28.04.14, 22:43
Pytanie: czy ktoś na forum ma jakieś większe pojęcie (ode mnie) o rolkach? bo chciałem sobie takowe sprawić... córka sobie już doskonale radzi, żona właśnie wróciła jeżdżąc po tych ciemnościach, a ja siedzę w domu, sączę browarka i martwię się czy jej ktoś nie zaczepi itd... słowem: nauczę się i będę robił za ochroniarza. dodam jeszcze, że "kiedyś" bardzo dobrze jeździłem na łyżwach (żona mówi, że na rolkach trudniej) i ogólnie oprócz picia piwa i grania na fagocie biegam, jeżdżę na rowerze i gram w siatę... słowem taka lebiega za mnie nie jest.
a więc, czy za 300 (no może ciut więcej) stówki dostanę jakiekolwiek sensowne rekreacyjnei czy takie (KLIK) to szajs, czy w koło komina wystarczy
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: Rolki 28.04.14, 23:13
      Są dwie firmy warte uwagi osoby dorosłej - Roces i Rollerblade. Za 400,- juz coś wybierzesz, a kluczem są solidne łożyska i but pewnie trzymający stopę. Poczytaj o tym sprzęcie i doborze do wagi ciała. Ja mam swoje juz 15 lat i serwis ciągle nie widzi potrzeby wymiany kółek. Kupowałem w Poznaniu, model Roces Majestic Twelve (obecnie Roces M12). Ten model polecam w ciemno.
      • bassooner Re: Rolki 28.04.14, 23:22
        agresywnie śmigasz sven?
        • sven_b Re: Rolki 28.04.14, 23:40
          Kiedys próbowałem, teraz wyłącznie rekreacyjnie, zeby małą oderwać od klawiszy. Asfalt, parking pod marketem, kiedys A2 przed oddaniem do ruchu:)
          • lobuzek1 Re: Rolki 29.04.14, 09:21
            Ja jeżdżę na Powerslide Phuzion 2. Kupiłem je w zimie 2 lata temu w bardzo dobrej cenie, po zajeżdżeniu podobnego modelu Rollerblade. Polecam, są wygodne i jeździ się ok.
            • bassooner Re: Rolki 29.04.14, 09:40
              bassooner 28.04.14, 23:22 Odpowiedz
              agresywnie śmigasz sven?

Pytam bo ten model co żeś zapodał to do bardziej na poręcze niż do rekreacji ;-)
              https://www.skatefun.pl/img/products/96/1_max.jpg

a co do rollerblade, to pytanie takie, czy takie za 279 z płozą aluminiową

https://www.asport.pl/images/spokey08/13/rolki/evo/evo_830397.jpg

nie będą lepsze niż rollerblade za 339 ale z płozą kompozytową

https://www.asport.pl/images/Rollerblade/12/bladerunner/pro_80_1.jpg
              • sven_b Re: Rolki 29.04.14, 10:17
                M12 nie jest wyczynowy jak napisali. Wygląda bojowo ale na nodze leży w sam raz. Wybrałem go, bo dawał stabilność w nauce a przy tym był wygodny. Mam 184cm.

Tu jest podobnie jak z butem do nart. Najlepiej gdybyś zaszedł do sklepu i poprzymierzał. Nie należysz do osób niskich, więc ważne, aby wybrać takie, w których noga nie będzie dygotała na boki, bo się zniechęcisz albo w najgorszym wypadku zwichniesz kostkę.
                • sven_b Re: Rolki 29.04.14, 23:03
                  Tak jeszcze patrzę, że M12 pasowałyby do orkiestrowego fraka;)
      • franek-b Re: Rolki 29.04.14, 13:30
        > Są dwie firmy warte uwagi osoby dorosłej - Roces i Rollerblade.

hmmm no nie wiem, za Odrą mam wrażenie, że najpopularniejsze są Bauer i ich raczej poniżej 100 ojro się nie kupi, sam mam z 12 lat K2.
        W rolkach jest prosta zasada, duże kółka to do jazdy na dłuższe dystanse, małe kółka do wywijania (takie a'la figurówki).
        Najważniejsze to oczywiście dopasować do nogi, musisz usztywnić nogę w kostce tak byś podczas jazdy miał jedną linię nogi i rolek.
        Jak umiesz na łyżwach to i na rolkach pojedziesz, faktycznie rolki są generalnie trudniejsze, nie daja marginesu poślizgu jak łyżwy.
        Dlatego moja rekomendacja to nie szukanie marki, ale raczej o odpowiedniej wielkości kółek (raczej z dużymi - większy komfort jazdy i szybciej się jeździ) z łożyskami igiełkowymi (te od ceny 200-300 mają takie na pewno).
        • lobuzek1 Re: Rolki 29.04.14, 20:43
          Jak jesteś początkujący, to nie wyczujesz różnicy w płozie. Moje wcześniejsze miały kompozyt, teraz jest alu i nie czuję różnicy. Ważne, żeby były wygodne.
        • sven_b Re: Rolki 29.04.14, 23:02
          > faktycznie rolki są generalnie trudniejsze, nie daja marginesu poślizgu jak łyżwy.

Mam taką swoją teorię, że w przypadku rolek nie obowiązuje popularny wśród recenzentów sprzętu zwrot 'wiele wybaczają'. Przeciwnie, rolki tylko czyhają, by odstawić jadącemu soczystego fikoła. To z praktyki:)

Bassowi chodzi o prosty sprzęt do szybkiego odepchnięcia się za róg do monopolu. Tak, żeby żona nie zarejestrowała. Bauer byłyby dobre gdyby Bass jechał tam z kijem hokejowym, ustawić towarzystwo do bandy. Co wybierze, będzie kontent. Grunt, że podaliśmy sprzęty, które mu się nie rozpadną za chwilę:)
          • bassooner Re: Rolki 29.04.14, 23:10
            nieprawda! ja chcę kręcić przekładanki w lewo i prawo, w przód i w tył! to na początek... ;-)
            • franek-b Re: Rolki 30.04.14, 09:47
              To na początek kup sobie ochraniacze, koniecznie na dłonie :-) poważnie, nie lekceważ tego. Większość upadków kończy się podparciem rękami i jak przejedziesz gołą ręką po betonie albo asfalcie, to możesz mieć problem potem z obługą Twojej 'trąby' ;-)
              • crannmer Re: Rolki 30.04.14, 12:11
                W tym wypadku i kask z palakowa ochrona zuchwy i zebow nie bylby przesadny.
                • bassooner Re: Rolki 30.04.14, 14:23
                  ochraniacze kupię, nawet nie myślałem żeby nie, widząc kilka upadków Tosi (zresztą właśnie na dłonie) i ich zbawienną moc ;-)

a co do mojego pytania: lepiej markowe z płozą kompozytową, czy mniej markowe z aluminiową?
                  • sven_b Re: Rolki 01.05.14, 15:12
                    Płoza vel szyna aluminiowa jest sztywniejsza i trwalsza. Kompozyt daje lekkie ugięcie i przez to komfort, ale z czasem lubi się odkształcić.

Troszkę tipów na ten temat:
                    www.jakkupowac.pl/artykul/80/jak-kupowac-rolki.html
                    • lobuzek1 Re: Rolki 01.05.14, 20:57
                      Ja brałbym te w których jest wygodniej. Faktycznie Sven dobrze prawi i w kompozytach jest trochę bardziej komfortowo. Obowiązkowo kask i ochraniacze. Jak rehabilitowałem się po zerwaniu więzadła w kolanie, był jeden gość z rozwalonym nadgarstkiem na rowerze. Do składania tego trzeba zegarmistrza, a rehabilitacja wyglądała na naprawdę ciężką.
    • tomek854 Re: Rolki 02.05.14, 14:54
      A ja się domyślam, co bassa tak nagle wzięło na te rolki... Zobaczył ten nagłówek po prostu:
      https://dl.dropboxusercontent.com/u/21075511/Przechwycenie%20obrazu%20ekranu%20-%2002.05.2014%20-%2013%3A53%3A39.png

:D
      • bassooner Re: Rolki 02.05.14, 16:45
        się śmiejecie... żonka odkąd regularnie biega, a teraz doszły rolki to już nie wchodzi w parę par spodni, szczególnie w łydkach ;-)
        • bassooner Re: Rolki 04.05.14, 14:53
          https://fashionstore.com.pl/allegro/upload/arollerbladespark821.jpg
          • bassooner Re: Rolki 04.05.14, 14:55
            Kupione! teraz zmówcie za mnie zdrowaśki ;-)

Myślę, że w bdb cenie jak na to co mają - KLIK
            • tomek854 Re: Rolki 05.05.14, 15:43
              Oby dobrze służyły przez lata, bass jeździł bezpiecznie a pośladki mu jędrniały :D
            • sven_b Re: Rolki 05.05.14, 20:27
              Jak leżą? Szynę czujesz centralnie pod stopą? Kostka dobrze opięta?
              • bassooner Re: Rolki 06.05.14, 13:56
                jeszcze nie wiem bo nie przyszly... ;-) dzis w intersporcie kupilem ochraniacze, jutro prawdopodobnie po poludniu smigne w pierwszy rejs...
                • sven_b Re: Rolki 06.05.14, 20:22
                  > jeszcze nie wiem bo nie przyszly... ;-)

Masz w sobie cos z Miss Polonii - potraktowałeś sprawę zakupu jako taką przygodę:)
                  • bassooner Re: Rolki 07.05.14, 13:39
                    aż tak w ciemno nie kupowałem bom poczytał troszkę fachowej literatury... a to o low balance, a to o łożyskach SD5 itd itp... ;-)

aha...

Mam je! i wczoraj ok 22 pojechałem w pierwszą podróż! i powiem tak: założyłem i pojechałem. i wszystko. żadnych problemów, jakbym jeździł od zawsze, że aż żona była zaskoczona. największe problemy z zatrzymaniem, bo nabranie sporej prędkości to pikuś, ale hamowanie to już trudność. na tzw T, czyli jedna rolka w poprzek za drugą trudno, hamulcem musiałem bardzo delikatnie, a ogólnie najlepiej hamowanie wychodziło mi na beczkę. przekładanka to większa trudność jak na łyżwach, bo płoza dłuższa, ale daje radę... jednak hołubce i obroty w powietrzu robione na hokejówach 30 lat temu nie poszły w las ;-)
                    dziś wieczorkiem jadę z żonką do pobliskiej wsi o nazwie Mutantowo, a właściwie Mutowo, gdzie prowadzi oświetlony ładny chodnik i gdzie ongiś w klubie rolnika obok wódki i piwa stała jagodzianka i to w pojemnościach 0,5 i 0,25l...
                    • truskava Re: Rolki 07.05.14, 13:49
                      bassooner napisał:

> aż tak w ciemno nie kupowałem bom poczytał troszkę fachowej literatury... a to
                      > o low balance, a to o łożyskach SD5 itd itp... ;-)

Chodziło raczej o zakup "w ciemno" w tym sensie, że bez przymiarki, czy wygodny but itp.
                      • bassooner Re: Rolki 07.05.14, 14:25
                        wyszedłem z założenia, że będzie wygodny i tyle... ;-)

a na serio jest ok... przymierzałem trochę rolek w decathlonie (tam jest ogólnie bieda z rolkami) i w intersporcie i co do rozmiaru już wyrobiłem sobie pogląd, że ma być 45... no choć nie przymierzałem 44,5... ogólnie ludziska pisali że model spark ma wygodny but i tego się trzymałem ;-)
                        aha... byłem właśnie na przejażdżce z Tośką... skarpeta ciut wilgotna ale to chyba nieuniknione ;-)
                        • truskava Re: Rolki 07.05.14, 14:36
                          bassooner napisał:

> aha... byłem właśnie na przejażdżce z Tośką... skarpeta ciut wilgotna ale to chyba nieuniknione ;-)

Ważna, żeby majty nie były zbyt wilgotne ;-)
                          • bassooner Re: Rolki 07.05.14, 15:14
                            > Ważna, żeby majty nie były zbyt wilgotne ;-)

_________________________________________________________________

chyba że nie moje ;-)
                            • t-tk Re: Rolki 07.05.14, 17:04
                              Pamiętaj aby opić należycie nowy nabytek ku bezawaryjności ;)
                            • tomek854 Re: Rolki 07.05.14, 23:03
                              Tośka też chyba na jeden rodzaj wilgoci za duża, a na drugi jeszcze za mała... :-)
                              • bassooner Re: Rolki 08.05.14, 11:09
                                wczoraj odkrylem pierwsze praktyczne zastosowanie rolek... Pojechalem z plecakiem po ciechany wyborne do chaty polskiej! Co prawda manewry miedzy waskimi polkami w sklepie prawie mnie przerosly i o malo co wjechalbym w regal ze sloikami ale na szczescie byl w poblizu filar ktorego sie szybciutko i bardzo roztropnie przytrzymalem...;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka