marekatlanta71
13.02.11, 23:50
GM mnie zaprosił na imprezę do Orlando, gdzie mozna było przetestować nowe modele pojazdów GM, niestety nie było wszystkich (np. Corvette Z06 i ZR1), ale i tak wybór był spory. Było tez kilka pojazdów konkurencji - jakies Hondy, Acury, Toyoty, Nissany itp. Nie za bardzo mnie to interesowało, bo chciałem tylko Voltem pojeździć. Ale nie ma tak dobrze - GM wymyślił ze zanim sie przejedzie Voltem, trzeba przetestować Cruize. OK, stanalem w kolejce i przejechalem sie tym koreanskim wyrobem. Wrażenia mieszane - jak na kasę to sporo samochodu sie dostaje, ale w kategoriach bezwzględnych to plastiki tragedia, przyspieszenia zero a wspomaganie super-mocne i zero informacji z kół na kierowicy. Ale przejechalem sie i mogłem ustawić sie w wielkiej kolejce do Volta. Po 20 minutach stania (jak za mięsem w PRL'u) w końcu dostałem Volta. Z pasażerem w środku. Na szczęście chłopak był mało uciążliwy i do tego umiał obsługiwać Nikona D90 = mam filmik z jazdy. Sam samochód - mieszane uczucia. Wnętrze ładne od kolan w gore. Poniżej kolan części z Cruize = siedem nieszczesc. Taka dziwna składanka plastikow wysokiej jakości i zmielonych butelek po Coca-Coli. Superowski zestaw zegarow - po prostu wyświetlacz LCD pokazujący rożne śliczne ikonki i cyferki - ładne to jest, ale panuje straszny bałagan = trudno znalezc informacje której potrzebujemy. W czasie jazdy przesuwaja sie jakies kuleczki, migaja listeczki i tym podobne. Trochę to rozprasza. Nawigacja była, spory ekran, wydawała sie całkiem przyzwoita. Wnętrze moim zdaniem ergonomiczne, kreciolki od navi, klimy itp. w przewidywalnych miejscach. Samochód na silniku elektrycznym bardzo cichy, ale stałe słychać nauczanie, coś jakby komar za plecami latał. Jak sie włączył spalinowy (bo bateria była prawie wyczerpana po dniu testów), to zrobiło sie nieprzyjemnie głośno a samochód kompletnie stracił przyspieszenie. W sumie to fajny pojazd - mógłbym takim poruszać sie do pracy. Bardzo ladna sylwetka moim zdaniem - hatchback, ale ładny. O i tyle na gorąco, jutro wstawie wiecej info + zdjęcia.