wariat32 02.04.06, 17:27 Kupilem samochód miesiac temu jest instalacja gazow nie całe trzy lata. Auto ma przejechane 78000 a facet od ktorego kupilem mówi ze już wymieniał wariator,świece,wtryski. Czy jest sens jeździć na gazie????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alces1 Re: 145 1.6 TS gaz 02.04.06, 18:02 to zalezy od wielu czynnikow i nie ma jednoznacznej odp. na to pytanie. Alfay nienajlepiej toleruja gaz (nie mowiac juz o boxerach). Ja jednak jestem zdania, ze jesli instalacja jest dobrej firmy, sekwencyjna, serwisowana, ustawiona jak nalezy i w podobny sposob eksploatowana, to mozna jezdzic. Przykladem jestem ja! Co prawda zorbilem na instalacji dopiero 15 tys. ale jak narazie jest OK i nie narzekam. Co do wtryskow: wymienial je bo nie jezdzil wogole na paliwie i po porostu zapiekło je! Tak nie mozna, nalezy odpalac samochod na benzynie i az silnik nie osiagnie odp. temperatury nie przelaczac go na gaz. Ponadto od czasu do czasu warto przejechac te pare kilometrow na benzynie, wlasnie by nie zniszczyc seryjnego zasilania w to paliwo! Nie wiem jaka masz instalacje, ale jesli masz plastykowy kolektor i stary typ instalacji (podejrzewam, ze skoro ma 3 lata to nie jest sekwencyjny) to wymiana swiec byla wskazana by zmniejszyc nieco ryzyko wybuchy gazu w dolocie, a co za tym idzie zniszczenie plastykowego kolektora. Natomiast wymiana wariatora moim zdaniem raczej nie miala nic wspolnego z zasilaniem LPG, a raczej z poziomem oleju, o ktory trzeba dbac by byl max i wymieniac czesciej niz przewiduje to instrukcja, np co 15 tys. km (o tym pisza w innym wątku). nalezy tez uwazacc na oszczednosc dawki gazu, musi byc ona bogata, bowiem w przeciwnym razie temperatura spalania jest bardzo wysoka i moze to prowadzic do "podpalania" gniazd zaworów. Alfy w przeciwienstwie do innych samochodow spalaja gazu relatywnie wiecej, moja (silnik 1.4 T.S.) spala okolo 10l/100km. Oczywiscie mozna zejsc ponizej tego wyniku poprzez obciecie dawki gazu, ale grozi to wspomnianym powyzej problemem oraz spadkiem mocy, ktory jest odczuwalny. Reasumujac w moim przekonaniu oplaca sie jezdzic na gazie, tym bardziej, teraz kiedy wraz z pora wiosenna ceny LPG spadaja, a benzyny rosna. Skoro masz juz ta instalacje, to korzystaj z niej, ale wczesniej upewnij sie, ze jest dobrze wyregulowana i ze wszystko dziala jak nalezy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
wariat32 Re: 145 1.6 TS gaz 02.04.06, 20:07 Dzieki wielkie widze ze jestes nie zle zorientowany w sprawie. Po twojej radzie odwiedze napewno jakis serwis z gazem zeby mi to przepatrzyli. Pozdrawiam Odpowiedz Link
alces1 Re: 145 1.6 TS gaz 02.04.06, 22:19 Nie ma za co. Nie uchodze i nie zamierzam uchodzic za specjaliste w tej dziedzinie, ale to sa po prostu podstawewe informacje jakie sa napewno pozyteczne przy uzytkowaniu LPG, a moja wiedza wciaz rosnie, glownie dzieki praktyce i wlasnemu zainteresowaniu. Powodzenia! Odpowiedz Link