Dodaj do ulubionych

Chciałbym kupić telewizor

24.11.14, 00:52
Ale tego jest multum. Mam w tej chwili TV który jest stary, kineskopowy. Ma 32 cale. I wyświetla to co mu zapodaje dekoder od kablówki. I teraz pojawia się problem - de facto chciałbym kupić dobry monitor o przekątnej 46-52 cale. Bo:
- obraz podaję z dekodera lub z komputerów
- dźwięk odtwarza para przyzwoitych kolumn ze wzmacniaczem
- ok, moze mieć symboliczny głośniczek lub dwa - stereo.

Nie chce internetu, 3D, 4K, DLNA, itp. Nawet nie ogarniam tych wszystkich skrótów. I nie są mi one potrzebne zbytnio do szczęścia, bo zależy mi tylko na przyzwoitej jakości obrazie. Cała reszta systemów i kabli mnie tylko wk..wia niemiłosiernie. Właściwie to nie oglądam TV wcale, a czasem nie chce odpalać rzutnika albo oglądać na komputerze.

Czy jest coś na rynku, co spełnia kryteria?

pozdro
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Chciałbym kupić telewizor 24.11.14, 02:10
      32 cale kineskop to musialbyc mega wypas w swoim czasie
    • franek-b Re: Chciałbym kupić telewizor 24.11.14, 10:24
      > Nie chce internetu, 3D, 4K, DLNA, itp. Nawet nie ogarniam tych wszystkich skrót

I to jest podstawowy błąd :-)
      Generalnie obecnie zmienia się model oglądania, oczywiście część ludzi pozostaje/nie przy modelu broadcast, pakiety telewizji cyfrowej itp. Pewnie jak skończy mi się umowa z nc+ to zestawiam VPNa do stanów i za parę dolców kupuje netflixa. Już teraz mam PS3 gdzie mam zainstalowane playery i jeśli chcę coś oglądać z tvnu to odpalam playera i oglądam bez reklam :-) Oprócz tego oczywiście mam postawiony serwer DLNA skąd zapodaję multimedia, które zrobiłem sobie sam (zdjęcia, filmy), nie mówiąc już o graniu :-)
      Wg mnie lepiej kupić dobry tv ale dobry rozumiem z dobrą matrycą, a jako hub zrobić np. PS3/4 przez który będziesz streamował multimedia.
      • typson Re: Chciałbym kupić telewizor 24.11.14, 22:25
        Dzięki Franek. Nie mam PS4 i nie bede miał, bo nie gram, jakoś mnie to nie ciągnie. Muze mam porozrzucaną po dwóch kompach, kabel do wzmacniacza i sterowanie iphone'm robi robote.

Jakoś nie chce gromadzić wszystkiego w jednym miejscu, bo zaraz się okaże ze powinienem zrobić RAIDa z kontrolą parzystości i bateryjnym podtrzymaniem cache ;)
        • franek-b Re: Chciałbym kupić telewizor 25.11.14, 10:31
          > Dzięki Franek. Nie mam PS4 i nie bede miał, bo nie gram, jakoś mnie to nie ciąg
          > nie. Muze mam porozrzucaną po dwóch kompach, kabel do wzmacniacza i sterowanie
          > iphone'm robi robote.

Część osób woli właśnie taką rozproszoną architekturę, gdzie tv jest tym 'spinaczem' multimediów (z obrazem), ale wg mnie ma to jedną wadę, ponieważ soft z telewizorów jest bardzo słaby, codeci itp. to może być problem.

> Jakoś nie chce gromadzić wszystkiego w jednym miejscu, bo zaraz się okaże ze po
          > winienem zrobić RAIDa z kontrolą parzystości i bateryjnym podtrzymaniem cache ;
          > )
          Możesz zrobić u mnie, już myślałem nad serverownią w piwnicy, bo gromadzę treści na dyskach zewnętrznych, a co się stanie jak któryś mi padnie?
          Napisz jakie bro lubisz i robimy ;-)
          • franek-b Re: Chciałbym kupić telewizor 25.11.14, 10:54
            O którym RAIDzie myślałeś?
            https://image-store.slidesharecdn.com/80985a0d-c416-4f98-8de9-52c98cd3a0bd-original.jpeg
            • typson Re: Chciałbym kupić telewizor 26.11.14, 18:50
              Liczy się storage czy wydajność? :)
    • sven_b Re: Chciałbym kupić telewizor 24.11.14, 12:15
      Zwróć uwagę na telewizory Samsunga tzw. serii 5, np. ten:
      www.rtvmax.pl/Sklep/UE48H5000,2,0,594,7990.htm
      Samsung i tak rozdaje karty, a w sumie ma to co szukasz: proste, sprawdzone, ale Full HD. Ten podlinkowany sklep też jest ok. Brałem tam 4 telewizory, wszystkie bez zarzutu, ale nie sugeruj się za bardzo zapisem 'Na stanie' :)
    • qqbek Za Svenem... 25.11.14, 12:54
      ...Samsung.
      Tanie, proste jak konstrukcja cepa, ale działa.

6 lat temu kupiłem sobie Sony. Wtedy full wypas (40'' FullHD, 4xHDMI), gra i śmiga, pierdu śmierdu (seria W czy X - nie pamiętam, w każdym razie były to górne rejony "średniej półki" cenowej lub nawet dolne wyższej).
      Po dwóch latach i 9 miesiącach (a nie był zbyt intensywnie użytkowany) coś się zaczęło dziać ("ściemniał" pół ekranu na początku). Rzecz jasna gwarancji już nie było (to po tej serii, jak się potem okazało, Sony ze względów wizerunkowych wprowadziło 5-letnią gwarancję :).
      Potem (jeszcze z rok pociągnął) zupełnie zdechł.
      Od ponad dwóch lat mam Samsunga. Dolna półka (ale nie najtańszy), też FullHD, też jakieś tam złącza ma (HDMI/USB), bez żadnych dodatków. Kosztował 1/3 tego, co kosztował wcześniej Sony. A mi w zupełności wystarcza.

Choć zastanawia mnie jedno - mam 29mkw salonu, telewizor jest na krótszej (~4,25m) osi ustawiony... jaki trzeba mieć hangar, żeby 50-tkę chcieć kupować? :D
      • franek-b Re: Za Svenem... 25.11.14, 13:16
        A wiesz jaki jest kąt widzenia oka?
        • qqbek Re: Za Svenem... 25.11.14, 13:25
          Dla widzenia ostrego poniżej 15 stopni, tak więc metr przekątnej na cztery metry odległości wydaje się być rozsądnym wyborem.
          • crannmer Wspolczesne zalecenia co do odleglosci 25.11.14, 16:00
            qqbek napisał:
            > Dla widzenia ostrego poniżej 15 stopni, tak więc metr przekątnej na cztery metr
            > y odległości wydaje się być rozsądnym wyborem.

Do celow prezentacyjnych przyjmuje sie maksymalna odleglosc ogladania nie wieksza, niz 6 x wysokosc obrazu. Do ogladania filmow za optymalne w warunkach domowych przyjmuje sie odleglosc rzedu 3 x wysokosc obrazu.

Metr przekatnej przy 16:9 to niecale 1/2 metra wysokosci ekranu (przy Cinemascope jeszcze mniej). Cztery metry to nawet do ogladania PowerPointow o metr za daleko.
          • franek-b Re: Za Svenem... 25.11.14, 17:19
            Nie wiem skąd wziąłeś tę liczbę, ale większy kąt widzenia masz patrząc przez dziurkę od klucza.

W kinie nie byłeś? nie widziałeś jakie są proporcje odległość/miejsce siedzące?
            • typson Re: Za Svenem... 26.11.14, 18:52
              no czy 15 czy 180-15 to chyba wiadomo o co chodzi. Inaczej to bylyby parametry filtra polaryzacyjnego ;)
      • crannmer Re: Za Svenem... 25.11.14, 16:05
        qqbek napisał:
        > ...Samsung.
        > Tanie, proste jak konstrukcja cepa, ale działa.

Tylko trzeba przeznaczyc pol godziny na powylaczanie wszystkich systemow pogarszania jakosci obrazu, zeby dalo sie na to patrzec. A przed rozpoczeciem programowania kolejnosci kanalow zabrac wszystkie ostre narzedzia z otoczenia.

Dobrze tez miec wykupiona wydluzona gwarancje.

> jaki trzeba mieć hangar, żeby 50-tkę chcieć kupować? :D

Sam mam 50 i filmy w dobrej jakosci ogladam z ok. dwoch metrow. Wg THX moglbym podejsc jeszcze blizej.
        • franek-b Re: Za Svenem... 25.11.14, 17:29

> Sam mam 50 i filmy w dobrej jakosci ogladam z ok. dwoch metrow. Wg THX moglbym
          > podejsc jeszcze blizej.

U mnie podobnie, raczej jakość kontentu dostarczanego do tv jest problemem. Czyli dla hdtv można będzie jeszcze bliżej oglądac.

btw obrazowy link
          plug-in.bestbuy.ca/t5/Visit-the-Plug-in-Blog/How-to-Choose-the-Right-Size-TV/ba-p/65102
          • crannmer Re: Za Svenem... 25.11.14, 17:54
            franek-b napisał:
            > U mnie podobnie, raczej jakość kontentu dostarczanego do tv jest problemem.

Mam komfort odbierania przez satelite kilkunastu publicznych programow w bardzo dobrym i nisko kompresowanym 720p. Szczegolnie programy przyrodnicze i krajoznawcze wymiataja.

> Czyli dla hdtv można będzie jeszcze bliżej oglądac.

Nalezy oczwiscie zauwazyc minimalny sensowny odstep od ekranu. Ktory nie maleje w nieskonczonosc tylko dlatego, ze rozdzielczosc obrazu rosnie. Dla filmow i wyrobow filmopodobnych przyjmuje sie ww. trzykrotna wysokosc ekranu. Mniejsza odleglosc prestaje byc komfortowa. W kinie siedzenie w pierwszej 1/3 widowni tez nie sprawia przyjemnosci.

Z tych wzgledow nie widze w przypadku filmow sensu dla 4k w kinie domowym. Dla komfrtowych odstepow 1920x1080 jest w zasadzie wystarczajaco ostre.

Natomiast w sklepie, z nosem o pol metra od ekranu i ze specjalnie przygotowanym demem, 4k robi wrazenie...
            • franek-b Re: Za Svenem... 26.11.14, 16:53

> Mam komfort odbierania przez satelite kilkunastu publicznych programow w bardzo
              > dobrym i nisko kompresowanym 720p. Szczegolnie programy przyrodnicze i krajozn
              > awcze wymiataja.

U mnie różnie nadają, są kanały z bardzo przyzwoitym br jak BBC i potwierdzam, że programy przyrodnicze warto oglądać dla piękna obrazu.

> Z tych wzgledow nie widze w przypadku filmow sensu dla 4k w kinie domowym. Dla
              > komfrtowych odstepow 1920x1080 jest w zasadzie wystarczajaco ostre.
              >
              > Natomiast w sklepie, z nosem o pol metra od ekranu i ze specjalnie przygotowany
              > m demem, 4k robi wrazenie...

Oglądałem nową wersję Total Recall na 80 calowym tv z zakrzywionym ekranem. Potem widziałem to samo w niby HD 720 u siebie w domu... różnica była olbrzymia. Nawet blue rayowy film to jest spora różnica w jakości obrazu, czy też filmy jakie sam kręcę ponieważ mam obraz jakości 1080p.
        • qqbek Re: Za Svenem... 25.11.14, 20:49
          Co do konfiguracji -owszem jest upierdliwa. Co do listy kanałów -było łatwiej niż z Sony, zresztą w przypadku satelitarnej/kablowej ważniejszy jest i tak dekoder.
          Co do zalecanej odległości -zawsze mogę fotel podciągnąć do przodu, zwłaszcza gdy zimą napalę w kominku i skręcę ogrzewanie w reszcie domu. Chodzi też o to,żeby telewizor nie dominował całego pomieszczenia, bo po prostu tego nie lubię. Nie postrzegam telewizji i telewizora w kategorii centralnego punktu domu -wprost odwrotnie -to marginalne urządzenie, bez którego jestem w stanie się obyć.

Co do przedłużenia gwarancji -przy telewizorze za 6k jak mój poprzedni to ma sens. Przy telewizorze za niecałe dwa, tak jak mój obecny po prostu odłączę zepsuty i pojadę do sklepu żeby zgodnie z ustawą o elektrośmieciach zostawić im ten problem wraz z kupnem nowego.
          • crannmer Re: Za Svenem... 25.11.14, 21:14
            qqbek napisał:

> Chodzi też o to,że
            > by telewizor nie dominował całego pomieszczenia, bo po prostu tego nie lubię. N
            > ie postrzegam telewizji i telewizora w kategorii centralnego punktu domu -wpros
            > t odwrotnie -to marginalne urządzenie, bez którego jestem w stanie się obyć.

Tu nie chodzi o dominacje, czy centralny punkt, lecz o wymogi i ich spelnienie. Jesli wymogiem jest adekwatne pokazywanie filmow, to pewna jakosc trzeba nabyc. I pewien rozmiar niestety tez. I niewaznym jest, ze urzadzenie chodzi raz na weekend. Ale wtedy, kiedy chodzi, ma byc porzadnie.

Podobnie jest z glosnikami. Jesli jakosc dzwieku ma byc akceptowalna, to glosniki musza byc duze (lub ustawione na stojakach, co na jedno wychodzi) i inwazyjnie ustawione w pokoju. I nie ma, ze WAF.
            • qqbek Re: Za Svenem... 25.11.14, 21:50
              crannmer napisał:

> Tu nie chodzi o dominacje, czy centralny punkt, lecz o wymogi i ich spelnienie.
              > Jesli wymogiem jest adekwatne pokazywanie filmow, to pewna jakosc trzeba nabyc
              > . I pewien rozmiar niestety tez. I niewaznym jest, ze urzadzenie chodzi raz na
              > weekend. Ale wtedy, kiedy chodzi, ma byc porzadnie.

Wybacz, mamy najwyraźniej inne priorytety odnośnie sprzętu telewizyjnego. Dalej spierać się więc nie zamierzam.

> Podobnie jest z glosnikami. Jesli jakosc dzwieku ma byc akceptowalna, to glosni
              > ki musza byc duze (lub ustawione na stojakach, co na jedno wychodzi) i inwazyjn
              > ie ustawione w pokoju. I nie ma, ze WAF.
              >

Głośników bym do tego nie mieszał. Muzyka ma być na najwyższym poziomie, jako że nie jest czynnością w 100% absorbującą moją uwagę, tak więc sprzeczać się nie zamierzam odnośnie odpowiedniego systemu audio w domu... a nawet w aucie. Na to akurat jestem skłonny wydać wielokrotnie więcej niż na telewizor, byleby cieszyć się niezakłóconą mankamentami sprzętu jakością dźwięku.
    • franek-b Re: Chciałbym kupić telewizor 01.12.14, 12:31
      wracając do dyskusji, to kupuj matrycę najlepiej va lub ewentualnie ips :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka