Dodaj do ulubionych

Impedencja

12.04.13, 19:09
Poleciał mi głośnik w p/prawych drzwiach. Ma impedencje 2 ohm i średnicę 16.5cm. To OEM bez tabliczki znamionowej więc nic więcej nie wiem. Mam na półce komplet 2 głośników tej samej średnicy. Mógłbym go wykorzystać, ale ma 4 ohm. Czy mogę je tak po prostu wpiąć zamiast 2 ohm? Grałoby to w układzie 2 głośniki 4ohm i 6 głośników 2ohm. Z tym, że jakie konsekwencje będzie to mieć? Jakoś obciążę układ? Radio OEM na duży zapas. Głośnik poleciał przy 35% mocy.
Obserwuj wątek
    • marcinek101 Re: Impedencja 12.04.13, 19:24
      O ile wiem to większa impedancja jest dopuszczalna, wzmacniacz będzie oddawał mniejszą moc niż przy nominalnej impedancji. W drugą stronę już nie wolno bo spalisz wzmacniacz czyli jak dasz głośniki z mniejszą impedancją niż wzmacniacza to wzmacniacz ulegnie uszkodzeniu.
    • crannmer Re: Impedencja 12.04.13, 20:26
      Przez zmiane impedancji z 2 na 4 omy nic sie nie zepsuje. Natomiast zmieni sie nieco dzwiek. Jesli to jest glosnik szerokopasmowy, to ten kanal bedzie grac nieco ciszej od pozostalych. Jesli to jest glosnik za zwrotnica, to dodatkowo przesunie sie lekko charakterystyka przenoszenia.

Dodatkowo do tak czy tak obecnych roznic w barwie dzwieku miedzy nowym glosnikiem, a pozostalymi zastanymi.
      • sven_b Dzięki 15.04.13, 10:36
        Podmieniłem. Jeżeli jest różnica w głośności to bardzo niewielka, natomiast jest dużo lepiej na jakości odsłuchu. Wydawało mi się, że OEM (średniotonowy) grał nieźle ale widzę, że go przeceniałem.
        Był problem ze znalezieniem zwrotnic. Po kablach dotarłem aż do radia i okazało się, że mam też wzmacniacz:). 8-kanałowy Panasonic z oddzielnym wyjściciem na każdy głośnik. Daje to jakiś potencjał chociaż dalszych zmian nie planuje. Po tych zabawach z plastikami mam w wprawę alei palce z archiwum X.
        • typson Re: Dzięki 18.04.13, 22:34
          to podmień jeszcze impedencję na impedancję :D

A tak na serio - przegnę nieco ale śmiem twierdzić że dobre głośniki, dobrze osadzone i wytłumionych przestrzeniach końcówką mocy a'la TDA2005 (jak połowa starych Blaupunktów) dadzą lepszy efekt niż niewiadomojakie OEM, niewiadomo jak montowane za to pędzone super radiem ze wzmacniaczem. Dla ścisłości ten TDA wygląda tak

https://sklep.jabel.com.pl/upload/images/products/big/J-215_Wzmacniacz_mocy_z_ukladem_TDA20053561.jpg
          • sven_b Re: Dzięki 19.04.13, 13:13
            Tak sądzę. Patrząc na OEM nasuwało się pytanie jakim sposobem to grało jak grało biorąc pod uwagę jakość wykonania. Gdyby nie padło niczego bym nie knuł, a jednak po podmianie na w sumie już nie najnowszy komplet Focal (troche u mnie leżał) różnica jest wyraźna. Podczytałem, że jak już się drzwi rozbiera to warto wygłuszyć. Ograniczyłem się do wklejenia maty stp. Uszy to organ nieprzewidywalny:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka