Dodaj do ulubionych

ekofrajerzy

07.09.12, 13:10
taki meteriał mi wpadł z FB - LINK
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: ekofrajerzy 07.09.12, 14:30
      bassooner napisał:

> taki meteriał mi wpadł z FB

To go udostępnij ;)
    • tomek854 Re: ekofrajerzy 07.09.12, 15:02
      O, ja mam takie oszukane żarowki, co w srodku jest mała halogenówka :)
    • kaqkaba Re: ekofrajerzy 07.09.12, 16:13
      hmmm. W moim salonie świecą te energoszczedne świetlówki które kupiłem jakieś 5-6 lat temu.
      • emes-nju Re: ekofrajerzy 10.09.12, 10:29
        kaqkaba napisał:

> hmmm. W moim salonie świecą te energoszczedne świetlówki które kupiłem jakieś 5
        > -6 lat temu.

Ja też mam parę takich. Mam też kilka, które po pół roku w zasadzie przestały działać. To znaczy świecą, ale co mi z żarówki, która przez pierwszych kilka minut świeci sinym światełkiem porównywalnym "jasnością" z żarówka 25W?

Co ciekawe nie ma żadnej reguły z gatunku: kupisz drożej, dłużej działa.
    • rapid130 Re: ekofrajerzy 07.09.12, 17:22
      Zalinkowałem sobie do ulubionych taki FILM.
      • cracovian LED 07.09.12, 19:12
        Uzywam w chacie dosc dobrych CFL, ktore rzeczywiscie spisuja sie duzo lepiej od tych z IKEA sprzed paru lat... Nowy trend to LED choc nadal drogo - w pokoju zabaw dla dzieci zainstalowalem 4 podstawowe i najtansze za $10 sztuka i sa jak na razie swietne.

Z czasem wszystko wymienie na LED - reszta technologi wyglada przy tym jak dinozaury.

Takich mi potrzeba 22, wiec jeszcze moze poczekam:
        www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1v/R-203231702/h_d2/ProductDisplay?catalogId=10053&langId=-1&keyword=br40+led&storeId=10051
      • lexus400 Re: ekofrajerzy 08.09.12, 11:46
        rapid130 napisał:

> Zalinkowałem sobie do ulubionych taki FILM.

Film dobry i ukazujący prawdę o dzisiejszych wyrobach. To samo dotyczy samochodów i zawsze powtarzam, że nie ma samochodów, które się nie psują bo one mają za zadanie się psuć.
        • wowo5 Re: ekofrajerzy 08.09.12, 15:34
          Jak tesknicie za tradycyjnymi zarowkami to u nas jeszcze takowe sprzedaja (110V oczywiscie). 100 W juz nie ma ale mniejszej mocy jeszcze ciage sa.
          • tomek854 Re: ekofrajerzy 09.09.12, 19:46
            Tutaj można kupić w pakistańskich sklepikach nawet 150W... Z tego, co piszą na pudełku wyprodukowane są w Niemczech i nazywają się "mikrogrzejniczkami elektrycznymi" :)

Ja bym sobie nawet kupił, ale niestety mam żarówki na bolce a nie na gwint, więc się muszę zadowolić oszukiwanymi z halogenówkami w środku :)
        • cracovian Re: ekofrajerzy 11.09.12, 22:06
          No ale powiedzmy w moim elektrycznym pudelku to co sie bedzie psulo? Jest wiele modulow baterii, ktora straci pojemnosc do 25% za 8 lat (Ja bede ok nawet do 50%), motor, ladowarka i duzo komputerow. Bo uwazam, ze albo nic albo wszystko dupnie od razu.
    • sven_b Re: ekofrajerzy 09.09.12, 19:42
      Tak sięgam pamięcią, gdy żarówki energooszczędne były nowością, jedynym zastrzeżeniem było, by nie wkręcać ich w źródła światła często włączane i wyłaczane. Instrukcja sugerowała, by montować je w punkty świecące non stop, bądź wiele godzin. Tak użytkowane miały gwarantować oszczędność i długą żywotność. Teraz, gdy z rynku zdjęto żarówki tradycyjne, siłą rzeczy te energooszczędne obstawiają wszystko czyli także miejsca niekorzystne (toaleta, kuchnia). Niejako celowo zabito ich główną cechę czyli oszczędność.
      • pizza987 Re: ekofrajerzy 09.09.12, 21:08
        Energooszczędne mam wetknięte w kilku miejscach w domu-na schodach, w kuchni nad stołem, przed drzwiami. Dwie pierwsze są używane jako wieczorne oświetlenia, znaczy się jak zostają włączone w okolicach zmierzchu to do zakończenia dnia świeca non stop. Przed drziwami użytkowana jest podczas wizyt gości gdy chadza się tam na papierocha (w sezonie jesienno-zimowo-wiosennym gdy taras jest nieużywany). Kuchenna spokojnie działa już 4 lata, schodowe 3 i jedna na schodach ostatnio pomryguje przy uruchamianiu, ale póki co działa. Do współpracy ze ściemniaczami zdaje się nie nadają się więc póki co ich nie wpuszczam dalej.
        • bassooner Re: ekofrajerzy 09.09.12, 21:33
          to co pisał sven, by montować je w punkty świecące non stop, wymuszało pewne działania - jeszcze przed remontem klatki schodowej w domu mieliśmy dwa kinkiety, z takimi właśnie żarówkami, celowo się ich nie wyłączało, bo tak oszczędniej. teraz zmieniliśmy kinkiety a do środka poszły takie dziwne halogeny... efekt światło zapalamy tylko w drodze na górę/dół...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka