11.10.10, 20:51
Czy nie zauważyliście, że ostatnio newsy polityczne są już tak nudne, wyprane z sensu, tak powtarzalne i prostackie, że już nikt u nas na forum nie pisze o polityce? Bo cóż tu mamy - przewalanki ze smoleńskiem, teorie spiskowe, ujadanie pisu, które juz każdego zmęczyło, dopalacze. Czyli nic. Nic o tym co będzie z naszym państwem, gospodarką, PKB, podatkami. Same tematy zastępcze. Wydaje mi się, ze po pierwsze rządowi to na rękę, bo jak wiadomo rządzić w kraju na dorobku nie jest łatwo. Po drugie pis jest głupi, bo robiąc tyle dymu odwraca jedynie uwagę od rządzących i stanu państwa zarzucając nas tematami zastępczymi, spisami Putina i Tuska, ekshumacjami i innymi pierdołami.

Potrzebuje zmiany na politycznej scenie w PL bo juz nie moge oddychać
Obserwuj wątek
    • wolfgang87 Re: Polityka 11.10.10, 21:13
      Tak Typson. Oni już byli. Czas na Palikota hehehehe

Glosowal zem na PO, bo oni nie byli i mieli cos w koncu zrobic, zeby w tym kraju zylo sie przyjemniej. A tu dupa. Pan Tusk sie lansuje na meza stanu marszczac czolo (tak mi sie wydaje, bo nie ogladam w ogole TV). Frakcja Gowina silna jak diabli. Pomylilem sie niestety. Prawicowa partia jak cholera. Wiec teraz moze niech Palikot sprobuje. Dalbym szanse lewicy, gdyby nie to, ze nie maja juz charyzmy i zadnego pomyslu. Kiedys PO wolala hasla, ktore mnie zwabily. Jako ze ta partia wyruch.... mnie w rzyć, wiec teraz kolej na innego kopulanta.

No to siup, zdrowie Polski :)
      • szatniarka Re: Polityka 11.10.10, 22:46
        Glosowal zem na PO, bo oni nie byli

A AWS?? Przeciez to byl POPiS w czystej postaci... szczescie rzadzacych, ze 'elektorat' ma tak krotka pamiec - zmienia sie nazwe partii i mozna udawac swiezakow i dalej pasc sie przy korycie, ktore my fundujemy...
        Dla przykladu: rok 1989 gdy padala komuna - 150tys. urzednikow
        Dzisiaj - ponad 600tys.
        A to komuna przeciez byla centralnym, zbiurokratyzowanym tworem. To co mamy teraz??
        • wolfgang87 Re: Polityka 12.10.10, 08:11
          No trochę ironicznie z tym, że nie byli, ale miałem na mysli to, że nie było innej partii (za moich czasów głosowania), która obiecywała by zrobić trochę przyjemniejsze państwo. Niestety... ;) Dupsko aż boli od tych niespełnionych obietnic ;)
          • lexus400 Re: Polityka 12.10.10, 09:06
            wolfgang87 napisał:

... Dupsko aż boli od tych niespełnionych obietn
            > ic ;)

O ile mnie pamięć nie myli, to nie zdarzyło się jeszcze aby jakaś partia spełniła swoje obietnice wyborcze, więc niespełnienie ich przez PO nie jest niczym dziwnym niestety i do tego mozna sie przyzwyczaic:))
            • wolfgang87 Re: Polityka 12.10.10, 09:31
              Ha! Ale wyszedłem z założenia, że partia przedsiębiorców będzie chciała sobie zrobić dobrze, coś usprawnić. A tu dupa... Może i robią (w to nie wątpię), ale doraźnie a nie systemowo.
    • wujaszek_joe Re: Polityka 11.10.10, 21:22
      codzienne newsy faktycznie są nudne, sprowadzają się do tego, co dziś powiedział np. Kaczyński i jakie są na to reakcje. A nowoczesne media dają nam to, czego od nich wymagamy, czyli jakieś utarczki zamiast nudnych szczegółów.

ciekawy komentarz o tym, jak Komorowski może się dobrać do kaczego kupra:
      wyborcza.pl/1,76842,8491671,Atak_na_Komorowskiego.html
      Komorowski jest dla Kaczyńskiego groźny, bo z czasem może skutecznie przełamać monopol PiS na odgrywanie roli strażnika wartości patriotycznych. Może również doprowadzić do sytuacji, że Kościół będący w opałach po sprawie krzyża, zaangażowaniu w kampanię PiS i aferach w Komisji Majątkowej, w prezydencie, a nie słabnącym i coraz bardziej groteskowym prezesie PiS, znajdzie lepsze oparcie

Sojusznikiem Komorowskiego jest nie tylko czas, ale i kalendarz polityczny. Zakładając, że prawdziwe są informacje z PiS, że Kaczyński dla swojej partii rozważa scenariusz a la Wiktor Orbán na Węgrzech - najpierw dwie kadencje przegrane (2007 i 2011), ale potem ostateczne zwycięstwo jesienią 2015 r. Tylko że na wiosnę 2015 - przed wyborami parlamentarnymi - odbędą się wybory prezydenckie.

Kto w nich wystartuje? Jeśli nic się nie zmieni - to Komorowski i Kaczyński. Dodatkowo rok wcześniej odbędą się wybory do europarlamentu i wszystko wskazuje, że w PiS przybędzie polityków sfrustrowanych, którzy nie weszli na listy wyborcze.

Zapewne dla Komorowskiego jest zbyt wcześnie, aby próbował wykonywać ruch w kierunku polityków PiS, ale z punktu widzenia politycznej logiki wydaje się, że to wcześniej czy później nastąpi. W niedzielnym wywiadzie dla Radia ZET już zapowiedział, że chciałby w swoim otoczeniu polityków ze środowiska "radykalnej prawicy", także PiS.
    • sven_b Re: Polityka 11.10.10, 22:26
      Typowy krajobraz po bitwie. Chyba nikt nie zaprzeczy, że tegoroczne wydarzenia zdewastowały psychicznie każdego. Mało kto przypuszczał, że będą miały miejsce take szopki. Wszyscy mają zwyczajnie dość. Naród wybrany k.mać.
    • lexus400 Re: Polityka 12.10.10, 06:46
      Pocieszającym jest jednak fakt, że ktoś zauważa to szambo i pisze o tym. Druga sprawa to to, że tego pisania nic nie wynika.
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Krzyz-w-panstwie-PiS-nalezy-do-prezesa-i-jego-religii,wid,12743518,wiadomosc.html
    • tiges_wiz Re: Polityka 12.10.10, 10:19
      jak tak daje bedzie, to w przyszlym sejmie czeka nas koalicja sld i palikota. ludzie wyrzuca i jednych i drugich
    • franek-b ależ to bardzo dobrze :-) 12.10.10, 12:10
      Jest kilka czynników dla których powinniśmy się cieszyć, że tak jest:
      1. jestesmy w miarę normalnym krajem ze swoimi problemami, wcale nie największymi jeśli popatrzeć na to jak wygląda nasz budzet, zadłużenie itp itd - dlatego trzeba między bajki włożyć opowieści o potrzebie radykalnych reform. Akurat Tusk już jako praktyk dostrzegł to, że co innego z okopów opozycji krzyczeć 3x15% a co innego podjąć decyzję związaną z taką rewolucją podatkową, gdzie wyniki tak planowanego budzetu państwa przypominać będą ruletkę (na taki krok można było sobie pozwolić w przypadku krachu systemu w 1989 roku gdzie i tak budzet był jedną wielką fikcją i dziurą).
      2. robione były badania gdzie okazuje się, że w mediach jest dużo więcej polityki niż w innych krajach np. zachodniej europy. Socjologowie wskazują jako przyczynę spadek po komunie, gdzie informacja polityczna była wpisana w rolę mediów, pozniej przemiany też faworyzowały newsy polityczne i tak zostło do dzisiaj. Zauważcie, że newsem potrafi być wypowiedz jakiegoś 2 planowego (jesli nie 3 planowego) typu Kurski czy Kłopotek. Kogo obchodzą bełkoty tych panów?
      3. kogo obchodzi budzet, stopy procentowe, reforma administracji czy gospodarka? bądzmy szczerzy, ale praktycznie nikogo. Większość (99,9%) nie odróżna KPB od NPB czy nie wie jakie ma kompetencje premier a jakie prezydent. Za to o aborcję, księzy czy gejów moza z szwagrem przy obiedzie pogadać i pożreć. Ideologia rozpala głowy i serca a nie słupki matematyczne. Funkcjonujemy w świecie haseł, szablonów i symboli.
      4. niedouczenie dziennikarzy - najłatwiej im zaprosić pana z PO i pana z PiS i teraz niech buldogi rzucą sobie do gardeł, a on/ona będzie tylko podrzucać kość do walki (Jarek powiedział, ze Tusk jest głupi) i juz atak buldoga z PiSu, potem (Tusk odpowiedział, że to Jarek jednak jest głupi) i tutaj buldog z PO zaczyna szarpać PiSiora i jest fun, jest zabawa a my potem cytuajemy te głupawe dysksje, bo utożsamiamy się z jedną ze stron. Jak futbol gdzie ważne by nasi wygrali :-)
      • wolfgang87 Re: ależ to bardzo dobrze :-) 12.10.10, 13:13
        Masz racje.

Nawet mi wyksztalconemu (inaczej) i inteligentnemu (inaczej) najbardziej spodobal sie punkt 4 hehehehe :)
      • winnix Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 04:54
        > 2. robione były badania gdzie okazuje się, że w mediach jest dużo więcej polity
        > ki niż w innych krajach np. zachodniej europy.

Nie wiem jak to wygląda w krajach zachodniej Europy, ale mogę się wypowiedzieć na temat Kanady, która wydaje mi się, ma wiele punktów wspólnych w kwestii mediów i dziennikarstwa. Faktycznie, wieczorne wiadomości są zupełnie inne od naszych - trwają grubo ponad pół godziny, przerywane są reklamami, są często pierdoły zupełnie (dla nas) nie interesujące, ale mają swoje "śledztwa dziennikarskie". I jak przychodzi czas wyborów (aktualnie samorządowe w Toronto, nie wiem jeszcze czy w całym kraju, czy nie), to regularnie są porównania poglądów kandydatów, itp. Ja sobie zdaję sprawę, że tutaj jest papka strawialna dla przeciętnego obywatela, ale jakoś nie zauważyłam, żeby ktoś się o krzyż naparzał, albo twierdził, że katastrofa lotnicza była przyczynkiem do męczeńskiej śmierci tragicznie poległego prezydenta...

Innymi słowy, ja już wolę tę papkę, która ma alternatywę w prasie, którą się tutaj czyta i ludzie naprawdę zawzięcie dyskutują o wyborze burmistrza od prania się po ryjach o krzyż i innych prawdziwych Polaków. Byliśmy odcięci od netu przez jakiś czas, po odzyskaniu netu wiadomo, priorytet to kontakt ze znajomymi i rodziną, po jakimś czasie wchodzimy na serwisy polskie i mój tekst "Ty wiesz, że oni ciągle o tym krzyżu???" i reakcja Lukasza "No weź nie pierdol..." mówi za siebie ;)
        • winnix Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 05:18
          A jeszcze tylko chciałam powiedzieć, że strasznie się wszyscy przejmują czilijskimi górnikami i właśnie na CTV, na którym raczej o tej godzinie jakieś seriale by leciały jest Live transmisja z wydobywania.
          • sven_b Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 08:52
            Cieszę się, że nasi korespondenci z Kanady nareszcie online:) Sprawa darcia szat o katastrofę nie jest odosobniona. Po 9/11 powstało wiele sporów i teorii, jej pośrednim wynikiem jest wojna. Minęło 9 lat i wielu ludzi nadal je głosi oraz wykorzystuje politycznie.
            • winnix Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 17:37
              A teraz po katastrofie będzie telenowela ;)
              wiadomosci.onet.pl/kiosk/erotyczna-farsa-w-latynoskim-koszmarze,1,3732884,kiosk-wiadomosc.html
          • mrzagi01 Re: ależ to bardzo dobrze :-) 14.10.10, 00:15
            > i i właśnie na CTV
            Masz czeską telewizję ?! W Kanadzie ;) !? No patrz pani......
        • franek-b Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 11:08
          > w, itp. Ja sobie zdaję sprawę, że tutaj jest papka strawialna dla przeciętnego
          > obywatela, ale jakoś nie zauważyłam, żeby ktoś się o krzyż naparzał, albo twier
          > dził, że katastrofa lotnicza była przyczynkiem do męczeńskiej śmierci tragiczn
          > ie poległego prezydenta...

Błagam... no faktycznie argument, że o krzyżu w kanadzie nie rozmawiają (tego by jeszcze brakowało by rozmawiali).
          Druga kwestia nie rozmawiamy, kto co woli (bo to bardzo dobrze, że każdy ma własną wolę i gust) tylko czy to świadczy o jakims stanie odmiennym. Wg mnie nie stanowi.
          Jak mieszkałem w niemczech, to głównym tematem wszystkich serwisów był Dieter Bohlen i jego przyjaciółka celebrytka Verona Feldbusch (znana w polsce z reklam szamponu) i późniejsze rozstanie ich i kolejne przyjaciółki Dietera itd. Histeria medialna jaka tam się odbywała jest nie do opisania i nieporównywalna z niczym co widziałem np. w PL.
          Po prostu co kraj to obyczaj, i to że w Polsce jest duza grupa ludzi o poglądach katolicko-tradycyjnych nie powoduje, że per definicja jesteśmy 'gorsi' i przez to newsy opisujące tę (dla nas) przaśną sprawę są 'gosze'.
          • winnix Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 17:36
            Ja nie mówię, że jesteśmy gorsi, tylko że na razie nie zauważyłam, żeby media żyły od miesiąca jakimś jednym bzdurnym tematem. Może po prostu wiecej się dzieje, nie wiem, ale w wieczornych wiadomościach są poruszane bardzo różne tematy, od najnowszych morderstw, przez chilijskich górników, na dyskusji o prawie do prawie do parkowania na własnym podjeździe kończąc. A co wejdę na gazetę.pl to widzę krzyż, smoleńsk, pielgrzymka, kaczyński, palikot, zamach, prawdziwi Polacy, wolni Polacy, no ja pierdzielę.
            I nie przykładaj tego bezpośrednio, bo nie chodzi o to, ze w Kanadzie mają o krzyżu rozmawiać.

A o celebrytach są osobne wiadomości i w tych poważniejszych mówi się o gwieździe NFL i jego problemach małżeńsko-kochankowych, ale w kontekście zarzutów karnych.

Aha i nie mówię o mediach w ogóle, tylko o wiadomościach i poruszanej w nich polityce. Media to inna historia, śpiewający kucharze, darmowa linia do modlitwy, telewizyjni kaznodzieje i obowiązkowy codzienny program o modzie i gwiazdach ;)
            • lexus400 Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 19:09
              Trudno się winnix z Tobą nie zgodzić.
              • wolfgang87 Re: ależ to bardzo dobrze :-) 13.10.10, 19:55
                Generalnie w Polsce zainteresowanie swiatem jest ... niewielkie. Najwiecej jest o polityce krajowej. O zagranicznej - duzo, duzo, duzo mniej. I co jeszcze ciekawe - polityka krajowa jest duzo bardziej poczytna/pooglądalna czasami niz wiadomosci lokalne z regionu! O! To jest wlasnie taka polska specialite ;)
    • simr1979 Re: Polityka 12.10.10, 13:23
      Poziom polityki jest adekwatny do poziomu polityków...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka