Dodaj do ulubionych

Ils sont fous, ces Ecossais

03.07.11, 18:18
Własnie wróciłem z wycieczki.

Byłem sobie w Gent (w Belgii) i zadzwonili do mnie żebym pojechał do Austrii po kierowcę, któremu się tam auto popsuło. 1100 mil z Gent tam i z powrotem do Gent, a potem jeszcze do Glasgow oczywiście jakieś 600. W jedną stronę mi jazda zajęła 11 godzin, w drugą stronę on jechał przez większosć trasy a ja drzemałem sobie.

Wycieczka owa kosztowała firmę coś gdzieś pod 1000 funtów - w paliwie (to sprinter z wysoką budą był, wiec żre jak smok), winietkach i wypłatach dla mnie i dla niego (mamy płacone za godzinę).

Tak z ciekawości na szybko: ekspresem euro city by wyszło niecałe 400 funtów do Brukseli i byłby w jakieś 5 godzin... A w Brukseli to my mamy ze dwa busy dziennie...
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Ils sont fous, ces Ecossais 03.07.11, 20:14
      Obilo mi sie o uszy, ze w poludniowej Norwegii ulegl uszkodzeniu silnik na polskim jachcie. Wezwano mechanika. Troszke mu zeszlo, bo w celach oszczednosciowych jechal samochodem. Z Polski. Przyjechal, obejrzal, stwierdzil, ze bez wyjecia silnika z jachtu zrobic sie tego nie da i wrocil do kraju. Jacht rowniez - non-stop, bo nie chcieli zawijac do portow bez silnika.

Hm... Czyzby w Norwegii nie bylo mechanikow? Albo dzwigu do wyjecia agregatu? Przeciez polskiemu mechanikowi zaplacili chyba za wyjazd. Pomijam strate czasu jachtu czarterowego. Jedna zmiana juz jest w d..pie. Wezmy inna opcje: Norweg orzeka, ze trzeba wyjac. Polska zaloga organizuje wyjecie, w tym czasie polski mechanik jedzie z bambetlami potrzebnymi do naprawy, naprawia na miejscu i jacht rusza w droge. A tak jacht z planem zmian na fiordach znalazl sie w Polsce. Z oszczednosci?
      • t-tk Re: Ils sont fous, ces Ecossais 03.07.11, 21:13
        Kolega dostał pracę przy budowie viatoll, tego systemu opłat za drogi. Akurat robili coś w Katowicach. Część załogi dostała rozkaz zabrania walizek i wyjazdu do Łodzi. Pojechali. Zrobili, co mieli zrobić. Kazano im wrócić i wynająć pokój w hotelu w Katowicach, a następnego ranka wysłali ich do Trójmiasta.
        Logiczne, prawda?
        • tomek854 Re: Ils sont fous, ces Ecossais 03.07.11, 21:23
          Nous sommes fous, aussi ;-)
          • bassooner Re: Ils sont fous, ces Ecossais 03.07.11, 22:32
            moze bali sie ze pojdzie w tan... a tak przywieziony - dostarczony... :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka