Dodaj do ulubionych

Wybrano Sportowca Roku

09.01.05, 12:59
I oczywiście jak zwykle uznano, że sporty motorowe nie są warte zachodu.
No bo co taki:
- Kubica
- T. Gollob
- Robert Miśkowiak (Mistrz Świata Joniorów na żużlu)
- Błażuiak (ME w trialu)
- Czachor
Że już nie wspomnę o tym, że może by wypadało docenić doskonałego kierowcę ś.p. Janusza Kuliga i przyznać tytuł honorowo?
Obserwuj wątek
    • whiteblue Re: Wybrano Sportowca Roku 09.01.05, 20:43
      Pocieszające w tym jest to,że głownej nagrody nie zgarnął ten zarozumialec z
      Krakowa.Ten co wybrał emeryturę w Ampliko.
      Miałem dużą radochę jak widziałem jego wku....ną gębę po wyczytaniu Otylii jako
      Sportowca Roku.
      • sherlock_holmes Re: Wybrano Sportowca Roku 09.01.05, 20:51
        A wiesz, że ja go też jakoś nie lubię :) Do tego reklamuje Citroeny aż do obrzydzenia :)
        • whiteblue Re: Wybrano Sportowca Roku 09.01.05, 20:56
          Ten chodzący karzełek kiedyś kazał sobie nieźle zabecalować za występ na jakijś
          charytatywnej imprezie.Dlatego w moich oczach stracił wszystko.Nawet jego
          olimpijskie wyczyny nie cieszą mnie tak jak cieszyć powinny.
          • typson Fundacje 09.01.05, 21:40
            co do wystepow charytatywnych nie zawsze jest to jasna sprawa. np. WOŚP to
            fundacja. A prawo gwarantuje kazdej fundacji jakis maly procent zuskow dla
            zalozycieli jako wynagrodzenie. Nie musze przy tym dodawac, ze nawet gdyby byl
            to tylko 1% to Jerzy O. z glodu nie umiera ;-) Nie mam tez na mysli tego, ze
            owsiak sie oblawia na WOSP. Trzeba mu przyznac, ze robi kawal dobrej roboty. Ale
            cala fundacja od strony technicznej jest obslugiwana przez jego firmy, lub firmy
            krewnych i znajomych krolika. I firmom sie placi a od artystow wymaga sie by
            grali za darmo, ponoszac badz co badz spore koszty - transport zespolu, sprzetu,
            etc. Jest to wydatek kilku tysiecy zlotych a artysta ma wybor - pokryc go lub
            zostac nazwany "niefajnym", bo nie gra "za darmo". Mysle, ze wielu artystow
            wolaloby osobiscie przekazac jakas kase lub wystawic cos ciekawego na aukcji niz
            wmanipulowywac sie w jakies uklady nie zawsze charytatywne.

Wielu znanych mi artystow gra charytatywnie za zwrot kosztow transportu czy
            hotelu. I uwazam, ze to jest fair, bo i tak ofiaruja swoj wystep, swoja prace, w
            normalnych warunkach wyceniana na kilkanascie czy kilkadziesiat tysiecy zlotych.
            • tomek854 Re: Fundacje 10.01.05, 00:38
              Orkiestra w definicji ma przyjete granie za darmo = granie za zwrot kosztow

Choć jest to niepisana zasada i są przegięcia czasem w jedna i w druga...

Były kierowca Wrocławskiego Sztabu WOŚP :-)
              • typson Re: Fundacje 10.01.05, 01:01
                ja jako byly pracownik branzy muzycznej wiem, ze nie zawsze tak jest. Dochodza
                argumenty, ze koncert bedzie transmitowany etc. W tym roku jest 5 - 10 st C. Ale
                bywalo i -10. I doplacanie do takiej imprecy, gdy mozna to przylacic zdrowiem i
                niemoznoscia pracy podczas karnawalu jest nieco ryzykowne.
                • tomek854 Re: Fundacje 10.01.05, 02:05
                  o tyo tez mowie, ze sa przegiecia i w te i we wte...

Ale zalozenia sa takie :-)
                  • tomek854 Re: Fundacje 10.01.05, 02:08
                    Po za tym juz nei przesadzajmy - jak ja moge zagrac 3 kawalki na orkiestrze ( na
                    orkiestrze akurat raz gralem na rynku we wro, ale za to bylem w TV - ja im
                    powinienem zaplacic, czy oni mi, jak to w branzy jest? :P) czy na przekazaniu
                    betlejemskiego swiatelka pokoju (tu chyba ze 4 lata gralem po 3-4 kawalki. a
                    mrozie) to gram. I zyje, i moglem. To co, jakas Kayah czy ktos delikatniejsza
                    jest? A oni maja nawiewy cieplego powietrza, wiecej niz 2 nedzne reflektorki i
                    nei taka twarda gitare jak moja :-)
                    • tomek854 Re: Fundacje 10.01.05, 02:10
                      Aha, i oni przewaznie na mrozie to graja z playbacku :-)
                      • typson Re: Fundacje 10.01.05, 03:48
                        z polplaybacku ;-) Czyli na zywca jest wokal, gitara, bebny, moze bas. Zaleznie
                        od skladu zespolu a reszta efektow jest z MD
            • jaki71 WOSP i TVP 10.01.05, 09:13
              Caly dowcip z WOSP polega na tym ze moze ona dzielac i "zarabiac" tylko i
              wylacznie dzieki TVP. Wyobras sobie ile kosztowalo by wykupienie czasu
              antenowego przez czla niedziele w 2 programie TVP?? Czy bez tego czasu ktos by
              cos slyszal o tej akcji?? I czy po zaplaceniu tego Fundacja Owsiaka mial by
              jeszcze jakis zysk?? Prawdziwym darczynca tej orkietry jest TVP co by o niej
              nie pisac. Reszta to detalisci.
              • sherlock_holmes Re: WOSP i TVP 10.01.05, 09:24
                O przepraszam - każdy kto płaci podatek (bo z jakiej paki to ma być abonament?) RTV jest sponsorem, nie TVP...
                A co do artystów grających za darmo - o ile mi wadomo, pan K. nie śpiewa podczas występów charytatywnych, jedynie strzeli parę uśmiechów, powie parę zdań i tyle. Zarabia takie pieniądze, że stać by go było nawet na darmowe wykonanie "O sole mio"...
                Zresztą - śmieszą mnie tacy bogacze o "wielkich sercach" - jak np. Kulczyk, który dał na Jasną Górę więcej niż Państwo przez kilka lat. I co z tego? On dał marne grosze ze swojego majątku. Nie można oceniać ludzi po kwotach jakie daja na cele charytatywne. Dlaczego ktoś, kto daje 10zł na WOŚP odejmując sobie od ust, ma być traktowany gorzej niż inny, kto daje 10 mln - bo to mu sie opłaca?
                Gdyby nie ci maluczcy, dlaktórych każda złotówka to wielkie wyrzeczenie, nie byłoby 23 mln zł w tym roku...
                • jaki71 Re: WOSP i TVP 10.01.05, 11:28
                  sherlock_holmes napisał:

> O przepraszam - każdy kto płaci podatek (bo z jakiej paki to ma być
                  abonament?)
                  > RTV jest sponsorem, nie TVP...

Pierwsze primo nie chodzilo mi o to kto dokladnie daje pieniadze czy ludzie
                  placacy abonament lub placacy inne podatki (dotacje panstwa na dzilalnosc
                  kulturalna TVP) czy Dworak z kasy TVP. Chodzilo mi o zwrocenie uwagi na to ze
                  Owsiak nic by nie zarobil gdyby nie pomoc TVP. Anonimowi wolontariusze zebrali
                  by tyle co stojacy na kazdym rogu rynku w krakowie czyli niewiele.
                  Drugie primo to abonament RTV. Srednio mi sie podoba pomysl placenia
                  bezposrednio (abonament powinien byc podatkiem bezposrednim) za ogladanie
                  reklam.
                  > A co do artystów grających za darmo - o ile mi wadomo, pan K. nie śpiewa
                  podcza
                  > s występów charytatywnych, jedynie strzeli parę uśmiechów, powie parę zdań i
                  ty
                  > le. Zarabia takie pieniądze, że stać by go było nawet na darmowe wykonanie "O
                  s
                  > ole mio"...
                  > Zresztą - śmieszą mnie tacy bogacze o "wielkich sercach" - jak np. Kulczyk,
                  któ
                  > ry dał na Jasną Górę więcej niż Państwo przez kilka lat. I co z tego? On dał
                  ma
                  > rne grosze ze swojego majątku. Nie można oceniać ludzi po kwotach jakie daja
                  na
                  > cele charytatywne. Dlaczego ktoś, kto daje 10zł na WOŚP odejmując sobie od
                  ust
                  > , ma być traktowany gorzej niż inny, kto daje 10 mln - bo to mu sie opłaca?
                  > Gdyby nie ci maluczcy, dlaktórych każda złotówka to wielkie wyrzeczenie, nie
                  by
                  > łoby 23 mln zł w tym roku...

Gdyby nie TVP ci malutcy nie wiedzieli by na co daja i nie dali by polowy tego
                  co dali.
                  Nigdzie nie napisalem ze nie szanuje tych co dali 5pln sami ledwie laczac
                  koniec z koncem. Nie wywyzszylem panow typu wspomniany Kul... Wiadomo oni i tak
                  to odlicza przy placeniu podatku. Darowizne powinno sie rozpatrywac nie
                  bezwzgledna liczba ale w odniesieniu do mozliwosci...
                  Nie mam nic do Owsiaka, do WOSP itp. Nie chcialem wychwalac zaslug TVP tylko
                  zwrocic uwage ze to nie jest takie proste jak sie wydaje, ze nakrecane jest to
                  poprzez szum medialny. Gdyby nie udostepnienie czasu antenowego to Orkiestra
                  umarla by wiele lat temu.
    • typson Re: Wybrano Sportowca Roku 09.01.05, 21:43
      podejrzewam, ze na "wyscigach w blocie" nie robi sie takiej kasy jak na
      olimpiadze. Stad takie podejscie sponsorow (lub brak podejscia), male
      zainteresowanie, male naglasnianie tematow w mediach. W koncu WRC pokazuja tylko
      na TV4
      • undercover_brother Re: Wybrano Sportowca Roku 09.01.05, 22:17
        Ale taki zuzel masz na wszystkich kanalach regionalnych, Polsacie Sport, chyba CANAL+, bywa w zwyklym Polsacie. Poza tym w Cz-wie na jeden mecz Wlokniarza z najbardziej chlamowatym przeciwnikiem przychodzi wiecej kibicow niz na wszystkie mecze kolejki ekstraklasy razem wziete. Duzo nie przesadzilem, bo raz to liczylem i tak na prawde bylo.
        • typson Re: Wybrano Sportowca Roku 09.01.05, 22:21
          ale to niestety tylko sport "regionalny"
          • undercover_brother Re: Wybrano Sportowca Roku 10.01.05, 11:59
            Regionalny? Nie rozumiem co masz na mysli.

Swoje zuzlowe ligi ma wiele krajow w Europie - Anglia, Szwecja, Dania - to chyba najsilniejsze, a jest ich duzo wiecej.

Jesli chodzi o terytorium Polski, to ciekawe jest, ze najwieksze miasta nie maja zespolow. Warszawa, Poznan, Krakow, Katowice. W Lodzi costam jest chyba. Pomijam fakt, ze zuzel to niemala kasa - Rune Holta za ten sezon (zaleznie od tego jak bedzie jezdzil) moze zarobic nawet 750.000 PLN.

A na meczach sa emocje jak w malo ktorym sporcie. Przychodza cale rodziny, grupy znajomych. Wszyscy sie swietnie bawia. Mimo, ze to wcale tanie nie jest, bo w Cz-wie zwykly bilet kosztowal pod koniec sezonu 26zl, a ulgowy 15. Dodac do tego jakies picie itp., to wyjscie dla calej rodziny kosztuje ponad stowe. Ale ludzie chca wydac te pieniadze, bo maja gwarancje dobrego widowiska. A kto przychodzi ogladac regionalna lige pilki noznej? Kogos to w ogole obchodzi? Na ostatni mecz w Cz-wie, ktory byl juz absolutnie o pietruche, bo wszystko zostalo rozstrzygniete wczesniej, przyszlo wyjatkowo malo ludzi - mowilo sie o pustym stadionie - bylo ponad 6000 osob. Na taka frekwencje organizatorzy meczu pilki noznej sikaliby po nogach z zachwytu. Malo tego - prawdziwi maniacy chodza na treningi, spotykaja sie z zawodnikami w klubowej knajpie. Jest swietna atmosfera. Sa prowadzone zbiorki na sprzet dla mlodzikow oraz juniorow i ludzie naprawde chetnie daja pieniadze, bo czuja ze pomagaja budowac swoja druzyne. Dlaczego tego nikt nie chce pokazac? Co jest fajnego w meczach pilki noznej? To, ze po gebie mozna dostac? Ogladanie bezplciowych spotkan rozgrywanych przez zawodnikow, ktorym zalezy tylko na kasie?
        • sherlock_holmes Re: Wybrano Sportowca Roku 10.01.05, 08:27
          I to mnie właśnie wk...wia - na meczach ekstraklasy żużlowej rzadko kiedy jest mniej niż 10000 kibiców, w dodatku znacznie bardziej kulturalnych niż na piłce nożnej. Mamy naprawdę dobrych zawodników (podobno polska liga jest najsilniejsza na świecie - zresztą większość najlepszych żużlowców świata jeździ w polskich klubach). Ale w poniedziałkowych gazetach można w dodatku sportowym przeczytać szczegółowe relacje z meczów piłki nożnej od 1 ligi do okręgówki (w sumie jakieś 15-20 stron), po czym reportaż z kolejki żużlowej zamyka się w lakonicznym opisie jednego meczu i przestawieniu wyników meczy pozostałych.
          A w innych dziedzinach sportów motorowych też nie najlepiej. Gdyby Hołek nie startował w rajdzie Paryż-Dakar, zapewne mało kto w Polsce by wiedział że się właśnie odbywa...
          Kubica nawet gdyby został kierowcą testowym w F1, wszyscy kręciliby nosem - że TYLKO testowy, a nie wypiął z fotela Schumachera...
          • mrzagi01 Re: Wybrano Sportowca Roku 10.01.05, 10:35
            sherlock_holmes napisał:

> I to mnie właśnie wk...wia - na meczach ekstraklasy żużlowej rzadko kiedy
            jest
            > mniej niż 10000 kibiców, w dodatku znacznie bardziej kulturalnych niż na
            piłce
            > nożnej. Mamy naprawdę dobrych zawodników (podobno polska liga jest
            najsilniejsz
            > a na świecie - zresztą większość najlepszych żużlowców świata jeździ w
            polskich
            > klubach)
            Ha! Jak po studiach wynioslem sie z Wrocka, to najbardziej mi brakowalo meczow
            Sparty (wtedy jeszcze). Ech! co za atmosfera!

Z innej beczki- podoba mi sie stosunek czechow do sportow motorowych. u nich
            dziala to przy naprawde duzym zainteresowaniu gawiedzi i (co najwazniejsze)
            mediow. zreszta czeska telewizja publiczna poswieca stosunkowo sporo czasu
            antenowego na doniesienia z zawodow roznej rangi i kategorii. poczawszy od
            gokartow, przez rozne off-roady, crossy,triale, zuzel,rajdy plaskie, gorskie i
            co sie tam u nich dzieje. co najwazniejsze- pokazuja to w sensownej porze
            ogladalnosci (np. ponad polgodzinny magazyn sportow motorowych na CTV2 o g. 20)
    • mrzagi01 Re: Wybrano Sportowca Roku 10.01.05, 10:21
      sherlock_holmes napisał:

> I oczywiście jak zwykle uznano, że sporty motorowe nie są warte zachodu.
      > No bo co taki:
      > - Kubica
      > - T. Gollob
      > - Robert Miśkowiak (Mistrz Świata Joniorów na żużlu)
      > - Błażuiak (ME w trialu)
      > - Czachor
      no wlasnie, Czachor i Dabrowski v-ce mistrzowie swiata 2004 w terenowych
      rajdach dlugodystansowych (2 i 3 cie miejsce) poza tym chlopaki zdobywaja
      miejsce na pudle (to jeden to drugi) juz czwarty rok! kto o tym wiedzial?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka