Dodaj do ulubionych

6 cylindrów dla studenta.

13.12.09, 05:23
Właśnie przeglądałem forum passatowe i widzę, że jest do kupienia passat b3 2.8 za 3 tysiące. Ma nawet instalacje gazową.
Kurcze, do tej pory myślałem, że nie stać mnie na auto. Może zamiast rzucać robotę dozbierać w końcu do własnych 4 kółek ;)

Ciekaw jestem ile kosztowała by mnie eksploatacja takiego auta. Gazu pewnie to wiele więcej od tatowego 1.8 nie powinno spalić. Chyba ;)

Ale pewnie nadal nic nie kupie, bo jakoś szkoda mi żeby auto stało pod domem a ja jeździłbym z braku pieniędzy autobusami - przecież to bez sensu.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 07:36
      t-tk napisał:
      Gazu pewnie to
      > wiele więcej od tatowego 1.8 nie powinno spalić. Chyba ;)

Mógłbyś się zdziwić niestety.
      • t-tk Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 08:07
        oj, chyba więcej niż dwa razy tyle nie powinien palić przy ekonomicznej jeździe :D
        • lexus400 Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 08:15
          To jeszcze zależy od tego jaka instalacja tam siedzi, ale generalnie zużycie w
          granicach 16-20l to norma. Strategia jazdy ekonomicznej na gazie nie bardzo się
          sprawdza.
          • t-tk Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 08:19
            Wiem z doświadczenia, że się nie sprawdza jazda ekonomiczna. Jakbym nie jechał to i tak te 10-12~15 spali. Zresztą rozmawialiśmy o tym.

Jeśli miałby palić silnik 2,8 spalałby około 16 litrów to byłoby to do zaakceptowania. Z drugiej strony pewnie chciałbym jeździć więcej, a wtedy robi się to ciężki temat. Na razie odpuszczam ;)
          • lexus400 Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 08:22
            Jak chcesz kupić tanie auto i na dodatek tanie w eksploatacji to radziłbym
            zanabyć takiego AX-a jakim czasami ja pomykam. Koszt zakupu to 2-3tyś. brak
            elektroniki i zbędnych bajerów skutkuje brakiem usterek a zużycie od 4-5l ON nie
            jest jakimś dużym wydatkiem. Taki Passat o którym piszesz to już jest skarbonka,
            do której niekoniecznie z ochotą będą wkładać pieniądze rodzice biednego studenta:))
            • sven_b Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 12:51
              > Mógłbyś się zdziwić niestety.
              Z wyj. węgla i atomu autor pytania ma nieograniczony dostęp do paliw;)
    • rapid130 Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 12:57
      Ino się trzym od takich sprzętów z daleka. :P

2.8 VR6 nie jest paliwożerny, jak na swoją wielkość.
      9 l/100 km w trasie wystarczyłoby, jeśli za kierownicą siądzie ktoś
      kumaty, kogo nie podnieca 200 KM pod maską.

Ale zużycie paliwa to jest pan Pikuś.
      Znajdź kogoś, kto tanio naprawi silnik VR6. :XX

Do tego sprzęgło lekko licząc dwa razy droższe, niż w zwykłym 1.8.
      To samo hamulce.

Żeby sobie kupić stary samochód z dużym silnikiem trzeba mieć sporo
      kasy. Drugie trzy tysiące. Na początek. :X
      • lexus400 Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 13:17
        rapid130 napisał:

> Ino się trzym od takich sprzętów z daleka. :P
        >
        > 2.8 VR6 nie jest paliwożerny, jak na swoją wielkość.
        > 9 l/100 km w trasie wystarczyłoby,

rapid - weź pod uwagę, że piszemy o zużyciu gazu, więc nawet jakbyś się usrał po
        pachy to w 10l go nie zmieścisz. Minimalne zużycie gazu w mieście, bo to jest
        wykładnia a nie trasa - to około 15-17l tak miał kumpel na sekwencyjnej
        instalacji ale były też zużycia rzędu 20l również w cyklu miejskim a wystarczyło
        tylko trochę fantazji pod prawą stopą:))
        • edek40 Re: 6 cylindrów dla studenta. 13.12.09, 15:56
          > rapid - weź pod uwagę, że piszemy o zużyciu gazu, więc nawet jakbyś się usrał po
          > pachy to w 10l go nie zmieścisz. Minimalne zużycie gazu w mieście, bo to jest
          > wykładnia a nie trasa - to około 15-17l tak miał kumpel na sekwencyjnej
          > instalacji ale były też zużycia rzędu 20l również w cyklu miejskim a wystarczyło
          > tylko trochę fantazji pod prawą stopą:))

A mowia, ze moj chevy lubi paliwo. A pali tyle samo, ma rowniez 200 KM, ale wazy pewniez 400-500 km wiecej, kreci szerokimi i wielkimi kolami, do ktorych zli ludzie podlaczyli jeszcze jakies naprawde ciezkie polosie i waly, o stratach na transferze i automacie nie wspomne.

No i jest V6... 4,3 litra. Fakt, tym nie da sie pojechac tak dynamicznie, jak VR6, bo to smierc. Ale ja nie jezdze jak pierdola. Rzadko ktos skoczy mi na swiatlach. Nawet jak probuje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka