bassooner 07.09.12, 13:10 taki meteriał mi wpadł z FB - LINK Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emes-nju Re: ekofrajerzy 07.09.12, 14:30 bassooner napisał: > taki meteriał mi wpadł z FB To go udostępnij ;) Odpowiedz Link
tomek854 Re: ekofrajerzy 07.09.12, 15:02 O, ja mam takie oszukane żarowki, co w srodku jest mała halogenówka :) Odpowiedz Link
kaqkaba Re: ekofrajerzy 07.09.12, 16:13 hmmm. W moim salonie świecą te energoszczedne świetlówki które kupiłem jakieś 5-6 lat temu. Odpowiedz Link
emes-nju Re: ekofrajerzy 10.09.12, 10:29 kaqkaba napisał: > hmmm. W moim salonie świecą te energoszczedne świetlówki które kupiłem jakieś 5 > -6 lat temu. Ja też mam parę takich. Mam też kilka, które po pół roku w zasadzie przestały działać. To znaczy świecą, ale co mi z żarówki, która przez pierwszych kilka minut świeci sinym światełkiem porównywalnym "jasnością" z żarówka 25W? Co ciekawe nie ma żadnej reguły z gatunku: kupisz drożej, dłużej działa. Odpowiedz Link
cracovian LED 07.09.12, 19:12 Uzywam w chacie dosc dobrych CFL, ktore rzeczywiscie spisuja sie duzo lepiej od tych z IKEA sprzed paru lat... Nowy trend to LED choc nadal drogo - w pokoju zabaw dla dzieci zainstalowalem 4 podstawowe i najtansze za $10 sztuka i sa jak na razie swietne. Z czasem wszystko wymienie na LED - reszta technologi wyglada przy tym jak dinozaury. Takich mi potrzeba 22, wiec jeszcze moze poczekam: www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1v/R-203231702/h_d2/ProductDisplay?catalogId=10053&langId=-1&keyword=br40+led&storeId=10051 Odpowiedz Link
lexus400 Re: ekofrajerzy 08.09.12, 11:46 rapid130 napisał: > Zalinkowałem sobie do ulubionych taki FILM. Film dobry i ukazujący prawdę o dzisiejszych wyrobach. To samo dotyczy samochodów i zawsze powtarzam, że nie ma samochodów, które się nie psują bo one mają za zadanie się psuć. Odpowiedz Link
wowo5 Re: ekofrajerzy 08.09.12, 15:34 Jak tesknicie za tradycyjnymi zarowkami to u nas jeszcze takowe sprzedaja (110V oczywiscie). 100 W juz nie ma ale mniejszej mocy jeszcze ciage sa. Odpowiedz Link
tomek854 Re: ekofrajerzy 09.09.12, 19:46 Tutaj można kupić w pakistańskich sklepikach nawet 150W... Z tego, co piszą na pudełku wyprodukowane są w Niemczech i nazywają się "mikrogrzejniczkami elektrycznymi" :) Ja bym sobie nawet kupił, ale niestety mam żarówki na bolce a nie na gwint, więc się muszę zadowolić oszukiwanymi z halogenówkami w środku :) Odpowiedz Link
cracovian Re: ekofrajerzy 11.09.12, 22:06 No ale powiedzmy w moim elektrycznym pudelku to co sie bedzie psulo? Jest wiele modulow baterii, ktora straci pojemnosc do 25% za 8 lat (Ja bede ok nawet do 50%), motor, ladowarka i duzo komputerow. Bo uwazam, ze albo nic albo wszystko dupnie od razu. Odpowiedz Link
sven_b Re: ekofrajerzy 09.09.12, 19:42 Tak sięgam pamięcią, gdy żarówki energooszczędne były nowością, jedynym zastrzeżeniem było, by nie wkręcać ich w źródła światła często włączane i wyłaczane. Instrukcja sugerowała, by montować je w punkty świecące non stop, bądź wiele godzin. Tak użytkowane miały gwarantować oszczędność i długą żywotność. Teraz, gdy z rynku zdjęto żarówki tradycyjne, siłą rzeczy te energooszczędne obstawiają wszystko czyli także miejsca niekorzystne (toaleta, kuchnia). Niejako celowo zabito ich główną cechę czyli oszczędność. Odpowiedz Link
pizza987 Re: ekofrajerzy 09.09.12, 21:08 Energooszczędne mam wetknięte w kilku miejscach w domu-na schodach, w kuchni nad stołem, przed drzwiami. Dwie pierwsze są używane jako wieczorne oświetlenia, znaczy się jak zostają włączone w okolicach zmierzchu to do zakończenia dnia świeca non stop. Przed drziwami użytkowana jest podczas wizyt gości gdy chadza się tam na papierocha (w sezonie jesienno-zimowo-wiosennym gdy taras jest nieużywany). Kuchenna spokojnie działa już 4 lata, schodowe 3 i jedna na schodach ostatnio pomryguje przy uruchamianiu, ale póki co działa. Do współpracy ze ściemniaczami zdaje się nie nadają się więc póki co ich nie wpuszczam dalej. Odpowiedz Link
bassooner Re: ekofrajerzy 09.09.12, 21:33 to co pisał sven, by montować je w punkty świecące non stop, wymuszało pewne działania - jeszcze przed remontem klatki schodowej w domu mieliśmy dwa kinkiety, z takimi właśnie żarówkami, celowo się ich nie wyłączało, bo tak oszczędniej. teraz zmieniliśmy kinkiety a do środka poszły takie dziwne halogeny... efekt światło zapalamy tylko w drodze na górę/dół... Odpowiedz Link