Dodaj do ulubionych

Pedały, pedały!

27.11.06, 10:01
Ktoś wyjasni o co chodzi? Oglądałem 145 w dobrym stanie, tylko, że noga nie
mieściła mi się na pedał gazu, między obudową tunelu a pedałem hamulca.
Nakładki na pedały hamulca i sprzęgła wydawały się być oryginalne, ze
znaczkiem alfy. Żeby nie wciskać jednocześnie hamulca i gazu musiałem
ustawiać stopę bokiem:) Co to za idiotyzm? Miał ktoś coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • streetfighter69 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 10:46
      > Żeby nie wciskać jednocześnie hamulca i gazu musiałem
      > ustawiać stopę bokiem:) Co to za idiotyzm? Miał ktoś coś podobnego?

Kiedys jak pozyczylem na dluzej Seicento od kolegi to bylo tak samo. Zwlaszcza
      ze przesiadlem sie z E32 735iA... mialem wrazenie ze jedna noga naciskam
      wszystkie pedaly naraz :)))
      W AR 145 raczej sie z tym nie spotkalem.

PS. Jaki masz rozmiar stopy? :>
    • frise Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 10:54
      Zbyt duuuuza stopa? :)))
      • mumio145 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 11:57
        Nie za duża:) jeżdzilem w zyciu chyba 5 albo 6 egzemplarzami 145. Nigdzie nie
        było zadnego problemu z pedałem. W tym, opisywanym przeze mnie, wszystko wydaje
        sie byc na miejscu: tunel normalnie obudowany, zadnych sladów kombinowania,
        pedał gazu węższy od pedałów hamulca i sprzęgła. Kobieta wsadzi tam wąską
        nóżkę, ja w normalnym bucie musialem kombinowac. To nie jest normalne: cos tam
        było namieszane ale co? Moze ktoś nałożył za szerokie nakładki na hamulec z
        innego modelu alfy?
        • rav145 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 12:32
          Tak to już jest z pedałami albo ta Alfa jest jeszcze dziewicą?
          rav145 say lorelaj
          • mumio145 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 16:42
            ludzie, ja nie żartuje:) mialem pomóc kumplowi kupic AR. Co ja mu powiem? ze
            auto jest OK ale nie ma miejsca na stopę na gazie? Pytanie jest takie: przeciez
            fabryka nie zrobiła takiego kaszalota. Coś tam było grzebane. Co i po co. To
            moze byc informacja w temacie: "kupić to auto czy nie".
            • streetfighter69 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 17:39
              Sluchaj, najlepiej wez bezposrednio inna 145 do porownania i zobacz czy pedaly
              sa takie same w obu autach. Nie wiem w jakim celu ktos mialby przekladac pedaly
              z innego modelu skoro w 145/6 nie bylo ASB...? Moze dzwignie sa pokrzywione?
              Dziwna sprawa ogolnie.
              • amargro Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 18:34
                streetfighter69 napisał:

> w 145/6 nie bylo ASB

Nie wiem co to "ASB", ale jeśli chodziło Ci o ABS, to zapewniam Cię, że był on
                w 145/6 montowany i nie miało to wpływu na budowę "opedałowania".
                Jeśli rozstaw pedałów w tym egzemplarzu jest nieprawidłowy, to może ktoś zrobił
                w druciarski sposób przekładkę z wersji angielskiej i coś nie chciało pasować,
                pomijając to, że operacja ta w przypadku 145/6 byłaby chyba absurdalna
                finansowo.
                amargro
                145 LUSSO 1.4 TS (z ABS)
                • malgoska1 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 18:59
                  Witam.

ASB=Automatyczna Skrzynia Biegów, ale zamiarem było pewnie napisanie "ABS".

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret
                  • amargro Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 19:15
                    malgoska1 napisała:

> ASB=Automatyczna Skrzynia Biegów

a HGW? ;)

- Kto będzie teraz rządził Warszawą?
                    - Jak to kto? HGW...

amargro
                    145 LUSSO 1.4 TS
                    • malgoska1 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 19:19
                      Witam.

> - Kto będzie teraz rządził Warszawą?
                      > - Jak to kto? HGW...

Było. ;)))

Pozdrawiam,
                      Maciej Loret
                  • streetfighter69 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 21:58
                    > ASB=Automatyczna Skrzynia Biegów, ale zamiarem było pewnie napisanie "ABS".

Maciej, gdyby chodzilo mi o ABS to napisalbym ABS. Nie robmy jaj.
                • streetfighter69 Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 21:57
                  > Nie wiem co to "ASB", ale jeśli chodziło Ci o ABS, to zapewniam Cię... [ciach]

Bez jaj, masz mnie za debila? ASB = Automatyczna Skrzynia Biegow. Jak sie robi
                  przekladke z automatu na manuala to trzeba miedzy innymi pedaly przelozyc. Ale
                  napisalem ze w 145/6 nie bylo ASB wiec to odpada.

> w druciarski sposób przekładkę z wersji angielskiej i coś nie chciało pasować
                  > pomijając to, że operacja ta w przypadku 145/6 byłaby chyba absurdalna
                  > finansowo.

Faktycznie byloby to niezwykle kuriozalne z ujecia finansowego...
                  • amargro Re: Pedały, pedały! 28.11.06, 10:09
                    streetfighter69 napisał:

> Bez jaj, masz mnie za debila?

Nie! A najlepszym dowodem na to, jest to, że odniosłem się do Twojego posta,
                    choć rzeczywiście w pierwszym momencie nie rozszyfrowałem skrótu, a tu nie ma
                    możliwości korekty postów. Na posty, z treści których wynika, że autor - bez
                    pochopnych ocen - może predestynować do miana "debila" z założenia nie
                    odpowiadam.
                    Pozdro,
                    amargro
                    145 LUSSO 1.4 TS
            • 146tsj Re: Pedały, pedały! 27.11.06, 18:29
              Może kiedyś była 100% Angielką.
    • alces1 Re: Pedały, pedały! 28.11.06, 03:01
      Podobnie jak co niektorym i mnie przyszla do glowy tylko ta jedna mysl -
      samochod byl przeznaczony na na rynek angielski i ktos zrobil przekladke. Czy
      to bylo nieoplacalne?? A kto powiedzial, ze przerobienia samochodu dokonano w
      tym czy poprzednim roku? Moze ten samochod zostal przerobiony np. w roku 2000,
      a wowczas moglo byc to oplacalne...
      By to sprawdzic pozostaje Ci tylko poszukac starych sladow po angielskich
      korzeniach... Moze sprawdz reflektory - rowniez powinny byc zmienione, jednak
      nie kazdy to robi (a powinien).
      Pozdrawiam!
      • rav145 Re: Pedały, pedały! 28.11.06, 18:34
        "Wy Anglicy jesteście tacy...pompatyczni" - pamiętacie skąd pochodzi ten cytat?
        Jeżeli faktycznie to i decha była zmieniana. Sprawdź czy śruby mają te same łby,
        albo czy nie ma jakiś śladów ingerencji człowieka znikąd w okolicach deski ;)
        Jeżeli tak, to ta teoria się potwierdzi.
        rav145 say lorelaj
        • mumio145 Re: Pedały, pedały! 01.12.06, 14:30
          No i obejrzeliśmy jeszcze dwie inne: w żadnej z nich nie było kłopotu z nogą na
          pedale... Wersja angielska: to brzmi sensownie, ale nonsensownie z uwagi na
          koszty takiej przekładki. Co jeszcze o pedałach, bo teraz zwracam na nie uwagę;
          ludzie robią sobie inne nakładki, pytam po diabła? czy im źle z normalnymi
          nakładkami? jak widze inne, niefirmowe, od razu mam podejrzenia, ze auto ma
          przebieg nie 150 ale 350 tysięcy..
          • mumio145 Re: Pedały, pedały! 04.12.06, 12:10
            Temat pedałów dość wcześnie zszedł z widoku publicznego, więc niniejszym wpisem
            nieco go ożywie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka