Dodaj do ulubionych

Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwacja)

01.09.11, 19:34
Cześć,

właśnie planuje trasę Kielce ->> Split, samochodem. No i sam nie wiem, którędy jechać... ktoś coś może doradzić? Bo z czego pamiętam, chyba ktoś chyba jechał już w tym kierunku...

Pozdrawiam
wobi
Obserwuj wątek
    • frax1 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 19:50
      A więc tak, jedź przez Kraków. Potem moim zdaniem sensownie jest jechać przez Skalite, ja wymyśliłem trasę przez Jabłonke, Trstene i Dolny Kubin - nie polecam, fakt widoki śliczne i generalnie b.sympatyczna okolica, ale droga jest kręta i jedzie się b.wolno bo jest wioska za wioską. Potem wpadasz na Słowacji na autostradę i dojeżdżasz do Splitu przez Budapeszt :) Ewentualnie możesz jechać przez Austrię i Słowenię ale w tej drugiej winieta to 20 euro za kilka kilometrów autostrady (ale można to objechać), druga ewentualność to droga 86 przez Węgry - tez raczej nie polecam bo jechałem w nocy i raz że wolno, dwa że b.dużo zwierząt. To tak po krótce... najlepiej zobacz to forum cro.pl/forum/viewforum.php?f=4 tam jest wszystko ładnie opisane.
      Pozdrawiam
      • wo_bi Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 02.09.11, 10:40
        Dzięki za linka, poczytam. Pewnie pojadę, tak jak Ty mówisz.
    • mrzagi01 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 20:10
      z Kielc to nie wiem.... bardziej z zachodu to mogę służyć radą
      • tomek854 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 21:38
        Ja też mogę służyć radą, ale przeterminowaną o 10 lat ;-)

Straszne korki były na tej dziurawej drodze prowadzącej od Mariboru do granicy. A na granicy chcieli łapówkę. ;-)
        • bassooner Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 22:45
          ja jechałem do Splitu... ale wiesz, jechałem z Poznania to od razu do Berlina na ring, później dziewiątką do Monachium, tam nocleg, a dalej autostradami przez Salzburg, Lubljanę i aż do samego Splitu gdzie ładnie już rosną sobie palmy i są przepiękne rzymskie ruiny zamku/rezydencji dioklecjana, który zapiera dech w piersi!!! naprawdę!!! tutaj masz KLIK...
          • tomek854 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 23:07
            A ze splitu żabi skok na powalający na kolana Hvar, z pięknym portowym miasteczkiem i prawdziwie dzikim środkiem wyspy.
            • tomek854 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 23:07
              też dam linka :-) semestr.pl/2,114.html
              • tomek854 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 01.09.11, 23:12
                Ach, no i warto przez góry przebić się do Zadaru i do Splitu dojechać wzdłuż wybrzeża. Jazda to sam miód, widoki powalają na kolana:
                https://img195.imageshack.us/img195/9289/chorwacja1.jpg
                https://img686.imageshack.us/img686/9871/zakret.jpg
                https://img691.imageshack.us/img691/9127/taksiejezdziwzdluzadria.jpg
                • wo_bi Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 02.09.11, 10:39
                  Przez Chorwację będę już śmigać w nocy... więc chyba za dużo nie zobaczę...
    • edek40 Re: Pomocy koledzy: Kielsce -> Split (Chorwac 02.09.11, 13:08
      Ja bym tam nie jechal. Drogo tam jest ;)

W wyborze trasy nie pomoge. Jechalem Gierkowka przez Cieszyn, Brno, Gratz, Maribor itp. Poza kawalkiem Czech i Slowenii caly czas autostradami. 30 km autostrady w Slowenii kosztuje astronomiczny majatek, bo spryciarze sprzedaja za 15 euro winietke na 7 dni, co "zapewnia" koniecznosc zakupu w drodze powrotnej. Mozna sie wyrobic w 7 dniach, ale trzeba dobrze przycelowac. Nam sie nie udalo, bo Slowenska granice przekraczalismy okolo 22.00 w piatek jadac do Chorwacji i okolo 4 rano w niedziele w drodze powrotnej. Czechy i Austria maja winietki na 10 dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka