ttomee 27.05.06, 21:12 czy pomijając oględziny auta i niektórych elementów jest jakiś sposób aby dowiedzieć się że licznik w AR był nie "przekręcony"? Mam na mysli 156tkę. Pozdrawiam czytających :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quattro7 Re: oryginalny przebieg ??? 27.05.06, 22:27 w moim wypadku jak ktos spojrzy w ksiazke serwisowa to oprucz steplow ALFA ROMEO mozna zobaczyc ze poszczegolne przeglady dzieli jednakowy odstep czasu + - miesiac i mozna wszystkie czynnosci wykonywane w moim pojezdzie sprawdzic w ASO.auto bez historii serwisowej sprowadzane itp. zazwyczaj ma krecony licznik wiec proponuje auto z pewnej reki lepiej dac troszke wiecej niz pozniej wlosy z glowy rwac bo kazdy wie ze ALFY nie lubia zaniedban zwiazanych z obsluga techniczna. Odpowiedz Link
robert8888 Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 11:51 na poczatku powiem tak - moj przebieg oryginalny to 70.000 km rej. XII 1999 -chcecie to wierzcie, ale tak jest - w sumie udokumentowany w KS z tym ze pierwsze 3 lata robilem przeglady w ASO a potem sobie darowalem i robilem je w stacji nieautoryzowanej FIATA lub tez (wymiana wariata z paskiem rozrzadu) u fachowca polecanego w Lublinie. a co do krecenia przebiegu to powiem tak - kumpel elektronik mi to powiedzial - da sie to sprawdzic bo aby pokrecic elektroniczny licznik trzeba sie wpiac w obowdy - slady tego wpiecia widac w postaci zarysowanych lutów lub uszkodzonych badz tez miejsc lutowania. Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
alterro Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 19:48 W Alfie (156 1.8 `99) są dwa urządzenia pamiętające przebieg. Pierwsze to prędkościomierz (przebieg jest na wyświetlaczu), drugie to ECU - w tym przypadku trzeba podłączyć się do komputera, aby zczytać przebieg. Pierwszy można cofnąć, ale drugi raczej nie, przynajmniej nic mi ten temat nie wiadomo. Odpowiedz Link
malgoska1 Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 20:08 Witam. > W Alfie (156 1.8 `99) są dwa urządzenia pamiętające przebieg. Pierwsze to > prędkościomierz (przebieg jest na wyświetlaczu), drugie to ECU - w tym > przypadku trzeba podłączyć się do komputera, aby zczytać przebieg. To po cholerę zawsze mnie w ASO pytają "jaki przebieg" przy podłączaniu examinera (w moim ASO jest wersja SMART - może ona tego nie potrafi?)? A nawet na wydruku albo przebiegu nie ma albo jest wpisywany ręcznie po podanie go przeze mnie. Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
alterro Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 21:18 malgoska1 napisała: > To po cholerę zawsze mnie w ASO pytają "jaki przebieg" przy podłączaniu > examinera (w moim ASO jest wersja SMART - może ona tego nie potrafi?)? > A nawet na wydruku albo przebiegu nie ma albo jest wpisywany ręcznie po podanie > > go przeze mnie. Nie wiem, spytaj się ASO. Może nie chcą się chwalić, że to potrafią? W każdym razie ja to umiem. -- Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link
malgoska1 Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 21:26 Witam. > W każdym razie ja to umiem. W takim razie sprawdzimy w Nałęczowie. ;) Będziesz? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
alterro Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 22:27 malgoska1 napisała: > Witam. > > > W każdym razie ja to umiem. > > W takim razie sprawdzimy w Nałęczowie. ;) > Będziesz? Jak mnie firma nigdzie nie wyśle, to przyjadę. Wtedy sprawdzimy wszystkich zainteresowanych :-) -- Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link
malgoska1 Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 22:31 Witam. > Jak mnie firma nigdzie nie wyśle, to przyjadę. Do kogo mam zadzwonić, żebyś mógł przyjechać? ;)) > Wtedy sprawdzimy wszystkich zainteresowanych :-) Oki. Dzięki. Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
mechanikles5 Re: oryginalny przebieg ??? 28.05.06, 21:53 abs tez pamieta przebieg ale w pierszych przeklamywal cholernie i nieraz bardzo sie dziwilem dignozujac abs, klient kupuje nowe auto robi 20tys a w abs 35tys puzniej tom usterke usunieto . dlatego ten odczyt jest z wiarygodny ale nie w poczatkowych egzemplarzach Odpowiedz Link