Dodaj do ulubionych

Skąd się biorą takie wypadki?

09.04.13, 03:18
wiadomosci.onet.pl/regionalne/opole/smiertelny-wypadek-przy-zjezdzie-prady-w-opolskiem,1,5462765,region-wiadomosc.html
Godzina 18 = jeszcze jasno. Kobieta zjeżdża na autostradę pod prąd i nie zauważa że jest w Anglii a nie w Polsce? Próbuję zrozumieć sposób myślenia takich kierowców???
Obserwuj wątek
    • wiesenblum Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 12:14
      Nie tylko u nas. Był czas że mieszkałem w Austrii dwa lata i nie przypominam sobie dnia za kierownicą, żeby z radia nie poleciał komunikat "Achtung Geisterfahrer!" (to taki co pod prąd na autostradzie) Zawsze mnie zastanawiało, co jest przyczyną.
    • lexus400 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 13:32
      Ja też nie rozumiem tego toku myślenia a raczej niemyślenia. Zastanawiam się również zawsze jak można wjechać pod pociąg, przecież on nie pojawia się znikąd.
      • sven_b Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 13:53
        Obie sytuacje są całkiem realne i nietrudne. Mieszkam blisko A2 i regularnie z niej korzystam. Wjazd pod prąd zdarza się tu często. Kilkakrotnie już zjeżdżając zastawałem na swojej odnodze jadącego z przeciwka. Raz taki sierota pokazywał mi nawet, gdzie wg niego powinienem teraz być i wyraźnie wskazywał odnogę dla włączających się czyli JEGO! Kolejny przykład - mój ojciec. Z fotela pasażera zrywa się nagle i pokazuje 'Tu!', wskazując mi odnogę dla ruchu przeciwnego:)
        Jest to być może wynikiem roztrzepania, pewnie i słabej orientacji przestrzennej, ale zdarza się, zdarza.
        • marekatlanta71 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 16:00
          Moim zdaniem to wina źle zaprojektowanych zjazdów na autostradę i skrzyżowań. Wjeżdżanie na autostradę powinno zawsze odbywać się w ten sam sposób a same zjazdy powinny być tak skonstruowane by maksymalnie uniemożliwić wjechanie pod prąd.
          • rapid130 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 16:24
            W przypadku tego konkretnego "dzwona" pani w nieprawidłowym miejscu zjechała z ronda.
            LINK.
            Rondo jest jak widać wypasione, ze strefami dla dłuższych pojazdów, nie zachęcające geometrią do wjazdu "pod prąd".
          • sven_b Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 16:50
            Te miejsca mają w sumie prosty układ, a do błędu dochodzi zwykle w kier. na autostradę. Sposobem może być takie ROZWIĄZANIE dla szczególnie rozkojarzonych. U nas jeszcze niespotykane pewnie ze względu na problem jeszcze niedostrzeżony.
            • marcinek101 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 10.04.13, 00:13
              W związku z tym ma pytanie co robić w sytuacji gdy ktoś szykuję do wjazdu pod prąd np: na rondo? W Święto Zmartwychwstania wracałem z Rodzinką do domku od znajomych na wlocie do Wrocławia z Poznania między AOW a Obwodnicą Śródmiejską jest rondo. Oznaczone i tak zbudowane, że wjazd pod prąd jest intuicyjnie wykluczony. Sygnalizująca lewym kierunkiem kobita śmiał wykręcił i ruszyła pod prą nikt ze stojących przede mną - 3 auta nawet nie pisnął. Zatrąbiłem i trąbiłem przez kilka chwil, pani po lekko zwolniła, ale potem jednak objechała po d prąd rondo. Nie sprawdziła czy również zmartwychwstanie tego dnia gdyż jechały na czołowo z niż tylko dwie osobówki. Ja za próbę ostrzeżenia obejrzałem środkowy palec i chyba kilka "pozdrowień" Co czynić w takim przypadku trąbić czy tylko czekać na nieuchronne?
              pozdr. M
              • marcinek101 fotka do mojego posta 10.04.13, 00:23
                Kobitka stała na miejscu tego fioletowego Peugeota Trzeba się "postarać" by wjechać pod prąd w
                tym miejscu. NIe zawsze złe drogi...

pozdr. M.
          • crannmer Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 21:13
            marekatlanta71 napisał:
            > Moim zdaniem to wina źle zaprojektowanych zjazdów na autostradę i skrzyżowań.

> Wjeżdżanie na autostradę powinno zawsze odbywać się w ten sam sposób

Jak sie ma pusty kontynent do zaasfaltowania, to mozna usilowac cos takiego realizowac. Ale jJak sie ma istniejace, ograniczone miejsce, to trzeba kombinowac.

> a same zjazdy powinny być tak skonstruowane by maksymalnie
            > uniemożliwić wjechanie pod prąd

Nawet jednostronne kolczatki nie uniemowzliwia wjechania pod prad czy zawrocenia.
            Wszystko przerabiane w praktyce. Glupota, zmeczenie, dezorientacja przez wiek lub chorobe, alkohol, zamiar samobojczy itp. sa w stanie obejsc wszelkie zabezpieczenia.
    • rapid130 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 16:35
      Cóż, na całym świecie idiotów nie sieją. Oni się rodzą. Tak jak ten z Grecji.

Zęby bolą od oglądania tego filmu, chociaż finał był szczęśliwy.
      • marekatlanta71 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 17:35
        To prawda - jadę jakiś czas temu i zjeżdżam z autostrady. Na szczęście jechałem powoli i nic nie było za mną, bo zaraz po zjechaniu spotkałem panią cofającą na zjeździe. Środkiem drogi. Bo ona zjechała w złym miejscu. Na szczęście było szeroko, więc jakoś ją ominąłem. Trąbienie zupełnie jej nie zraziło i dalej zadowolona cofała. Jak to się skończyło - nie wiem...
          • marekatlanta71 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 09.04.13, 22:31
            Ciężarówka jechała pod prąd!
            • tomek854 Re: Skąd się biorą takie wypadki? 10.04.13, 00:59
              Akurat nie, za to jechała o 10 km/h za szybko - na drodze o tym standardzie ograniczenie dla ciężarówek pow. 7,5t to 50 mph :) A ten jechał na odcięciu, 56 :)
    • mapmuh Re: Skąd się biorą takie wypadki? 10.04.13, 12:27
      Ze okolic Svenowego podwórka:
      www.youtube.com/watch?v=_LsisBugEPw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka