Dodaj do ulubionych

Zdecydowałam sie i kupiłam

23.11.06, 14:12
W końcu po przemyśleniach jestem posiadaczka alfy romeo 156 selespeed , co
nieco czytałam na temat uzytkowania,na co zwracac uwagę /olej/ wymiana
rozrządu itp. Jadać nią nic w niej nie puka,nie stuka,elektryka jest w
porządku ,na co moge jeszcze zwrócic uwagę podczas użytkowania,jest to moja
pierwsza alfa i wbrew opiniom i sugestiom znajomych kupiłam ją ,przyznam się
szczerze że jednak mam trochę stracha i wolałabym dmuchać na zimne.
Jednak nie wyobrażam sobie zakupu innego auta ;)
Obserwuj wątek
    • ikar_29 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 14:54
      Witamy w gronie uzytkowników.
      Pewnie od razu ktos bedzie Cie uczulał na selespeeda.Ja sie nasłuchałem ...(duzo zlego zazwyczaj i kupiłem.Na poczatek trzeba sie zatroszczyc o dobry serwis, z czasem pewnie trzeba bedzie pomyslec o rozrzadzie (jesli nie byl wymianiany, a najlepiej zrobic to od razu) przez wymiane plynów,skonczywszy na oleju w motorze.Alfa pod tym wzgledem jest pojazdem wymagajacym, wiec trzeba ja kochac;).Co do selespeeda , hm musisz "wyczuc" pojazd.Raczej odradzam opcje "city", moim zdaniem meczy silnik, późno zrzuca biegi.Dobrym nawykiem jest tez czeste "luzowanie" auta stojac np. na swiatlach, czy w korku.Czasem taki selespeed moze wariowac, tzn. czasem wrzuci na luz kiedy nie trzeba, u mnie czasem sie zdarza, ze rano, kiedy skrzynia nie jest rozgrzana ma problemy z przejsciem z 2 ki na 3 ke.Takierzeczy trzeba brac pod uwage-choc wcele dziac sie nie musza.Ja generalnie jestem zadowolony :) mam tez nadzieje, ze Tobie bedzie sluzył.Co do strachu....STRACH ma wielkie OCZY!!! i tyle, gdyby cos sie dzialo, zagladaj na forum, na pewno ktorys z kolegow (łacznie ze mna ;) bedzie mogl cos podpowiedziec.Milego uzytkowania!
      Ps.sprawdz czy masz olej w module sterowania skrzynia,korek po lewej stronie po otwarciu maski, ja po zakupie mialem za malo :)

Ikar
      • ikar_29 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 14:58
        aa jesli chcesz - a nie masz, manuala do skrzyni daj znac, kiedys kolega Maciej L. dysponował skanami.
        Ikar
        • mumio145 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 15:23
          Witamy w gronie alfistów:) Obys była zadowolona. W naszej gromadzie jest taki
          stary, dobry zwyczaj, że kazdy, kto kupi alfę mówi nam cos o sobie, przesyła
          zdjęcie. serdecznie Ciebie pozdrawiamy i czekamy!
          • krechu Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 15:43
            Ja to jak się dołączałem to mi nikt nic o zdjęciach nie mówił ani nic. Coś mnie
            tu męskim szowinizmem trąci.

Ale swoją drogą to gratulację za odwagę i przyjemnego użytkowania.

Pozdrawiam
            Krechu
            AR 145 1.4 Bx
            • mumio145 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 15:55
              oj Kreeechu, Kreeeechu....noo...
      • malgoska1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 15:43
        Witam.

> Pewnie od razu ktos bedzie Cie uczulał na selespeeda.Ja sie nasłuchałem ...
        > (duzo zlego zazwyczaj i kupiłem.

Ja też. ;)
        I na razie jestem zadowolony. Aczkolwiek pedntom i sportowcom bym odradzał.

> Raczej odradzam opcje "city", moim z daniem meczy silnik, późno zrzuca biegi.

Moja żona nawet nie wiem jak sie jeździ w trybie manualnym. ;)
        trzeba przyznać, że "city" do zakorkowanego miasta, jak chcesz coś przegryźć
        albo odebrać telefon - przydaje się. Ale ja w 955 jeżdżę w trybie manualnym.

> Dobrym nawykiem jest tez czeste "luzowanie" auta stojac np. na swiatlach, czy
        > w korku.

Też tak czynię.

> Czasem taki selespeed moze wariowac, tzn. czasem wrzuci na luz kiedy nie
        > trzeba, u mnie czasem sie zdarza, ze rano, kiedy skrzynia nie jest rozgrzana
        > ma problemy z przejsciem z 2 ki na 3 ke.Takierzeczy trzeba brac pod uwage-
        > choc wcele dziac sie nie musza.

U mnie czasem zdarza się zrzucanie z "I" lub "II" na luz, ale odpukać od
        miesiąca nie zauważyliśmy tego nyumeru. Dwa razy też zapaliła mi się kontrolka
        skrzyni przy próbie uruchomienia auta. Innych problemów z nim nie miałem. Do
        tej pory na Selespeed'a wydałem 2x50PLN za 1l oleju do niego - raz wymieniłem a
        reszta na zapas.
        Trzeba jednak od razu sobie uświadomić, że znalezienie kogoś, kto się zna na
        naprawie tego ustrojstwa jest trudniejsze niż ubranie p.Kononowicza w garnitur.
        Ja w każdym razie twierdzę, że gdyby toto rzadziej się psuło i szybciej
        zmieniało biegi, to nie widzę zastosowania dla zwykłych przekładni manualnych
        dla 99% kierowców.

> Ps.sprawdz czy masz olej w module sterowania skrzynia,korek po lewej stronie
        > po otwarciu maski, ja po zakupie mialem za malo :)

Czy u Ciebie też wywala od czasu do czasu ten olej przez krótką tworzywową
        rurkę?

> aa jesli chcesz - a nie masz, manuala do skrzyni daj znac, kiedys kolega
        > Maciej L. dysponował skanami.

Wciąż mam. ;))

Pozdrawiam,
        Maciej Loret
        • marcingtv155 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 16:22
          Chej ja od 3 dni udzielam się na forum i nikt mnie nie przywitał..hi

MAM WIELKĄ PROŻBĘ, W GTV WALNOŁ MI SILNIK, CAŁE SZCZĘŚCIE CHODZI, DZIWNY KLEKOT
          PO LEWEJ STRONIE, W REJONIE GŁOWICY, NA WOLNYCH OBROTACH OPRACUJE NORMALNIE.nIE
          SPOTKAŁEM SIĘ Z CZYMŚ TAKIM NA FORUM
          mAM WIELKĄ PROŻBĘ, O NAMIARY NA SZCHEMAT SILNIKA 2,0 T.S..ALBO INNYCH T.S.
          • streetfighter69 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 19:47
            > MAM WIELKĄ PROŻBĘ, W GTV WALNOŁ MI SILNIK

Cos ty zrobil z tym silnikiem? Przyznaj sie :)
        • virridi1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 19:32
          aa jesli chcesz - a nie masz, manuala do skrzyni daj znac, kiedys kolega
          > > Maciej L. dysponował skanami.
          >
          Pewnie,że chcę :)
        • ikar_29 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 24.11.06, 10:15
          Zgadza sie - czasem wywala- szczegolnie, kiedy na zewnatrz jest cieplo a pod pokrywa silnika - jeszcze cieplej.
          Wg.zalecen jakie wyczytalem w ksiazce serwisowej/instrukcji olej powinno sie uzupełniac tam raz na tzw."chinski rok".To nieprawda.
          Czytalem sporo na temat selespeedow na stronach naszych niemieckich kolegow.(nie chcecie wiedziec ile tam kosztuje naprawa w ojro) moim zdaniem trzeba tam zagladac zdecydowanie czesciej.
          W trakcie eksploatacj dolewalem tam oleju juz kilka razy.Slabą strona selespeeda jest pompka nabijajaca akumulator.To ustrojstwo slychac po otwarciu drzwi.Przez kilka sekund sobie bzyczy.
          To czesto zacieranie sie takiej pompki powoduje, ze selespeed po prostu wariuje. W lecie miałem z nim przeboje, auto tracilo biegi, mrugala kontrolka skrzyni, po kilku minutach wszystko wracalo do normy. Czasem wystarczylo lekko poruszac kostka albo kablami, zeby znow zaczela dzialac,ewentualnie lekko poruszac zbiorniczkiem.Pompka ta po prostu sie wieszala.
          Od znajomego z ASO dowiedzialem sie, ze teoretycznie ta czesc powinna sluzyc w aucie do konca jego dni - wiadomo juz, ze nie sluzy.Mam tez swoja hipoteze na ten temat.Wydaje mi sie, ze niedobor oleju w zbiorniczku powoduje, ze pompka ta nie potrafi wytworzyc odpowiedniego cisnienia i pompuje troche na "sucho" przez co moze sie zacierac.
          U mnie padla po jakims czasie - oczywiscie nie do konca - przypuszczam, ze pewnie jeszcze udalo by sie z nia jezdzic - ale istniala obawa, ze auto po prostu kiedys sie zatrzyma.
          Przed zakupem poprzedni wlasciciel poinformowal mnie, ze kiedys spadl mu waz cisnieniowy od pompy - wiec pompa pracowala sobie na "sucho" - byc moze to ta przyczyna.
          Sam modul zmianiajacy biegi jest malutki, mialem okazje sobie poogladac owo urzadzenie.
          Modul jest podobno czuly na wszelkie zabrudzenia, wtyczki kontaktowe nie lubia brudu, wody czy tez innych zanieczyszcze pochodzacych z normalnej ekslpotaji, dlatego dobrym "brudowstrzymywaczem" jest osłona pod silnikiem./ja akurat nie mialem/
          Reasumujac...Alfa bardzo lubi zainteresowanie...Panskie oko...Alfe tuczy ;)

Ikar
          156 hula az miło
        • virridi1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 28.11.06, 20:12
          "Wciąż mam. ;))"

Bardzo proszę o przesłanie na maila :virridi@interia.pl tego skana manuala
          skrzyni biegów ,będę stokrotnie wdzięczna ;)

pozdrówka
          • malgoska1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 28.11.06, 21:28
            Witam.

> Bardzo proszę o przesłanie na maila :virridi@interia.pl tego skana manuala
            > skrzyni biegów ,będę stokrotnie wdzięczna ;)

Poszło na gazetowy. Dostałaś?

Pozdrawiam,
            Maciej Loret
        • virridi1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 28.11.06, 20:15
          Ja też. ;)
          I na razie jestem zadowolony. Aczkolwiek pedntom i sportowcom bym odradzał

Dlaczego pedantom? Bo sportowcom to rozumiem :)
          • malgoska1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 28.11.06, 20:58
            Witam.

> > I na razie jestem zadowolony. Aczkolwiek pedntom i sportowcom bym odradzał
            > Dlaczego pedantom? Bo sportowcom to rozumiem :)

Pedantom dlatego, że w przypadku nawet małej usterki/awarii, jest duży problem
            ze znalezieniem serwisu, który się na tym zna... A nawet przy niewielkiej
            usterce (jak opisana u mnie) wiyta w ASO kończy się stwierdzeniem, że można
            jeszcze wymienić dałą tę hydraulikę za 7kPLN. I wtedy powinno działać. Serwisów
            niezależnych jest chyba tylko kilka w Polsce, które mogłyby coś w tym temacie
            zdziałać.

Pozdrawiam,
            Maciej Loret
            • virridi1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 28.11.06, 21:12
              A nawet przy niewielkiej
              > usterce (jak opisana u mnie) wiyta w ASO kończy się stwierdzeniem, że można
              > jeszcze wymienić dałą tę hydraulikę za 7kPLN. I wtedy powinno działać

I jak sobie w takim przypadku radzisz?
              • malgoska1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 28.11.06, 21:27
                Witam.

> I jak sobie w takim przypadku radzisz?

Idę z żoną do łóżka... ;)))
                Poważnie, to moja ustaerka jest na tyle mało upierdliwa, że na razie dałem
                spokój. Moje ASO "myśli" czy jeszcze coś da się z tym zrobić, ale na wiele nie
                liczę... A do najbliższego kumatego zakładu znającego się na tym mam na tyle
                daleko, że nie chce mi się jechać...

Pozdrawiam,
                Maciej Loret
      • virridi1 Re: Zdecydowałam sie i kupiłam 23.11.06, 19:37
        Ps.sprawdz czy masz olej w module sterowania skrzynia,korek po lewej stronie po
        otwarciu maski, ja po zakupie mialem za malo :)

Sprzedający uczulił nas na to i dolał tam oleju przy zakupie do poziomu jaki
        być powinien,no musze jeszcze wyczuć auto gdyż do tej pory jeździłam tylko na
        zwykłej manualnej skrzyni .Hamulec jest bardzo ostry ,wystarczy delikatnie
        nacisnąć o samochód staje to dla mnie jest najgorsze do wyczucia bo w
        poprzednim aucie musiałam porządnie się nacisnąć aby zahamować ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka