nijakie... Ta 8C jest zupelnym odejsciem od linii do ktorej w ostatnich latach przyzwyczaila nas marka AR. Mnie sie ten projekt nie podoba! PS. Wiadomosc dla Nuvolariego i Nicolaromei: TA WYPOWIEDZ NIE OZNACZA ZE BMW JEST LEPSZE, LADNIEJSZE ITP. PO PROSTU NIE PODOBA MI SIE 8C. Odpowiedz Link
nicolaromeo Re: Ochyda 07.03.06, 18:08 Oczywiście, ze Twoja wypowiedź tego nie oznacza, ale świadczą o tym obiektywne kryteria :) Mnie osobiście się podoba, może nie powaliło mnie to na kolana ale jest bardzo ładna. Gusta, są różne, poza babciami z Alf najbardziej podoba mi się 156 i 147 (oba do czasu liftingów) Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Ochyda 07.03.06, 18:58 > Gusta, są różne, poza babciami z Alf najbardziej podoba mi się 156 i 147 (oba > do czasu liftingów) Po raz pierwszy sie z toba zgadzam :) Od siebie dodam jeszcze Brere, GT i GTv. Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Ochyda 07.03.06, 22:17 Widzę, że się zgadzamy, pewnie 8C Giugiaro nie tykał, a może jednak. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Ochyda 07.03.06, 22:23 streetfighter69 napisał: > W porownaniu z Brera to raczej designerska pomylka... Nadmuchana karoseria > nieudolnie nasladujaca amerykanskie muscle cars, a wnetrze tez jakies > nijakie... Ta 8C jest zupelnym odejsciem od linii do ktorej w ostatnich latach > przyzwyczaila nas marka AR. Mnie sie ten projekt nie podoba! > PS. Wiadomosc dla Nuvolariego i Nicolaromei: > TA WYPOWIEDZ NIE OZNACZA ZE BMW JEST LEPSZE, LADNIEJSZE ITP. PO PROSTU NIE > PODOBA MI SIE 8C. Przykro mi, Pan Bóg cię pokarał brakiem gustu więc nie będę się dalej i ja pastwił ... Ale gdybyś poszukał był w necie zdjęć wpisuj takie hasła: Giulia TZ, Alfa 33 Stradalle, Nuvola. Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Ochyda 07.03.06, 22:49 > Przykro mi, Pan Bóg cię pokarał brakiem gustu więc nie będę się dalej i ja > pastwił ... A czemu uwazasz ze to ja nie mam gustu?? Moze to ty go nie masz? To ze podoba mi sie cos innego niz tobie to jeszcze nie swiadczy o tym ze to ja mam zly gust... Ty jestes zaslepionym alfista ciagle odnoszacym sie do modeli z dalekiej przeszlosci. Troche mi ciebie szkoda bo masz mocno zawezone horyzonty. No ale coz, nie kazdy jest elastyczny :)) Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Ochyda 07.03.06, 22:50 Dla ciebie, nuvolari, nawet jakby sie giugaro czy jakis inny designer zesral i nazwal to Alfa Romeo to bys pial z zachwytu :) Taki juz jestes ograniczony i tyle. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Ochyda 08.03.06, 00:45 streetfighter69 napisał: > Dla ciebie, nuvolari, nawet jakby sie giugaro czy jakis inny designer zesral i > nazwal to Alfa Romeo to bys pial z zachwytu :) Taki juz jestes ograniczony i > tyle. 1. Potwierdzasz swoje prostawctwo przez dobór słownictwa. Na tym poziomie nadajesz się do Samoobrony. 2. A BMW 1800-2000-2002 czy 5CSL (ponoć najlepsze w histori BMW auta) to kiedy były produkowane, wczoraj ? 3. Wiesz kto projektował twój ukochany M1 o którym tak piałeś, czy już zapomniałeś ? Q Odpowiedz Link
yarogd Spasujcie - robicie OT 08.03.06, 00:54 Spasujcie sobie z tymi komplementami. Jakbyscie nie zauwazyli, to artykul jest o 8C a nie o bialoniebieskiej szachownicy. Poza tym, zdaje sie ze dla Was byl stworzony specjalny watek... Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Ochyda 08.03.06, 10:26 > 1. Potwierdzasz swoje prostawctwo przez dobór słownictwa. Na tym poziomie > nadajesz się do Samoobrony. Moze to dobry pomysl :) Poslowie i ex-poslowie Samoobrony maja sie calkiem dobrze! Rutkowski jezdzi nowa serie 6 i 7, Lancerem Evo i kilkoma innymi autami, a Misztal Maybachem :) Dzieki za pomysl, musze nad tym podumac :) > 2. A BMW 1800-2000-2002 czy 5CSL (ponoć najlepsze w histori BMW auta) to kiedy > były produkowane, wczoraj ? Najlepsze wg kogo? Wg ciebie? Bo wg mnie niekoniecznie. Ja nie zyje az tak odlegla przeszloscia. Fakt doceniam "klasyki" ale szczerze mowiac wolalbym jezdzic nowa seria 6 niz E24 mimo ze E24 to wg mnie najlepsze auto BMW do czasu E31 z silnikiem V8 M60. > 3. Wiesz kto projektował twój ukochany M1 o którym tak piałeś, czy już >zapomniałeś ? Sorry ale ja nie pisalem nic o M1... :o Cos juz ci sie miesza widze. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Ochyda 08.03.06, 11:43 > Najlepsze wg kogo? Wg ciebie? Bo wg mnie niekoniecznie. Ja nie zyje az tak > odlegla przeszloscia. Fakt doceniam "klasyki" ale szczerze mowiac wolalbym > jezdzic nowa seria 6 niz E24 mimo ze E24 to wg mnie najlepsze auto BMW do >czasu E31 z silnikiem V8 M60. Za to pisałeś o czepianiu się przeze mnie przeszłości. A ja pisalem tylko o źródłach stylistycznych 8C Competizione. Wskazałem TZ z lat 60, 33 Stradale ok 70 i Nuvolę z 90 ych. Gdzie tu jest czepianie się przeszlości, to jest okontynuacja, dokładnie tak jak wytworem kontynuacji, czerpania ze źródeł jest np. architektura czy muzyka. Nawet ta nieśmiertelna linia BMW to nic innego jak prosta aż do bólu kontynuacja. Dopiero Bangle to zmienił - IMO na gorsze. Wracają co 8C - ten przykład z przyznaniem jej nagrody przez BMW Italia w konkursie chyba rozwiewa wątpliwości - choc wiem, ze ze mozesz zanegowac wszystko byle uzasadnic swoje twierdzenia. Tylko, ze to sie kupy nie trzyma. Dlatego twierdze, ze kto nie docenia 8C, ten nie ma gustu, który wbrew opiom niektorych jest czyms obiektywnym. To tak jak z modą - wszyscy wiedzą jak ubierają się Włoszki, Francuski a jak Niemki. Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Ochyda 08.03.06, 13:02 > Dlatego twierdze, ze kto nie docenia 8C, ten nie ma gustu, który wbrew opiom > niektorych jest czyms obiektywnym. Skoro gust jest czymś tak obiektywnym i można jednomyślnie uznać co jest piękne a co nie, to powiedz mi proszę dlaczego jednym mężczyznom podobają się niskie brunetki a innym wysokie blondynki? Dlaczego jedni wolą kobiety przy kości a inni takie, którym można policzyć wszystkie żebra? Czemu dla jednych kanonem kobiecego piękna będzie Jessica Alba a dla innych Halle Berry? Których nazwałbyś bezguściami a których osobami o dobrym guście? Widzisz, różnica między nami polega na tym, że ty nie widzisz świata poza włoską motoryzacją, wszystko co zrobią Włosi jest dla ciebie najpiękniejsze, natomiast ja mam szersze pole widzenia i podoba mi się wiele aut wielu różnych marek. Podobają mi się Alfy, BMW, Mercedesy, Audi, Mazdy, Hondy, Chryslery, Peugeoty, Renaulty i jeszcze wiele innych - z tym że niekoniecznie wszystkie modele tych firm. Różnica jest więc taka, że gdybyś ty zrobił zestawienie 10 najpięknieszych aut w historii to były by tam tylko auta made in italy, natomiast na mojej liście znalazły by się samochody różnych marek. To tyle. I pamiętaj, że o gustach się nie dyskutuje. Można dyskutować wiele o sprawach technicznych, walorach użytkowych, itp. ale gust jest sprawą indywidualną i nie ma jedynego słusznego kanonu piękna. Prześledź choćby historię sztuki i powiedz czy np. Venus z Milo albo kobiety malowane przez Rubensa to także twój ideał kobiecego piękna? Czy Rubens lub Ingres nie uznaliby Adriany Limy bądź Charlize Theron za mało urodziwe anorektyczki? Czy idealnie wykalkulowane proporcje rzeźb Fidiasza są bardziej porywające niż namiętne i nie do końca określone postaci Rodina? Proponowałbym się zastanowić czy rzeczywiście można mówić o istnieniu jakiegoś kanonu... PS. Chris Bangle pracował przy projaktach m.in. Fiata Barchetty i AR 145/6 na długo zanim wywołał rewolucję w BMW (być może został przekupiony przez Włochów i stad obecna linia nadwozii Monachijskiego koncernu??) :))) Ale i tak jego opinia i gust mnie zbytnio nie obchodzą, a już na pewno nie na tyle, aby traktować je jako wyrocznię. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Ochyda 08.03.06, 14:27 To, że jeden woli hamburgery a inny włoską kuchnię a jeszcze inny chińszczyznę, nie świadczy o tym, że można postawić znak równości między hamburgerem a np. włoską szynką parmeńską. Kolejna sprawa - nie zapytałeś mnie o 10 czy 100 najpiękniejszych aut, więc możesz tylko domniemywać. Ale przypuszczam, że było by to w 50% marki włoskie, 30 % angielskie, 20 % inne. Czy ja tu kiedys powiedziałem, że komuś, w tym i mnie, nie może się podobać jakiś inny samochód prócz włoskiego ? Wyraziłem tylko swoje zdanie na temat 8C - i poparłem to argumentami. Tak dotyczącymi nagród m.in. od designerów BMW jak i tego, że linia wywodzi się z włoskiej szkoły projektowania nadwozi. A ty stwierdziłeś jedynie, że 8C nie ma w sobie nic z Alfy i jest banalne jak jakaś corvetta. O gustach się nie dyskutuje ... w takim razie zestaw sobie statystyczną Włoszkę czy Francuskę z Amerykanką czy Niemką. Powiedz, że Bazylika św Piotra to dla ciebie ten sam poziom co Bazyliką w Licheniu, itp. itd. Gust jest sprawą indywidualną, tak - ale jeden go ma w wiekszym, inny w mniejszy, jeszcze kolejny w minimalnym stopniu. Nie widzisz różnicy między włoską czy szwajcarską willą a klockiem z pustaków na polskiej wsi ? Bo o gustach się nie dyskutuje, nie razi cię to ? co oczywiście może znaczyć, że ty i ja się nie znamy a ten polski chłop ma gust ;-) Q Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Ochyda 08.03.06, 00:52 streetfighter69 napisał: > > Przykro mi, Pan Bóg cię pokarał brakiem gustu więc nie będę się dalej i j > a pastwił ... > > A czemu uwazasz ze to ja nie mam gustu?? Moze to ty go nie masz? Mały cytat: "Tegoroczna (2004) edycja Concorso d’Eleganza Villa d’Este była wyj±tkowa nie tylko ze względu na swoj± 75 rocznicę, ale również z powodu 75 rocznicy istnienia samochodów marki BMW, 100-letniej rocznicy firmy Rolls-Royce, a także 85. rocznicę o¶rodka Zagato. BMW przywiozło wiele aut ze swoich bogatych zbiorów i zorganizowało paradę, podczas której poszczególne modele komentował szef designu BMW - Christopher Bangle. ... Najważniejszym tytułem - Trofeo BMW Group „Best of Show” - jury wyróżniło Ferrari 250 GT Cabriolet Pinin Farina z 1957 roku ... Trofeo BMW Italia Design Award otrzymała rzeczywi¶cie niesamowicie udana Alfa Romeo 8C Competizione, po raz pierwszy zaprezentowana podczas IAA ‘2003. .... Dodatkowo jury wybrało najładniejsze auto stylizowane u Zagato - była nim Alfa Romeo1900 SSZ Coupé Zagato z 1954 roku." Jakieś masz komentarze do tego ? Chris Bangle nie ma ręki do swojego BMW ale potrafi docenić włoskie wzornictwo - najlepsze na świecie - . Q Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Ochyda 07.03.06, 22:11 Z tą krągłości to nie chodzi mi o szczegóły tylko o całkowite spojrzenie dla mnie wszystkie okrąglaki wyglądają jak stara Corsa, a co do 156 to akurat zegary to totalna porażka no chyba, że po prostu jestem za wysoki bo ja tam nic nie widzę. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Ochyda 07.03.06, 22:29 da_vinci.go2.pl napisał: > Z tą krągłości to nie chodzi mi o szczegóły tylko o całkowite spojrzenie dla > mnie wszystkie okrąglaki wyglądają jak stara Corsa, a co do 156 to akurat >zegary to totalna porażka no chyba, że po prostu jestem za wysoki bo ja tam nic >nie widzę. Oj Romek, Romek ... Jak nie urok, to zegary w 156. Q Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Ochyda 07.03.06, 22:45 nuvolari4 napisał: > da_vinci.go2.pl napisał: > > > Z tą krągłości to nie chodzi mi o szczegóły tylko o całkowite spojrzenie > dla > > mnie wszystkie okrąglaki wyglądają jak stara Corsa, a co do 156 to akurat > >zegary to totalna porażka no chyba, że po prostu jestem za wysoki bo ja ta > m nic > >nie widzę. > > Oj Romek, Romek ... Jak nie urok, to zegary w 156. > > Q Romek? Jeśli jesteś niższy i ty widzisz całe zegary to gratuluję. Odpowiedz Link
nicolaromeo Re: Ochyda 07.03.06, 23:57 Może, trzeba opuścić fotel :) A tak poważnie, zaduży urosłeś, ehhh zegary to pikuś ale w jakimś małym cabrio byś miał dopiero przesrane, czapka pilotka i okulary :) Odpowiedz Link
yarogd Nie widzi zegarow w 156 08.03.06, 00:46 > a co do 156 to akurat zegary to totalna porażka no chyba, że po prostu jestem za wysoki bo ja tam nic nie widzę. Qrde, w dowodzie napisali mi "wysoki" i wszystko widze. No ale koszykarzem tez nie jestem. Dlatego z ciekawosci, jesli to nie tajemnica, zapytam ile masz wzrostu? Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Nie widzi zegarow w 156 08.03.06, 07:21 Może i macie racje z tym fotelem :D a tak na serio to wcale nie jestem taki wysoki niecale 185 może to dlatego, że nie lubie kiedy fotel jest w pozycji leżącej - to już choroba zawodowa jak się siedzi ciągle przy kompie to kark wysiada. Nie omieszkam dodać, że jeżdżę też Laguną I i tam też nie widzę górnych kontrolek i lekko mnie to wpienia jak nie widzę kontrolek choćby od kierunkowskazów. Odpowiedz Link
yarogd Re: Nie widzi zegarow w 156 08.03.06, 17:12 No to Panie "lekko" przesadziles z tym niedowidzeniem zegarow w 156 :). Jestem prawie Twojego wzrostu i nie mam absolutnie zadnych klopotow z odczytywaniem zegarow w zadnym samochodzie. Albo ktos ci podlozyl taboret pomiedzy fotel a tylek, albo... hmm, jechales jak niedzielny dziadek za kierownica, czyli z nosem przy szybie :D. Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Nie widzi zegarow w 156 08.03.06, 22:54 Zapewne masz racje może to była kwestia ustawień albo konkretnego auta przy następnej okazji się przymierze jeszcze raz :D Przypomnę tylko, że nie chodziło mi o to, że nie widzę całych zegarów po prostu ich górnej części nie widziałem już nie pamiętam co mi zasłaniało czy te daszki czy kierownica w każdym razie wówczas mi się to nie spodobało, choć całe wnętrze uznałem stylistycznie za super i chciałbym aby moja 146 tak w środku wyglądała, bo w sumie nawet po liftingu jest dosyć minimalistyczna. Odpowiedz Link
lucynder Re: wreszcie - 8C Competizione idzie do produkcji 07.03.06, 22:43 Pamiętam tą alfę z targów w Poznaniu trochę się zmieniła ale główne założenia projektu pozostały wtedy nie weszła do produkcji bo za "bardzo przypominała ferrari". W tym czasie obok na stoisku alfy stały 164 i 155...no było to dawno... Odpowiedz Link