Dodaj do ulubionych

halogeny w 145 - kuić i zrób to sam

26.10.06, 14:01
Chciałem sobie zakupić do auta pytanie jest tylko takie jak sprawdzić czy
mogę je zamontować. mam w zderzaku tylko otwory i bedę musiał sam wyciąć
otwory. Tylko co z podłączeniami i z włącznikiem gdzie szukać podłączeń i czy
gra jest warta zabawy bo halogey powiem szczerze przydałby sie ...

mchmiel
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: halogeny w 145 - kuić i zrób to sam 26.10.06, 15:26
      Poszukaj "Workshop Manual'a" (np. tutaj: <http://tinyurl.com/yhr7wc> - ustal
      jaką masz wersję skrzynki bezpieczników tutaj <http://tinyurl.com/yyo6ck> i
      odszukaj odpowiedni schemat świateł przeciwmgielnych tutaj
      <http://tinyurl.com/yegr6x>. Zobacz czego fizycznie brakuje w Twoim samochodzie.
      Na początek zacząłbym od odszukania przekaźnika i bezpiecznika przednich
      halogenów (tj. przekaźnik I17, oraz bezpiecznik - jego oznaczenie różni się od
      wersji skrzynki bezpieczników - tylne światło przeciwmgielne jest sterowane
      przekaźnikiem I25). Jeżeli brakuje Ci elementów I17 oraz odpowiedniego
      bezpiecznika oraz klawisza włączającego przednie światła przeciwmgielne - po
      prawej stronie od włącznika świateł awaryjnych - to znaczy, że czeka Cię walka z
      dokupowaniem kilku pierdółek, doprowadzaniem kabli i montażem. Możesz jeszcze
      sprawdzić, czy w okolicy zderzaka przedniego nie "walają" się przewody od
      halogenów (mało prawdopodobne). Jeżeli przewody połączeniowe są na miejscu to
      pozostaje jedynie uzupełnić instalację o odpowiednie elementy (przekaźnik,
      bezpiecznik i włącznik) i wszystko powinno śmigać ;)
      • rav145 Re: halogeny w 145 - kuić i zrób to sam 27.10.06, 11:30
        Nie polecam "zrób to sam" w tym przypadku! Podłączenie do halogenów napewno jest
        od strony komory silnika - problemem jest jednak zderzak. Miałem ten sam plan co
        Ty. Nic Ci nie da wyrąbanie otworów gdyż do halogenów jest potrzebne specjalne
        mocowanie w oryginalnym zderzaku z fabrycznymi otworami. Samemu nie wytniesz
        otworu tak żeby je potem poprawnie ustawić (a same halogeny mają taki kształt że
        musiałbyś mierzyć kąt ich ustawienia względem drogi, inaczej może być problem
        przy robieniu przeglądu). Do montażu oryginalnych halogenów AR potrzebne są
        uszy, które są wewnątrz zderzaka, a jeżeli wytniesz otwór to ich i tak nie
        zrobisz, no chyba że jesteś zawzięty i masz duuużo Poxipolu ;)
        Nalepszym rozwiązaniem jest kupno zderzaka z otworami pod halogeny. Czasem na
        szrocie albo na allegro można kupić taki w cenie od 150zł - 400zł (ta ostatnia
        cena jest zderzak + halogeny). Pozostaje wówczas jedynie pomalować zderzak na
        odpowiedni kolor lub może uda się dobrać już odpowiedni.
        Pozdrawiam, rav145
        • aquarius01 Re: halogeny w 145 - kuić i zrób to sam 27.10.06, 14:53
          W swoim wywodzie ująłem jedynie kwestię elektryczną. Co do zderzaka to się
          zgadzam. Wszelkie rzeźby z wycinaniem otworów są pozbawione sensu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka