Dodaj do ulubionych

1.7 a 1.6 bx

17.01.07, 12:43
czy ktos tutaj byłby w stanie rzeczowo porównać koszty eksploatacji 1.7 bx i
1.6 bx? Oba auta z rocznika 1996, oba o przebiegu około 140 tys. (1.7 nieco
więcej). Eksploatacja w cyklu mieszanym w proporcjach 60/40 na korzysc
miasta. W obu autach na dzien dobry trzeba dla spokoju wymienić pasek
rozrządu. jak sądze, 1.6 bx bedzie tanszy w eksploatacji ale o ile?
Obserwuj wątek
    • kubek145 Re: 1.7 a 1.6 bx 17.01.07, 16:23
      roznica na codzien niewielka, jedynie przy robieniu zaworow wieksze koszta. bo filtry, olej, swiece, benzyna itd to w zasadzie tyle samo. 1.7 jak nie bedziesz cisnal moze nawet spalic mniej niz 1.6. jedynie przy wiekszych naprawach czesci do 1.7 sa drozsze.
      • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 17.01.07, 16:31
        Mozliwe mniejsze spalanie? Czy dlatego, ze to silnik 16 zaworowy czyli
        teoretycznie ergonomicznie lepszy? Czy ja bredzę? I co do kosztów: o ile te
        koszty, o których pisałeś mogą być wyższe? Mniej więcej. A czy w takim silniku
        jest rowniez więcej elementów składowych?
        • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 18.01.07, 19:39
          Nikt tu nie ma 145 bx 1.7???????
          • peeeteeer89 Re: 1.7 a 1.6 bx 18.01.07, 20:04
            Najwyrazniej nie... Albo nikt nie chce sie podzielic swoimi doswiadczeniami...
            :) Ja moge pogadac o 1,4TS(146) i 1,8TS(156)...
            Pozdrawiam.
          • hr.dracula Re: 1.7 a 1.6 bx 18.01.07, 21:10
            Miał :)
            1,7 jest zupełnie inna konstrukcją.
            Wtrysk motronic , cztery przepustnice , rozbudowane sterowanie. Przy spokojnej
            jeździe , faktycznie potrafi palić mało. Ale kiedy naciśniesz gaz - pali jak
            smok :)
            Bardzo wrażliwy na jakość serwisu - w Warszawie praktycznie tylko Twardowski
            potrafi to utrzymać. Świetne osiągi i przyjemniejszy sound , niż 8V.
            Wersje 16V były zazwyczaj bogato wyposażane i o dziwo - staranniej składane ,
            niż 8V.
            Polecam , przy zachowaniu niezbednej ostrożności. Oczywiście zapomnij o próbach
            stosowania paliw alternatywnych :)
            • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 19.01.07, 13:05
              dzięki:) to smocze palenie mnie z lekka odstrasza:)) wymiana rozrządu, jak
              rozumiem, trzeba liczyc cenowo razy dwa?
              • kubek145 Re: 1.7 a 1.6 bx 19.01.07, 14:44
                razy poltora :) ja mialem 16bx a kumpel mial w 33 4x4 17bx i generalnie dzwiek mojej byl bardziej basowy. przy spokojnej jezdzie palily podobnie, ale przy cisnieciu 17 palil z 3-4 wiecej na 100 a wcale daleko mi nie uciekal..
                zgodze sie z przedmowca, 16v jest bardziej zaawansowane technicznie, wiec i czesci i utrzymanie bedzie wiekszym wyzwaniem finansowym.
                z tego co pamietam to na tej samej czesci do 1.6 i 1.7 na targowej mieli od +30zl do +120. a co do twardowskiego - w tej 33 klepal zawor, i twardowski nic nie poradzil, poradzil za to jeden z moich dwoch mechanikow :) i to 3 razy taniej :D
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 00:55
      Ja mam AR 145 bx 1.7 16V ,ale nie wiem jakie są koszty eksploatacji 1.6 ? Co
      prawda kolega ma taki silnik w 146 ,ale chyba nie ma co porównywać 145-146? :)
      • hr.dracula Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 12:49
        Nie ma większych różnic pomiędzy 145 a 146. Różnica w wadze nadwozia nie wpływa
        znaczaco na osiągi , a mechaniczne różnice są nieistotne.
      • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 14:50
        No to nawijaj, co ci w nim strzela>? co sie psuje? a za co bulisz grube
        pienadze?
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 16:23
      Co mam nawijać?Przy silniku wymieniłem paski,rozrząd,olej i filtry.
      Jeśli o to chodzi to nie ma większej różnicy 1.6-1.7.
      Paski rozrządu Gaetz to około 2x50pln -nie wiem ile do 1.6?,ale przecież nie
      wymieniasz tego non stop i nie sądze żeby były dużo tańsze.
      Cena wymiany wydechu ta sama dla obu motorów.
      Polecam ci najpierw wykonanie jazdy próbnej tymi dwoma autami-wtedy odczujesz
      różnicę :)
      Dla mnie z całego tego auta najlepszy jest właśnie silnik-95KW robi robote :)
      Jeżeli pytasz co sie w nim pierd...
      To lepiej spytaj ,co się pierd...w 145 oprócz właśnie jego? :)
      Acha ,jeżeli chodzi o paliwo to nasłuchałem się wiele mitów o paliwożerności
      tego modelu i fajnie ,że moge się z tego pośmiać

• piotrekzaz Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 17:52
        Oczywiscie ze sa roznice... 1.7 jest mocniejszy o te 30 km i inaczej skonstruowany.ja osobiscie mam alfke i przy zakupie mialem do wyboru versje z silnikiem 1.6 i 1.7 wybralem ta pierwsza a dlatego, ze 1.7 to bardziej skomplikowana konstrukcja 16V. pali o 2-3 litrow wiecej.jezeli chodzi o zalozenie instalacji LPG 2 generacji do silnika 1.7 jest to o wiele trudniejsze niz do autka z silnikiem 1.6..Moja 145 z silnikiem 1.6 i instalacja LPG bardzo sobie chwale super sie jezdzi i pali na trasie 8,5 litra gazu przy predkosci 90km\h oczywiscie bardziej ostra jazda daje duzo wiecej frajdy i w tedy trzeba sie liczyc z wiekrzymi kosztami na paliwo.za 2 paski rozrzadu firmy Gaetza kosztowaly mnie 78 zł do tego wymiana oleju w silniku w skrzyni filtry oleju powietrza paliwa,swiece i przewody wysokiego napiecia i dobre radio i paczka jak tralala!!
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 18:16
      OK! Nie widziałem aby w pytaniu była mowa o LPG?
      Nie wspomniałeś tylko ile mocy twoja Bella straciła na gazie? I ile więcej go
      pali od benzyny?
      No chyba że masz sekwencję?
      Tylko kto ją założy do 145?
      Jeżeli tak podejdziemy do sprawy to po co kupować 1.6/1.7 ?
      Lepiej kupić mniejszy i dać sobie spokój z gazem?
      P.S.
      Przepłaciłeś za paski :)
      Wogóle to po co kupować AR ?
      Zeby mało paliła?
      hehheeeeee
      dla mnie nie o to w tym chodzi!!!!!!
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 18:20
      sory za te paski-zrozumiałem ,że tyle dałeś za jeden
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 18:35
      acha jeżeli chodzi o to większe skomplikowanie silnika (chyba o głowice
      chodzi),to chyba przesada.
      Co mają powiedzieć właściciele TS-ów?:)
      Nie wspomniałeś też ,że 1.7 ma osprzęt Boscha ,z którym nie miałem jeszcze
      problemów.
      Czego nie może powiedzieć powiedzieć mój kolega o Magnetti Marelli w 1.6
      To spalanie o 3 litry większe to możesz chyba odłożyc na półkę z bajkami.
      Zresztą gdyby konstrukcje 16v były gorsze od 8v to chyba nikt nie zadawał by
      sobie trudu komplikacji budowy silnika
      Możesz porównać sobie różnice spalań tych silników na wielu stronach.
      Ja tam chyba nigdzie ni widziałem takich różnic?????????
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 18:40
      sory za te paski,zrozumiałem ,że dałeś tyle za jeden
      • piotrekzaz Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 21:37
        napisalem ci jak sie moje autko sprawuje i ze mam gaz zalozozy i bardzo fajnie sie jezdzi,a instalacje zalozylem ze zgledu na koszty bo duzo jezdze. jezeli chodzi o moja alfke to czesci sa BOSCHA.jesli jestes maniakiem koni mechanicznych ze musisz miec te 103 konie w silniku 1.6 i ani konika mniej to juz twoj problem ja zalozylem gaz i luzik...
        • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 29.01.07, 22:53
          Ok!Ja też przecież nie zamierzam się z nikim kłócić.Faktycznie sprawdzałem ,że
          w 1.6 jest osprzęt Boscha.Podejrzewam ,że alternator mojego kolegi mógł być z
          innego modelu (1.3 czy 1.4?).
          Co do gazu ,to byłem użytkownikiem instalacji kilka lat w jednym z moich
          poprzednich aut , nie jestem maniakiem koni mech.
          Myślę ,że przesadziłeś pisząc o tych paru konikach.Paru to ile?
          20% ,a może 30% ?
          Czyli ze 100KM zrobiłeś w najlepszym wypadku 80.
          Dlatego nie założyłbym jej do AR i to nie ważne 8V czy 16V.
          Nie jestem przeciwnikiem LPG ,ale wiem też ile zależy od fachowego montażu i
          wyboru instalki ,a myśle że okoliczni gazownicy chyba nie mają sporego
          doświadczenia w zakładaniu ich do AR :)
          Jeżeli gaziura dobrze ci się spisuje to sie cieszę że przełamany został kolejny
          mit o gazowaniu boxerów :)
          Dużo jeżdzisz OK?
          Ale ja myśle że gdybym dużo jeżdził to wogole nie wiem czy kupiłbym AR145?
          Pozatym w pytaniu o tym nie było?
          Chodziło o wybór 1.6-1.7
          Tak?
          Dla mnie oczywiste jest ,że 1.7
          Jak chcesz coś oszczędnego to po prostu mniejsza pojemność i tyle
          albo wogóle coś innego od alfy
          Rozumiem jeszcze ,gdyby porównywać ekonomie silników 1.6 TS - 2.5 V6 TS ,ale
          tutaj hmmmm...
          to może niech kupi DAEWOO TICO z gazem to chyba mało pali i jest na gażniku to
          do LPG akurat
          Tylko ,że wtedy nie zobaczy głupich min gości w "stunigowanych" Beemkach 3 i
          golfach GTI kiedy bedzie ich widział w lusterku wstecznym HHHaaaaaaaaaa
          • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 14:27
            No dobra, chłopaki. Za daleko w ten gaz weszliscie:) dla mnie auto na gaz to
            nie jest auto, tylko kuchenka gazowa na kółkach:) jak ktos chce oszczędzać,
            niech kupi daewoo tico. Ciekawe: czyli wychodzi, ze, 1.7 przy jezdzie spokojnej
            żre tyle co 1.6. Przy dociskaniu zeżre ze 3 litry więcej. No dobra, a cykl
            miejski? korki, wolne przemieszczanie się? czyli jedynka, dwójka, trójka
            głównie? Sądze, ze 1.7 tez wtedy otwiera szerzej paszczę... mierzył to ktoś?
          • piotrekzaz Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 18:22
            czlowieku!! alfa nie jezdze od tygodnia tylko przeszlo rok i dobrze poznalem marke Alfa Romeo sam zakladalem LPG i wiem ile spala i sam bylem pod wrazeniem ile mi wyszlo na trasie.jezeli twoja pali wiecej to napisz ile i nie komentuj tego!ja napisalem swoja opinie o aucie ktory ma instalacje gazowa i ze fajnie sie sprawuje,jezeli ty bys nie zakladal instalacji to juz jest tylko twoja wylaczna sprawa...
            • piotrekzaz Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 18:26
              dodam bylo to do "jb761"
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 17:56
      Po pierwsze to kolega trochę tu popuścił wodze fantazji z tym spalaniem 8,5l
      gaziury :).Z tym wynikiem to chyba można by do fabryki :). To ile to pali benz.
      na trasie chyba 6l ? Ciekawe jakiej wielkości żagiel trzeba założyć ? Chciałbym
      jeszcze widzieć minę kolegi kiedy gaz wypi...i mu np uszczelke pod głowicą i
      będzie musiał ją wymienić w bx to ciekawa sprawa :) Zaznaczam przy tym ,że nie
      jestem wrogiem LPG / ale ludzie nie w Alfie !
      Powiem ci tak Mumio :
      -Jak wciskałem swojej 1.7 conajmniej do 5000 obr/min na każdym biegu to żarła
      prawie 13l (bez klimy),ale warto było :) (żona nie chciała ze mną jeżdzić ,a
      kolesie w aucie przestawali się odzywać :) tak samo było przy jeżdzie A4
      180kmh - 5 czy 6000obr/min robi swoje :)
      -Na trasie jak nie przekraczam 90kmh to około 8l ,przy czym jedzie się super
      praktycznie cały czas na 5 biegu -bez potrzeby redukcji przy wyprzedzaniu TIRów
      czy Matrixów
      -A jak sie nauczyłem nią jeżdzić "normalnie" to w cyklu mieszanym mieszcze sie
      w 10l . Zaznaczam ,że przy tym motorze załączenie 5go biegu przy np 50kmh nie
      stanowi żadnego problemu i auto całkiem niżle potrafi jeszcze przyśpieszać.
      Uważam ,że właśnie ta elastyczność to atut 1.7

I niech mi ktoś powie ,że to dużo? Jak chcesz kupić smoka na paliwo to kup
      sobie BMW :)

• uki145 Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 18:21
        Witam! ja powiem tak . przy moim stylu jazdy 1.6 pali 10 l /100 , w tych samych
        warunkach 1.7 16v pali około 12(ale osiagi nieporównywalnie lepsze) . koszt
        wymiany napedu rozrzadu jest wyzszy o jakies 300 zl (bo w 16v sa 4 rolki i inne
        paski) . koszt remontu 16v jest o wiele wyzszy (4 wałki rozrzadu 16 zaworów 16
        kompensatorów) koszt remontu boxera 1.6 to około 4000 -4500 zł ( z regeneracja
        wałków) w 16v koszt remontu przewyzsza twin sparka (około 6000 zł ). koszty 16v
        sa wyzsze ,ale uwazam ze warto bo przyjemnosc z jazdy
        nieporównywalna.Pozdarwiam Łukasz
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 19:16
      Ok! Nie mówiłem ,że koszty utrzymania są niższe.
      Tylko przy remoncie za 6000pln
      zastanowiłbym się chyba nad poszukaniem drugiego silnika :)
      Ostatnio widziałem taką AR "anglik" za 2500pln (całą)
      Za skrzynie biegów gosciu chciał 500pln ,nie wiem ile za silnik?
      Koszt przekładki podejrzewam 400pln
      Acha ,ale skąd takie czarne scenariusze ?
      Mój znajomy na 1.7 miał natrzaskane coś ze 400 000 tys km :)
      ,bo auto jeżdziło na "firmę"
      Trzeba trochę zadbać i bedzie śmigać
      :)
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 30.01.07, 19:23
      Wogóle myśle ,że jest dużo mitów wokół tych aut.
      Pamiętam ,że parowały mi szyby i od wszystkich włącznie z gościem ,który ma
      piątą już AR słyszałem "to tak ma być - bo to włoska fura - na ciepło ,a nie
      zime"
      A pamiętam ,że zaczynał od 33 ,a teraz ma 159 ?
      Wymieniłem filtr za 40pln + plus trochę roboty :)
      i k...wa jak ręką odjął !!!!!!!!!!!!!
      • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 31.01.07, 11:30
        taaak.ci wszyscy instalatorzy gazu:) jak oni malutko tego gazu zużywają:)) nie
        dosc ze dwa razy taniej, to jeszcze prawie dwa razy mniej... wychodzi cztery
        razy taniej. Jak ja lubię bajki. Od dziecinstwa tak mi zostało.
        • was.em146 Re: 1.7 a 1.6 bx 31.01.07, 19:39
          Szanujmy się na wzajem, nic więcej. Jak ktoś ma zagazowaną Alfę to jego sprawa, a forum to nie Sejm żeby tworzyć jakieś koalicje zwolenników lub przeciwników gazu w samochodach. Jak ktoś ma problem to trzeba jemu pomóc a nie „rozmywać temat”. Co do spalania to nie ma co się licyto­wać komu ile pali, ponieważ wprowadza to niezdrową rywalizację. Lepiej pisać co poprawić w swojej technice jazdy, aby mniej spalać paliwa (chyba już o tym pisałem).
          Co do 1,7bx to chciałbym się coś takiego mieć bez względu na koszty eksploatacji, a ze względu na ten silnik.
          PS. Jak ktoś lubi bajki to nie to forum ;)
          Wydaje mi się, że bardziej powinno nas śmieszyć i denerwować słownictwo lub słowotwórstwo niektórych ALFISTÓW, niż rekordy spalania i posiadacze „kuchenek gazowych”
    • jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 31.01.07, 20:56
      Zgadzam sie z tobą całkowicie :)
      Zaznaczałem wczesniej ,ze nie jestem wrogiem gazu (sam jeżdziłem )
      Chodzi po prostu o to ;
      Mumio chciał żeby odezwał sie ktoś kto ma 1.7
      i kiedy odważyłem sie to zrobic
      odrazu zostałem zakrzyczany o LPG ?
      po prostu czytaj wszystkie wcześniejsze posty :)
      I póżniej wyciągaj wnioski
      chyba kończe tą dyskusje ,bo widze ,że rozmowa tu o 1.7
      to jak gadka jak ze ślepym o kolorach
      nara

• jb761 Re: 1.7 a 1.6 bx 31.01.07, 21:02
      P.S.
      Mumio kup chyba jednak lepiej to TICO z gazem :)
      • mumio145 Re: 1.7 a 1.6 bx 01.02.07, 12:47
        Jb: ja nie pytałem o gaz. Pytałem o benzynę. O 1.7 z silnikiem benzynowym. Nie
        interesował mnie ani gaz ani przemyślenia na temat spalania na gazie. To nie
        ten wątek. Alfa Romeo 145 bx z silnikiem 1.7 16V, benzynowym. O tym jest mowa w
        wątku. Nie o rekordzie siedmiu decymetrów sześciennych gazu na sto kilometrów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka