tommy_bx 05.02.08, 20:24 Wiosna idzie i planuje wtedy wymiane klocków i tarcz z przodu. Nie chce wywalać worka pieniedzy ale też nie chce montowac badziewia. Co polecacie? Czy w pięciu stówach się zamkne za dwie tarcze i klocuchy na przód? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andypip Re: Tarcze i klocuchy 05.02.08, 23:35 założyłem tarcze mikoda i klocki jurid - kosztowało to coś ok. 400 zł. Zestaw zachowuje się jak do tej pory dobrze. na badaniu skuteczność hamulców była b. dobra i nie było różnicy między kołami. klocki nie brudzą felg, hamulce trochę popiskują ale zależy to od temperatury. Dałem im trochę popalić i nie zauważyłem spadku skuteczności, czym mnie straszono. Generalnie jestem zadowolony, zobaczymy jak z trwałością. Tarcze wypracowują się równiutko na całej powierzchni i nie mają żadnych bruzd ani rowków (są idealnie gładkie). Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Tarcze i klocuchy 06.02.08, 16:19 Ja w zeszłym roku na wiosnę założyłem tarcze Mikoda nacinane i nawiercane oraz Klocki Ferrodo. wymieniałem wszystkie cztery i wszystkie klocki. Całość (bez robocizny bo wymieniałem sam) kosztowała jakieś 300 zł jeżeli dobrze pamiętam. Jak do tej pory całość działa bez zarzutu. Na badaniu technicznym we wrześniu zeszłego roku hamulce byly jak żyletka i idealnie równe, tak więc polecam :) Odpowiedz Link
ars156 Re: Tarcze i klocuchy 06.02.08, 22:12 Ja założyłem tarcze mikoda went. bez nacięć , jedna wyprawa do niemiec , kilka hamowań z dużych prędkości i po tarczach !! "POWAJCHROWAŁY" się ! klocki ferrodo . Teraz tarcze ATE i wszystko gra ! Odpowiedz Link
jpy1 Re: Tarcze i klocuchy 07.02.08, 16:45 Od lat zakładam tarcze Brembo i klocki Ferodo. Pownieneś się zamknąć w 500 PLN. Odpowiedz Link
alces1 Re: Tarcze i klocuchy 07.02.08, 17:06 Kiedyś kupowałem w ASO tarcze i klocki na przednią oś do 146. Nie pamiętam dokładnie ceny, ale w 500 zł spokojnie się zmieściłem. Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
tommy_bx Re: Tarcze i klocuchy 07.02.08, 22:11 Brembo i Ferodo... tak. A czy to są tarcze wentylowane? Bo rozumiem, ze nie nawiercane? Odpowiedz Link
ars156 Re: Tarcze i klocuchy 09.02.08, 21:15 musisz kupić takie jakie masz w aucie (went. lub pełn.) jak masz pełne to nie założysz wentylowanych bo musisz zmienic zaciski . Odpowiedz Link
orkan11 Re: Tarcze i klocuchy 10.02.08, 09:25 witam mialem problem z hamulcami - przy hamowaniu slychac bylo dudnienie, a przy dosc ostrym hamowaniu kierownica nawet dostawala drgan. mechanik stwierdzil, ze to zuzyte tarcze wymienil przod na tarcze Yurid i klocki Bosch. przejechalem ok. 10 tys. kilometrow i znow slychac znajomem buczenie, co prawda jeszcze nie tak nasilone jak poprzednio ale mysle, ze to chyba kwestia czasu. wg mnie tarcze Yurid nie sa chyba najlepsze, kosztowaly chyba ok. 180 zl jedna Odpowiedz Link
alex982 Re: Tarcze i klocuchy 29.02.08, 19:02 Polecam taki zestaw tarcze zimmerman + klocki mintex tanio można je dostać tu: www.lewian.pl/ Przyznam szczerze, że samochód staje w miejscu, aż mi ostatnio koleś delikatnie wbił zderzak ;) Co do trwałości to nie wiem bo mam je od niedawna Za całość zapłaciłem 216 tarcze i 120 klocki na przód do Alfy 33 Pozdrawiam Odpowiedz Link
max_marcin Re: Tarcze i klocuchy 06.03.08, 23:06 Witam. Oryginalne tarcze w ASO kosztowały mnie dzisiaj 96 zł za sztukę. Klocki kupiłem gdzie indziej (włoskie) bo oryginalne w ASO to około 350 zł. Jak się sprawują tego nie powiem bo dziś założone. Na tą chwilę nie czuję żadnej różnicy. Odpowiedz Link
tommy_bx Re: Tarcze i klocuchy 07.03.08, 00:23 a jakie to klocki i po ile? Bo zamierzam w tym miesiacu tez zmieniac. Odpowiedz Link
max_marcin Re: Tarcze i klocuchy 08.03.08, 11:53 Niestety nie powiem co to za firma bo kartonik miałem tylko przelotem w ręku zanim oddałem mechanikowi. Na razie nie jestem też w stanie stwierdzić jaka jest ich żywotność bo wczoraj wymieniłem. W każdym razie w sklepach byli zaskoczeni, oryginalne tarcze w ASO są tak tanie a oryginalne klocki tak drogie. Pozdrawiam Odpowiedz Link