Dodaj do ulubionych

Gateway - laptopy - ktos zna? O/T

27.08.05, 06:40
Witam :)
Czy ktos slyszal cosik o firmie Gateway. Robi ona laptopy, hmm ogolnie
komputery, bodaj takze i monitory... Nigdy o niej nie slyszalem i nie wiem co
sadzic. Czy to jest badziewie, ktorego nie dotykac, a moze za wielka woda jest
ona znana i ceniona marka. Moje podejrzenia sa jeszcze wieksze dlatege, ze
przynajmniej w laptopach w porownaniu z innymi producentami komputery maja
nizsza cene.

Pozdrawiam
Wobi
Obserwuj wątek
    • lewarek5 Re: Gateway - laptopy - ktos zna? O/T 27.08.05, 08:34
      Gateway ? , hmm o programach tej nazwy slyszalem cos nieco ,
      jezeli robia compy to sa mloda firma ,sprawdz na czyim procesorze jada .

to moze byc dobra marka-z czasem , narazie nie spiesz sie z zakupem . Pzdr.
      • frax1 Re: Gateway - laptopy - ktos zna? O/T 27.08.05, 08:58
        Za Wielką Wodą to jest całkiem popularna marka. Są ciut tańsze niż HP i Compaq.
        Wydaje mi się że nie koniecznie muszą być jakieś trefne, tak napawde może warto
        napisać do nich maila i poprosić o pełną specyfikacje... bo wydaje mi się że
        Gateway robi swoje produkty z gotowych elementów i liczy się naprawde to co jest
        w środku a nie znaczek.
        Pozdrawiam
    • sherlock_holmes Re: Gateway - laptopy - ktos zna? O/T 27.08.05, 16:39
      Widziałem kiedyś telewizor Gatewaya - cyba miał 42 cale i słuzył jako rzutnik :) Jakość obrzu całkiem przyzwoita.
      Gateway jest obecny w Polsce z ofertą monitorów.
      A tutaj coś o laptokach GW - jako ciekawostka:
      hacking.pl/5434
      I jeszcze:
      www.idg.pl/news/65052.html
    • marekatlanta71 Re: Gateway - laptopy - ktos zna? O/T 27.08.05, 19:25
      Dosc popularna marka w USA, niestety Dell ja wykancza. Jakosc laptopow taka
      sobie - daleko im do Toshiby ze nie wspomne o IBM'ie. Ale podobno lepsze od
      Della, Compaq'a/HP itp.
      • wowo5 Re: Gateway - laptopy - ktos zna? O/T 29.08.05, 00:48
        Gateway 2000 swego czasu byl najwieksza firma sprzedajaca komputery przez
        telefon. Zalozycielem firmy byl legendarny Ted Waitt. Niestety Gateway nigdy
        nie osiagnal sukcesu w sprzedawaniu komputerow firmom, z klietami
        indywidualnymi szlo im dobrze. Dell w koncu pokonal Gatewaya (firma porzucila
        2000 kilka lat temu). W zeszlym roku Gateway zostal kupiony przez Emachines.
        Marka dalej istnieje.
        • wo_bi dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli? 29.08.05, 01:21
          wowo5 napisał:

> Gateway 2000 swego czasu byl najwieksza firma sprzedajaca komputery przez
          > telefon. Zalozycielem firmy byl legendarny Ted Waitt. Niestety Gateway nigdy
          > nie osiagnal sukcesu w sprzedawaniu komputerow firmom, z klietami
          > indywidualnymi szlo im dobrze. Dell w koncu pokonal Gatewaya (firma porzucila
          > 2000 kilka lat temu). W zeszlym roku Gateway zostal kupiony przez Emachines.
          > Marka dalej istnieje.

O tym ze pozbyli sie 2000 z nazwy, doszedlem sam (alez sprytny jestem).

Caly czas jednak zastanawia mnie, co oni soba prezentuja. Wlasciwie nic nowego
          nie da sie zrobic, komputery a tym bardziej laptopy oparte sa na, nazwijmy to
          standardowych komponentach kupowanych u producentow podzespolow. Pozniej
          wszystko sklada sie w calosc i przykleja logo. I chyba pies pogrzebany jest
          tutaj wlasnie w starannosci poskladania tego w calosc. Zaskoczylo mnie
          stwierdzenie Markaatlanta, ze Gateway'e sa lepsze od Dell'a. Do tej pory
          uwazalem, ze Dell robi profesjonalny sprzet na bardzo wysokim poziomie. No coz,
          w tym przypadku, w stosunku do mojej osoby chyba marketing i reklama zrobily
          swoje. ;) Takze, co do komputero Compaq (w koncu przeciez kupione prze HP) i HP,
          hmm uwazalem, ze te komputery sa troche lepsze od Gateway'a, a nie na odwrot.
          Kolejna moja pomylka. ;) Chociaz, co do komputerow HP, mam mieszane uczucia.
          Drukarki robia bardzo dobre, w dziedzinie laptopow musza troche jeszcze nadrobic
          zaleglosci. ;) Wlasnie zdalem sobie sprawe, ze mam wiesze zaufanie gdy widze na
          komputerze Compaq niz jak jest HP. Ciekawe... ;)

Natknalem sie takze na firme Averatec. Kolejna no name? Czy moze, moja wiedza
          jest uboga w tym wzgledzie? Robia je w USA w Kalifornii. Cena tez w porownaniu z
          innymi mila dla oka i portfela, do tego parametry komputerow bardzo dobre. Tylko
          znowu ta nieznana marka... Ze strony producenta wnioskuje (odnosniki do
          regionalnych stron), ze sa dostepne w UK, we Francji, Niemczech i Taiwanie (to
          juz wiadomo gdzie skladaja... tam chyba wszystko i wszyscy skladaja).

Pozdrawiam
          Wobi
          • wowo5 Re: dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli 29.08.05, 02:59
            95% laptopow produkowana jest przez firmy tajwanskie o nazwach malo komu
            znanych. Montaz coraz czesciej odbywa sie w Chinach Ludowych. Dell sam nie
            produkuje laptopow lecz kupuje je od firm tajwanskich. Podobnie robi wiekszosc
            znanych firm. Co do laptopow Gatewaya to Consumer Reports ocenia ich
            niezawodnosc dosyc nisko - gorzej od Toshiby, Sony, IBM, Della, HP, a lepiej od
            Compaqa (ten ostani jest wlasnoscia HP).
            • wowo5 Re: dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli 29.08.05, 03:05
              Jesli chodzi o Averatec to lepiej od nich trzymac sie z dala. Oto jedna z
              opinii jakie znalazlem na Cnet.com:
              "The PC bay wouldn't recognize the wireless modem card. Forget software
              compatibility problems. I couldn't even get that far. Averetec has serious
              problems as ALL the models available in the store where I purchased mine have
              the same issues. Glad I spent the time early on figuring out that this mobile
              device didn't play well with others."
              • marekatlanta71 Re: dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli 29.08.05, 03:51
                a ja znowu slyszalem ze Averatec ma bardzo dobre opinie...

P.S. Kup Toshibe - kupilem zonie rok temu i chodzi jak burza.
                • sherlock_holmes Re: dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli 29.08.05, 11:00
                  A ja polecam IBMa :) Drogi, ale ma jakość, system ochorny dysku przed upadkiem i przycisk przywracania systemu.
                  A jeden z modeli ma nawet tytanowa obudowę.
                  • marekatlanta71 Re: dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli 29.08.05, 13:08
                    Mam jednego IBM'a i jest to rzeczywiscie niezniszczalny laptop. Ale drogi jak
                    cholera...
                    • sherlock_holmes Re: dzieki za odpowiedzi - a o Avertec'u slyszeli 29.08.05, 13:15
                      Dla mnie IBM jest jak Mercedes "beczka" - sa inne lepsze auta, ale ten jest najlepszy ;)
                      • wo_bi podjolem decyzje 30.08.05, 01:54
                        doszedlem do takich wniskow:
                        - laptop nie jest mi az tak bardzo potrzebny, wlasciwie w ogole, radze sobie
                        dobrze pracujac na desktop'ie;
                        - nie bede kupowal sprzetu firmy, ktorej nie znam, a o ktorej mozna znalezc
                        calkiem odmienne opinie;
                        - pieniadze przydadza mi sie na inne cele;
                        - itp.

W zwiazku z tym stwierdzilem, ze tylko i wylacznie dla szpanu laptopa nie bede
                        sobie kupowac. Jak bedzie mi na prawde potrzebny, kupie go sobie ale dobrej
                        firmy, z dobrymi parametrami. A co... Ehhh, ale ze mnie rozsadny egzemplarz. ;)

Pozdrawiam
                        Wobi

PS.
                        Dzieki za opinie i porady.
                        • wo_bi tzn. podjąłem decyzje ;))) 30.08.05, 01:56
                        • marekatlanta71 Re: podjolem decyzje 30.08.05, 01:57
                          Wygoda laptopa jest olbrzymia - wlasnie teraz leze do gory brzuchem na parterze
                          i obserwuje nadchodzace tornada :)
                          • wo_bi Re: podjolem decyzje 30.08.05, 03:23
                            marekatlanta71 napisał:

> Wygoda laptopa jest olbrzymia - wlasnie teraz leze do gory brzuchem na parterze
                            > i obserwuje nadchodzace tornada :)

hmm, to ze wygoda, to wiem o tym. Podczas tego wlasnie pobytu w Kanadzie mam
                            mozliwosc i tak jakby do wlasnej dyspozycji laptopa. Nic sie za mna nie placze,
                            male, wygodne i w kiblu tez mozna go uzywac, jak przyprze a koniecznie cos
                            trzeba na forum napisac. ;)

Pozdrawiam
                            Wobi

PS.
                            Nie siedze teraz na sedesie... ;)
    • typson moja rada 30.08.05, 02:48
      hmm, sprzet bardzo markowy rozni sie tym od skladanego, ze jest bardziej
      "ograniczony". Ma bios napisany pod kątem waskich zastosowan, czesto jest
      technologicznie w tyle. Mowie tu o komputerach ogolnie, nie tylko o laptopach.
      np dzis na rynku czesci rządza pamieci 533 lub 600 MHz, procesory HT, dyski
      S-ATA, chipsety z seri i9nn. Tego wszystkiego nie ma jeszcze w komputerach
      markowych - dlugoseryjnych. I analogicznie, rok czy dwa lata temu kupienie HP z
      dyskiem sata bylo awykonalne. A jednak takie markowe kompy chodza tak samo
      szybko jak ich niemarkowe - szybsze odpowiedniki. Jak to sie dzieje? Ano
      idealnym dopasowaniem komponentow, biosow, etc.

Moje rady

po pierwsze - nie kupuj niczego w kanadzie. Nie wiem jakie tam maja klawiatury
      ale moga miec inne. Szef ostatnio kupil jakegos laptopa HP z klawiatura
      angielska dostosowana do potrzeb wegierskich (ma druga firme na wegrzech). I
      dupa, niby mode wystepujacy na naszym rynku ale jakos nie moglem dokupic do
      niego czesci zamiennej po numerze czesci - "w PL nie wystepuje i przykro nam"

po drugie, mozesz odlozyc kase i kupic cos w PL w hurtowni. ASUSy sa calkiem
      przyzwoite, maja zwarta plaska obudowe i konserwatywne linie, dobre parametry i
      przyzwoita cene.

po trzecie - jest wiele roznych promocji na takie lub inne modele tych bardziej
      markowych. Wystarczy trafic okazje.

po czwarte - jak juz chcesz kupowac uzywke to moze rozejrzyj sie za jakims
      lekkko uzywanym. Kupisz kompa polrocznego lub rocznego, dokupisz dla pewnosci
      wiekszy dysk (do 120GB kontroler musi obsluzyc) np. 80GB 2,5 cala 8MB kaszy i
      5400 obr kosztuje 300-320 brutto, we dokupisz uzywanego ramu i masz kompa jak
      nowego ;)
      • wowo5 Re: moja rada 30.08.05, 03:21
        Markowe to nie znaczy dlugoseryjne. Wszystko o czym piszesz jest dostepne np. w
        Dellu.
      • wo_bi Re: moja rada 30.08.05, 03:37
        typson napisał:

> Moje rady
        >
        > po pierwsze - nie kupuj niczego w kanadzie. Nie wiem jakie tam maja klawiatury
        > ale moga miec inne. Szef ostatnio kupil jakegos laptopa HP z klawiatura
        > angielska dostosowana do potrzeb wegierskich (ma druga firme na wegrzech). I
        > dupa, niby mode wystepujacy na naszym rynku ale jakos nie moglem dokupic do
        > niego czesci zamiennej po numerze czesci - "w PL nie wystepuje i przykro nam"
        >
        > po drugie, mozesz odlozyc kase i kupic cos w PL w hurtowni. ASUSy sa calkiem
        > przyzwoite, maja zwarta plaska obudowe i konserwatywne linie, dobre parametry i
        > przyzwoita cene.
        >
        > po trzecie - jest wiele roznych promocji na takie lub inne modele tych bardziej
        > markowych. Wystarczy trafic okazje.
        >
        > po czwarte - jak juz chcesz kupowac uzywke to moze rozejrzyj sie za jakims
        > lekkko uzywanym. Kupisz kompa polrocznego lub rocznego, dokupisz dla pewnosci
        > wiekszy dysk (do 120GB kontroler musi obsluzyc) np. 80GB 2,5 cala 8MB kaszy i
        > 5400 obr kosztuje 300-320 brutto, we dokupisz uzywanego ramu i masz kompa jak
        > nowego ;)

Postaram sie dostosowac do Twoich rad. :) Do podobnych wnioskow doszedlem sam.
        Zaczalem przegladac polskie, mniej lub bardziej fachowe strony www i fora.
        Stwierdzilem, ze w Polsce mozna kupic niezly sprzet za nie koniecznie ogromne
        pieniadze. A ile latwiej i prosciej w razie jakichkolwiek problemow i usterek.
        Poza tym, jak juz wspomnialem w innym poscie, na razie potrafie i moge obejsc
        sie bez laptopa. W zwiazku z tym, nie ma co sr.c ogniem, i w momencie, kiedy
        rzeczywiscie bedzie mi laptop potrzebny, na spokojnie rozejrzec sie i poszukac
        na polskim rynku. A przy okazji odezwac sie do Typsona czy by nie pomogl w
        znalezieniu czegos dobrego, w dobrej cenie. ;) Mimo tego, ze znam sie jako tako
        i orientuje sie co jest dobre w desktop'owym komputerze, tak o laptopach mam
        zerowe pojecie. Pewnie dlatego, ze nigdy nie mialem potrzeby sie tym interesowac. :)

Pozdrawiam
        Wobi
        • typson Re: moja rada 30.08.05, 03:41
          w hurtowni moge Ci zawsze kupic - musisz sobie przyjechac i odebrac i zaplacic
          Panu z hurtowni. ot co ;)
          • wo_bi Re: moja rada 30.08.05, 03:47
            typson napisał:

> w hurtowni moge Ci zawsze kupic - musisz sobie przyjechac i odebrac i zaplacic
            > Panu z hurtowni. ot co ;)

No widzisz, wiesz gdzie sa hurtownie ze sprzetem, a ja nawet tego nie wiem.
            Jakby co, to sie odezwe. :-D
          • sherlock_holmes Re: moja rada 30.08.05, 08:51
            Czy chodzi o "hurtownię" - jedną z dwóch, które mają "Data" w nazwie? U nich mozna sobie skonfigurować np. ASUSa tak, że masz dokładnie to, co potrzebujesz :) W dodatku robisz to przez strone internetową, na spokojnie.
            Przypuszczam, że wqiesz o jaką "-datę" mi chodzi, ale nie będę tu kryptoreklamy zapodawał :)
            • typson Re: moja rada 30.08.05, 10:56
              nie, to nie techdata czy abcdata. To mala hurtownia kolo "mojej" firmy. Maja
              bardzo male narzuty (<5%) wiec i atrakcyjne ceny.
    • marekatlanta71 Jak chcesz zaszalec, to polecam 30.08.05, 04:32
      www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=1459848&Sku=A180-1090
      Obudowa z carbon fiber, wszelkie bajery - to moj wymarzony laptop teraz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka