wowo5 20.03.11, 21:35 Przyszlosc nie wyglada dobrze. bankier.tv/rybinski-szykujemy-sobie-gospodarczy-horror-8704.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujaszek_joe Re: Gospodarczy horror 20.03.11, 23:04 Jak go nie lubię za ostatnie występy dot. OFE, to tutaj trudno odmówic mu racji. A puenta z EURO2012 znakomita Odpowiedz Link
tomek854 Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 00:57 Obejrzałem, dobre. Nie żeby jakieś rewolucyjne tezy, ale warto to sobie zobaczyć tak poukładane sprawnie. A jeszcze bardziej warto coś w tym kierunku robić. Odpowiedz Link
wowo5 Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 02:26 Najlepier robic dzieci. To jedyne, co moze pomoc. Nie mowiac o tym, ze to przyjemnosc. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 02:30 W mojej sytuacji życiowej akurat to chwilowo nie wchodzi w rachubę. :-) Odpowiedz Link
wowo5 Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 02:38 Gdybys nawet sie rozmnozyl, to jako emigrant mialbys wplyw na sytuacje demograficzna Szkocji, a nie Polski. Trzeba przekonac Edka, Franka, Sherlocka i innych bazujacych w kraju rodzimym forumowiczow, by wykonali swoj obywatelski obowiazek. Odpowiedz Link
emes-nju Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 10:51 wowo5 napisał: > Najlepier robic dzieci. To jedyne, co moze pomoc. A jak pomoc tym, ktorzy nie maja NA dzieci? W Polsce coraz wiecej ludzi, nawet dobrze wyksztalconych, ma klopoty z utrzymaniem SIE (o dzieciach nie wspominajac) za "zarabiane" pieniadze. Poza tym coraz wiecej ludzi, znow szczegolnie mlodych i wyksztalconych, ma klopoty ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy - czesc, psujac rynek, z desperacji zgadza sie na prace za mniej niz 1500 zl na reke; da sie za to samodzielnie utrzymac w miescie (w miescie jest najwiecej pracy)? Najbardziej w dupie finasowej sa ci, ktorzy powinni sie mnozyc. A przy okazji placa najwyzsze podatki (zamozniejsi ludzie moga w ten czy inny sposob poradzic sobie z podatkami, a bidoki, po odprowadzeniu obowiazkowych haraczy, wydaja cala reszte na zycie placac za wszystko netto+wyzszy VAT) i ponosza najwyzsze koszty (np. kredyt na czy wynajecie mieszkania). Hasla o tym, ze dla naszego przyszlego dobra trzeba sie mnozyc jak kroliczki trafiaja na out, bo ci, ktorzy maja sie mnozyc, dzis z coraz wiekszym trudem wiaza koniec z koncem. Odpowiedz Link
edek40 Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 11:44 > Najlepier robic dzieci. To jedyne, co moze pomoc. Nie mowiac o tym, ze to przyj > emnosc. Przyjemnosc sie konczy, gdy zaczyna brakowac do pierwszego. Chocby dlatego, ze podreczniki szkolne to dla wielu wydatek przekraczajacy ich mozliwosci. Odpowiedz Link
edek40 Re: Gospodarczy horror 21.03.11, 12:17 > Przyszlosc nie wyglada dobrze. Nachodza mnie ciagle takie refleksje. Polska gospodarka stale rosnie. To dobrze. Jednak dochody przecietnego Kowalskiego stale sa w okolicach jakiegos dna. Jednak jego "srednia" pensja nie jest jakas zastraszajaca. Co to oznacza? Ano to, ze stosunkowo niewielka grupa ludzi podnosi srednia dla bidakow. Co to oznacza dla gospodarki? Ano to, ze ten "bogaty" pan kupi sobie jeden kibel. Niech bedzie rocznie, bo zamiast myc woli wymienic. A ilu ludzi dzieki takiemu podzialowi dochodow nie kupi kibla przez 50 lat? Jakby co, nie jestem socjalista i nie uwazam, ze wszyscy powinni zarabiac tyle samo. Jednak wydaje mi sie, ze poglebia sie przepasc miedzy dobrze sytuowanymi, a reszta obywateli. A to nie wrozy dobrze stabilnemu wzrostowi. Bogaci najedza sie i juz. A biedni, czyli wiekszosc, nie jest konsumentem dobr innych, niz sprzedawanych w Biedronce. Odpowiedz Link