sherlock_holmes
28.03.05, 18:56
Tak sobie obserwowałem innych kierowców podczas Świąt i mam kilka ciekawych refleksji:
- istnieje grupa kierowców, którzy zawsze wciskają gaz do podłogi - nawet gdy jadą z rezurekcji 2km do domu, muszą być oprzed innymi. To nic, że zimne dCi czy TDI szlag trafi gdy się je wkręca na 5000obr/min - kratka chroni przed awarią... Nie rozumiem tego, ale to chyba efekt jakiegoś szkolenia działajaćego na podświadomość "spiesz się zawsze, nie pozwól innym aby byli przed tobą, nie cofnij się przed niczym żeby być pierwszym na światłach, nie wierz w to, że w święta można sobie dać na luz i nie musi się spieszyć, ty rwij do przodu - musisz pokazać, że jeseś najlepszy" itd itp. (to np. dpo pana w Renault Scenic WE98048 - pana dCi długo już nie pociągnie, zapewniam - patrząc na rurę wydechową :) )
- przed cmentarzami miejsca dla inwalidów, ba! nawet wejście i przejście dla pieszych przed np. Cm. Rakowickiem zajmują oczywiście auta z kratką - np. zcarna Vectra GTS SZY44HH (albo 34HH) - i tego spostrzeżenia nie osłodził mi nawet pan Zbyszek Wodecki, którego miałem okazję spotkać idąc na groby moich prapradziadków :)
- w Wielki Piątek policja zatrzymała ponad 500 pijanych. Podobno 90% Polaków deklaruje się jako katolicy - widać taka nowa tradycja obchodzenia Męki Pańskiej, tj: uchlać się.
PS. Przed innym cmentarzem miałem smutne przedstawienie: para (nawet nie wyglądali na meneli, w miarę czyste ubrania, onba z torebką, w skórze, on też nie w łachach ze śmietnika). Idą prowadząc się wzajemnie - bardzo zmęczeni byli. W pewnym momencie ona doznała bliskiego kontaktu z podłożem i zaczyna sie przedstawienie:
- Mówiłem ci głupia k...o, żebyś uważała, k...a. Wstawaj c..o bo ci wy...e w zęby że się nie pozbierasz
- Sp...laj głupi ch..u, no wy...laj mówię ci k...a.
- Rusz się ty k...o, ile mam czekać. Bo jak ci pier...nę to zobaczysz.
itd itp.
Rosja jest krajem alkoholików - pijany naród jest słaby i łatwo nim rządzić. Mam wrażenie, że ktoś w Polsce celowo obniża ceny alkoholi...