09.09.04, 14:04
Chcialbym bardzo by byl obowiazek poruszania sie w odblaskach po jezdni poza
terenem zabudowanym. By kazdy kto idzie ulica, jedzie na roweze musial
zakladac odblaskowa opaske na reke lub przyczepiac gdzies tak, by byla
widzoczna. A rowezysci musza miec najprostrze swiatelko diodowe na jedna
baterie AA, zaczepiane za pasek. Malo tego, oczekuje, ze gdy bedzie to
obowiazkiem, to policja zatrzymanych na drodze bedzie zmuszala do zakupu
takich odblaskow lub swiatelek. Poniewaz sa to rzeczy tanie w produkcji to
policja powinna powinna je miec przy sobie i "ubierac w nie zatrzymanych" za
cene chocby 5 zlotych.

Na pewno liczba wypadkow z udzialem pieszych lub rowerzystow (lub przez nich
spowodowanych) spadlaby drastycznie. I to by bylo fajne ;)
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: odblaski 09.09.04, 18:02
      Nasz pop...lony narod wszystko zrobi na przekor i ludzie na zlosc nie beda nosic takich opasek.
      Bzdura? To czemu tylu rowerzystow jezdzi jednia, gdy obok maja mniej dziurawa i wygodniejsza droge dla rowerow? Na szczescie wiekszosc z nich to stare dziadki w czapkach bejsbolowych i moze to troche napawa optymizmem - ze mlodsi mysla i zaczynaja zmiany od siebie...
      A propos - wczoraj widzialem na autostradzie stara pierdola w ortalionowym dresie i oczywisice czapeczce na lbie, jadacego rowerem z polowu ryb. To nic, ze 50m od autostrady byla droga, ktora mogl dojechac bezpiecznie - on CHCE, jest starszy, wiec ma racje.
      • typson Re: odblaski 09.09.04, 18:44
        Moj kolega duzo jezdzi na rowerze. Ma bardzo mocnego sprzeta z hydraulicznymi
        hamulcami i wyczynowa rama. Jako ze jezdzi odpowiednio do klasy swojego cuda
        jest bezkompromisowy na sciezce rowerowej.

Roztraca ludzi stojacych na sciezce, zawacza o samochody parkujace na sciezce -
        tylko w obecnosci ich wlascicieli. Kiedys rozwalil stoisko z jakimis ruskimi
        skarpetami - stojace oczywiscie na sicezce rowerowej. Brzmi to troche srogo czy
        nawet chamsko. Ale nie wyobrazacie sobie, jak wiele przeszkod mozna spotkac na
        krotkim odcinku sciezki rowerowej
        • tomek854 Re: odblaski 09.09.04, 19:21
          Ja mam jeszcze jedna taktyke jade "na cala pare" tylko po to zeby zatrzymac sie lekko tracajac pieszego i zanim zdazy gebe otworzyc z oburzeniem wskazuje palcem na oznaczenia sciezki i pytam czy chce mi cos powiedziec :) Zawsze mowia "przepraszam" i schodza :) To dobra metoda ;)
          • ulalka Re: odblaski 09.09.04, 21:27
            ja bardzo zaluje, ze u mnie tak malo sciezek. i nie patyczkuje sie z tymi, co
            mi na nie wlaza, jade prosto na nich i jeszcze im w oczy patrze. ciekawe kiedy
            dostane od jakis 'dresow' ;)

no dobra.. macie racje, poszukam sklepu z odblaskami i kupie sobie :)
    • tomek854 Re: odblaski 09.09.04, 23:37
      typson napisał:
      > obowiazkiem, to policja zatrzymanych na drodze bedzie zmuszala do zakupu
      > takich odblaskow lub swiatelek. Poniewaz sa to rzeczy tanie w produkcji to
      > policja powinna powinna je miec przy sobie i "ubierac w nie zatrzymanych" za
      > cene chocby 5 zlotych.

Po czym rozpeta sie afera, poniewaz dostawca odblaskow zostanie wybrany z naruszeniem ustawy o zamowieniach publicznych, nastepnie rusza obroncy praw czlowieka do boju a tymczasem policjanci beda na sile szukac rowerzystow po krzakach zeby jak najwiecej odblaskow sprzedac :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka