Dodaj do ulubionych

Pseudo Atlas Grzybów

18.08.15, 13:55
sorki że wklejam swoją stronę ale temat wart jest uwagi, a chodzi o Atlasik Grzybów wydany przez Tele Tydzień... tam się po prostu niektóre grzybki nie zgadzają, mam kumpla z bany klasyfikatora, więc sprawę musiałem opisać... ciekawe co na to wydawcy bo już im podlinkowałem temat?

LINK: www.berbela.com/pseudo-atlas-grzybow/
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Pseudo Atlas Grzybów 18.08.15, 20:34
      i nas na goryczaka się mówi goryczak, a szatan to jednak:

pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_szata%C5%84ski
      fakt prawie go już nie ma, więc zbieranie grzybów rurkowych jest bezpieczne. Goryczak co najwyżej sos zepsuje.
      • bassooner Re: Pseudo Atlas Grzybów 18.08.15, 20:53
        Szatan to poprawnie goryczak żółciowy, a borowik szatański to co innego. możliwe że regionalnie na borowika szatańskiego też mówi się szatan ale wg literatury (mam 2 atlasy w dłoni) szatan to goryczak...
        • tiges_wiz Re: Pseudo Atlas Grzybów 18.08.15, 21:04
          Może dlatego, że góry kaczawskie gdzie występuje borowik szatański są blisko mnie, a dla reszty kraju to fatamorgana ;)

Szczególnie że powszechny jest strach przez zatruciem szatanem, a powszechny goryczak trujący nie jest. Ogólnie to wszystkie czerwone borowiki to "szatany" ;)

A blaszkowatych nie zbieram, ale robię zdjęcia ;)
          https://s9.postimg.org/fmn3vd0z3/IMG_20140921_164838.jpg
          • qqbek Też blaszkowych nie zbieram... 18.08.15, 21:40
            ...ale jak teść robi kanie na maśle... ech... "nie zbieram" nie oznacza "nie jadam" :)
        • mrzagi01 Re: Pseudo Atlas Grzybów 18.08.15, 22:17
          jak najbardziej :)
          • bassooner Re: Pseudo Atlas Grzybów 19.08.15, 10:56
            jakie kanie??? chyba sowy ;-)
    • tomek854 Re: Pseudo Atlas Grzybów 19.08.15, 02:35
      Ważna sprawa i wybornie opisana - rozpleniam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka