Dodaj do ulubionych

PRZESTROGA!!!

15.10.06, 15:54
Witam ten post pisze w sumie dla przestrogi wszystkich włascicieli alfy 156.
Sam jestem jej posiadaczem i wymieniałem niedawno rozrzad i wariator w
silniku 1,8TS i nigdy wiecej sam tego nie bede robił!! wymieniałem to bez
blokad i duzo sie okombinowałem (robienie znaków itd...) zaoszczedziłem
troche pieniedzy ale moje nerwy nie były ich warte! Dodam ze rozrzad
wymieniałem bez blokad i to była najwieksza rzeznia! Na szczescie auto chodzi
wszystko dobrze poskłądane ale nie polecam robienia tego komus ( laikowi) bo
to mija sie z celem. Pozdrawiam "Elfistów"
Obserwuj wątek
    • alunia156 Re: PRZESTROGA!!! 15.10.06, 18:19
      Nic tylko podziwiać taka robota samemu... nigdy bym się nie odważył. Oszczędność
      to pewnie gdzieś ze 4 stówy na robociżnie. Miałem kiedyś rozebrany silnik w
      maluchu hehehe ale to inna bajka
    • alces1 Re: PRZESTROGA!!! 15.10.06, 18:53
      Podziwiam kolegę. Ja tylko przypatrywałem się jak robili to w moim T.S.
      fachowcy i przyznam szczerze, że nie zabierałbym się za to sam, nawet gdybym
      miał blokady...
      Pozdrawiam!
      • lebiedz86 Re: PRZESTROGA!!! 16.10.06, 11:20
        sam rozrzad nie jest taki trudny bo cały jego schemat i znaki wg których trzeba
        ustawic jest w autodacie 2004 najgorszy jest brak blokad gdzie trzeba robic
        znaki na wałkach wzgledem bloku itd... do wariatora tez klucz trzeba
        dorabiac.... a co do pieniedzy to moze zaoszczedziłem te 400zł na robocie ale
        ile sie odenerwowałem to moje :( ale juz na przyszłosc bede madrzejszy ;)
        człowiek podobno uczy sie na błedach....podobno.... pozdrawiam
        • qbus00 Re: PRZESTROGA!!! 16.10.06, 22:19
          Panowie 400 zlotych za robocizne przy wymianie rozrzadu/wariatora?
          Toc to majatek..

Mi normalnie w warsztatach goscie spiewali pomiedzy 100, a 200 zlotych, az
          wkoncu po znajomosci robocizna wyszla mnie jakies 50 zlotych (i niecale poltorej
          godzinki czekania).
          • skib-serwis Re: PRZESTROGA!!! 28.11.14, 00:42
            tak własnie jest znajomości też robie znajomym a co do ceny 50 zł za wymiane rozrządu to kpina a czy ta cena jest netto czy brutto. to odliczymy podatek i zus a jeszcze pomieszczenie chyba że na parkingu zrobimy no i tu wpadka jak oszukujemy fiskusa
    • maliek Re: PRZESTROGA!!! 17.10.06, 09:29
      Nie odstraszysz mnie przed samodzielną wymianą rozrządu i wariatora. Coraz
      bardziej skłaniam się ku decyzji żeby dać sobie spokój z mechanikami a tym,
      bardziej do ASO. Wyjątkiem będą rzeczy, których nie będzie mi się chciało robić
      bądź nie będę miał technicznych możliwości ich wykonania.
      Jestem pełen podziwu, że zrobiłeś to bez blokad. Z blokadami jest to czynność
      raczej prosta i zajmująca na pewno mniej czasu.
      • lebiedz86 Re: PRZESTROGA!!! 17.10.06, 16:59
        moim celem wcale nie jest odstraszanie kogos od samodzielnej wymiany!! ja tylko
        daje dobra rade zeby dac sobie spokoj i zaoszczedzic sobie nerwów! a jak juz
        ktos postapi to jego prywatna sprawa. w kazdym razie zycze powodzenia i
        wytrwałosci .... pozdrawiam
    • oodys Re: PRZESTROGA!!! 17.10.06, 09:35
      No nie takie 400zl, w ASO za zmiane wariatora i montaz zaworka w glowicy
      zaplacilem prawie 800zl (o czesciach, uszczelkach nie ma co wspominac :/).
      Zajelo mu to cala zmiane -8godzin. I powiem ze streszczal sie mocno. Mysle ze
      za taka kase oplaca sie kupic te blokady i samemu robic. Na pewno troche sie
      zaoszczedzi. Pozdrawiam.

Alfa 146, 1.4
      • no-one Re: PRZESTROGA!!! 17.10.06, 11:36
        800? gdzieś ty to robił? Ja wymieniłem rozrząd i wariator za 200 PLN robocizny.
        i czekałem grzecznie 4 godzinki. z Częśćiami (+pompa wody i jakieś tam inne
        pierdoły) było 2100PLN. I auto mam ciche i sprawne
        Pozdrawiam

---
        no-one
        Śnieżna Alfa Wrocław
        • oodys Re: PRZESTROGA!!! 17.10.06, 19:27
          Robilem w ASO w Bialymstoku :/ mam fakture nawet na to. Gosciu sciagal cala
          glowice (zworek montowal-porazka ten montaz, bral wiertare i wiercil recznie w
          glowicy) noi wymienial napinacze, pasek i rolki rozrzadu razem. Dokladniej
          zaplacilem 760zl.
        • damianar Re: PRZESTROGA!!! 17.10.06, 19:36
          Mi w Polinarze w krakowie powiedzieli 399 złwariator + 350zł robocizna
          • lebiedz86 Re: PRZESTROGA!!! 19.10.06, 12:14
            wiec wyglada na to ze trzeba robic samemu i miec zaoszczedzone kase w
            kieszeni :D tylko czy przez to nasze biedne ASO nie ogłosza bankructwa jak
            wszyscy alfisci beda naprawiac swoje bryki samemu <lol> pozdrawiam
            • aquarius01 Re: PRZESTROGA!!! 19.10.06, 12:57
              O ASO bym się nie martwił jednak zdecydowanie odsetek "self dłubaczy" jest
              całkiem mały i to nie tylko w przypadku AR ale praktycznie każdej marki :)

To już nie czasy, kiedy mechanik "nie znał się", "nie miał czasu" i ogólnie był
              "zarobiony" i to jeszcze w wolną sobotę, więc trzeba było sobie radzić samemu.
              Dzisiejsi ludzie "pracy" nie mają na to czasu :)

Jednak okazuje się, że hobbystów nie brakuje co jest bardzo pocieszające, gdyż
              bardzo często zasilają oni swoimi umiejętnościami i wiedzą fora takie jak to i
              wcale nie uważam, aby samodzielna dłubanina przy samochodzie czy sama wymiana
              rozrządu była jakąś katorgą - jeżeli komuś sprawia to przyjemność i przede
              wszystkim satysfakcję to będzie to robił dwa dni i będzie szczęśliwy. Dlatego
              też nie rozumiem Twojego "głośnego" ostrzeżenia - porwałeś się z motyką na
              słońce dokładnie wiedząc z czym to się je, więc po co straszysz całą bogu ducha
              winną resztę :)

P.S. Komplet blokad jest dostępny na allegro za rozsądne pieniądze i ta
              inwestycja na pewno zwróci się po drugiej samodzielnej wymianie. Po za tym
              można zmówić innych "szaleńców" z okolicy i zrobić zrzutę bądź wypożyczać
              znajomym za jakieś niewielkie kwoty, wtedy rentowność inwestycji jeszcze wzrośnie ;)
              • lebiedz86 Re: PRZESTROGA!!! 19.10.06, 16:30
                Wcale nie uwazam ze porwałem sie z motyka na słonce!! wymieniałem rozrzad w
                wielu auttach i nie sprawiało mi to takiego problemu :) ale to poprostu sa
                włoskie rozwiazania :) a posta napisałem tylko ku przestrodze i tak kazdy zrobi
                jak bedzie chciał!! pozdrawiam
              • skib-serwis Re: PRZESTROGA!!! 28.11.14, 00:49
                tak kolego miałem kilka takich przypadków że sami grzebali 2dni i co potem na sznurek i domnie na warsztat bo niedziała a chyba sam wiesz jak pokimś sie naprawia.pozdrawiam Marek goleniów
    • skib-serwis Re: PRZESTROGA!!! 09.11.14, 11:10
      tak jak kolega pisze z rorzadem niema zartow dlamnie to bajka bo sie tym zajmuje na codzień aco do wymiany to radze koplet wystarczy że pompa pujdzie i po silniku.pozdrawiam Marek goleniów.
      • miejski_aktywista Re: PRZESTROGA!!! 03.12.14, 16:10
        czy Ty potrafisz cokolwiek napisać po polsku?
        • rolanddm Re: PRZESTROGA!!! 25.01.15, 09:06
          Drugi raz już wymieniałem rozrząd w swojej alfie TS.Za pierwszym razem zakupiłem blokady ponieważ wymieniałem wariator.Drugim razem do wymiany pasków i napinaczy dla spokoju po założeniu wszystkiego przyłożyłem je na koniec aby tylko sprawdzić czy nic się nie przestawiło.Teoretycznie są potrzebne,praktycznie natomiast wątpię aby każdy mechanik je posiadał.Robiłem wymianę na podwórku i spokojnie w dwie godzinki można to zrobić wraz z paskiem balansującym.Każdy pasek ma naniesione znaki i trudno się pomylić.Mam alfę ponad 8 lat i nigdy nie widziała mechanika ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka